Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Stämmer bra det vad heter du själv på Instagram? jag heter tobiasfriedman alltid roligt att följa andra med samma intresse och hobbyn som en själv
Jag har själv ett relativt nystartat dagligt uppdaterat foodie-kto på Instagram: @Japanmat. Finns en del rätt inspirerande grejjer där. Har ätit allt på alla bilder :D
 

Mattias Schyberg

Administratör
Igår samlades en del av göteborgsgänget hemma hos @Sörplarn för lite rekreation med rosé i centrum (både stilla och bubblande). Inte min direkt starka vinsida direkt, snarare så får jag väl se mig som "sunt okunnig". Härligt intim stämning uppnåddes genast när @Crist(al)ian 77 kommer intågandes med kvällens bubbel i bar överkropp (aldrig har ett gäng bubblande roséer sett bättre ut), medan @Sörplarn förbereder de stilla med förnöjd min endast i kallingarna. En riktigt rejäl grabbkväll således. :cigarr:

Skämt åsido, man kan ju drömma...eller rättare sagt - de flesta av oss har ju fruar att fokusera på såklart! ;)

De som deltog denna kväll var: @Mattias S, @Sörplarn, @Beo, @Göran och @Crist(al)ian 77

Bubbelflighten

Upplägget i första heatet var helblint men halvblint för @Crist(al)ian 77 som för övrigt imponerade stort i detta heat genom att plocka samtliga, vilket är värt en mindre applåd! I övrigt så rangordnade vi samtliga där det bästa vinet fick fem poäng och därefter fallande ner till 1.

  1. 2005 Paul Bara Champagne Grand Cru Spécial Club Rosé
  2. N.V. Patriarche Père et Fils Crémant de Bourgogne Brut Rosé
  3. N.V. Billecart-Salmon Champagne Brut Rosé
  4. 2002 Billecart-Salmon Champagne Cuvée Elisabeth Salmon
  5. N.V. Jacques Selosse Champagne Rosé
image.jpg


Vid sammanräkningen så kammade vin nr 3 och 5 vardera 18 poäng vilket räckte gott och väl till vinst, därefter kom mitt absoluta favoritvin för kvällen, vin nr 4 på respektabla 16 poäng. Bottenligan bestod av vin nr 2 på 8 poäng följt av vin nr 1 som fick 10 futtiga poäng och blev således heatets största face plant med tanke på att det är sju gånger dyrare än vin nr 2.

För egen del så imponerade 2002 Billecart-Salmon Champagne Cuvée Elisabeth Salmon absolut mest med sin härligt järnmineraliska karaktär och elektriska avslut. Inslag av nougat, jordgubb, smultron och mörk citrus samt lite lagom med brödtoner. Delikat och stringent i munnen med knivskarp syra och sanslöst bra längd. Utan att veta bättre så måste jag säga att det är en toppenchampagne utan tvekan. En av de allra bästa jag har provat. 93p

Lillebror (N.V. Billecart-Salmon Champagne Brut Rosé) levererade också riktigt bra såklart och kan nästan kallas prisvärd i jämförelse, men upplevdes klart enklare ändå. Mer krutrökig och krispigare citrus som drar åt grapefrukt men mindre nougat och frukt. Hittade även lite anklever och ylle. Klart mildare intensitet, men fortfarande rejält bra. En kanonchampis som jag gärna dricker igen! 90p

Övriga tre i heatet var sådär. Den enkla Bourgognen var dock ganska charmig med sin eleganta framtoning med delikata smultron på en bädd av rosor och lite guava. Bra syra men något tunn frukt och klart halvdålig längd. Jädrigt gott balkongvin dock, faktiskt riktigt trevligt och med tanke på pris, lite av ett kap. 85p

2005 Paul Bara Champagne Grand Cru Spécial Club Rosé var inte dålig rent objektivt, men spretigt och ofokuserat till tusen. Mycket mognadstoner med jordgubb, bokna äpplen, nougat och apelsin. Bra syra och längd, men lite för mycket bitterhet i avslutet. Kanske är jag väl elak här, men mer än 87p kan jag inte ge det så som det upplevdes igår (subjektivt så förtjänar det mindre poäng). Kvällens vattendelare N.V. Jacques Selosse Champagne Rosé bedömde jag som "defekt". Ingen annan höll dock med och förklaringen var att just detta vin skall ha en väldigt oxiderad karaktär, vilket bara är att köpa såklart. För mig så hade det dock alldeles för mycket äppelskrottskaraktär för att jag skulle kunna gilla det. Massor av komplexitet och tydliga sherrytoner till trots, men det klickar aldrig hos mig, det blir bara för mycket ox. Bra intensitet och syra, men några poäng tänker jag inte dela ut. Kanske är jag inte mogen för denna typ av aquired taste när det gäller bubbel?

