Zero dosage – är inte det ganska överskattat ändå?

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 7 mars 2016.

 1. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

  Förväntar mig lite hugg, stick och påhopp för det här ämnet, men det måste fan dryftas i alla fall.
  Det kan inte ha undgått någon att zero dosage har seglat upp på champagnehimlen de senaste åren; en trend driven mycket av odlarproducenter som ville visa upp hur bra viner de minsann gjorde och att de stora husen minsann dolde undermålig frukt genom att tillsätta extra mycket socker till sina viner genom en löjligt hög dosage. Sedan hoppade lite mer etablerade producenter på trenden med zero dosage, speciellt sedan de plockades upp som det "nyttiga" GI-alternativet i kampen mot de förhatliga kolhydraterna.
  Jag har precis som många andra som arbetat och arbetar med vin sjungit zero dosages lov – men de senaste åren, nu när det är ganska etablerat, så tycker jag faktiskt att det börjat gå till överdrift. Jag har insett att jag faktiskt gillar socker i mina champagner. Inte några vansinniga mängder, men någonstans mellan 3 och 5 gram socker per liter. Det gör att vinerna fortfarande har en bra, ren och fin syra men faktiskt får en liten rondör som gör att de går att dricka i någon form av kvantitet mer än ett eller max två glas. Gud förbjude att man skulle bli sittande på en champagnemiddag med bara osockrade flaskor bubbel. Syraöverdos. Jag säger inte att alla viner alltid ska sockras upp; varma år som exempelvis 05 och 09 kan man med fördel ha lite mindre sött eftersom frukten är så pass söt och fin i sig, men svala år? Snälla! Ha i lite socker. Provade ett antal osötade 2010 tidigare ikväll och det är nästan lite plågsamt efter ett tag. Det var tre osötade och två sötade viner på bordet, det som vi sippade vidare på efter provningen var det sötade. De är helt enkelt trevligare att dricka; och det är liksom det som är grejen i slutändan.
   
  Jos, Crist(al)ian 77, Elvis och 10 andra gillar detta.
 2. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  Provar att lägga ihop 1+1 här...
  -Hur var Grand Cellier Rubis 10? Är det dags för ett SMS-lån nu igen?
   
  Jimmy Forsman gillar detta.
 3. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  -I övrigt håller jag helt med dig att lite socker inte stör, satt faktiskt och snackade med Jerome Legras om precis samma samma sak.
  Han har ju labbat en hel del med olika dosage och även han menade att lite socker behövs för att höja smakerna och ge champagnen lite rondör.
   
  Sonderlese och Jimmy Forsman gillar detta.
 4. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

  Jag gillade Rubis men inte för den prislappen. Leclapart är Leclapart är Leclapart; och man kan säga att vi provade två viner från honom Marguets prestige, Sapience, har tagit chardonnayen från Leclapart. Coeur de cuvée var bra men den i mitt tycke roligaste var Marguets bdn GC Ambonnay från 2010 även om den är zero dosage. Vinerna vi sippade på var dock Villemarts båda prestiger som med sina 8g kändes lite lite söta i jämförelse med syrabomberna. :D
   
  Emanuel gillar detta.
 5. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Som vanligt så anser jag att det är sensoriken som avgör ett vins storhet och inte specifikationen. Väljer producenten zero dosage för att det gör vinet bättre (eller mer i linje med hens filosofi) så är det alltid rätt val och likaså om de sockrar. Vi som konsumerar väljer därefter vin efter humör, typ och situation.

  Tänk att livet aldrig kan vara svart eller vitt - det hade ju varit så mycket enklare!

  Trender har tyvärr en tendens till att förstöra det mesta genom att dra allt till överdrift.
   
  Sonderlese, MartinE, Omar Khayyam och 3 andra gillar detta.
 6. JC:s Vintankar

  JC:s Vintankar Bloggare

  Tänk ibland gillar jag zero och ibland vill jag ha en liten dosage. Ibland beror det på maten och ibland på mitt humör. Mångfal är bra
   
 7. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

  Men vinmakare är lika mycket offer för trender som alla andra. I slutändan är det dock marknaden som avgör, såklart.
   
  Omar Khayyam gillar detta.
 8. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Helt sant, men lika illa är det oavsett om sensoriken tar skada eller om alla plöstligt strävar efter samma mål. Det är ju mångfald vi vill ha, inte enfald. :)

  En sak som är bra är att Zero Dosage låter jäkligt coolt! ;)
   
  Last edited: 8 mars 2016
 9. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  Visst kan det vara gott med Zero dosage men trenden verkar ju ha blivit att alla producenter bara "måste" ha en zero dosage, brut nature eller liknande...
  Noterade när jag satt på en trendig champagnebar i "la france" att all champagner på glas (typ 15 styck) var någon form av ovanstående. Frågan är då om det är för att alla vill vara lika coola som Selosse och haka på trenden eller om det verkligen är så att allt bara automatiskt är godare utan dosage?

