Mattias Schyberg
Administratör
Tre alkisar utanför systembolaget kan inte ha fel - drick Diamant...eller hur var den nu?!Det är ju inte världens mest sålda vinmärke...
This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Tre alkisar utanför systembolaget kan inte ha fel - drick Diamant...eller hur var den nu?!Det är ju inte världens mest sålda vinmärke...
Även om jag inte tycker de smakar som riktigt vin (ungefär som att Coca Cola Zero inte alls smakar som riktig Coca Cola) men är väldigt gott ändå. Man kan ju våga tänka att det är en egen sorts dryck och får sitt existensberättigande därigenom... Dock kan vissa vara nära riktigt vin också på tungan. B-viner (he-he) beter sig dessutom som riktiga viner över tiden: dvs att de bättre Beaujolaiserna växer till sig över rätt många års god lagring.Alla hjärtans dag, vad dricker man då? Jag impulsköpte, hör och häpna, en Bourgogne, närmare bestämt en Beaujolais av bättre slag och blev inte besviken:
Château des Jacques Clos du Grand Carquelin, Moulin-à-Vent, Louis Jadot 2011 (95099)
Lågmäld frukt med enstaka hallon och björnbär, detta tillsammans med snygga fat, lagerblad, krut, ngt stall och fänkål, samt aningen apelsinskal, nötter och kryddpeppar i bakgrunden. Syran var medelhög och tanninerna lite nafsande och närvarande utan att bli sträva. Lätt kropp, men med viss tyngd.
Mycket trevligt vin som imponerar stort. Ruggigt komplext och bättre än många "riktiga" Bourgogne-viner jag druckit. Påminner lite om tysk PN, faktiskt, vilket jag gillar. Kanske är fattonerna lite i mesta laget, men det funkar för mig. Är det nu man bör utropa "prisvärt"?
Är detta vad man kan förvänta sig av en bättre Beaujolais? I så fall är jag på!
Tack för din rekommendation av en liten "enklare" Beaujolais (?). Har vanligtvis lite svårt för vinstilen som ofta är lite för mycket jordgubbssaft. Den Jadot som jag drack var allt annat än enkel och saftig, den var som en fullödig PN med återhållen frukt och hög komplexitet..Även om jag inte tycker de smakar som riktigt vin (ungefär som att Coca Cola Zero inte alls smakar som riktig Coca Cola) men är väldigt gott ändå. Man kan ju våga tänka att det är en egen sorts dryck och får sitt existensberättigande därigenom... Dock kan vissa vara nära riktigt vin också på tungan. B-viner (he-he) beter sig dessutom som riktiga viner över tiden: dvs att de bättre Beaujolaiserna växer till sig över rätt många års god lagring.
I afton dans till en medellångt lagrad och medelgod B från 2005.
Har du provat den Fleurie från 2011 som finns i standardsortimentet på SB:
Visa bifogad bild 588
Den är förvånansvärt bra och jag har serverat den vid några tillfällen. Har dessutom rekommenderat den till flera som velat prova något "eljest" än Amarone. Den har alltid fått någon/några att haja till, inkl mig själv.
Nu förlorade du mig HELT i resonemanget......den var som en fullödig PN...
Inte förvånad, kanske var den som YT? Jag har ju ännu inte provat, men vill gärna. Den står högt på min lista av "must try before I die" och det är helt din förtjänst.Nu förlorade du mig HELT i resonemanget...
Intressant, jag kanske borde ge Beaujolais en chans igen vid tillfälle.Alla hjärtans dag, vad dricker man då? Jag impulsköpte, hör och häpna, en Bourgogne, närmare bestämt en Beaujolais av bättre slag och blev inte besviken:
Château des Jacques Clos du Grand Carquelin, Moulin-à-Vent, Louis Jadot 2011 (95099)
Lågmäld frukt med enstaka hallon och björnbär, detta tillsammans med snygga fat, lagerblad, krut, ngt stall och fänkål, samt aningen apelsinskal, nötter och kryddpeppar i bakgrunden. Syran var medelhög och tanninerna lite nafsande och närvarande utan att bli sträva. Lätt kropp, men med viss tyngd.
Mycket trevligt vin som imponerar stort. Ruggigt komplext och bättre än många "riktiga" Bourgogne-viner jag druckit. Påminner lite om tysk PN, faktiskt, vilket jag gillar. Kanske är fattonerna lite i mesta laget, men det funkar för mig. Är det nu man bör utropa "prisvärt"?
Är detta vad man kan förvänta sig av en bättre Beaujolais? I så fall är jag på!
Det tycker jag, har själv resonerat som du. Det är dock stor skillnad på de mer ambitiösa vinerna och de kolsyrejästa Beaujolais Nouveau. Även Morgon, som finns på sb, är i lite väl jordgubbsfruktig stil enligt mig. Den är dock ganska god som balkongvin en sommardag.Intressant, jag kanske borde ge Beaujolais en chans igen vid tillfälle.
