Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Börja lagra - första vinkylen/vinlagringsskåpet

Berka

Medlem
Tack för tipset! Modellen med plats för 48 flaskor såg intressant ut! Inga problem med champagneflaskor, förmodar jag? Måste den förankras i vägg? Vill helst ha något som står stabilt utan att det krävs borrning, då lösningen som sagt är tillfällig.

Läste annars på lite mer om Traditional Wine Racks. Verkar som att många klagar på att monteringen är krånglig p.g.a. defekta delar, avsaknad av hål osv. Skippar nog den då jag inte vill krångla för mycket. Såg annars att Wine & Barrels hade denna modell som är likt den från Traditional Wine Racks, plus att den har en plastbit som täcker för metalldelarna som kan annars riskera att repa flaskorna.

Jag har dock funderat lite mer kring temperaturen och så. Läst på lite mer och fått lära mig att champagne är mycket känsligare jämfört med t.ex. rödvin. Går det ändå bra att lagra champagnerna två-tre år på detta sätt? I alla fall minst ett år, sen så får jag se hur samlingen växer. Har ingen koll på luftfuktigheten, är det superviktigt?

Jag har inte märkt av något bekymmer med någon flaska.(75cl olika varianter)
Jag skulle vilja påstå att det inte gör så mycket med temperaturen, så länge det intre är ordentliga skillnader över dygnet. Rätta mig gärna om jag har fel?
En sak med querciq är att strax under 1600kr ink frakt, så får du plats med strax över 280st flaskor.
 

Sarco

Medlem
Tack för tipset! Modellen med plats för 48 flaskor såg intressant ut! Inga problem med champagneflaskor, förmodar jag? Måste den förankras i vägg? Vill helst ha något som står stabilt utan att det krävs borrning, då lösningen som sagt är tillfällig.

Läste annars på lite mer om Traditional Wine Racks. Verkar som att många klagar på att monteringen är krånglig p.g.a. defekta delar, avsaknad av hål osv. Skippar nog den då jag inte vill krångla för mycket. Såg annars att Wine & Barrels hade denna modell som är likt den från Traditional Wine Racks, plus att den har en plastbit som täcker för metalldelarna som kan annars riskera att repa flaskorna.

Jag har dock funderat lite mer kring temperaturen och så. Läst på lite mer och fått lära mig att champagne är mycket känsligare jämfört med t.ex. rödvin. Går det ändå bra att lagra champagnerna två-tre år på detta sätt? I alla fall minst ett år, sen så får jag se hur samlingen växer. Har ingen koll på luftfuktigheten, är det superviktigt?

Jag har inte de ställen själv (kör gamla lagerhyllor som redan fanns på plats, varierar sedan med Hutten (à la @zippan), vanliga vinlådor i trä som jag fyller upp och så ligger de viner jag köpt i lådor såklart kvar i dem. Var nära att köpa quercia-ställ men har inte behövt bygga ut på det sättet än. De bästa vinerna längst ner, de som ska lagras kortare högre upp. Men ja, ställen måste fästas i väggen. Nu har de ju också stativ om man inte vill/kan fästa dem i väggen, se http://www.quercia.se/Vin-special.htm

Ett år är ju ingenting i lagringshänseende för ett bättre vin och om du råkar förvara vinet i 21 grader i några månader kommer inte vinet att förstöras. I så fall hade vi ju knappt vågat köpa en flaska i butik på bolaget. De kan ju stå framme i ljus och vibration, stående i 23 grader i månader :) Därför menar jag att du kan ta ett år på dig att utvärdera.

Som sagt köp en termometer med hygrometer (t.ex. https://www.kjell.com/se/produkter/...rar/rubicson-termometer-och-hygrometer-p48752)

Jag tänker inte påstå att jag är en vinlagringsexpert och jag vågar inte svara på om champagne skulle vara mer temperaturkänsligt men vad jag läst mig till och själv följer (samma för alla mina viner) så anses det optimalt med:
- vibrationsfrihet
- mörker
- doftfrihet
- stabil temperatur som ligger runt 12 grader
- luftfuktighet 50-75% (för låg kan göra att korken torkar ut, för hög att etiketterna möglar)

De tre första är enkla att uppfylla men likväl minst lika viktiga som de andra två.

