Zinfandel vs. Primitivo

Diskussion i 'Vin' startad av Sjödin, 31 januari 2014.

 1. Sjödin

  Sjödin Joråsåatt...

  Jag noterade härom veckan att det dykt upp Zinfandelviner från Italien i butikshyllorna. Det har kanske funnits ett tag? Jag har i vilket fall inte sett det...
  Någon som kan bringa lite klarhet i det här? Har man etiketterat om gamla svårsålda Primitivoviner, eller är det verkligen Zinfandel?
  Mitt minne, vilket verkar bekräftas efter en snabb googling, är att druvorna är väldigt nära släkt men att det inte är samma trots allt, vilket man väl tidigare trott? Eller?

  Själv har jag varit jävligt svag för Zinfandel tidigare, men det känns som det var länge sedan jag drack något bra. Ravenswood var länge ett favoritvin, men det känns både som att jag utvecklat mina preferenser samtidigt som den tappat i kvalitet. Det här var ju några år sedan... Jag skulle gärna ge mig på några riktigt trevliga Zinfandels om ni har några tips.
   
 2. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Zinfandel kom troligtvis till USA i början av 1800-talet. I Kalifornien är druvan riktigt stor och vinodlarna har alltid betraktat zinfandel som en inhemsk druva.

  DNA-analys har visat att zinfandel är identisk med både den syditalienska druvan primitivo samt den kroatiska druvan crljenak kaštelanski.


  Copy paste systembolaget ;)
  Napa valley är väl kända för sina Zinfandel viner?
   
 3. Sjödin

  Sjödin Joråsåatt...

  Jupp, men googlar man lite till hittar man länkar som säger "liknande DNA och samma urpsrung, men inte samma druva".
  Så marknadsför man felaktigt Primitivo som Zin eller planteras Zin i Italien?
   
 4. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Men om det är samma DNA så är det samma druva, och då får man nog kalla det vad man vill. Antar att dom skriver Zinfandel då för att det ska låta exotiskt och antagligen säljer bättre. Kan ju inte finnas någon som kan motbevisa att det är egentligen Primitivo eftersom det är same same
   
  StefanAkiko gillar detta.
 5. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Samma druva, två namn. Antar att logiken är samma som att vissa länder (t.o.m. vissa producenter) säljer både Shiraz och Syrah. Namnet är då tänkt att indikera stilen, dvs. Syrah skall vara mer Rhone-likt och Shiraz mer Oz-likt. Marknadsföringsgossarna måste också ha något att göra på dagarna….

  Bra Zin? Jag gillar Seghesio i den mera fullmatade stilen. Om du gillar mer återhållsamhet och har en hyfsad lagringsplats är ju Ridge referensen. Fantastisk valuta och ger verkligen stora upplevelser om du lagrar dina pavor en sisådär 8-15 år.
   
  StefanAkiko gillar detta.

Dela sidan