Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

LeChat

Medlem
CD38E58C-68A3-4710-94B0-40264F9256E2.jpeg

2008 A. R. Lenoble Champagne Grand Cru Blanc de Blancs Brut
2006 Château Bouscassé Vieilles Vignes
2015 Natacha Chave Crozes-Hermitage Aléofane


Ikväll hade vi grannar på besök och inledde kvällen med en ung champagne. Bra doft men egentligen alldeles för ung men man kunde skönja viss potential i slutet av glaset. Till middagen blev det gårdagens inköp. Bouscassen visar mycket fattoner men gillades av alla. Bra köp!
Crozes-Hermitagen kom in lite sent när maten i princip var avklarad och hade passat bättre ihop med mat. Men med lite tid i glaset så får man ändå en aning om en framtida potential. Trots det tycker jag nog ändå att denna känns som den svagaste av 2015 Crozes som lanserats de senaste månaderna.
 

Petra

Medlem
hejsan! Inte så mycket på bolaget, tycker att de röda loire-viner från Chinon, Saumur etc som oftast återfinns där som t ex Couly-Dutheil, Druet, Dom de Rocheville ofta har litet för mycket ek för sitt eget bästa (även om jag har kommit hem mer än en gång med någon flaska av dessa i ryggsäcken, varmt rekommenderad av trevlige Nenad Eklangare på PK-huset).:)

En producent som kanske inte är lika extrem som Saint-Lô, men åt det hållet, och som jag gillar skarpt och som fortfarande är några av de bättre värdena på vin i Sverige: Dom Breton. Tror att nu finns både Galichets och Nuits d'ivresse på bolaget och de brukar vara toppen, även om man kanske ska vänta litet med att dricka dem.

Pompette och Vin&Natur har ibland mix-lådor med röda viner från Loire. Vet inte om någon på forumet har provat Ch de Hureau som Pompette har släppt nu t ex? I den senaste blandlådan återfinns stilrena och knastertorra Olga Raffault (som jag gillar även om vissa hävdar att det blivit litet sämre sen Olga själv gick bort).

Annars kan du prova privatimport av Sebastian Bobinet (Wine Trade) eller Jerome Saurigny (Vin&Natur). De är kompromisslösa, kalkstinna, svavelbefriade och friska så att det sjunger i gaddarna. grymma med litet cheez och cold cuts. Bäst är att skriva till Vin&Natur och be dem om tips.
Tack så hemskt mycket. Nu ska jag börja utforska....
 

Mattias Schyberg

Administratör
Tack så hemskt mycket. Nu ska jag börja utforska....
Jag tycker inte du bör missa producenten Couly-Dutheil i din jakt på riktigt bra cabernet franc från Loire. Clos de l'Echo eller Clos de l'Olive är de lägen jag rekommenderar först och främst. Ganska fylligt och rejält uttryck för regionen vanligtvis, men i min mun har producenten givit mig några av mina bästa upplevelser på druvan ihop med ikonproducenten Clos Rougeard. Mycket lagringsdugligt dessutom. Närmar sig bordeaux i stil. Slank och stram bordeaux, inget överdrivet bombastiskt. Klassisk chinon med mycket grus, paprika och ceder. Vanligtvis ingen ny ek alls (enligt producenten har Clos de l'Echo inte ens sett ek, vilket dock känns lite förbryllande).
 

petterkalle

I rescued some wine. It was trapped in a bottle.
Jag tycker inte du bör missa producenten Couly-Dutheil i din jakt på riktigt bra cabernet franc från Loire. Clos de l'Echo eller Clos de l'Olive är de lägen jag rekommenderar först och främst. Ganska fylligt och rejält uttryck för regionen vanligtvis, men i min mun har producenten givit mig några av mina bästa upplevelser på druvan ihop med ikonproducenten Clos Rougeard. Mycket lagringsdugligt dessutom. Närmar sig bordeaux i stil. Slank och stram bordeaux, inget överdrivet bombastiskt. Klassisk chinon med mycket grus, paprika och ceder. Vanligtvis ingen ny ek alls (enligt producenten har Clos de l'Echo inte ens sett ek, vilket dock känns lite förbryllande).
Det där var verkligen förbryllande? Jag provade Clos de l'Echo på plats i somras och har för mig att den fått 12 månader på 1-3 år gammal ek? Visserligen var provningen helt på franska med farmor Couly-Dutheil så säker kan man inte varao_O Tre flaskor Clos de l'Echo 2015 fick följa med hem (+ tre Chenin Blanc). Personligen föredrar jag dock vinerna från Bernard Baudry. Klart bäst av alla de vi provade i Chinon. 6 + 6 (max antal man fick köpa) kom hem därifrån:)
 

Petra

Medlem
Jag tycker inte du bör missa producenten Couly-Dutheil i din jakt på riktigt bra cabernet franc från Loire. Clos de l'Echo eller Clos de l'Olive är de lägen jag rekommenderar först och främst. Ganska fylligt och rejält uttryck för regionen vanligtvis, men i min mun har producenten givit mig några av mina bästa upplevelser på druvan ihop med ikonproducenten Clos Rougeard. Mycket lagringsdugligt dessutom. Närmar sig bordeaux i stil. Slank och stram bordeaux, inget överdrivet bombastiskt. Klassisk chinon med mycket grus, paprika och ceder. Vanligtvis ingen ny ek alls (enligt producenten har Clos de l'Echo inte ens sett ek, vilket dock känns lite förbryllande).
Tack!! Ovärderligt att få de här tipsen!
 