Höjs temperaturen mognar vinet lite snabbare och eftersom vissa kemiska processer skyndas på lite mer av värmen än andra, så kommer det över tid att bli ett lite sämre slutresultat. Vi pratar dock många år för att det ska spela roll. Ju varmare, ju snabbare uppstår skillnaderna. Det viktigaste är att variationerna är långsamma (att temperaturen pendlar mellan 10 och 20 grader över ett år är en sak, över ett dygn en helt annan) och att de inte är för extrema.

För egen del ligger jag 45-80 fuktighet och 10-20 på temperaturen över året. Näst intill perfekt på de tre första. Jag tror att det är gott nog för allt jag har hemma men jag kommer kanske inte att veta säkert förrän strax innan jag dör, för de vinerna som ska ligga längst. Jag bjuder alla på vintage port någon gång på 60-70-talen så får vi se :)

Luftfuktigheten är lite mer omdebatterad. Det finns de som menar att en liggande flaska kommer att klara sig bra (utan att korken torkar ut) oavsett luftfuktighet men jag vågar inte lita på det utan försöker hålla över 50% vilket kan vara ett problem på vintern när luften är torrast.

Gillar du mogna viner så kommer du antagligen också att vilja lagra dina "bruksviner" några år och då vill du ha ställ ändå, för det blir lätt några hundra flaskor utöver "finvinerna" som också ligger och vilar till sig. Det finns ju en hel del enkla viner för typ hundringen eller lite mer som blir betydligt bättre av några år i källaren. Jag tror att få seriöst vinintresserade människor har köpt vinställ som förblir tomma :)
 
Last edited:

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Tack för tipset! Modellen med plats för 48 flaskor såg intressant ut! Inga problem med champagneflaskor, förmodar jag? Måste den förankras i vägg? Vill helst ha något som står stabilt utan att det krävs borrning, då lösningen som sagt är tillfällig.

Läste annars på lite mer om Traditional Wine Racks. Verkar som att många klagar på att monteringen är krånglig p.g.a. defekta delar, avsaknad av hål osv. Skippar nog den då jag inte vill krångla för mycket. Såg annars att Wine & Barrels hade denna modell som är likt den från Traditional Wine Racks, plus att den har en plastbit som täcker för metalldelarna som kan annars riskera att repa flaskorna.

Jag har dock funderat lite mer kring temperaturen och så. Läst på lite mer och fått lära mig att champagne är mycket känsligare jämfört med t.ex. rödvin. Går det ändå bra att lagra champagnerna två-tre år på detta sätt? I alla fall minst ett år, sen så får jag se hur samlingen växer. Har ingen koll på luftfuktigheten, är det superviktigt?

Jag har trådtställen från PGW (https://www.pgw.se/hembryggning/vin/vinstall.html) och Ikeas Ivar (https://www.ikea.com/se/sv/p/ivar-flaskstaell-gra-40310208/).
Trådtställen är diskreta och fungerar bra, men jag skulle nog inte vilja använda dem utan att fästa dem i väggen, i alla fall inte om man har två ovanpå varandra. Det blir dock en extremt billig lösning. Magnum funkar inte.
Ivar funkar väldigt bra. I och med att det är lätt att justera höjden på facken kan man fixa rader med extra höjd för lite fetare flaskor, medan man kan optimera utrymmet för "vanliga" flaskor. Magnum Bordeaux funkar, men inte magnum champagne. Klart dyrare än trådställ, men mer flexibelt och behöver inte fästas i vägg.
 

BallyJ

Medlem
Tack för tipset! Modellen med plats för 48 flaskor såg intressant ut! Inga problem med champagneflaskor, förmodar jag? Måste den förankras i vägg? Vill helst ha något som står stabilt utan att det krävs borrning, då lösningen som sagt är tillfällig.

Läste annars på lite mer om Traditional Wine Racks. Verkar som att många klagar på att monteringen är krånglig p.g.a. defekta delar, avsaknad av hål osv. Skippar nog den då jag inte vill krångla för mycket. Såg annars att Wine & Barrels hade denna modell som är likt den från Traditional Wine Racks, plus att den har en plastbit som täcker för metalldelarna som kan annars riskera att repa flaskorna.