  Verkar därtill även som Skandinavien är i frontlinjen för efterfrågan, åtminstone om man ska tro Sophie Dethune som gör sin "Zero Dosage" just med fokus på den nordiska marknaden.
   
  Omar Khayyam, Per Stade och Jimmy Forsman gillar detta.
 10. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  Men så många producenter som gör Zero är det väl inte (i vart fall inte vad som skrivs på flaskan).
   
  Per Stade gillar detta.
 11. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  Inkluderade även Brut Nature, finns väl flera namn på samma företeelse men visst, då kan det väl fortfarande vara ett viss dosage om än litet...
  -Men håller du inte själv med om att det verkar vara en rådande trend? Även Legras hade väl deggat en hel massa flaskor utan dosage just för att beställaren specifikt hade bett om det?
   
 12. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  Jo, det finns nog en del importörer som beställer utan dosage men det är relativt få producenter som har champagner som de endast gör utan dosage.
   
  Per Stade gillar detta.
 13. Crist(al)ian 77

  Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape Moderator

  Instämmer helt. Hipstervarning och lika överskattat som skumbananskumpa från L...:tystad: För mig tämligen odrickbart ungt, ointegrerat och dålig frukt. Om man inte är masochist som gillar citron med askorbinsyra. Det drar så mycket i mungiporna så ögonlocken går igen om de inte redan gjort det av smärta.

  Blir kanske intressant med långlagring som Lanson...

  Med det sagt så är jag ändå sugen på att testa Roederers nya designtrams.:vägg: Tror den endast priset är sockrat där.
   
 14. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  Ämnet visade sig tydligen vara tämligen okontroversiellt på forumet... Jag är lite förvånad ändå...

  Det var i vart fall fint av @Jimmy Forsman att komma ut ur garderoben och leda vägen för andra nolldosagetvivlare därute. :)
   
  Elvis och Helen gillar detta.
 15. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  För mig är det så att vissa champagner är ordentligt njutbara utan dosage medans andra måste ha dosage.
  Dosagen måste anpassas till respektive champagne!
   
  Sonderlese, Jos, MartinE och 1 annan gillar detta.
 16. Crist(al)ian 77

  Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape Moderator

  Vilka olagrade och osötade då t.ex?
   
 17. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  Laurent Perrier Ultra Brut, Andre Clouet Silver, Bonnaire 2005 no dosage, Philipponnat Royal no dosage, Varnier Fanniere Rose och Blanc ZERO, JL Vergnon, Turgy 2008, Billecart Salmon
   
  Elvis och Crist(al)ian 77 gillar detta.
 18. Per Stade

  Per Stade Lege artis

  För sex-sju år sedan köpte jag ett par lådor Ayala Zéro Dosage. De är uppdruckna vid det här laget men jag har faktiskt en flaska kvar. Det var mycket frestande att öppna den när @Jimmy Forsman startade den här tråden. Men eftersom den är degorgerad 2007 så har jag bestämt mig för att vänta tills 2017. Återkommer förhoppningsvis med rapport då. Senast jag drack den för ett eller två PR sedan var den alldeles utmärkt!
  Kan det vara basår 2004? Någon som har koll?
   
 19. Elvis

  Elvis Medlem

  Basår 2003, buteljerad 2004 och degorgerad 2007 skulle jag gissa på.
   
 20. Per Stade

  Per Stade Lege artis

  Nu är det 2017 och jag kunde inte hålla tassarna borta från den sista flaskan Ayla Zero Dosage, som jag köpte två lådor av för åtta år sedan.

  IMG_3950.JPG
  IMG_3958.JPG

  Bra mousse, fräsch syra, kändes som om den kunde ligga 10 år till men med lite värme i glaset började det komma lite oxiderade toner. Inte märkligt egentligen, den har lagrats under minst sagt suboptimala förhållanden i en garderob på Koster där det säkert har varit 25 grader varmt på sommrarna.
  Den lätta sherrydoften gav lite associationer till Selosse så frågan blir då om lång lagring av Zero Dosage (eller Brut Nature) kan skapa en budget-Selosse?

  IMG_3954.JPG

  Nej inte en chans.
  Direkt efter Ayalan öppnade jag en Initial. Betydligt mer ompa-bompa.
   

Dela sidan