upload_2017-12-10_14-11-25.jpeg

Yalumba - The Octavius 1999
En flaska som garderobslagrats i över 10 år men som trots det visar upp en enorm ungdomlig spänst. Intensiv näsa med mörka körsbär och tobak. I munnen visar vinet upp enorm koncentration men samtidigt oerhört elegant och en eftersmak som aldrig tycks klinga av. Jag hittar aromer av mörka bär, kött, tobak, lakrits, peppar och örter, allting fantastiskt integrerat i en fin balans. Ett sagolikt vin som utan tvekan går in på en topp 3 lista över viner detta året. Tycker nästan lite synd om Luddite som fick detta som jämförelsevin. 95P
 

Mattias Schyberg

Administratör
Det där var verkligen förbryllande? Jag provade Clos de l'Echo på plats i somras och har för mig att den fått 12 månader på 1-3 år gammal ek? Visserligen var provningen helt på franska med farmor Couly-Dutheil så säker kan man inte varao_O Tre flaskor Clos de l'Echo 2015 fick följa med hem (+ tre Chenin Blanc). Personligen föredrar jag dock vinerna från Bernard Baudry. Klart bäst av alla de vi provade i Chinon. 6 + 6 (max antal man fick köpa) kom hem därifrån:)
Ja, att det inte skulle vara fatkaraktär är löjligt, men jag har själv blivit tillrättavisad när jag hittat tobak och kaffe och påstått att det är fat. :)
 

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Gårdagens BYOB:
Visa bifogad bild 11712
Flight 1:
2013 Felton Road Chardonnay Block 2
2013 Roses de Jeanne / Cédric Bouchard Champagne Blanc de Noirs Côte de Val Vilaine
2010 Camille Bonville Cuvées Camille
2006 Dönnhoff Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Spätlese
1999 Pol Roger Champagne Cuvée Sir Winston Churchill


Dönnhoff knep flight-segern, 0 röster på Winston!?!
Visa bifogad bild 11714
Flight 2:
2010 Failla Syrah Estate Vineyard
2012 Alonso del Yerro Ribera del Duero
2014 Dominio del Aguila Ribera del Duero Reserva
2012 Penfolds Shiraz St. Henri
1990 Château Clerc Milon

Segern till Clerc MilonVisa bifogad bild 11715 Flight 3
2012 Château La Tour-Martillac
2014 Marimar Estate (Marimar Torres) Pinot Noir La Masia Don Miguel Vineyard
2009 Simon Maye & Fils Syrah Vieilles Vignes
2013 Alexander Laible Spätburgunder Reserve ***
2000 Château La Tour-Martillac

Delad seger mellan La Masia och 2000 La Tour-Martillac
Visa bifogad bild 11716
Flight 4:
2012 Paul Lato Syrah The Last Kiss
2011 Château Rieussec
2009 Château Guiraud

Knapp vinst för Guiraud

La Masia knep WOTN, men alla viner höll väldigt hög klass.

Fantastisk BYOB i fredags. Stort tack till alla inblandade. Superkul och lärorikt som vanligt. Har sagt det förut, men det bör lyftas igen; Dessa BYOB är utan tvekan årets vinhöjdpunkter gång på gång. Ser fram emot nästa. :)

Jag är mest nöjd över följande under kvällen (Det gäller att glädjas åt det lilla, eller hur?) ;):
Jag gissade rätt på att alla tre mousserande var från Champagne.
Jag gissade rätt och hittade mitt vin i flight #3.
Jag gissade i alla fall rätt druva på vin 3 i flight #3.

Finns nog en hel del för mig att bli bättre på.. :oops::rolleyes:

Hur var viner då?

Flight 1:
2013 Felton Road Chardonnay Block 2
0p, Champinjoner, nässlor och jästa toner. Vinets färg indikerar på viss ålder. Tycker att det är stor avsaknad av frukten i både mun och doft. Oangenäm finish, gissar att vinet är korkskadad. Efter en timme i glaset förändras vinet och i doften hittar man brända toner, ungefär som när man eldar på majbrasan. Fick höra av de andra kompisarna i rummet att vinet kunde vara hårt svavlat och att det var det jag inte gick igång på.
2013 Roses de Jeanne / Cédric Bouchard Champagne Blanc de Noirs Côte de Val Vilaine
90p, Aprikos, honung och citrustoner på näsan. Fläder, aprikos, honung i gomen. Låg syra, ingen "attack", ren och fin frukt. Ungt. Gott! Allt i balans. Gissade champagne. Gissade att det var mitt vin (2010 Camille Bonville).
2010 Camille Bonville Cuvées Camille
89p, Bokna äpplen, nougat, rostade hasselnötter. Högre syra än föregående vin. Granny smith äpplen och rostade toner i gomen. Mer ekfat. Kortare finish. Gissar champagne. "Inget att köpa igen". Blev dock bättre med tid, så det är en förhastad slutsats. Summa sumarum kan jag absolut dricka det igen. Gissar champagne.
2006 Dönnhoff Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Spätlese
93p, Oljigt, sött på näsan, parfymerat. Påminner om dessertvin. Oerhört lent och gott i gommen med en evig finish. Vit blomma och smörighet. Vill ha mer!! Det här måste vara de vuxnas version av att gå in i en godisaffär. Gissar sauternes trots att det är första flighten.
1999 Pol Roger Champagne Cuvée Sir Winston Churchill
91p, Bokna äpplen, nougat, mycket fat. Apelsinskalsbeska i munnen. Lägre dosage. Naturvin? Gott och komplext. Gissar Champagne.