Jag har dock funderat lite mer kring temperaturen och så. Läst på lite mer och fått lära mig att champagne är mycket känsligare jämfört med t.ex. rödvin. Går det ändå bra att lagra champagnerna två-tre år på detta sätt? I alla fall minst ett år, sen så får jag se hur samlingen växer. Har ingen koll på luftfuktigheten, är det superviktigt?
Om du bor i någon större stad och ska lagra i flera år så kanske ett vinfack är ett bra alternativ?
 
Trådskapare
G

Gurkan19

Medlem
Jag har inte de ställen själv (kör gamla lagerhyllor som redan fanns på plats, varierar sedan med Hutten (à la @zippan), vanliga vinlådor i trä som jag fyller upp och så ligger de viner jag köpt i lådor såklart kvar i dem. Var nära att köpa quercia-ställ men har inte behövt bygga ut på det sättet än. De bästa vinerna längst ner, de som ska lagras kortare högre upp. Men ja, ställen måste fästas i väggen. Nu har de ju också stativ om man inte vill/kan fästa dem i väggen, se http://www.quercia.se/Vin-special.htm

Ett år är ju ingenting i lagringshänseende för ett bättre vin och om du råkar förvara vinet i 21 grader i några månader kommer inte vinet att förstöras. I så fall hade vi ju knappt vågat köpa en flaska i butik på bolaget. De kan ju stå framme i ljus och vibration, stående i 23 grader i månader :) Därför menar jag att du kan ta ett år på dig att utvärdera.

Som sagt köp en termometer med hygrometer (t.ex. https://www.kjell.com/se/produkter/...rar/rubicson-termometer-och-hygrometer-p48752)

Jag tänker inte påstå att jag är en vinlagringsexpert och jag vågar inte svara på om champagne skulle vara mer temperaturkänsligt men vad jag läst mig till och själv följer (samma för alla mina viner) så anses det optimalt med:
- vibrationsfrihet
- mörker
- doftfrihet
- stabil temperatur som ligger runt 12 grader
- luftfuktighet 50-75% (för låg kan göra att korken torkar ut, för hög att etiketterna möglar)

De tre första är enkla att uppfylla men likväl minst lika viktiga som de andra två.

Höjs temperaturen mognar vinet lite snabbare och eftersom vissa kemiska processer skyndas på lite mer av värmen än andra, så kommer det över tid att bli ett lite sämre slutresultat. Vi pratar dock många år för att det ska spela roll. Ju varmare, ju snabbare uppstår skillnaderna. Det viktigaste är att variationerna är långsamma (att temperaturen pendlar mellan 10 och 20 grader över ett år är en sak, över ett dygn en helt annan) och att de inte är för extrema.

För egen del ligger jag 45-80 fuktighet och 10-20 på temperaturen över året. Näst intill perfekt på de tre första. Jag tror att det är gott nog för allt jag har hemma men jag kommer kanske inte att veta säkert förrän strax innan jag dör, för de vinerna som ska ligga längst. Jag bjuder alla på vintage port någon gång på 60-70-talen så får vi se :)

Luftfuktigheten är lite mer omdebatterad. Det finns de som menar att en liggande flaska kommer att klara sig bra (utan att korken torkar ut) oavsett luftfuktighet men jag vågar inte lita på det utan försöker hålla över 50% vilket kan vara ett problem på vintern när luften är torrast.

Gillar du mogna viner så kommer du antagligen också att vilja lagra dina "bruksviner" några år och då vill du ha ställ ändå, för det blir lätt några hundra flaskor utöver "finvinerna" som också ligger och vilar till sig. Det finns ju en hel del enkla viner för typ hundringen eller lite mer som blir betydligt bättre av några år i källaren. Jag tror att få seriöst vinintresserade människor har köpt vinställ som förblir tomma :)
Tusen tack! Får införskaffa en termometer/hygrometer för att även kunna uppfatta temperaturen/luftfuktigheten mer specifikt i förrådet. Ska även kolla med Quercia om stativen. :)

Jag har trådtställen från PGW (https://www.pgw.se/hembryggning/vin/vinstall.html) och Ikeas Ivar (https://www.ikea.com/se/sv/p/ivar-flaskstaell-gra-40310208/).
Trådtställen är diskreta och fungerar bra, men jag skulle nog inte vilja använda dem utan att fästa dem i väggen, i alla fall inte om man har två ovanpå varandra. Det blir dock en extremt billig lösning. Magnum funkar inte.
Ivar funkar väldigt bra. I och med att det är lätt att justera höjden på facken kan man fixa rader med extra höjd för lite fetare flaskor, medan man kan optimera utrymmet för "vanliga" flaskor. Magnum Bordeaux funkar, men inte magnum champagne. Klart dyrare än trådställ, men mer flexibelt och behöver inte fästas i vägg.
Ivar såg intressant ut! Hur många flaskor får man plats med på ett ungefär (beror väl självklart på gavelhöjden dock)?

