Whole cluster fermentation vs Destemmed grapes

Diskussion i 'Vin' startad av buteljen, 8 april 2020.

  1. buteljen

    buteljen Medlem

    Någon som har konkreta tips på viner man kan använda för att åskådliggöra hur vinerna blir olika beroende på whole cluster eller destemmed fermentations?
     
    Skrutt gillar detta.
  2. petterkalle

    petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

    Domaine Santa Duc
    Habemus Papam
    :
    Varieties : 64% of old Grenache vines, 25 % Syrah, 10% Mourvèdre, 1% Counoise.
    Vinification : Hand picked and sorted, whole bunch fermentation with punching down for gentle extraction.
    Ageing : 18 months in casks (foudres) and terracotta jars.

    Le Pied de Baud:
    Varieties : 80% Grenache old vines, 15% Mourvèdre, 5% Cinsault.
    Vinification : Manual picking with very selective sorting, desteming, short maceration with soft pigeages and pumping overs.
    Ageing : 18 months in recent foudres and terracotta jars.
     
    Skrutt, Gradin, Fredrik L och 4 andra gillar detta.
  3. buteljen

    buteljen Medlem

    Great! Och vilken skillnad känns i just dessa viner? Vilka käraktärer framträder som visar olikheten i hur man gjort vinerna? Åskådliggör dessa viner skillnaden på ett bra sätt?
     
    Last edited: 8 april 2020
  4. petterkalle

    petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

    Jag har tyvärr inte druckit dem samtidigt så en direkt jämförelse är svårt. Jag har dock knäckt en av varje av årgång 16 och när jag går tillbaka till noterna så tyckte jag att Le Pied de Baud var fruktig och relativt drickvänlig redan medan Habemus Papam var alltför ung och vresig och måste vänta 5+ år! Och det stämmer väl ganska bra? Hela klasar ger betydligt mer (vresiga) tanniner och gröna toner och man får uppfattningen att vinet måste ligga till sig medan avstjälkade brukar vara rundare, fruktigare och mindre tanninstinna i unga år.
    Edit: Vänt på vinerna :rolleyes:
     
    Last edited: 8 april 2020
    buteljen gillar detta.
  5. buteljen

    buteljen Medlem

    Toppen, tusen tack för din input :)
     
  6. vintomas

    vintomas Numera lågaktiv bloggare

    Om pris och tillgänglighet inte spelar någon roll, t.ex. DRC (kör med hela klasar, åtminstone i bra årgångar) mot Anne Gros (avstjälkar). ;) Båda har Echezeaux och Richebourg, båda kör med rätt mycket ny ek. DRC i och för sig i kraftigare stil (vilket säkert stjälktanninerna bidrar till), men båda är polerade och eleganta. Men inte gratis...
     
    Skrutt, lukastollig, MagnusH70 och 3 andra gillar detta.
  7. petterkalle

    petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

    Vill du testa PN och inte ha @vintomas plånbok så har Bergström i Oregon både avstjälkade och hela klasar pinoter. Var på en provning där i augusti förra året och testade bland annat deras Silice (whole kluster) jämte Le Pre du Col som bara har en liten del hela klasar. Affärshemlighet hur lite det är. Visserligen olika jordmån och solexponering men vinmakeriet ganska lika för övrigt. Jag kom ihåg att Silice snörpte ihop munnen ordentligt medan Le Pre du Col var betydligt snällare och just då det klart bästa vinet. Några Le Pre du Col fick följa med hem :). Fine Wines Sweden AB är svensk importör.
     
  8. buteljen

    buteljen Medlem

    Tack för tips! Och pengarna skall ju ändå rulla och humöret ska va glatt :cool::D
     
    Mats Petri och magnum gillar detta.
  9. vintomas

    vintomas Numera lågaktiv bloggare

    Jag tror du missförstår min plånboks roll i tipset! Jag tänkte att man kanske blir inbjuden om man kommer med ett bra förslag. ;)
     
    Mats Petri, lukastollig, buteljen och 1 annan gillar detta.

Dela sidan