Stora middagstråden

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Jimmy Forsman, 20 oktober 2007.

  1. Jos

    Jos Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Fel av mig.. ser ju att det bara stod att det är expressens tips och att länken är till Allt Om Mat.
     
  2. R.P

    R.P Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Idag ska jag fira det fina vädret vi fått härnere (20 grader 3 dagar i rad nu) med att öppna en burk lagrade surisar. Som alltid är det svårt att matcha ett vin till dom men hade man haft en krispig Riesling hemma så skulle nog det funkat, nu har jag en Albarino istället, annars är ju mjölk eller läsk bra till dom salta läckerheterna. Äts med tunnbröd, smör, gul löl och purjolök.
     
  3. Öhman

    Öhman Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Funkar albariño? Själv har jag funderat på en iskall fino.
     
  4. R.P

    R.P Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Jag tror jag hoppar Albarinon, en fino låter inte som en dum idé, det ska jag testa nån gång. Ikväll blir det nog Vichy Catalan till istället.
     
  5. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Nu ska det fräsas ört- och vitlöksmarinerad lammentrecote som marinerats i 2 dygn. Tillbehör blir en överraskning, må kolla vad som finns i kylen, men lite rotfrukter ska det väl kunna bli och röd quinoa samt chevrékräm. Därtill dricks Kevin Arnold 2006 som inte är i närheten av 2003 dessvärre.
     
  6. R.P

    R.P Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Jävlar vad gott!

    Ikväll blir det fylld majskyckling efter att ha blivit inspirerad av Floyd on Spain. Fyller den med salsiccia, torkad aprikos, katrinplommon, pinjenötter, vitlök, gul lök och lite chili som jag steker ihop först.
     
  7. Lando

    Lando Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Jag har en majskyckling i kylen som jag inte vet vad jag ska göra med, det där låter ju supergott! Har du något recept på det eller freestylar du bara? Vore kul att veta typ ungstemp osv..
     
  8. R.P

    R.P Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Freetstajlar...men körde den i 200 grader, ca 65-85 minuter, blev väldigt bra, fyllningen gjorde verkligen kycklingen saftig. Jag snålade inte på vitlöken utan körde 4 klyftor som jag bara delade på mitten, i min smak bra men om man inte vill ha för mycket smak av vitlök ska man nog bara köra hälften.

    edit: använde 4 medelstora salsiccias som jag skar i bitar, 6-10 aprikoser, lika många katrinplommon, en halv gul lök, fyllde stekpannan med pinjenötter som jag rostade först, ett paket, ca 25-30 gram skulle jag tro. 4 vitlöksklyftor, salt och peppar. Stekte ihop allt och fyllde, det blev lite över så tre korvar räcker nog.
     
  9. Lando

    Lando Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Låter verkligen gott! Marinerade eller kryddade du kycklingen något eller räckte det med fyllningen?
     
  10. R.P

    R.P Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Körde den rätt så naturello, bara olivolja och salt och peppar på den.
     
  11. weezer

    weezer Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Rimma den, först å främst. Blir avsevärt kuligare.

    http://minbrorskokbok.blogspot.com/2009 ... illad.html
     
  12. R.P

    R.P Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Sjötunga med butternut och vårlök, en albarino att dricka till, Santiago Ruiz.
     
  13. Lando

    Lando Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Ok, gjorde min majskyckling igår, blev en liten blandning av dom olika recepten i tråden. Vi blev fler än jag först trott så dagen innan kompletterade jag med en vanlig kyckling för 40 kr/kg, tänkte det skulle vara kul att jämföra mot en bjärred majskyckling.

    Jag rimmade båda i ett dygn, och marinerade dom sen i citronsaft, japansk soja, vitlök, franska örter, honung, salt och peppar. Sen späckade jag dom med R.P:s variant med katringplommon, aprikoser, vitlök och Chorizo och körde dom på 150 grader till dom hade 70 graders innertemperatur (bra med två termometrar för den lilla var klar typ en halvtimma före..) :eek:

    Båda blev extremt saftiga, tack vare rimningen antar jag. Känner igen konsistensen från kyckling jag ibland fått på krogen, måste vara det dom gjort med dom. Salta blev dom också såklart, nästa gång kommer jag att skölja kycklingarna noggrannare efter rimningen så kan jag salta själv istället. Smaken dock var helt olika, den vanliga kycklingen smakade noll och intet medan majskycklingen var skitgod. Trodde faktiskt inte det skulle vara sån skillnad...

    Serverade det med en stor sallad och hembakt vitt bröd, typ ciabatta.
     
  14. R.P

    R.P Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Härligt! Ja majskyckling is the shit! :) Ska också prova att rimma kycklingen först nästa gång, hur blev ytan på kycklingen?

    Ikväll ska tjejen göra en Beef Wellington med gåslever, jag ska ordna vinet, blir en förrätt med gravad lax. Så först en bra cava (inte bestämt vilken än) och till köttet nåt från Ribera del Duero, avslutar med ost och nåt gott sött vin.
     
  15. Lando

    Lando Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Det sjuka var att ytan på majskycklingen blev tristare än den värdelösa kycklingen trots att majskycklingen var inne längre. Ingen aning om varför, kan det varit så att den tog upp mer vätska och därför fick en degig yta?
    Jag tror att jag ska bryna den i panna nästa gång innan jag kör den i ugnen så jag får en krispig fin yta. Svårt det där, egentligen skulle man vilja köra skiten i 100 grader-5 timmar, men då blir det nog ingen kul yta alls.
     
  16. J.S.

    J.S. Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Skulle nog bli rätt torr då ;)
     
  17. vintjej

    vintjej Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Ikväll blir det lammkotletter med grönsaker, getostsås och vad för sorts potatis? Lammkotletterna kryddas med vitlök, rosmarin och lite citronzest.
    Till det Alion 1999
     
  18. J.S.

    J.S. Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Varför inte lite rösti? Jag tycker rösti är helt sjukt gott... :p
     
  19. vintjej

    vintjej Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Jag är lost när det gäller rösti. Jag vet egentligen inte hur den ska smaka?
    Jag hade ett recept förut som det var muskotnöt i, men jaghar också fått rösti med ost, lök och andra varianter. Hur ska en rösti vara?
     
  20. Lando

    Lando Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Gjuten klyftpotatisrätt :)
     

Dela sidan