Om du bor i någon större stad och ska lagra i flera år så kanske ett vinfack är ett bra alternativ?
Bor i Stockholm, så det är inga problem på så sätt. Är väl dock rätt dyrt att hyra? Känner bara till Grappes själv, som kostar en liten slant. Sedan har jag inga planer att köpa flaskor för över 2000kr-strecket. Känns väl att det är mer lämpligt för individer som köper mestadels riktigt dyra viner? Vill även ha möjligheten att kunna plocka fram flaskor med kortare varsel (bortsett från att de behöver kylas ned).

Jag funderar återigen på denna modell, eftersom att den visade sig fungera med större flaskor när jag var och besökte W&B. Enda jag är osäker över är att det känns lite osäkert att flaskorna endast stöds från sidorna. Kanske jag som överdriver dock. Sen blir det lite dyrare med två sådana, jämfört med de andra alternativen...
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Trådskapare
G

Gurkan19

Medlem

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Riktigt intressant alternativ! Som sagt, stabil utan att förankras? Inga problem med olika flasktyper? Synd att magnum-champagne inte får plats dock…
Det går att kombinera flaskställ med vanliga hyllor. De vanliga hyllorna funkar för magnum champagne (inte perfekt, men funkar...) och lådor. En vanlig hylla längst ner ökar också stabiliteten.
 
Trådskapare
G

Gurkan19

Medlem
Det går att kombinera flaskställ med vanliga hyllor. De vanliga hyllorna funkar för magnum champagne (inte perfekt, men funkar...) och lådor. En vanlig hylla längst ner ökar också stabiliteten.
Tack! Verkar vara ett superintressant alternativ.

Fick annars svar från Quercia. Skulle kosta cirka 2000kr för ett 48-ställ med stativ (över 2000kr för två 30-ställ med stativ). Då blir det inte så prisvänligt längre. Ni som har deras ställ: hur svårt är det att förankra dem? Vill helst slippa göra det, på grund av dess tillfälliga karaktär, som tidigare nämnt. Är inte den som är händig heller…
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Tack! Verkar vara ett superintressant alternativ.

Fick annars svar från Quercia. Skulle kosta cirka 2000kr för ett 48-ställ med stativ (över 2000kr för två 30-ställ med stativ). Då blir det inte så prisvänligt längre. Ni som har deras ställ: hur svårt är det att förankra dem? Vill helst slippa göra det, på grund av dess tillfälliga karaktär, som tidigare nämnt. Är inte den som är händig heller…
Det var rätt saftigt - kolla PGW-ställen också. De ser likadana ut, men kostar en bråkdel. De är väldigt enkla att förankra i väggen.
 
Trådskapare
G

Gurkan19

Medlem
Det var rätt saftigt - kolla PGW-ställen också. De ser likadana ut, men kostar en bråkdel. De är väldigt enkla att förankra i väggen.
Quercia är annars också billig, det är stativet som drar upp priset då den måste specialtillverkas. Annars är det väl mer eller mindre exakt samma ställ?

Funderar väldigt starkt på en Ivar, speciellt då man kan ha hyllplan för att lägga finare lådor på. Nu är det ju lite svårt för mig att bedöma då jag endast ser en bild, men du känner inte att det är problem för någon champagneflaska alls att få plats i de markerade platserna på flaskställen? Tror jag kan räkna till 7-8 platser per hylla? Kan jag då utnyttja varje plats utan att flaskorna ”krockar”? Hur fungerar det med udda flaskor (t.ex. Gosset) eller tjockbottnade varianter som Krug? :)
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Quercia är annars också billig, det är stativet som drar upp priset då den måste specialtillverkas. Annars är det väl mer eller mindre exakt samma ställ?

