Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

  1. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Linköping är ju bara ett stenkast bort.
    Kan vi inte styra ett inferno där? ja kan ta bilen ner med ett gäng sugna och ta in på hotell. Om intresse och lokal finnes.
     
  2. Gurto

    Gurto Medlem

    Som den andra (vi är väl bara 2?) Linköpingsbon på forumet anmäler jag mitt intresse. Lokal kan jag nog ordna också. Dock endast söndagar,
     
    Skumpagne gillar detta.
  3. Martin Berggren

    Martin Berggren Bad santa

    Halvflaska Chartogne-Taillet Sainte Anne. Grönäpplig och örtig doft. Ganska tydlig ciderkaraktär och en ton som jag förknippar med "naturvin", typ volatila syror. Mineraliteten påminner om rostade hummerskal. Smaken är perfekt balanserad för att dricka nu. Klumpig mousse men det tillskriver jag flaskformatet. Frisk, äpplig och örtig smak med lite vanilj. Lättdrucket och gott. Säkerligen bättre på större flaska.

    Funderar på om det inte är ganska mycket 2011 i denna. Känner igen de örtiga tonerna från en del andra 2011-baserade viner från champagne jag provat på sistone. Någon som vet?

    Stort tack till @Skumpagne för f-dagspresenten!
     
    KockJohan och Skumpagne gillar detta.
  4. KockJohan

    KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

    jag åker kontinuerligt till linköping, så det skulle funka för mig också :)
     
    Skumpagne gillar detta.
  5. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Upplevde inte alls moussen som klumpig (nu bara druckit den på helflaska och med 2010 bas). Intressant

    PS. Mutor som gäller nu för tiden? Bra att veta :)
     
    Skumpagne gillar detta.
  6. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Keep your friends close and your enemys closer and your dealer friend closest...
     
    hampus86, kayaker, MartinE och 2 andra gillar detta.
  7. Martin Berggren

    Martin Berggren Bad santa

    Det är något jag noterat i de flesta halvflaskor jag provat att de är något sämre balanserade och moussen spretigare. Typ som skillnaden helflaska->magnum. Mer harmoni i större flaska helt enkelt?
     
  8. Livermore

    Livermore Medlem

    Jag fick en flaska Montazami i julklapp och kände att det här var helgen att prova den.
    Enligt montazami själv ska vinet passa till allt men jag var tveksam till detta och valde att dricka det till en bit oxfilé (synd på oxfilén skulle det visa sig).

    Det första som slog mig var den påtagliga lukten (inte doft) av champinjon. Osmakligt mycket svamplukt.
    Smaken var platt och lite degig, som att dricka jästa smaklösa bär ungefär.

    För att trösta en själv efter detta debacle så tog jag fram en Billecart-Salmon NV.
    Den hade lite smörig doft med inslag av grapefrukt. Fräscht och uppfriskande. Smaken var citrusaktig och äpplig. Väldigt god, delade den på tre personer men kunde lätt druckit den själv.
     
  9. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Fjäsk...tänk på att vi andra hamnar i dålig dager. Grattis förresten, @Martin Berggren o_O
     
  10. Martin Berggren

    Martin Berggren Bad santa

    Haha, tackar.

    Låt oss kalla det varuprov. Ett ord som verkar ligga rätt i tiden.
     
  11. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Troligen, en mindre flaska mognar ju snabbare och utsätts väl för "påverkan" på ett annat sätt. Har dock aldrig provat det på ett strukturerat sätt.
     
  12. MartinE

    MartinE Medlem

    Jä**ar vilken bra helg många har haft! Det är inte utan att man ligger i lä... Fast innan jag uppdaterade mig på den här trådan var jag hyfsat nöjd med mina erövringar den gångna helgen:

    Sassicaia 2010: Solklart barnarov. Kommer säkerligen utvecklas till något storartat, men i fredags var den alldeles för ung. Mycket läder och en aning tjära i doften. Aningen kryddig i smaken och mängder av mörka bär.

    Vouette & Sorbée Fidèle 2009: Omogna äpplen och mineral, ackompanjerat av röda bär och citrusskal. Mycket bra, men något för ung för min smak.

    David Léclapart L'Apôtre 2004: Behövde luftas rejält - tyvärr hade vi druckit upp fyra femtedelar av flaskan när den insikten uppenbarade sig! Men utan tvekan en fantastisk champagne! Mycket ciderlik, till både doft och smak. Mycket torr, fruktig och aningen bitter smak. Gröna äpplen, mineral, citrusskal och äppelskal.