Stilla rosé flight 1

De stilla vinerna serverades parvis och halvblint. Tyvärr så missade vi att summera den totala vinnaren bland dessa vin, men en vinnare per par kommer ni i alla fall kunna ta del av och det är nog ingen större överraskning vilket vin som hamnade på pallen för de flesta ändå, speciellt när det inte är blint.

  1. 2014 Château Gassier Esprit
  2. Whispering Angel Rosé, Château d'Esclans
image.jpg


Två personer föredrog vin nr 1 och tre personer vin nr 2. Inget av dem imponerade på någon. Trevliga bersåviner på sin höjd.

Min favorit i heatet föll på 2014 Château Gassier Esprit då det kändes friskast. Smakar ganska exakt som en SB från NZ dock, vilket var lite lustigt. Massor av fläder och rosenblom med tydligt gräsiga inslag och en näve grön sparris på toppen. 85p

Whispering Angel Rosé, Château d'Esclans är ett kort vin som saknar intensitet, men aromen är trevlig med lite stalliga toner åt kattkiss och en del grapefrukt. Lite stjälkig och trist tyvärr. 84p

Stilla rosé flight 2

  1. 2013 Château Gassier Pas du Moine Rosé
  2. 2013 Esclans Côtes de Provence, Château d'Esclans
image.jpg

3 st fördrog vin nr 1 och två vin nr 2

För egen del så blev det glasklart för mig att välja 2013 Esclans Côtes de Provence, Château d'Esclans, som i min mun kändes klart mer ambitiös med fina fattoner med pinje, kakao och elegant äpplighet med lite grapefrukt. Lite som en Bourgogne, men med "rödare" toner (kanske färgen som luras). Riktigt trevlig och faktiskt ganska god. 88p

Utmanaren 2013 Château Gassier Pas du Moine Rosé föll tyvärr lite platt i min mun med lite för mycket gröna sparristoner och lite udda drag av fruktte och lakrits. 85p

Stilla rosé flight 3

  1. 2013 Château Gassier Cuvée 946 Rosé
  2. 2012 Garrus Rosé, Château d'Esclans

image.jpg


Äntligen så var vi helt överens. Garrus lyckades knipa alla fem personers bästaröster, det var aldrig någon tvekan!

2012 Garrus Rosé, Château d'Esclans visar upp en fin och fet fruktkostym med härlig tropisk frukt åt guava, mogen apelsin och delikata röda äpplen som vilar i balans med fina bourgognefat med lite rostade pinjenötter. Fint och elegant i munnen, inte helt olikt en bra Bourgogne. Kvällen bästa stilla rosé, men trots detta så blir det bara 89p, vilket säger en del om vad jag tycker om denna vintyp.

Konkurrensen i detta heat fick mig tyvärr inte ens att småle, även om det såklart var klart bäst från denna producent. Ungefär samma karaktär som tidigare med lakrits, sparris och gräs. Mer ambitiöst såklart, men det blir inte mer än 87p ändå. :(

Bonus

På sedvanligt vis så lyckades jag tappa fokus helt på slutet lagom till bonusvinerna som såklart var riktigt bra, men jag har tyvärr inga anteckningar att luta mig tillbaka på så jag lämnar över rapporteringen till de andra som deltog. Minns dock att jag gillade amerikanaren riktigt mycket. Rejält krutrökig historia med alla typiska champagnetypiciteter på plats och stenhård syra. Förmodligen ett vin runt 90p. Palmer var helt ok också vill jag minnas, medan jag helt saknar minne av bonusrosén...

  1. 2010 Les Clans Côtes de Provence A.C. Château d'Esclans2005
  2. Domaine Carneros Le Rêve BdB
  3. 2008 Palmer & Co Brut
image.jpg


Summering

Av någon lustig anledning så kändes de mousserande vinerna klart mer intressanta än de stilla trots ett totalt högre pris. Även dyr stilla rosé är förhållandevis trist, så det är inte direkt en vintyp jag kommer att bry mig särskilt mycket om i framtiden heller.

Jag tar även tillfället i akt och tackar @Sörplarn för ett strålande genomfört arrangemang med gott tilltugg och trevliga skratt som pricken över i!
 