Funderar väldigt starkt på en Ivar, speciellt då man kan ha hyllplan för att lägga finare lådor på. Nu är det ju lite svårt för mig att bedöma då jag endast ser en bild, men du känner inte att det är problem för någon champagneflaska alls att få plats i de markerade platserna på flaskställen? Tror jag kan räkna till 7-8 platser per hylla? Kan jag då utnyttja varje plats utan att flaskorna ”krockar”? Hur fungerar det med udda flaskor (t.ex. Gosset) eller tjockbottnade varianter som Krug? :)
De mer koniska champagneflaskorna glider lite framåt i Ivar och tar inte stöd mot bakkanten. Först var jag lite orolig, men de ligger stadigt ändå. Det funkar även med gammeldags flaskor, typ Launois, men där är marginalen på bredden liten även för en halvmagnum. Ställen tar 7 flaskor, så en hylla klarar minst detsamma, eftersom flaskorna kan ligga an mot varandra - 5-6 magnum borde också funka. Jag körde ett tag med två lager flaskor på hylla, men det blir en ostadig lösning.
 

Sarco

Medlem
Vill du inte förankra (och jag förstår dig, borrmaskiner och plugg var inte min bästa vän på ett tag heller, men det är bra att lära känna dem) så är nog Ivar det bästa alternativet. Ger mycket pengar över till vin :)
 
Trådskapare
G

Gurkan19

Medlem
Vill du inte förankra (och jag förstår dig, borrmaskiner och plugg var inte min bästa vän på ett tag heller, men det är bra att lära känna dem) så är nog Ivar det bästa alternativet. Ger mycket pengar över till vin :)

Funderar på att bara köra på Quercia och förankra i väggen. Vill ha något hundraprocentigt och samtidigt billigt. Ivar fungerar ju, som jag förstått det, men att flaskhållarna ändå inte håller champagneflaskor lika bra som t.ex. Quercia. Tänkte möjligtvis köra på en Quercia med 48 flaskor, samt stapla med ett mindre magnumställ ovanpå, ifall man skaffar större flaskor. :)
 

The Wall

Medlem
Funderar på att bara köra på Quercia och förankra i väggen. Vill ha något hundraprocentigt och samtidigt billigt. Ivar fungerar ju, som jag förstått det, men att flaskhållarna ändå inte håller champagneflaskor lika bra som t.ex. Quercia. Tänkte möjligtvis köra på en Quercia med 48 flaskor, samt stapla med ett mindre magnumställ ovanpå, ifall man skaffar större flaskor. :)
Vi har Quercia hemma hos oss och vi satte upp lodräta reglar på väggen som vi sedan fäste vinställen i. På så sätt kan du komma undan med färre antal hål i väggen.
 
Trådskapare
G

Gurkan19

Medlem
Är skillnaden mellan Quercia och PGW att den sistnämnda har ett ”hack” för flaskhalsarna? Enda skillnaden jag ser enligt bilderna. Är den ena bättre än den andra, enligt er?
 

The Wall

Medlem
Är skillnaden mellan Quercia och PGW att den sistnämnda har ett ”hack” för flaskhalsarna? Enda skillnaden jag ser enligt bilderna. Är den ena bättre än den andra, enligt er?
Vi hittade Quercia av en slump för ungefär 11 år sedan och köpte de ställen. Har ingen erfarenhet av PGW så jag har ingen input gällande jämförelse mellan de två.
 
Trådskapare
G

Gurkan19

Medlem
Efter lite fundering lutar jag nog mest åt IKEA:s Ivar. I värsta fall är IKEA ganska snälla med returer, så skadar ej att prova. En fråga till er som har Ivar hemma: provade IKEA:s Ivar-planerare på deras hemsida. Valde 30x179-gaveln (tyvärr är det lite lägre tak i förrådet, så 226cm-gaveln blir för hög) och lade till nio flaskställ samt två ordinära hyllplan. Kunde dock ej klicka mig vidare då jag passerat "viktbegränsningen", skulle då behöva ta bort tre flaskställ (därmed skulle endast sex återstå).

Provade även 226cm-gaveln i planeraren. Kom upp i tolv flaskställ samt två ordinära hyllplan. Var även då tvungen att ta bort hälften av flaskställen (så även där tillåts sex flaskställ).