Flight 2:
2010 Failla Syrah Estate Vineyard
70p, Kvällens sämsta vin enligt mig. Doft av tjära, aceton, slånbär, blåbär och salt lakrits, mycket lakrits. Lätta tanniner men koncentrerat och komapt som blod. Vad tusan är det jag dricker? Känns som en flytande version av turkiska peppar lakrits (godissorten). Usch! Gissar Tannat av något slag. Här gick jag och @gece verkligen ifrån varandra i smak och tyckte. Gece gav vinet 94p, men kommenterade också det faktum att han inte visste om det var för att det var mest gott, eller för att vinet var mest intressant rent subjektivt?
2012 Alonso del Yerro Ribera del Duero
90p, Sötlakrits, mörk frukt, superlätta tanninr, låg syra, låg alkohol, stram finish. Gissar Frankrike, Syrah, St Joseph från 2005.
2014 Dominio del Aguila Ribera del Duero Reserva
91p, Grön paprika, brända fat, stökig doft som inte är helt i harmoni. Lite skitigt. Medium syra, högre alkohol, lätta tanniner och en ren finish. Sydafrika Rhone Blend?
2012 Penfolds Shiraz St. Henri
92p, Vingummi, bassets (De gamla, inte de nya. För de nya smakar vad fan som helst, i alla fall enligt @Bror =D). Jag har ingen referens, så jag säger bara bassets så får det summeras som ni vill! Mörk frukt, vinbär, rent och snyggt. Medium syra till lätta tanniner. Vinet speglar elegans med mörk lätt frukt som påminner om hallon och körsbär. Men färgen säger att det inte är en pinot noir. Frankrike Syrah igen?
1990 Château Clerc Milon
89p, Grön paprika, medium syra, lätta tanniner, hög alkohol. Det här var det svåraste vinet för mig att sätta smaker på. Gissar Cab Franc från Loire. Årgång 2000 +/- 1?

Flight 3:
2012 Château La Tour-Martillac
88p, Blåbär, ljus choklad, körsbär. Runt, gott och relativt enkelt. Lätta tanniner med låg syra och låg alkohol. Semi-lång finish men utan komplexitet. Nu måste vi vara i Italien? Toscana? Det trodde @mnor också!
2014 Marimar Estate (Marimar Torres) Pinot Noir La Masia Don Miguel Vineyard
92p, Mitt vin, Hallon, smultron, GSM vibbar på näsan. Hög alkohol, hög syra, lång finish. Gott och bra! Gissade på mitt vin.
2009 Simon Maye & Fils Syrah Vieilles Vignes
89p, Stall, hö, skitigt, jordigt på näsan. Mörk frukt, lakrits, blod i munnen. Låg alkohol, hög syra. Svalodlat? Bordeaux? Syrah baserat?
2013 Alexander Laible Spätburgunder Reserve ***
91p, Mörka bär, koncentrerat, rostat kaffe, multna höstlöv. Hög syra, medium alkohol, gott, intressant och stram lång finish. Gissar Bordeaux.
2000 Château La Tour-Martillac
88p, Ljus choklad, vanilj, mint, eucalyptus, svartpeppar, grön paprika. Konstig mix. Inte jättespännande och gott i munnen men komplext på doften. Stram finish men lätt i gomen. Gissar Cab Franc Loire igen.

Flight 4:
2012 Paul Lato Syrah The Last Kiss
92p, Doft av "Vanligt" rött vin. Aceton. Spretig syra i finishen. Sött, torrt, gott. Mycket bra! Är förövrigt fascinerad varje gång jag dricker dessertviner att de kan skilja sig så oerhört i doft kontra smak! Helt plötsligt har man världens härligaste vin i munnen som inte alls gav ifrån sig några avslöjande om att det skulle vart sött på förhand.
2011 Château Rieussec
92p, Stick doft, tvättmedel och saffran. Gott och lent!
2009 Château Guiraud
92p, Saffran, vanilj, nybakade vaniljbullar. Torrare än Chateau Rieussec.

