Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

  1. chambertin

    chambertin Medlem

    Låter som trevliga viner det där. Kul att det finns odlare utanför Piemonte som försöker sig på Nebbiolo.
     
  2. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Le Cigare är överprissatt så det skriker om det. För 150 spänn hade det varit läge för rekommendation. Bonny Doon är dock kul på något vis...
     
  3. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Som de brukar säga på ekonominyheterna om börsen: idag har varit en transaktionsrik dag. Februarisläppet var inte så kul så det blev mer ös idag.
    Först stress med Bolagets hemsida klockan 09:59:59, sedan ned till min lokala monopolfilial för att vittja nyhetshyllan. Ikväll ska jag dricka Chateau l'Ermitage, ytterligare en '10 Cru Bourgeois från Medoc som verkar rimligt prissatt (119 kr). Den är dekanterad och väntar i kallskåpet. Om det är bra grejor blir det en större beställning som får följa med La Tour de By ner i källaren.

    Nyfiken är jag också på Cabidos, en Petit Manseng från Pyrenees-Atlantiques. Tror det kan vara en doldis. 129 spänn. Skall provas under eftermiddagen.

    (sen hämtade jag ut Tignanello '10 och Sassicaia '09 idag också, de känns ganska prisvärda nu med tanke på hur Bdx och Napa dragit iväg).
    foto7.jpg
     
    Jos och Mattias S gillar detta.
  4. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Ser framemot intryck. Petit Manseng låter särskilt spännande!
     
  5. TEGE

    TEGE Medlem

    Igår blev det vårt vita "husvin"
    Lenotti Capocolle Soave
    Fräsch, ungdomlig med ett bra avslut av grapelik beska. Mitt i hittar jag toner av smörkola.
    Vi tycker detta är riktigt bra.
     

    Bifogade filer:

    • image.jpg
      image.jpg
      Filstorlek:
      69,6 KB
      Visningar:
      110
    Vino fino gillar detta.
  6. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Ibland funderar man över prisutvecklingen i Bourgogne och den allmänna uppryckningen i kvalitet hos konkurrerande distrikt och så sitter man och spekulerar…tills man faktiskt knäcker en Bourgogne och får ställa om alla mätvärden och kvalitetsindikatorer. Hur ofta händer inte det?

    Idag öppnade jag Esmonins Clos Prieur 2012 och det var extremt nedslående. Alla dessa chilenare och australiensare och nyazeeländare som jag gillar. Men helt utan ansträngning, "effortless" som britterna säger, så sparkar Esmonin in dörren och förklarar för alla hur Pinot Noir faktiskt ska göras. Suck...

    Förutom detta har jag idag också provat Chateau l'Ermitage och Cabidos, släppta idag. Den första är en typisk Merlot-dominerad Bdx, fastän i klassisk vänstra banken-stil, återhållet och fint parfymerat. Tror den kommer bli kanon om en 8-10 år. Påminner mkt om hur Bdx var på slutet av 90-talet, Merlot-dominerat, lagom alkohol, inte för mycket extrakt.
    Den andra är en Petit Manseng, fortfarande ung i färgen, men helt utvecklad i doft och smak. Fyllig, rostad ek och gula frukter, inte så mycket ryggradssyra (AKA "mineralitet") utan snarare skalsyra. Bittersöt, lite som en Soave, med bra närvaro. Tror man behöver ordentligt smaksatt mat till denna, provade med carbonara men vinet tog över. Gissar att getost funkar.
     
    Last edited: 1 mars 2014
    kayaker och Mattias S gillar detta.
  7. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Där var Petit Mansengen avklarad, du jobbar snabbt, helt enligt min smak. Låter inte som något jag skulle älska direkt, men kul ändå. Esmonins lät däremot mer spännande, väl värd att kolla upp!
     
  8. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Cabidos känns som ett typiskt vin att slå i huvudet med på dina vinkännarpolare. Jag gillar det verkligen, höga poäng, men det kräver sin man.