Antar att många av er har fler hyllplan än så fullsmockade med flaskor (t.ex. Patrik ovan, som nämnde att 226cm-gaveln får plats med 23 hyllplan). Hur känner ni - är era hyllor stabila? Att hyllan rasar och tar med sig flaskorna är en hemsk farhåga. Samtidigt blir Ivar ett riktigt dåligt alternativ om jag kan använda sex flaskställ.

Såg även detta flaskställ från IKEA. Den tar dock endast emot fyra flaskor per hylla samt saknar vanliga hyllplan för lådor osv.
 

Vingubben

Medlem
Efter lite fundering lutar jag nog mest åt IKEA:s Ivar. I värsta fall är IKEA ganska snälla med returer, så skadar ej att prova. En fråga till er som har Ivar hemma: provade IKEA:s Ivar-planerare på deras hemsida. Valde 30x179-gaveln (tyvärr är det lite lägre tak i förrådet, så 226cm-gaveln blir för hög) och lade till nio flaskställ samt två ordinära hyllplan. Kunde dock ej klicka mig vidare då jag passerat "viktbegränsningen", skulle då behöva ta bort tre flaskställ (därmed skulle endast sex återstå).

Provade även 226cm-gaveln i planeraren. Kom upp i tolv flaskställ samt två ordinära hyllplan. Var även då tvungen att ta bort hälften av flaskställen (så även där tillåts sex flaskställ).

Antar att många av er har fler hyllplan än så fullsmockade med flaskor (t.ex. Patrik ovan, som nämnde att 226cm-gaveln får plats med 23 hyllplan). Hur känner ni - är era hyllor stabila? Att hyllan rasar och tar med sig flaskorna är en hemsk farhåga. Samtidigt blir Ivar ett riktigt dåligt alternativ om jag kan använda sex flaskställ.

Såg även detta flaskställ från IKEA. Den tar dock endast emot fyra flaskor per hylla samt saknar vanliga hyllplan för lådor osv.
44FD51CD-0715-48F5-86CC-A1F5918F1CBC.jpeg


Jag har en Ivar 179 cm som är knökfull. Inga problem med stabilitet. 10 hyllplan, dock inga flaskställ.
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Efter lite fundering lutar jag nog mest åt IKEA:s Ivar. I värsta fall är IKEA ganska snälla med returer, så skadar ej att prova. En fråga till er som har Ivar hemma: provade IKEA:s Ivar-planerare på deras hemsida. Valde 30x179-gaveln (tyvärr är det lite lägre tak i förrådet, så 226cm-gaveln blir för hög) och lade till nio flaskställ samt två ordinära hyllplan. Kunde dock ej klicka mig vidare då jag passerat "viktbegränsningen", skulle då behöva ta bort tre flaskställ (därmed skulle endast sex återstå).

Provade även 226cm-gaveln i planeraren. Kom upp i tolv flaskställ samt två ordinära hyllplan. Var även då tvungen att ta bort hälften av flaskställen (så även där tillåts sex flaskställ).

Antar att många av er har fler hyllplan än så fullsmockade med flaskor (t.ex. Patrik ovan, som nämnde att 226cm-gaveln får plats med 23 hyllplan). Hur känner ni - är era hyllor stabila? Att hyllan rasar och tar med sig flaskorna är en hemsk farhåga. Samtidigt blir Ivar ett riktigt dåligt alternativ om jag kan använda sex flaskställ.

Såg även detta flaskställ från IKEA. Den tar dock endast emot fyra flaskor per hylla samt saknar vanliga hyllplan för lådor osv.

För "vanliga" flaskor kan du sätta en hylla i var tredje hål. För lite fetare flaskor, typ champagne, är det bättre med en i var fjärde hål. 179 cm klarar lätt 14 flaskställ. Skjuvlasten på de enskilda hålen i träet blir densamma oavsett hur många hyllor du har.
Med 161 flaskor blir total lasten ~2 kN. Gavlarna har ett tvärsnitt på ~30x45mm. Om jag har räknat rätt blir trycklasten på gavlarna då runt 370 kPa med en fristående hylla. Det ökar om man seriekopplar. Trä har en tryckhållfasthet på 50 MPa. Det borde inte vara något problem med hållfastheten. Någon annan får gärna kontrollräkna.
 
Toppen