Vad tycker ni andra forumiter är ett lagom antal viner att ha på en BYOB? Jag personligen tyckte att det här antalet var alldeles lagom, just eftersom att ingen flight behövde ha mer än fem viner, och vi behövde inte ha mer än tre flighter innan vi gick över till dessertvinerna.
 

gece

Man vänjer sig.
Gårdagens BYOB:
Visa bifogad bild 11712
Flight 1:
2013 Felton Road Chardonnay Block 2
2013 Roses de Jeanne / Cédric Bouchard Champagne Blanc de Noirs Côte de Val Vilaine
2010 Camille Bonville Cuvées Camille
2006 Dönnhoff Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Spätlese
1999 Pol Roger Champagne Cuvée Sir Winston Churchill


Dönnhoff knep flight-segern, 0 röster på Winston!?!
Visa bifogad bild 11714
Flight 2:
2010 Failla Syrah Estate Vineyard
2012 Alonso del Yerro Ribera del Duero
2014 Dominio del Aguila Ribera del Duero Reserva
2012 Penfolds Shiraz St. Henri
1990 Château Clerc Milon

Segern till Clerc MilonVisa bifogad bild 11715 Flight 3
2012 Château La Tour-Martillac
2014 Marimar Estate (Marimar Torres) Pinot Noir La Masia Don Miguel Vineyard
2009 Simon Maye & Fils Syrah Vieilles Vignes
2013 Alexander Laible Spätburgunder Reserve ***
2000 Château La Tour-Martillac

Delad seger mellan La Masia och 2000 La Tour-Martillac
Visa bifogad bild 11716
Flight 4:
2012 Paul Lato Syrah The Last Kiss
2011 Château Rieussec
2009 Château Guiraud

Knapp vinst för Guiraud

La Masia knep WOTN, men alla viner höll väldigt hög klass.

Och här är mina anteckningar.

Flight 1, vitt & bubbel:
  • (Stilla vitt) Krita, citron, rostad ek; grön tropisk frukt (mango?), fylligt och med gräddigt avslut. En aning mer varmklimatigt i stilen än jag kanske är helt förtjust i, men gott är det. Kan knappast vara något annat i denna flight än min Felton Road. 90p
    2013 Felton Road Chardonnay Block 2
    Tog med denna dels för att Chardonnay står för en stor del av både inköp och konsumtion och är ledare på innehav, samt för att just detta vin i olika årgångar är det jag har mest av. Länge sen jag drack det sist dock, och hade kanske önskat mig att det var snäppet vassare...
  • (Bubbel) Grädde, lite oxidativa toner (sherry, nötter) men ändå rätt ungdomlig grön frukt. En mystisk, men inte oäven, doft av köttbullestekning? Livlig mousse men har ändå noterat att jag gissar "champagne med viss ålder", ej kvantifierat. 90p
    2013 Roses de Jeanne / Cédric Bouchard Champagne Blanc de Noirs Côte de Val Vilaine
  • (Bubbel) Nougat, pastellkrita?, bokna äpplen, disktrasa, "konstig stenighet", stram/kärv och lite rökig. Ganska oförtjust inledningsvis, men bättrade sig stort med luft och slutade i paritet med Bouchard på 90p
    2010 Camille Bonville Cuvées Camille
  • (Stilla vitt) Klockren Diesling. Lite rostad karaktär med honung, dill och saffran. Hemskt gott och bra struktur men lite mer komplexitet hade kunnat vara på sin plats, så jag tråkar och sätter återigen 90p
    2006 Dönnhoff Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Spätlese
  • (Bubbel) Grädde och rosor lyckas jag hitta, men i övrigt väldigt återhållet och stramt. Strukturen talar om att detta är ett bra vin men det är inte speciellt kul idag, kan kanske ta sig. Stilen - det jag kallar tråkigt - får mig att gissa storhusskumpa. 89p
    1999 Pol Roger Champagne Cuvée Sir Winston Churchill
Vilket magplask för Winston. Jag blir inte klok på Pol Roger, ibland är de svinbra och ibland urtrista?
Anywho, jag hade svårt att välja favorit här eftersom alla (utom Winston) var ungefär lika bra i min bok men min "chardofili" får mig att rösta på Felton som heatsegrare.

Flight 2, svartrött med en avslutning i brunt:
  • Röd och mörk syrlig frukt, mestadels färsk men lite estrighet finns här. Munnen domineras av citrus, typ apelsiner som drar åt det syrligare hållet. Fylligt, gräddigt och generöst, men det som gör detta till vattendelare är syran, högre än alla vinerna i vitvinsflighten tillsammans, känns det som. Helt och hållet i min smak. Hade ingen gissning på druva eller ursprung men när någon nämnde Syrah föll bitarna på plats; någon slags "nya nya världen" måste det vara. WOTN för mig, 94p
    2010 Failla Syrah Estate Vineyard
  • Rikligt med mörk frukt men snyggt hanterad utan att bli syltig, även om syran kanske är lite låg (eller var det bara i kontrast till föregående vin?). Stram till tusen och kanske inte det mest uttrycksfulla men himla bra ändå. 91p
    2012 Alonso del Yerro Ribera del Duero
  • Fett, gott, komplex frukt, kryddighet som drar åt pepparkaka (nejlika, kryddpeppar, kanel, ...) och lite lite smör. "Tanninfest". Det här har den där mixen av varmt och kallt klimat som fått mig att falla för Ribera, så vi gissar på att detta är min Aguila, även om jag hade förväntat mig något lite mer tillknäppt. 93p
    2014 Dominio del Aguila Ribera del Duero Reserva
    Jag har tydligen handlat och druckit, rätt mycket Tempranillo i år, och denna producent har stått för en hel del av inköpen. Jag är inte besviken. Om man är nyfiken på producentstilen är lillebrorsan Pícaro del Aguila som kom i senaste släppet ett hett tips.
  • Mynta, eucalyptus, svarta vinbär och - great minds think alike, @Deppodi - svarta Bassett's vingummi (gamla, innan de sålde ut sig, som vi fick lära oss). Ganska mycket alkohol och förvånansvärt stram i munnen med tanke på den generösa näsan, mer ceder än snask här. Måste vara en klassisk Shiraz. Påminner rätt mycket om St Henri, kan det vara senaste årgången (2014 tydligen) kanske? Maxat men bär upp det bra, 92p
    2012 Penfolds Shiraz St. Henri
  • Stall och skit, och jag tyckte mig hitta en liten liten korkton här, eller om det bara var stalligheten som gått överstyr. Något jag inte hittar är frukt. Ej poängsatt.
    1990 Château Clerc Milon
Föredrog Failla denna flight, men allt var himla bra och det var svårt att välja... med ett undantag. Som alla andra älskade. Jaja, mer av resten till mig!
Förresten, apropå vingummi ( @Bror ) - https://www.facebook.com/VillHaTillbakaBassett/