Segol

Medlem
Det låter som en trevlig kväll :)
Att uppskatta Selosse rosé är inget att sträva efter, det är svårt att få tag på och kostar en slant. Tipset är att vara glad för att du inte gillar det och undvika det framöver, risken är att du börjar uppskatta det efter ett tag...
 

Mattias Schyberg

Administratör
Det låter som en trevlig kväll :)
Att uppskatta Selosse rosé är inget att sträva efter, det är svårt att få tag på och kostar en slant. Tipset är att vara glad för att du inte gillar det och undvika det framöver, risken är att du börjar uppskatta det efter ett tag...
Så är det absolut. Det finns mycket därute som jag inte uppskattar och likaså mycket jag uppskattar. Jag lider dock inte brist på vin som jag gillar. :)
 

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Igår samlades en del av göteborgsgänget hemma hos @Sörplarn för lite rekreation med rosé i centrum (både stilla och bubblande). Inte min direkt starka vinsida direkt, snarare så får jag väl se mig som "sunt okunnig". Härligt intim stämning uppnåddes genast när @Crist(al)ian 77 kommer intågandes med kvällens bubbel i bar överkropp (aldrig har ett gäng bubblande roséer sett bättre ut), medan @Sörplarn förbereder de stilla med förnöjd min endast i kallingarna. En riktigt rejäl grabbkväll således. :cigarr:

Skämt åsido, man kan ju drömma...eller rättare sagt - de flesta av oss har ju fruar att fokusera på såklart! ;)

De som deltog denna kväll var: @Mattias S, @Sörplarn, @Beo, @Göran och @Crist(al)ian 77

Bubbelflighten

Upplägget i första heatet var helblint men halvblint för @Crist(al)ian 77 som för övrigt imponerade stort i detta heat genom att plocka samtliga, vilket är värt en mindre applåd! I övrigt så rangordnade vi samtliga där det bästa vinet fick fem poäng och därefter fallande ner till 1.

  1. 2005 Paul Bara Champagne Grand Cru Spécial Club Rosé
  2. N.V. Patriarche Père et Fils Crémant de Bourgogne Brut Rosé
  3. N.V. Billecart-Salmon Champagne Brut Rosé
  4. 2002 Billecart-Salmon Champagne Cuvée Elisabeth Salmon
  5. N.V. Jacques Selosse Champagne Rosé
Visa bifogad bild 4119

Vid sammanräkningen så kammade vin nr 3 och 5 vardera 18 poäng vilket räckte gott och väl till vinst, därefter kom mitt absoluta favoritvin för kvällen, vin nr 4 på respektabla 16 poäng. Bottenligan bestod av vin nr 2 på 8 poäng följt av vin nr 1 som fick 10 futtiga poäng och blev således heatets största face plant med tanke på att det är sju gånger dyrare än vin nr 2.

För egen del så imponerade 2002 Billecart-Salmon Champagne Cuvée Elisabeth Salmon absolut mest med sin härligt järnmineraliska karaktär och elektriska avslut. Inslag av nougat, jordgubb, smultron och mörk citrus samt lite lagom med brödtoner. Delikat och stringent i munnen med knivskarp syra och sanslöst bra längd. Utan att veta bättre så måste jag säga att det är en toppenchampagne utan tvekan. En av de allra bästa jag har provat. 93p

Lillebror (N.V. Billecart-Salmon Champagne Brut Rosé) levererade också riktigt bra såklart och kan nästan kallas prisvärd i jämförelse, men upplevdes klart enklare ändå. Mer krutrökig och krispigare citrus som drar åt grapefrukt men mindre nougat och frukt. Hittade även lite anklever och ylle. Klart mildare intensitet, men fortfarande rejält bra. En kanonchampis som jag gärna dricker igen! 90p

Övriga tre i heatet var sådär. Den enkla Bourgognen var dock ganska charmig med sin eleganta framtoning med delikata smultron på en bädd av rosor och lite guava. Bra syra men något tunn frukt och klart halvdålig längd. Jädrigt gott balkongvin dock, faktiskt riktigt trevligt och med tanke på pris, lite av ett kap. 85p

2005 Paul Bara Champagne Grand Cru Spécial Club Rosé var inte dålig rent objektivt, men spretigt och ofokuserat till tusen. Mycket mognadstoner med jordgubb, bokna äpplen, nougat och apelsin. Bra syra och längd, men lite för mycket bitterhet i avslutet. Kanske är jag väl elak här, men mer än 87p kan jag inte ge det så som det upplevdes igår (subjektivt så förtjänar det mindre poäng). Kvällens vattendelare N.V. Jacques Selosse Champagne Rosé bedömde jag som "defekt". Ingen annan höll dock med och förklaringen var att just detta vin skall ha en väldigt oxiderad karaktär, vilket bara är att köpa såklart. För mig så hade det dock alldeles för mycket äppelskrottskaraktär för att jag skulle kunna gilla det. Massor av komplexitet och tydliga sherrytoner till trots, men det klickar aldrig hos mig, det blir bara för mycket ox. Bra intensitet och syra, men några poäng tänker jag inte dela ut. Kanske är jag inte mogen för denna typ av aquired taste när det gäller bubbel?