    Esmonin var obehagligt bra. Det säger en hel del om den fantastiska men svåra årgången 2012 och det säger också en del om den burgundiska jorden som krossar allt motstånd när den väl känner för det...
     
  9. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Är ingen direkt Bourgognevän, men la in ditt tips i att-köpa-vid-tillfälle-listan. Bra pris och är den dessutom så bra som du säger så är det dumt att låta bli. Här tror jag dock att vi kommer att bli oense, men man vet aldrig. ;)
     
    Last edited: 1 mars 2014
  10. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Njaooo…. tror inte vi kommer bli oense. Så länge som du provar den mot andra viner så kommer du att förstå vad jag menar. På egen hand, ganska lågmäld och finstilt. När den ställs mot andra, löjligt elegant och överlägsen.
     
  11. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Vi får se, har ju gjort liknande övningar innan, dock inte med vintips från dig. Spännande!
     
  12. ChristianB

    ChristianB Medlem

    Kvällen har gått i champagnens tecken och till större delen Gosset-tema; Grand Rosé som aperitif, till förrätten av avokadosoppa blev det Pierre Gimonnet Special Club 2002, därefter kvällens huvudnummer med Gosset Grand Millesimé 1989 samt 2004, se nedan för 1989! 2004an var väldigt fin, klart drickbar med tydliga mineraliga inslag, lime och limegodis, fin syra och överlag väldigt bra!

    Gosset-1989 var mer eller mindre precis så fin som man kunde tänka sig! Färgen var guldgul, doften klart madeiriserad med nötiga inslag, marsipan, toffee/kola-toner, vissa rostade bitar... Komplex, i ett ord. ;) Smaken drog åt det omedelbart nötiga hållet med mer oxiderade toner (på ett bra sätt då!) och ändå en inledande fin kolsyra. Syran och moussen var ändå bra och trots att bubblorna övergav vätskan rätt snabbt så fanns det fortfarande en underbart fin fräschör kvar i glaset. En ren njutning att dricka!

    Middagen intogs bland annat med @Thylith då det är ett av kvällens födelsdagsbarn. ;)
     
    MartinE, Mattias S, Jos och 1 annan gillar detta.
  13. Jos

    Jos Medlem

    08 MdT benoit droin till fiskgrytan, bra som vanligt men kan ligga ett tag till. Mineralig o fräsch men kanske lite tunn frukt.
     
    chambertin gillar detta.
  14. gece

    gece Man vänjer sig.

    2010 Ernie Els Cabernet Sauvignon. Lite småsyltiga svarta vinbär, lingon och vanilj skulle kunna vara för mycket men balanseras hyggligt av cederträ och en bra syra. Inga extrema tanniner för att vara CS men står sig gott mot en ganska stabbig anrättning med långkokt lammbog och rotmos. Gott!
     
    Mattias S och chambertin gillar detta.
  15. Mattias S

    Mattias S Administratör

    En lättsam och trevlig vinprovning avklarad hos vännen och kollegan @vininfo.nu. Jag stod för ungdomen och han för åldern...som vanligt.

    Bandol och Cd9dP testades mot varann, men helt utan regelrätt analys och anspråk. Ikväll skulle det bara njutas...och njuta fick vi göra...
    image.jpg

    Svårt att bli missnöjd med ett såpass starkt startfält, vilket vi inte blev heller, men "prisvärt" är nog inte det första ord jag kommer att tänka på direkt. Alla tre viner levererade och var goda men på lite olika vis.

    Domaine Tempier Cuvee Speciale La Migoua -00 var rejält fyllig och förmodligen i sin peak mognadsmässigt. Stall, svarta vinbär, läder, murrig choklad/malt, kryddskåp och torkade körsbär i aromen. Inte helt olikt en Rioja, men utan dill och med mer svung. Smaken bjöd på tydliga tanniner av det mjukare slaget samt en angenäm medelsyra och viss eldighet i svansen.

    Chateau Beaucastel -00 var rejält komplex med inslag av björnbär, hallon, rått kött, peppar, cigarr, stall, nypon och torkad frukt, detta tillsammans med fina cedertoner med blyerts och rostig spik. Smakmässigt var det medelfylligt och intensivt med fokuserad syra. Detta vin klarar med lätthet ett decennium till på rygg, men borde inte bli direkt bättre än så här.