Flight 3, rött igen:
  • Alkohol, valnötter, lite besk, jäkligt hård och tillknäppt. Kan nog bli nåt men i brist på bevis 87p
    2012 Château La Tour-Martillac
  • Lingon, blåbär, tändsticka, kakao, salt. Trots tät färg ganska lätta tanniner, fin syra. Smarrigt! Bör vara Nya Världen-Pinot, säg Kalifornien. 92p
    2014 Marimar Estate (Marimar Torres) Pinot Noir La Masia Don Miguel Vineyard
  • Peppar (svart och vit), mörk frukt, något stickig grön ton (myggmedel, brukar jag säga) vilket pekar på att det är en Syrah tillverkad på nordrhônskt vis. Känns inte riktigt nord-Rhône dock, kanske någon postmodern australiensare? 91p
    2009 Simon Maye & Fils Syrah Vieilles Vignes
  • Ganska svårfångad doft, surdegsbröd? Megatanniner, bra syra, jobbigt ungt. Ingen gissning, 87p
    2013 Alexander Laible Spätburgunder Reserve ***
  • Stallig och dan, men rätt bra med mörk frukt som drar åt plommon och lite mynta. Gissar på merlotdominerad Bdx - känns som ett varmt år så kanske 2009? - men kan vara en gammelvärldsk kalifornier också.
    2000 Château La Tour-Martillac
Heatsegrare för mig var Marimar. Kul att prova röda Latour-Martillac, har bara druckit deras vita som är något av en favorit för mig.

Flight 4, sött:
  • (Rött) Dyr och snygg lyxig ek med en lätt ton av mörk frukt. Ingen gissning, troligen inget klassiskt distrikt. 90p
    2012 Paul Lato Syrah The Last Kiss
  • (Vitt) Cocos, ägg, vanilj, brynt smör. En drickbar cocostopp. Jag gillar cocostoppar. 91p
    2011 Château Rieussec
  • Limstift, saffran, citron. Låter återhållen, men i övrigt - klassisk Sauternes! 90p
    2009 Château Guiraud
Alla tre var mycket bra och borde nog ha fått högre poäng, men det fick de inte. Intressant att Rieussec var ett så otroligt annorlunda djur denna gång jämfört med 2009an vi provade i höstas.

Tack för, återigen, en synnerligen bra kväll!
 

petterkalle

I rescued some wine. It was trapped in a bottle.
Fantastisk BYOB i fredags. Stort tack till alla inblandade. Superkul och lärorikt som vanligt. Har sagt det förut, men det bör lyftas igen; Dessa BYOB är utan tvekan årets vinhöjdpunkter gång på gång. Ser fram emot nästa. :)

Jag är mest nöjd över följande under kvällen (Det gäller att glädjas åt det lilla, eller hur?) ;):
Jag gissade rätt på att alla tre mousserande var från Champagne.
Jag gissade rätt och hittade mitt vin i flight #3.
Jag gissade i alla fall rätt druva på vin 3 i flight #3.

Finns nog en hel del för mig att bli bättre på.. :oops::rolleyes:

Hur var viner då?