Stilla rosé flight 1

De stilla vinerna serverades parvis och halvblint. Tyvärr så missade vi att summera den totala vinnaren bland dessa vin, men en vinnare per par kommer ni i alla fall kunna ta del av och det är nog ingen större överraskning vilket vin som hamnade på pallen för de flesta ändå, speciellt när det inte är blint.

  1. 2014 Château Gassier Esprit
  2. Whispering Angel Rosé, Château d'Esclans
Visa bifogad bild 4120

Två personer föredrog vin nr 1 och tre personer vin nr 2. Inget av dem imponerade på någon. Trevliga bersåviner på sin höjd.

Min favorit i heatet föll på 2014 Château Gassier Esprit då det kändes friskast. Smakar ganska exakt som en SB från NZ dock, vilket var lite lustigt. Massor av fläder och rosenblom med tydligt gräsiga inslag och en näve grön sparris på toppen. 85p

Whispering Angel Rosé, Château d'Esclans är ett kort vin som saknar intensitet, men aromen är trevlig med lite stalliga toner åt kattkiss och en del grapefrukt. Lite stjälkig och trist tyvärr. 84p

Stilla rosé flight 2

  1. 2013 Château Gassier Pas du Moine Rosé
  2. 2013 Esclans Côtes de Provence, Château d'Esclans
Visa bifogad bild 4121
3 st fördrog vin nr 1 och två vin nr 2

För egen del så blev det glasklart för mig att välja 2013 Esclans Côtes de Provence, Château d'Esclans, som i min mun kändes klart mer ambitiös med fina fattoner med pinje, kakao och elegant äpplighet med lite grapefrukt. Lite som en Bourgogne, men med "rödare" toner (kanske färgen som luras). Riktigt trevlig och faktiskt ganska god. 88p

Utmanaren 2013 Château Gassier Pas du Moine Rosé föll tyvärr lite platt i min mun med lite för mycket gröna sparristoner och lite udda drag av fruktte och lakrits. 85p

Stilla rosé flight 3

  1. 2013 Château Gassier Cuvée 946 Rosé
  2. 2012 Garrus Rosé, Château d'Esclans

Visa bifogad bild 4122

Äntligen så var vi helt överens. Garrus lyckades knipa alla fem personers bästaröster, det var aldrig någon tvekan!

2012 Garrus Rosé, Château d'Esclans visar upp en fin och fet fruktkostym med härlig tropisk frukt åt guava, mogen apelsin och delikata röda äpplen som vilar i balans med fina bourgognefat med lite rostade pinjenötter. Fint och elegant i munnen, inte helt olikt en bra Bourgogne. Kvällen bästa stilla rosé, men trots detta så blir det bara 89p, vilket säger en del om vad jag tycker om denna vintyp.

Konkurrensen i detta heat fick mig tyvärr inte ens att småle, även om det såklart var klart bäst från denna producent. Ungefär samma karaktär som tidigare med lakrits, sparris och gräs. Mer ambitiöst såklart, men det blir inte mer än 87p ändå. :(

Bonus

På sedvanligt vis så lyckades jag tappa fokus helt på slutet lagom till bonusvinerna som såklart var riktigt bra, men jag har tyvärr inga anteckningar att luta mig tillbaka på så jag lämnar över rapporteringen till de andra som deltog. Minns dock att jag gillade amerikanaren riktigt mycket. Rejält krutrökig historia med alla typiska champagnetypiciteter på plats och stenhård syra. Förmodligen ett vin runt 90p. Palmer var helt ok också vill jag minnas, medan jag helt saknar minne av bonusrosén...

  1. 2010 Les Clans Côtes de Provence A.C. Château d'Esclans2005
  2. Domaine Carneros Le Rêve BdB
  3. 2008 Palmer & Co Brut
Visa bifogad bild 4123

Summering

Av någon lustig anledning så kändes de mousserande vinerna klart mer intressanta än de stilla trots ett totalt högre pris. Även dyr stilla rosé är förhållandevis trist, så det är inte direkt en vintyp jag kommer att bry mig särskilt mycket om i framtiden heller.

