Idag dricker vi

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 21 oktober 2007.

  1. Krug88

    Krug88 Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Annu en mycket blot kvall i Tokyo igar..

    Forst sushi och sake pa www.roppongifukuzushi.com

    Efter det besok pa vinbaren Tsubaki.

    Cristal 04
    Lynch Bages 07
    Chambolle Musigny 1:cru Leroy 86
    Blanchot Raveneau 98
    Bollinger GA 02

    Idag har det blivit massor av vatten.
     
  2. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Idag dricker vi

    Var den här flaskan 1999 bättre än den förra?
     
  3. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Idag dricker vi

    Ser ut som att du tar igen flera år av avhållsamhet :)

    Hur var Leroy och Raveneaun? Inga dåliga viner de hade på listan
     
  4. Krug88

    Krug88 Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Leroy hade fortfarande bra med frukt, lite forvanad faktiskt.
    Det var sommeliern som foreslog den da vi ville variera med en mogen Bourgogne.
    86 ar val inget vidare stort ar i Bourgogne?

    Ravenau GC fantastisk som vanligt!
    De hade en 1:er Cru 01:a for samma pris pa listan, da blev valet enkelt...

    Kan verkligen rekommendera ett besok om nagon har vagarna forbi.
    Fantastisk vinlista...

    Restaurant Tsubaki
    Kihara Bldg. 1F, 4-11-9, Nishi-Azabu, Minato-Ku
     
  5. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Idag dricker vi

    1986 är inte ett stort år för röd bourgogne som jag förstår det men en årgång då toppvinerna ändå levererade (lite som champagne 1986 där ju en hel del bra kom fram). Har druckit extremt lite från 1986, nyligen en DRC Echezeaux som var väldigt bra och tidigare en La Tâche som naturligtvis var bättre. Den förstnämnda var nog lite "over the top" men levererade ändå riktigt bra. Så dags att dricka upp dem helt klart :)
     
  6. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    SV: Idag dricker vi

    Chateau Montfollet 2009, korken gick av 2 gånger och såg väldigt fuktig ut inuti. Svagare än tidigare flaskor jag druckit men slinker ner iaf.
     
  7. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Idag dricker vi

    Intressant med kommentarer om svavel. Lagring får man inte glömma bort som en viktig del om man minskar andelen tillsatser i vinet
     
  8. CH

    CH Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Har varit några dagar i Fjällbacka och hälsat på Elvis med familj och min tanke var att vi skulle runda av vistelsen med lite golf och skumpa igår. Tyvärr var Elvis tvungen att jobba och därmed passa på champagnen som jag plockat med men en persons förlust är ju någon annans vinst. Elvis nämnde nämligen att Per Stade skickat ett PM till honom och frågat om vi var intresserade av att komma förbi och prova en flaska Thierry Perrion Cuvée Maurice eftersom alla han öppnat har haft konstigt bismak/lukt. Eftersom Elvis tacka nej till skumpan jag fraktat upp så ringde jag Per för att se om han var intresserad av att dela på flaskorna istället och det var han.

    Vi inlede med att prova en Cuvée Maurice och naturligtvis var det en flaska som inte hade lika framträdande toner av klister som Per ville ha vår åsikt om men det fanns definitivt där i bakgrunden. Vi började diskutera lite om det verkligen är en defekt och om det snarare är så att det beror på Perrion-druvan och vinifikationen? Per skickade med mig en flaska till Elvis så även han får prova och återkomma med sin åsikt. Flaskan vi öppnade ställdes åt sidan för att bli bas i en sås då den inte föll oss inte i smaken.

    Desto trevligare var nästa flaska som dracks till en hel del Kalixlöjrom med tillbehör. En halva Billecart-Salmon Rose införskaffad under 90-talet. En underbar mörk laxrosa och guldig färg och aromer som nästan fick en att börja gråta. Perfekt med en underbar frukt, syra och balans. Har en kvar och frågan är hur länge jag kan hålla mig borta från den?

    Härnäst öppnade vi en Bollinger GA 96 Magnum till krabbklor och även den levererade på bästa tänkbara sätt. Helt underbar med alla klassiska Bollytoner. Har även en kvar av denna men den kommer jag inte röra på ett tag för den klarar många år till i källaren.

    Stort tack till Per Stade för gästfriheten! Hoppas vi kan göra om det fler gånger.
     
  9. Magikern

    Magikern Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Vigneto Fracia-2008

    Hade höga förväntningar på detta vin pga producenten Nino Negri som gjort det mest prisvärda vin jag köpt på SB, Le Tense Sassela 07.

    Detta vin verkar vara gjort efter appassimentometoden om man går efter smaken och det brukar innebära en hög prislapp på rätt mediokra viner. Visst är de bättre än något amaronevin i sin prisklass som jag sett i Sverige men hade väntat mig mer.

    Härlig doft av mörk choklad och parfym och smaken är rätt besk men med en viss fruktighet.

    Tror inte att de blir så mycket bättre av lagring heller .
     
  10. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    SV: Idag dricker vi

    Älskar sådana hör spontana besök, speciellt om gästen har champagne med sig ;)

    Har alltid trott att det är nåt skumt med vinifikationen men det var en intressant teori att
    den speciella klonen av PN som de har använt kan vara orsaken.

    Ledsen Elvis, det blir en nära-döden-upplevelse.