Flight 1:
2013 Felton Road Chardonnay Block 2
0p, Champinjoner, nässlor och jästa toner. Vinets färg indikerar på viss ålder. Tycker att det är stor avsaknad av frukten i både mun och doft. Oangenäm finish, gissar att vinet är korkskadad. Efter en timme i glaset förändras vinet och i doften hittar man brända toner, ungefär som när man eldar på majbrasan. Fick höra av de andra kompisarna i rummet att vinet kunde vara hårt svavlat och att det var det jag inte gick igång på.
2013 Roses de Jeanne / Cédric Bouchard Champagne Blanc de Noirs Côte de Val Vilaine
90p, Aprikos, honung och citrustoner på näsan. Fläder, aprikos, honung i gomen. Låg syra, ingen "attack", ren och fin frukt. Ungt. Gott! Allt i balans. Gissade champagne. Gissade att det var mitt vin (2010 Camille Bonville).
2010 Camille Bonville Cuvées Camille
89p, Bokna äpplen, nougat, rostade hasselnötter. Högre syra än föregående vin. Granny smith äpplen och rostade toner i gomen. Mer ekfat. Kortare finish. Gissar champagne. "Inget att köpa igen". Blev dock bättre med tid, så det är en förhastad slutsats. Summa sumarum kan jag absolut dricka det igen. Gissar champagne.
2006 Dönnhoff Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Spätlese
93p, Oljigt, sött på näsan, parfymerat. Påminner om dessertvin. Oerhört lent och gott i gommen med en evig finish. Vit blomma och smörighet. Vill ha mer!! Det här måste vara de vuxnas version av att gå in i en godisaffär. Gissar sauternes trots att det är första flighten.
1999 Pol Roger Champagne Cuvée Sir Winston Churchill
91p, Bokna äpplen, nougat, mycket fat. Apelsinskalsbeska i munnen. Lägre dosage. Naturvin? Gott och komplext. Gissar Champagne.

Flight 2:
2010 Failla Syrah Estate Vineyard
70p, Kvällens sämsta vin enligt mig. Doft av tjära, aceton, slånbär, blåbär och salt lakrits, mycket lakrits. Lätta tanniner men koncentrerat och komapt som blod. Vad tusan är det jag dricker? Känns som en flytande version av turkiska peppar lakrits (godissorten). Usch! Gissar Tannat av något slag. Här gick jag och @gece verkligen ifrån varandra i smak och tyckte. Gece gav vinet 94p, men kommenterade också det faktum att han inte visste om det var för att det var mest gott, eller för att vinet var mest intressant rent subjektivt?
2012 Alonso del Yerro Ribera del Duero
90p, Sötlakrits, mörk frukt, superlätta tanninr, låg syra, låg alkohol, stram finish. Gissar Frankrike, Syrah, St Joseph från 2005.
2014 Dominio del Aguila Ribera del Duero Reserva
91p, Grön paprika, brända fat, stökig doft som inte är helt i harmoni. Lite skitigt. Medium syra, högre alkohol, lätta tanniner och en ren finish. Sydafrika Rhone Blend?
2012 Penfolds Shiraz St. Henri
92p, Vingummi, bassets (De gamla, inte de nya. För de nya smakar vad fan som helst, i alla fall enligt @Bror =D). Jag har ingen referens, så jag säger bara bassets så får det summeras som ni vill! Mörk frukt, vinbär, rent och snyggt. Medium syra till lätta tanniner. Vinet speglar elegans med mörk lätt frukt som påminner om hallon och körsbär. Men färgen säger att det inte är en pinot noir. Frankrike Syrah igen?
1990 Château Clerc Milon
89p, Grön paprika, medium syra, lätta tanniner, hög alkohol. Det här var det svåraste vinet för mig att sätta smaker på. Gissar Cab Franc från Loire. Årgång 2000 +/- 1?

Flight 3:
2012 Château La Tour-Martillac
88p, Blåbär, ljus choklad, körsbär. Runt, gott och relativt enkelt. Lätta tanniner med låg syra och låg alkohol. Semi-lång finish men utan komplexitet. Nu måste vi vara i Italien? Toscana? Det trodde @mnor också!
2014 Marimar Estate (Marimar Torres) Pinot Noir La Masia Don Miguel Vineyard
92p, Mitt vin, Hallon, smultron, GSM vibbar på näsan. Hög alkohol, hög syra, lång finish. Gott och bra! Gissade på mitt vin.
2009 Simon Maye & Fils Syrah Vieilles Vignes
89p, Stall, hö, skitigt, jordigt på näsan. Mörk frukt, lakrits, blod i munnen. Låg alkohol, hög syra. Svalodlat? Bordeaux? Syrah baserat?
2013 Alexander Laible Spätburgunder Reserve ***
91p, Mörka bär, koncentrerat, rostat kaffe, multna höstlöv. Hög syra, medium alkohol, gott, intressant och stram lång finish. Gissar Bordeaux.
2000 Château La Tour-Martillac
88p, Ljus choklad, vanilj, mint, eucalyptus, svartpeppar, grön paprika. Konstig mix. Inte jättespännande och gott i munnen men komplext på doften. Stram finish men lätt i gomen. Gissar Cab Franc Loire igen.

Flight 4:
2012 Paul Lato Syrah The Last Kiss
92p, Doft av "Vanligt" rött vin. Aceton. Spretig syra i finishen. Sött, torrt, gott. Mycket bra! Är förövrigt fascinerad varje gång jag dricker dessertviner att de kan skilja sig så oerhört i doft kontra smak! Helt plötsligt har man världens härligaste vin i munnen som inte alls gav ifrån sig några avslöjande om att det skulle vart sött på förhand.
2011 Château Rieussec
92p, Stick doft, tvättmedel och saffran. Gott och lent!
2009 Château Guiraud
92p, Saffran, vanilj, nybakade vaniljbullar. Torrare än Chateau Rieussec.