Jag tar även tillfället i akt och tackar @Sörplarn för ett strålande genomfört arrangemang med gott tilltugg och trevliga skratt som pricken över i!


Trevlig provning definitivt!

Mina intryck är att som vanligt så är bubbel bäst, men det visste väl alla redan.:p

Mina reflektioner liknar Mattias till stor del men inte när det gäller Selossen som ÄR fantastisk även om den kräver sin man. Ekfat, vanilj och blommig med sin oxiderade stil. Billen levererade som förväntat och instämmer helt i att Elisabeth 2002 är en förnämlig rosé, jag skrev jordgubb och kaffe, fin längd och intensitet. Måste definitivt kompensera med en ny flaska i kylen nu! För mig är denna topp tre av all rosé tillsammans med Selosse och DP. Tyvärr har den börjat sticka iväg i pris som allt annat. 99:an låg på 900 kr om jag kom ihåg rätt. Hursom, ni som inte provat har missat något. Även 2000 är riktigt bra samt deras övriga viner också för den delen. Den vanliga Billen är för mig den bästa NV rosén som finns (räknar ej Krug och Selosse som tekniskt är NV) och kul att den uppskattades även av övriga på en delad förstaplats. Personligen anser jag att den sopar banan av kioskvältaren Gosset Rosé.

Största besvikelsen var helt klart Bara Special Club 2005 som även jag upplevde som spretig och ointegrerad med frukt och bär på näsan. Har även haft denna känsla av hans vanliga rosé. Detta var kvällens rödaste rosé vilket tyder på en hel del rödvin som Bara gör bra men för 700 kr får detta närmast ses som ett bottennapp. Gillar själv Bara och trodde denna kunde bli en joker men icke.

Hade själv följande rangordning; Selosse, Elisabeth, Bille NV, Bara och Patriarche där det var klasskillnad mellan de tre första och övriga. Märktes även klar skillnad på komplexitet mellan prestigerna och Bille NV som dock inte behöver skämmas för sig.

När det gällde de stilla så var det Esclans och Garrus som gick att dricka och då får Esclans ses som en vinnare om man väger in priset. Dessa två kan tävla med de två sämsta mousserande men inte mer. Fantan fyller sin funktion kan man säga.:) Sen får väl sägas att Garrus knappt var någon rosé, extremt ljus och man skulle nog kunna ta fel på färgen på en blindprovning.
 

magnum

Epernay, Frankrike
Trevlig provning definitivt!

Mina intryck är att som vanligt så är bubbel bäst, men det visste väl alla redan.:p

Mina reflektioner liknar Mattias till stor del men inte när det gäller Selossen som ÄR fantastisk även om den kräver sin man. Ekfat, vanilj och blommig med sin oxiderade stil. Billen levererade som förväntat och instämmer helt i att Elisabeth 2002 är en förnämlig rosé, jag skrev jordgubb och kaffe, fin längd och intensitet. Måste definitivt kompensera med en ny flaska i kylen nu! För mig är denna topp tre av all rosé tillsammans med Selosse och DP. Tyvärr har den börjat sticka iväg i pris som allt annat. 99:an låg på 900 kr om jag kom ihåg rätt. Hursom, ni som inte provat har missat något. Även 2000 är riktigt bra samt deras övriga viner också för den delen. Den vanliga Billen är för mig den bästa NV rosén som finns (räknar ej Krug och Selosse som tekniskt är NV) och kul att den uppskattades även av övriga på en delad förstaplats. Personligen anser jag att den sopar banan av kioskvältaren Gosset Rosé.

Största besvikelsen var helt klart Bara Special Club 2005 som även jag upplevde som spretig och ointegrerad med frukt och bär på näsan. Har även haft denna känsla av hans vanliga rosé. Detta var kvällens rödaste rosé vilket tyder på en hel del rödvin som Bara gör bra men för 700 kr får detta närmast ses som ett bottennapp. Gillar själv Bara och trodde denna kunde bli en joker men icke.

Hade själv följande rangordning; Selosse, Elisabeth, Bille NV, Bara och Patriarche där det var klasskillnad mellan de tre första och övriga. Märktes även klar skillnad på komplexitet mellan prestigerna och Bille NV som dock inte behöver skämmas för sig.