Vad jag kan påminna mig har jag faktiskt aldrig druckit en Beaujolais som jag gillar så jag har inte brytt mig om vinerna därifrån på länge
Alla hjärtans dag, vad dricker man då? Jag impulsköpte, hör och häpna, en Bourgogne, närmare bestämt en Beaujolais av bättre slag och blev inte besviken:
Château des Jacques Clos du Grand Carquelin, Moulin-à-Vent, Louis Jadot 2011 (95099)
Lågmäld frukt med enstaka hallon och björnbär, detta tillsammans med snygga fat, lagerblad, krut, ngt stall och fänkål, samt aningen apelsinskal, nötter och kryddpeppar i bakgrunden. Syran var medelhög och tanninerna lite nafsande och närvarande utan att bli sträva. Lätt kropp, men med viss tyngd.
Mycket trevligt vin som imponerar stort. Ruggigt komplext och bättre än många "riktiga" Bourgogne-viner jag druckit. Påminner lite om tysk PN, faktiskt, vilket jag gillar. Kanske är fattonerna lite i mesta laget, men det funkar för mig. Är det nu man bör utropa "prisvärt"?
Är detta vad man kan förvänta sig av en bättre Beaujolais? I så fall är jag på!
Låter som ett vin för mig.Själva drack vi bl.a. en mogen Nebbiolo, nämligen Malvira Roero Superiore Trinità 2000 från Roero, Piemonte.
Ett härligt vin med både massa frukt, mogenhet och struktur. Syltig jordgubbsfrukt med russin, tobak och stall. Dessutom parfymerat och blommigt. Ja, lite nyponsoppa också, nu när jag smuttar på vinet så här dagen efter...
-------------------------------------------------------
http://vininfo.wordpress.com/
Synd, har spanat in detta vin, men köpte det aldrig. Tur för mig, för det du beskriver låter inte direkt intressant.Navaherreros
Stor doft, röda bär. Ger verkligen av sig själv. Smaken blir tyvär bara ett uns av doften. Visst, mycket röda bär, men alldeles för lätttillgänglig. Vare sig syra eller tanniner är med o spelar. En besvikelse. Visa bifogad bild 591
Låter mums!Blev en -04 Radici Riserva från Mastroberardino igår. Kan ligga många år till men riktigt bra tjut. Fin balans mellan kraft och elegans med klassiska Italienska toner på näsan.
Låter som en mer typisk Beaujolais, så som de brukar vara. Min var helt klart något annat. Mer som en lite rustikare Bourgogne.Noterar 9 flaskor Beaujolais i källaren innan dagens avkorkning av den äldsta:
2005 Domaine de Milhomme Beaujolais, 81p
Det är också den äldsta jag har idag.
Färg: anemisk, verkligen anemisk.
Doft: exceptionellt typisk för Gamay; jordgubbssylt och några smurfar.
Smak: tanig Twiggy. Visst, lite jordgubbssylt, bra syra men tanniner som mest liknar mini-prinskorv när man trånar efter Tjeckiska jättekorvar. Kort. Smaklöst. USUI (vattnigt på japanska). Och exceptionellt menlöst. Har många år av "pseudo-liv" kvar innan vinet kan sägas ramlar över kanten.
Hustrun: fnys!
Vinet har en vunnen guldmedalj och jag kan inte skryta över att jag förstår domarpanelen.
Hade jag en till, så skulle jag leta efter en massvinprovning á la BYO och smyga in denna tillsammans med en flaska riktigt vin...
Visa bifogad bild 594
Hustrun ville inte ge några poäng.
Dracks Hemmavid, framför OS med ODEN, NIKU MAN, HII-HAA chips och Crunky choklad.
Mycket trevligt där. Är själv lite extra förtjust i Auslese-stilen (när den inte är utjäst, dvs ganska söt). Tycker det är en väldigt trevlig sötma som funkar riktigt bra för sig själv, även om anklever är en trevlig partner många gånger.Igår Penfolds bin 707 Cabernet Sauvignon 1990. Löjligt välbalanserad med en perfekt mognad. Faten är helt helt integrerade. Inte en tillstymmelse till överextrahering. Sjukt gott. Förlorade kanske lite i frukt till ankan som jag hade till, men när väl vinet fick stå i fokus för själv själv så kn******e det i munnen. Elegans, både primär och sekundär frukt, bra syra som backade upp. Inga eukalyptustoner som jag brukar störa mig svårt i Aussiveiner. Den skulle man ju vilja ha mer av.
Idag en Willi Schaefer Graacher Domprobst Riesling Ausleese Goldkapsel 2005. Satt som en smäck till anklever med hemkokad svartvinbärsgele. Fortfarande ungt med en liten mognad som börjar visa sig, mycket gissar jag på grund av den relativt varma årgången.
Utan anklevern lite för sött för att passa mina smaklökar, men utan tvekan ett stort vin.
Avslutar kvällen med en Schlumberger Riesling Grand Cru Kitterle 2008. Vilken smekning. Vinet har passerat den första ungdomliga syraattacken, och är just nu perfekt balanserat. Vuxensaft.