Vad tycker ni andra forumiter är ett lagom antal viner att ha på en BYOB? Jag personligen tyckte att det här antalet var alldeles lagom, just eftersom att ingen flight behövde ha mer än fem viner, och vi behövde inte ha mer än tre flighter innan vi gick över till dessertvinerna.

Och här är mina anteckningar.

Flight 1, vitt & bubbel:
  • (Stilla vitt) Krita, citron, rostad ek; grön tropisk frukt (mango?), fylligt och med gräddigt avslut. En aning mer varmklimatigt i stilen än jag kanske är helt förtjust i, men gott är det. Kan knappast vara något annat i denna flight än min Felton Road. 90p
    2013 Felton Road Chardonnay Block 2
    Tog med denna dels för att Chardonnay står för en stor del av både inköp och konsumtion och är ledare på innehav, samt för att just detta vin i olika årgångar är det jag har mest av. Länge sen jag drack det sist dock, och hade kanske önskat mig att det var snäppet vassare...
  • (Bubbel) Grädde, lite oxidativa toner (sherry, nötter) men ändå rätt ungdomlig grön frukt. En mystisk, men inte oäven, doft av köttbullestekning? Livlig mousse men har ändå noterat att jag gissar "champagne med viss ålder", ej kvantifierat. 90p
    2013 Roses de Jeanne / Cédric Bouchard Champagne Blanc de Noirs Côte de Val Vilaine
  • (Bubbel) Nougat, pastellkrita?, bokna äpplen, disktrasa, "konstig stenighet", stram/kärv och lite rökig. Ganska oförtjust inledningsvis, men bättrade sig stort med luft och slutade i paritet med Bouchard på 90p
    2010 Camille Bonville Cuvées Camille
  • (Stilla vitt) Klockren Diesling. Lite rostad karaktär med honung, dill och saffran. Hemskt gott och bra struktur men lite mer komplexitet hade kunnat vara på sin plats, så jag tråkar och sätter återigen 90p
    2006 Dönnhoff Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Spätlese
  • (Bubbel) Grädde och rosor lyckas jag hitta, men i övrigt väldigt återhållet och stramt. Strukturen talar om att detta är ett bra vin men det är inte speciellt kul idag, kan kanske ta sig. Stilen - det jag kallar tråkigt - får mig att gissa storhusskumpa. 89p
    1999 Pol Roger Champagne Cuvée Sir Winston Churchill
Vilket magplask för Winston. Jag blir inte klok på Pol Roger, ibland är de svinbra och ibland urtrista?
Anywho, jag hade svårt att välja favorit här eftersom alla (utom Winston) var ungefär lika bra i min bok men min "chardofili" får mig att rösta på Felton som heatsegrare.

Flight 2, svartrött med en avslutning i brunt:
  • Röd och mörk syrlig frukt, mestadels färsk men lite estrighet finns här. Munnen domineras av citrus, typ apelsiner som drar åt det syrligare hållet. Fylligt, gräddigt och generöst, men det som gör detta till vattendelare är syran, högre än alla vinerna i vitvinsflighten tillsammans, känns det som. Helt och hållet i min smak. Hade ingen gissning på druva eller ursprung men när någon nämnde Syrah föll bitarna på plats; någon slags "nya nya världen" måste det vara. WOTN för mig, 94p
    2010 Failla Syrah Estate Vineyard
  • Rikligt med mörk frukt men snyggt hanterad utan att bli syltig, även om syran kanske är lite låg (eller var det bara i kontrast till föregående vin?). Stram till tusen och kanske inte det mest uttrycksfulla men himla bra ändå. 91p
    2012 Alonso del Yerro Ribera del Duero
  • Fett, gott, komplex frukt, kryddighet som drar åt pepparkaka (nejlika, kryddpeppar, kanel, ...) och lite lite smör. "Tanninfest". Det här har den där mixen av varmt och kallt klimat som fått mig att falla för Ribera, så vi gissar på att detta är min Aguila, även om jag hade förväntat mig något lite mer tillknäppt. 93p
    2014 Dominio del Aguila Ribera del Duero Reserva
    Jag har tydligen handlat och druckit, rätt mycket Tempranillo i år, och denna producent har stått för en hel del av inköpen. Jag är inte besviken. Om man är nyfiken på producentstilen är lillebrorsan Pícaro del Aguila som kom i senaste släppet ett hett tips.
  • Mynta, eucalyptus, svarta vinbär och - great minds think alike, @Deppodi - svarta Bassett's vingummi (gamla, innan de sålde ut sig, som vi fick lära oss). Ganska mycket alkohol och förvånansvärt stram i munnen med tanke på den generösa näsan, mer ceder än snask här. Måste vara en klassisk Shiraz. Påminner rätt mycket om St Henri, kan det vara senaste årgången (2014 tydligen) kanske? Maxat men bär upp det bra, 92p
    2012 Penfolds Shiraz St. Henri
  • Stall och skit, och jag tyckte mig hitta en liten liten korkton här, eller om det bara var stalligheten som gått överstyr. Något jag inte hittar är frukt. Ej poängsatt.
    1990 Château Clerc Milon
Föredrog Failla denna flight, men allt var himla bra och det var svårt att välja... med ett undantag. Som alla andra älskade. Jaja, mer av resten till mig!
Förresten, apropå vingummi ( @Bror ) - https://www.facebook.com/VillHaTillbakaBassett/