När det gällde de stilla så var det Esclans och Garrus som gick att dricka och då får Esclans ses som en vinnare om man väger in priset. Dessa två kan tävla med de två sämsta mousserande men inte mer. Fantan fyller sin funktion kan man säga.:) Sen får väl sägas att Garrus knappt var någon rosé, extremt ljus och man skulle nog kunna ta fel på färgen på en blindprovning.
Vad var det för deg. datum på Seloose?
 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
Igår samlades en del av göteborgsgänget hemma hos @Sörplarn för lite rekreation med rosé i centrum (både stilla och bubblande). Inte min direkt starka vinsida direkt, snarare så får jag väl se mig som "sunt okunnig". Härligt intim stämning uppnåddes genast när @Crist(al)ian 77 kommer intågandes med kvällens bubbel i bar överkropp (aldrig har ett gäng bubblande roséer sett bättre ut), medan @Sörplarn förbereder de stilla med förnöjd min endast i kallingarna. En riktigt rejäl grabbkväll således. :cigarr:

Skämt åsido, man kan ju drömma...eller rättare sagt - de flesta av oss har ju fruar att fokusera på såklart! ;)

De som deltog denna kväll var: @Mattias S, @Sörplarn, @Beo, @Göran och @Crist(al)ian 77

Bubbelflighten

Upplägget i första heatet var helblint men halvblint för @Crist(al)ian 77 som för övrigt imponerade stort i detta heat genom att plocka samtliga, vilket är värt en mindre applåd! I övrigt så rangordnade vi samtliga där det bästa vinet fick fem poäng och därefter fallande ner till 1.

  1. 2005 Paul Bara Champagne Grand Cru Spécial Club Rosé
  2. N.V. Patriarche Père et Fils Crémant de Bourgogne Brut Rosé
  3. N.V. Billecart-Salmon Champagne Brut Rosé
  4. 2002 Billecart-Salmon Champagne Cuvée Elisabeth Salmon
  5. N.V. Jacques Selosse Champagne Rosé




2005 Paul Bara Champagne Grand Cru Spécial Club Rosé var inte dålig rent objektivt, men spretigt och ofokuserat till tusen. Mycket mognadstoner med jordgubb, bokna äpplen, nougat och apelsin. Bra syra och längd, men lite för mycket bitterhet i avslutet. Kanske är jag väl elak här, men mer än 87p kan jag inte ge det så som det upplevdes igår (subjektivt så förtjänar det mindre poäng). Kvällens vattendelare N.V. Jacques Selosse Champagne Rosé bedömde jag som "defekt". Ingen annan höll dock med och förklaringen var att just detta vin skall ha en väldigt oxiderad karaktär, vilket bara är att köpa såklart. För mig så hade det dock alldeles för mycket äppelskrottskaraktär för att jag skulle kunna gilla det. Massor av komplexitet och tydliga sherrytoner till trots, men det klickar aldrig hos mig, det blir bara för mycket ox. Bra intensitet och syra, men några poäng tänker jag inte dela ut. Kanske är jag inte mogen för denna typ av aquired taste när det gäller bubbel?
måste bara passa på att gratulera till vad som verkar vara din första bekantskap med Selosse men också att du inte gillar den stilen. bra för både hälsa o plånbok :)
om de ändå fanns mer folk som inte gilla Selosse..
 

Magnus L

urydhtfilgukj
Som alltid när det är släpp för små partier så stöter man på @Mattias S på SB i Nordstan.
Min lott föll på följande flaska
2004 Chateau Lanessan
Klassisk Bdxblend som består av främst Cab Sav med en del Cab F, Merlot och Petit Verdot.
Färgen förtydligar faktumet att detta är en flaska med ett antal år på nacken. Tegelröd härlig färg.
I näsan hittar jag mycket stall och tjära och en lättare rökig ton. Efterhand kommer det frukten fram lite tydligare och man hittar också en del mandel.
I munnen är det strävt, medium tanniner, medium syra. I munnen är den trevlig men något kort kan jag tycka.
Slutsats: En mogen Bdx i klassisk stil som kostar <200 kr. Det här tycker jag gör det till ett bra budgetalternativ om man är ute efter mogen Bdx. Inget toppenvin men helt klart njutbart idag.
Poäng: 88 p (möjligen någon poäng för mycket men jag är förtjust i mogen Bdx)Visa bifogad bild 4028 Visa bifogad bild 4028
Sitter med det här vinet i glaset, och jag tycker din beskrivning var helt spot on!
Trevlig doft med mogna inslag och en hel del stallig skitighet. Tyvärr lite kort och träig i smaken. Medelsyra, med mogna, lite grusiga (medel+) tanniner. Ganska slank, men som sig bör för en mogen Bdx. Säker bättre för 3-4 år sen. :)
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
CdP-torsdag här i Japan medan rävarna på CT kör sin standard: Happy Burgundy Thursday.