    Comtes de Champagne 1996: Oh, yes! Komplex, tydligt utvecklad och kryddig doft med rostade toner. Rostade nötter, rostat bröd, kakao, gula äpplen, gula plommon, mineral och en aning lakrits. Efter hand även tydliga inslag av gräddkola. Stor, utvecklad, fyllig smak av mogna gula och gröna äpplen, mogen citron och äppelskal. Mycket syra! Mycket kraft! Lång, frisk och torr eftersmak. Stor potential kvar! Jag är glad att jag har fler flaskor kvar av den här!

    Laherte Frères Les Empreintes 2007: Den här producenten går från klarhet till klarhet! Allt jag dricker härifrån är mycket bra. Utvecklad och frisk smak med inslag av gula äpplen, gula plommon, mogen grapefrukt och äppelskal.
     
    StefanAkiko, Anders Landström och magnum gillar detta.
  13. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Kul, öppnade ju en 2004 L'Apôtre på Eriks när jag jobbade där. Upplevde nog den flaskan som mer öppen. Har ett gäng i källaren som jag får ge mig på.

    PS. Comtes 1996 är ett mycket bra vin. En klart favorit.
     
    MartinE gillar detta.
  14. MartinE

    MartinE Medlem

    Det är bara att gratulera! Men utifrån den flaskan jag drack kan man utan vidare vänta fem år med att dricka den!

    Håller med dig om det!
     
  15. vintomas

    vintomas Bloggare

    För den som undrar: detta betyder basårgång 1995, och så 40% reservviner på det. "Mis en cave" är alltså året den lades i källaren, vilket är året efter skörd. Numera står informationen om inlagringsår i källaren i lite mer diskret form på baksidesetiketten.
     
  16. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Sitter tryggt i soffan och har precis för en stund sedan ploppat ett av mina senaste köp...

    ...Vinet ifråga är 2012 Mullineux Syrah.

    "Visst måste det vara ett norra Rhone-vin av bättre slag?", utbrister frugan.
    "Nä, varför tror du det?", svarar jag. "Det känns slankt och köttigt som en typisk Crozes-Hermitage, med viss björnbärsfrukt", svarar hon som om det vore den mest självklara sak i världen.
    "Det är förvisso sant, men om du letar lite i bakgrunden av aromprofilen, vad hittar du då?"
    "Lite dammighet, kanske aningen olivolja, möjligen lite aska", svarar hon lite trevande.
    "Ingen rök?", frågar jag lite ledande.
    "Nä, va fan, är det en sydafrikan?", frågar hon märkbart uppgivet.

    Mycket trevligt vin som stinker fransos lång väg, dessutom en bra sådan. Som anhängare av SA-viner så kan jag sakna lite av landets speciella stil, med rök och något mer power, men vad gör det, det var gott, slankt och hade ett bra uttryck. Varför inte kasta ut en poäng? Jag gör så och ger vinet lite fega 90p.

    Kan tilläggas att även jag hade missat detta blint. Rökigheten är ytterst sparsam, jag hade mest troligt chansat på norra Rhone. Som ni säkert förstått, jag gillar rökigheten i Sydafrika, vilket gör att det blev ett litet minus från mig. ;)
     
    Last edited: 4 mars 2014
    StefanAkiko, Magnus L, Skrutt och 1 annan gillar detta.
  17. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Sitter och tittar på Rögle mot Djurgården med ett glas La tour de By 2010 i handen.
    Lite ekig och en del träslag, ganska stum och dov. Inte riktigt min stil. Kommer nog låta andra flaskan ligga ett tag innan jag provar mig på den igen.
    Kvällens bästa nyhet är att DIF leder matchen. ;)
     
    Doombox och Mattias S gillar detta.
  18. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Framförallt så gillar jag att du har en åsikt som sticker ut, all heder till det. :). Jag kan förstå vad du menar, vinet är inte generöst på samma sätt som Malbec från Argentina, som vi båda gillar. La Tour de By är klart stramare med generellt mindre frukt och mer jord och ceder. Båda stilarna är goda, men vanligtvis rejält olika. Lite lagring lär nog inte skada heller, såklart.
     
    Skumpagne gillar detta.
  19. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Alltid roligt att prova nya grejer.
    Kan förstå att folk faller för detta.
     
  20. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Spretig mousse? Jag fattar inte...
    Betyder det att bubblorna inte swirar sig uppåt, mot ytan, längs en imaginär lodrät tråd? Dvs mot fysikens lagar.
    ...eller är det ett slags champisnördspråk som kräver tolkning?
     

Dela sidan