Idag dricker vi

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 21 oktober 2007.

  1. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Idag dricker vi

    mnjae. Rent tekniskt så finns det ju naturlig jäst på druvskalen som mer än nog räcker till att starta jäsningen. Biodynamiska odlare (trollformler, kosmisk strålning och en akut rädsla för räta vinklar till trots) har jag för mig använder sig av naturlig eller spontan jäsning.

    Jämför exempelvis med de belgiska spontanjästa ölen där man pytsar ned vörten i stora kar och sen öppnar fönstren.

    Å andra sidan går det ju lika bra med att lägga en härlig loska i karet för att kicka igång jäsningen.

    Anledningen till att man tar dör på den naturliga jästen (med tillsats av svavel) är att man kan kontrollera processen och smaker bättre med odlad jäst. Många som vill göra exempelvis bordeauxliknande viner utanför Bx använder sig av Bx jäst.

    Fast det här vet ni säkert redan.

    Puss

    //J
     
  2. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Idag dricker vi

    Det har jag koll på men jästen i druvskalet har redan förbrukats i den första jäsningen och mig veterligen har ingen odlare skalen med i andra jäsningen på flaska.

    Spontanjäsning kan ju alltid uppstå med jästrester men jag är rätt övertygad att jäst tillsätts för den andra jäsningen på flaska. Tar gärna emot synpunkter här, jag kan ju ha fel.
     
  3. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Idag dricker vi

    Aaaahhhh...

    Jag tänkte naturligtvis på basvinet.

    Dum Jimmy.

    Hur löser de det problemet måste man fråga sig? Isolerade jäststammar från egna vingården? Starta andrajäsningen med druvskal? Göra assemblage på icke helt utjästa och ofiltrerade basviner?

    Fjågor, fjågor, aldrig får man några svar!
     
  4. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Idag dricker vi

    [​IMG] ;D

    Om inte annat en fråga jag får kolla på plats nästa gång jag är nere i Champagne. Tror väl mest på köpt jäst alternativt jäststammar från den egna vingården. Kanske någon på forumet har stenkoll här.
     
  5. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Idag dricker vi

    +1 (samt -L på väll ;D )
     
  6. Keen

    Keen slan

    SV: Idag dricker vi

    Återkommer ikväll! Just nu är jag trött efter matteklass kl 8, samt håller på att plugga Game Theory! :-\
     
  7. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Idag dricker vi

    Har du äntligen insett att du behöver hjälp att plocka flickor?
     
  8. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

  9. Keen

    Keen slan

    SV: Idag dricker vi


    Klarade mig rätt bra i helgen, så det kan ha hjälpt :p
     
  10. CH

    CH Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Nej jag tror snarare det beror på att det var mörkt där du var.
     
  11. CH

    CH Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Du har så rätt så, jag kanske ska byta till forumet du tipsade om.
     
  12. Jos

    Jos Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Hur lång tid tog det innan du smutsade ner en stackars naiv studentska?
     
  13. Jos

    Jos Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Äh... Klart de använder jäst till andrajäsningen. De kör väl med vildjäst istället för konstgjord/odlad däremot.
     
  14. Krasnojarsk

    Krasnojarsk Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Får en Larmandier-Bernier Terre de Vertus ikväll. Hur var det nu med årgångsmärkningen på dem, eller är de NV?
     
  15. NonPlusUltra

    NonPlusUltra Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Nja, den har förvisso lagrats lite för kort tid för att få årgångsmärkas, men är egentligen 2005 (om det är en flaska från SB:s senaste batch)... En angenäm bekantskap, det måste man säga.
     
  16. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Lycka är att få dricka Diebolt Vallois FP 2004 som AW.


    Tack Shorepower för inspirationen!!
     
  17. Krasnojarsk

    Krasnojarsk Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Ahh OK, tack för det! Den luktar mycket intressant, med en massa noter som hoppar ur glaset, men än så länge är jag inte så jätteimponerad av smaken...lite kort och nästan övertorr? Får se hur den utvecklas i glaset.
     
  18. NonPlusUltra

    NonPlusUltra Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Om du gillar stilen men vill har lite mer frukt och längd i smaken så rekommenderas L-B Crámant Grand Cru Vieilles Vignes 2004 - kostar endast en hundring till på SB (och finns fortfarande kvar) men är trots detta att betrakta som mer prisvärd...
     
  19. Krasnojarsk

    Krasnojarsk Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Jag stod och valde mellan dessa idag, tänkte prova denna först eftersom det var den jag haft ögonen på längst, men nästa gång blir det nog 2004:an. Tack för tipset!
     
  20. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Idag dricker vi

    Absolut, väldigt trevlig, har på ca ett år växit en hel del. Drack den nyligen. Lite anteckningar här

    Eriks räknar jag med. FP som AW är inte helt fel, sätter en i rätt stämmning för helgen
     

Dela sidan