Har inte druckit många CdP:er från 2003, och ingen av dem jag provat har känts bra: låga syror, hög EtOH, sylt osv. Men, köpte ändå TVÅ på ren pin kiv för några år sedan. Och i afton var det så dags för den första. Och om den som på alla papper är flera snäpp bättre, Beaucastel, bara håller måttet, så är allt grönt. Då finns det ingen alls anledning att känna sig stressad med att åstadkomma ett ploppljud. (Har fö redan lagt upp kvällens osttallrik på Instagram.)

2003 Domaine de Beaurenard (Paul Coulon et Fils)
Châteauneuf-du-Pape

Über polished wine on the fruity plateau, where it will stay for at least five more years before becoming REALLY interesting.

(4hrs dbl decant)
Dark red w/bricking rim.
Nose is of orange peel, raspberries, Grenache, small herbal qualities (not La Garrige, more watercress) and ... faint jasmine flowers. Medium sized for a great wine and not particularily interesting.
Palate has some aggro acids and pronounced tannins, not quite zen. Fruit is über-polished and there is intensity, concentration, indication of maturity and tight fruit. (Had expected jam! But, not found in this btl.)

This is too polished to be interesting. Like a sand blasted statue where the features have almost completely faded away. Blinded, no chance I'd have put this in CdP. I'm not even sure I'd have been anywhere near Grenache...

Wife: 89-90p
At amazingly wonderful La Rochelle 'Sanno'. Only btl, could have rested some 5-10 more years.
 
Last edited:

Livermore

Medlem
Har druckit lite smått och gott i dagarna.

  • 2012 Neudorf Chardonnay - New Zealand, South Island, Nelson
    Smörig doft med en uns av citrus. Smaken är även den smörig och len. Ganska eldig på tungan men inget dom stör. Positivt överraskad av denna.
    Känns inte som någon långlagrare och väldigt bra redan.
    (91 pts.)

  • 2004 Château de Lamarque - France, Bordeaux, Médoc, Haut-Médoc
    Lätt rökig doft med ek och syrliga röda bär. Tydlig doft. Smaken är dock lite tunn men inte alls dum. Saknar kropp och fyllighet för att få högre poäng. Ett vin som inte gör anspråk på elegans och då blir kroppen alltför tunn.
    (87 pts.)

  • 2013 Mullineux Family Wines Syrah - South Africa, Coastal Region, Swartland
    Kraftfull doft med mycket läder och bär.
    Elegant till tusen med fina malolaktiska noter. Rejält med frukt och lena tanniner. Återigen visar Sydafrika upp något som jag gillar skarpt.
    (90 pts.)
 

Daniel A

Administratör
Har inte blivit mycket vin på sistone, och de få droppar jag fått i mig har varit ganska "meh". :( Men en solig vårdag som den här kunde jag inte motstå ett glas på Uppsalas skönaste hål i väggen, tillika vinbar: Dryck (inga pretentioner i det namnet inte!).
EqWzOgc.jpg

2010 Pithon-Paillé Anjou Mozaïk
Som före detta hamnarbetare och allmän havsromantiker får ju etiketten många bonuspoäng. En vinflaska som seglar fram över vattnet? Ren och skär poesi!
Väldigt mycket russin och bivax i näsan, en del honung i bakgrunden. I munnen finns vaxkänslan kvar - relativt hög viskositet, och "fet" är en klar association. Finns en del kanel/honung/äpple över det hela, påminner en hel del om en äppelpaj utan sötma. Intensivt och kraftigt. På många sätt som en bra Savenniéres, men samtidigt inte alls! Väldigt tungt, och inte så hög syra. Blev lite konfunderad över hela upplevelsen, men gott var det sannerligen. 89-90p.
 

grappa

Medlem
Brunello di Montalcino, Altesino 2007. Ganska ljus och lite brun i kanten som sig bör. Härliga körsbärstoner, liten gnutta stall och bra tanniner. Införskaffad i Kokkedal på Philipssons, 6 fl a 129 DKr, ruggigt prisvärt! Har är druckit 2006an (ännu bättre) och 2009an (lika bra).

Masi Campofiorin 2008. Mörkare och mer blåton än Altesinon. Körsbärstoner här också men en gnutta sötlakrits framträder tydligt i jämförelsen.