Flight 3, rött igen:
  • Alkohol, valnötter, lite besk, jäkligt hård och tillknäppt. Kan nog bli nåt men i brist på bevis 87p
    2012 Château La Tour-Martillac
  • Lingon, blåbär, tändsticka, kakao, salt. Trots tät färg ganska lätta tanniner, fin syra. Smarrigt! Bör vara Nya Världen-Pinot, säg Kalifornien. 92p
    2014 Marimar Estate (Marimar Torres) Pinot Noir La Masia Don Miguel Vineyard
  • Peppar (svart och vit), mörk frukt, något stickig grön ton (myggmedel, brukar jag säga) vilket pekar på att det är en Syrah tillverkad på nordrhônskt vis. Känns inte riktigt nord-Rhône dock, kanske någon postmodern australiensare? 91p
    2009 Simon Maye & Fils Syrah Vieilles Vignes
  • Ganska svårfångad doft, surdegsbröd? Megatanniner, bra syra, jobbigt ungt. Ingen gissning, 87p
    2013 Alexander Laible Spätburgunder Reserve ***
  • Stallig och dan, men rätt bra med mörk frukt som drar åt plommon och lite mynta. Gissar på merlotdominerad Bdx - känns som ett varmt år så kanske 2009? - men kan vara en gammelvärldsk kalifornier också.
    2000 Château La Tour-Martillac
Heatsegrare för mig var Marimar. Kul att prova röda Latour-Martillac, har bara druckit deras vita som är något av en favorit för mig.

Flight 4, sött:
  • (Rött) Dyr och snygg lyxig ek med en lätt ton av mörk frukt. Ingen gissning, troligen inget klassiskt distrikt. 90p
    2012 Paul Lato Syrah The Last Kiss
  • (Vitt) Cocos, ägg, vanilj, brynt smör. En drickbar cocostopp. Jag gillar cocostoppar. 91p
    2011 Château Rieussec
  • Limstift, saffran, citron. Låter återhållen, men i övrigt - klassisk Sauternes! 90p
    2009 Château Guiraud
Alla tre var mycket bra och borde nog ha fått högre poäng, men det fick de inte. Intressant att Rieussec var ett så otroligt annorlunda djur denna gång jämfört med 2009an vi provade i höstas.

Tack för, återigen, en synnerligen bra kväll!
Verkar ha varit ett riktigt bra och jämt startfält? :)
 

LeChat

Medlem
AB66B981-E75D-4EE0-936C-19E0B9F85805.jpeg

2012 M. Marengo Barolo Bricco delle Viole

Öppnade den igår och då var den inte särskilt social. Hårda och lite bittra tanniner. Men ikväll har de mjuknat en aning och istället gör frukten entre. Mörk frukt och fat som drar åt tjära och målarlåda hållet toppat med lite te och rosor. Första gången jag dricker något från Marengo och känns ganska positivt ikväll efter en dags luftning. Med ytterligare tid så kan den kanske bli ännu bättre.
 
Kvalitetskontroll: jag "närgranskar" några tidigare provade viner:
Dönnhoff Riesling Trocken 2016 - Exakt lika bra som jag tyckte vid bolagsprovningen, men kanske t o m litet mer äpplig och mer grape och fortfarande mineralrik och drickvänlig. 89 p och ett perfekt husvin att köpa en låda av och dricka under närmaste två åren.
Descendientes de J Palacios Pétalos 2015 - Ett steg tillbaka, känns fortfarande som ett relativt stort vin i stilen, men med mycket friskhet. Dock är den söta frukten nu (pop&pour) mer dominerad av smedja, avgaser och salmiak. Greppet är fint, det finns balans och både syra och frukt, men känns litet mer otillgängligt nu än på provningen. Snarare 85 poäng och i behov av vila ett par år skulle jag säga. Vi får se hur resten smakar imorgon.
 

petterkalle

I rescued some wine. It was trapped in a bottle.
Dönnhoff Riesling Trocken 2016 - Exakt lika bra som jag tyckte vid bolagsprovningen, men kanske t o m litet mer äpplig och mer grape och fortfarande mineralrik och drickvänlig. 89 p och ett perfekt husvin att köpa en låda av och dricka under närmaste två åren.
Hur "söt" är den? Trocken behöver ju inte alltid betyda torr?
 
Kvalitetskontroll: jag "närgranskar" några tidigare provade viner:

Descendientes de J Palacios Pétalos 2015 - Ett steg tillbaka, känns fortfarande som ett relativt stort vin i stilen, men med mycket friskhet. Dock är den söta frukten nu (pop&pour) mer dominerad av smedja, avgaser och salmiak. Greppet är fint, det finns balans och både syra och frukt, men känns litet mer otillgängligt nu än på provningen. Snarare 85 poäng och i behov av vila ett par år skulle jag säga. Vi får se hur resten smakar imorgon.
Köpte ett lass av förra eller ev. förförra årgången och minns det som ett mycket trevligt vin för pengarna. Känns åtminstone som jag borde prova denna. Minns även att den förra mådde bra av lite luft
 
Toppen