    Chateau Beaucastel -11 hade ung och förhållandevis kraftig frukt åt björnbär och skogshallon. Utöver detta lakrits, peppar, choklad, salami, pors och lavendel. Smaken var sträv och fyllig med rejäl syra. Gott som tusan redan nu, men aningen anonym för sitt pris. Barnarov, såklart, vinet behöver nog ligga till sig ett tiotal år minst.

    Som sagt innan, samtliga viner var fantastiskt trevliga. Om jag måste favorisera (vilket känns krystat) så väljer jag den åldrade Cd9:en (pga komplexiteten), följt av den mycket trevliga och rustika Bandolen (pga härlig kraft och fyllighet). Till en köttbit får det bli ynglingen.
     
    Last edited: 2 mars 2014
  16. vininfo.nu

    vininfo.nu Medlem

    Mina noteringar för Chateau Beaucastel 2011.
    Syrah’ig till tusen, björnbär, kryddor, örter, lakrits, kött och chark. Koncentrerad med mängder av frukt utan att vara syltig. Påtagligt sträv (fattas bara …) men drickbar även nu.
     
  17. mnor

    mnor Medlem

    Efter 2 veckors öldrickande i Thailand (lyxskatten på vin och champagne är löjeväckande, Sverige framstår som ett lågpris land), så gick jag och spontanköpte en flaska rödvin på SB, valet blev 2010 Caccia al Piano Bolgheri 1868 Ruit Hora för cirka 140 sek. Doft av jordgubbar och andra röda bär. Smak av rödavinbär och nyanser av hallon och jordgubbar. En hel del syra i vinet som absolut inte stör men vinet bör enligt mitt tycke dekanteras några timmar.
     
    Mattias S gillar detta.
  18. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Kul, ser att du fått uppdaterat bloggen med senaste holmgången:
    /03/02/helgens-prestigeviner/comment-page-1/#comment-10.
    Alltid kul med flera omdömen. Tack för en fantastisk kväll!
     
    Last edited: 2 mars 2014
  19. Silex

    Silex Medlem

    Trevlig middag @ChristianB! Jag är nyfiken på ditt omdöme om Pierre Gimonnet SC 2002? Jag har en liggande i källaren.
     
  20. Gurto

    Gurto Medlem

    Fick igår möjlighet att prova lite bubblande godsaker:

    Cristal 2006
    Väldigt ung. Hårda äpplen och citron i god koncentration men ännu mycket oförlöst. Fetare, rostade toner och kalkig mineralitet i bakgrunden.

    Krug 1988
    Bokna gula och röda äpplen, apelsinzest, lite lätt madeiravibbar, rostad ek, nötter, kolaremmar, smör och lite skitig kalkig/stenig mineralitet. Enormt koncentrerat och väääldigt gott.

    Krug 1995
    Samma drag som 88:an men naturligtvis mindre moget med friskare frukt, lite mer beska. Mest uppenbar mineralitet av alla - den typ som jag upplever som skitig/stallig, lite rökig och kalkig/stenig vilket jag gillar skarpt. 88:an är dock djupare och mer komplex.

    Krug Clos du Mesnil 1990
    Jämfört med 88 så är det ljusare frukt med möjligen lite med koncentration, faten är mer åt brynt smör än kolaremmar, blommigare, mer parfymerad. Metallisk mineralitet och viss beska.

    Bollinger VVF 1996
    Detta bygger på kraft! Mörka röda äpplen, smör, nötter, champinjoner, rostad ek, rostad överlag, lätt rökig mineralitet. Ingen blyg skapelse precis :)

    Alla naturligtvis grymma champagner och jag känner mig privilegierad som fått prova såna grejer. Måste jag välja ut favoriter så står det mellan Krug 88 och Bollinger VVF 96.
     
    MartinE, Elvis, magnum och 2 andra gillar detta.

Dela sidan