Domaine Weibach Cuve Saint Catherine 2010, Riesling. Världens bästa Riesling! När 400 SEK/st känns billigt har man hittat rätt. Helt sagolik med dieseltoner, tropisk frukt och en underbar syra. Kan ligga i 20 år till (?).

Winkl Sauvignon Blanc 2014. En SB från Italien inköpt på SB. Väldigt Nya Zeelands i sin stil. Borde kunna lura de flesta. Fläder, nässlor svartavinbär i mängder med en riktigt bra syra.
 

ChristianB

DipWSET
Domaine Weibach Cuve Saint Catherine 2010, Riesling. Världens bästa Riesling! När 400 SEK/st känns billigt har man hittat rätt. Helt sagolik med dieseltoner, tropisk frukt och en underbar syra. Kan ligga i 20 år till (?).
Jag kan i alla fall instämma i att det är EN av världens bästa! ;) Jag har inte provat L'Inedit än så jag måste hålla lite på priset som bäst i världen...
 

Silex

Medlem
Frun är bortrest och passar jag på att öppna sådant som jag tycker är kul och intressant, men som troligen inte skulle uppskattas av henne (såsom "övermogna" viner, udda druvor). Idag korkade jag upp en Jaboulet-Ainé Cornas 1982. Korken våt nästan hela vägen igenom. Första sniffen är lite volatil med drag av balsamvinäger. Det vädras snabbt bort och visar ett vin med en härligt komplex och mogen doft. Här finns fat, stall, jord och läder men också blommor, örter, svarta oliver, viol och röda bär. Mycket komplex, skulle säkert kunna lista många fler doftassociationer. Tycker mig även ana en liten pepprighet, men det är nog mest för att jag gärna vill tro att druvan ger sig till känna. Skulle varit mycket svårt att ta detta som Syrah blint. I munnen blir det mer tydligt att detta vin är moget. Inte omedelbart charmigt och gott, utan kräver lite reflektion och eftertanke. Balansen är hyfsad med en del kvarvarande tanniner och syra, men frukten lever inte riktigt upp till den fantastiska doften. I smaken hittar jag röda bär (lingon), jordighet, stall och tjära och den har förvånansvärt bra längd. Hyfsat komplex men fragil frukt som säkerligen sett bättre dagar. Detta är dock ett vin jag gärna spenderar kvällen med!
 

mnor

Medlem
Chartogne-Taillet Sainte Anne
upload_2015-5-22_20-54-57.jpeg


upload_2015-5-22_20-54-28.jpeg

Doft: Moget sött äpple (Champis), citrus, bröd, svaga svaga toner av krita
Smak: Moget grönt äpple (Granny Smith), päron och citrus

Mycket trevlig apertif champagne! Jag tycker om den här typen av "odlarskumpa". Riktigt riktigt trevlig frukt, bra frisk syra, gott helt enkelt! På den negativa sidan så är längden på eftersmaken något kort, men jag kan ha överseende med det. De resterande flaskorna lär gå i sommar. Smaknoten är tagen när champagnen är vid cirka 12-14 grader och jag skulle rekommendera att dricka champagnen vid den temperaturen, så med det sagt så finns det utvecklingspotential om man skulle vilja lagra. 88-89 i rating.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Frun är bortrest och passar jag på att öppna sådant som jag tycker är kul och intressant, men som troligen inte skulle uppskattas av henne (såsom "övermogna" viner, udda druvor). Idag korkade jag upp en Jaboulet-Ainé Cornas 1982. Korken våt nästan hela vägen igenom. Första sniffen är lite volatil med drag av balsamvinäger. Det vädras snabbt bort och visar ett vin med en härligt komplex och mogen doft. Här finns fat, stall, jord och läder men också blommor, örter, svarta oliver, viol och röda bär. Mycket komplex, skulle säkert kunna lista många fler doftassociationer. Tycker mig även ana en liten pepprighet, men det är nog mest för att jag gärna vill tro att druvan ger sig till känna. Skulle varit mycket svårt att ta detta som Syrah blint. I munnen blir det mer tydligt att detta vin är moget. Inte omedelbart charmigt och gott, utan kräver lite reflektion och eftertanke. Balansen är hyfsad med en del kvarvarande tanniner och syra, men frukten lever inte riktigt upp till den fantastiska doften. I smaken hittar jag röda bär (lingon), jordighet, stall och tjära och den har förvånansvärt bra längd. Hyfsat komplex men fragil frukt som säkerligen sett bättre dagar. Detta är dock ett vin jag gärna spenderar kvällen med!
Mer underbart reflektiv kväll torde vara svår att överträffa.
Underbart! Underbart!
 
Toppen