    Kan bara hålla med - en upplevelse

    Utvecklades under kvällen från fräsch syrlighet till alltmer mäktig och kraftfull

    Det är vi som skall tacka för besöket.
    Du är alltid välkommen till en "onsdagskväll i timmerkojan"
     
  11. Gurto

    Gurto Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Har nallat på vinerna från semesterresan (läs tråden i Resor - Frankrike och en gnutta Tyskland):

    Igårkväll:
    Bernard Schwach, Riesling, grand cru Schoenenbourg, Alsace, 2008 (pastasallad med rökt makrill, ägg, majonnäs och kapris)
    Intrycken i doft och smak består från det jag upplevde där:
    Doftar vinteräpplen, mandel, lätt av jasminblom, lite honung. I Smaken dominerar mogna vinteräpplen. Rel. hög syra. Bra koncentration.
    Riktigt trevlig riesling med fin koncentration. Passade också rätt bra med maten.

    Ikväll:
    Nuits-saint-Georges, 1er cru, Clos De Thorey, Domaine Charles Thomas, 2002 (helstekt kalkon med potatis, morötter, persilja och en skysås smaksatt med apelsin)
    Doftar syrliga körsbär, tranbär, blodapelsin, lätt av jordgubb, blommigt (ros), lätt parfymerat, lite örtigt, kakao, sötlakrits, lite jordigt, målarlåda. Smakmässigt är det ett lätt vin, dominerat av frukten, men lite av det mer utvecklade känns också av. Lätt beska och ganska frisk syra.
    Egentligen lite mindre utvecklad än vad jag trott. Ganska mycket frukt och syra. Lite roligt var också att det är första gången jag känner doften "målarlåda" som Rara-droppar-bloggen ganska ofta skriver. Här förstod jag (tror jag i alla fall) verkligen vad som menas med det begreppet. Ett gott vin, om än inte så stort, som passade bra till maten.
     
  12. Adde

    Adde Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Fontalloro Felsina 2005: körsbär i likör (läs biten i alladinasken), marsipan, smör och ett uns bläck jag tror att dom lyckats klämma in lite sur svett där också :)
    riktigt trevligt med en skön balans där inget spretar eller dominerar och ett bra tryck i tanninerna.
     
  13. Adde

    Adde Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Tack Gurto för ordet Målarlåda, det är många gånger jag känt en doft som jag inte riktigt kunnat sätta fingret på men nu slog det mig att det är oljefärg (målarlåda) jag famlat efter.
     
  14. Gurto

    Gurto Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Dr. H. Thanisch (Erben Müller-Burggraef), Dornfelder, Mosel-Saar-Ruwer, 2004 (grillad ryggbiff med potatissallad med pumpakärnsolja)
    Klumpig åldersfällning med vinsten i. Ganska mörkt rött. Doftar körsbär, lite söta jordgubbar, svarta vinbär, diskret fatton (välintegretat), tobak, lakrits, lagerblad, örter, mint. Lite blyg doft men god. I munnen är det medelfylligt och relativt syrligt.

    Dornfelder är en väldigt ny bekantskap (vinet är köpt på den nyss avslutade semestern. Från Vinotheket i Bernkastel) och i det här fallet är det en trevlig bekantskap. Både spännande och gott. Bra balans och med en uppfriskande syra som passade alldeles utmärkt till maten. Med tanke på priset (9,50€) ett riktigt fynd. Sådana viner borde det finnas mer av i det billigare sortimentet på systemet. Men det fanns också en del, även dyrare, Dornfelder i Mosel som var rent ut sagt odrickbara. Detta var pärlan bland stenkulorna på Vinotheket. Inte stort men ett mycket trevligt vardagsvin.
     
  15. Gurto

    Gurto Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Och jag i min tur tackar Rara droppar-bloggen. Ibland behöver man verkligen få fler uttryck av andra för att bredda sitt sätt att beskriva dofter.
     
  16. Jos

    Jos Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Trevligt vinpaket till maten idag. Lanson nv från magnum, som var.. typ intetsägande, följdes av Dompa -00 som var riktigt bra. Andra ljusglimtar var Barda, en Pinot från Argentina som var överraskande bra samt Chateau la Rame, Saint-Croix-du-Mont -01 som dock inte är för den som har svårt för saffran... Le Haut-Lieu -10 Vouvray från Domaine Huet var riktigt bra också.
     
  17. Krug88

    Krug88 Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Igar kvall en Drouhin-Laroze Bonnes Mares 04 samt Leoville Las Cases 89.
     
  18. moos

    moos Medlem

    SV: Idag dricker vi

    Drack en flaska Cuvée du Goulté 2007 från Marie Noelle Ledru. En snäll blanc de noirs med typisk pinot noir drag, som passade väldigt fint till maten, grillad norsk baconkorv (riktiga grejer, ingen Dennis Hot Dog), potatis sallad och grönsaker. Skall prova mer av denna producent.
     
  19. KockJohan

    KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

    SV: Idag dricker vi

    Kul att du testat domaine Huet! En riktigt bra topp producent! Kan du beskriva lite mer hur du upplevde 2010 haut-lieu ?
     
  20. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    SV: Idag dricker vi

    Knas vår bordsreservering är bortslarvad, någon som vet en bra restaurang i nyköping?
     

Dela sidan