Bygg en vinkällare - Steg för steg guide och allmän diskussionstråd

Diskussion i 'Vinkällare och annat' startad av Emanuel, 13 mars 2016.

 1. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  Något man ska tänka på när man isolerar ett isolerat rum?
  Eller behöver man inte oro sig för fukt när man är över mark.[/QUOTE]
  Alltså, isolerar du mer utan att ha någon omkringliggande mark som naturligt håller en lägre temperatur så fördröjer du ju bara tiden det tar innan du får samma temp ute som inne.
  Vad gäller fukt och sådant tror jag du inte behöver bry dig så mycket om du vill tilläggsisolera ovan mark, jag hade nog limmat någon frigolit, typ markisolering som @Sebban skriver och sedan täckt med lämpligt ytskikt.
  Bryr du dig inte om det estetiska allt för mycket är det ju bara limma vit frigolit (EPS/XPS), och låta det vara så, då är det ju gjort på en förmiddag, att limma upp frigolit är enkelt och går fort.
  Låt det sedan gå ett år och se vilka temperaturer du får, det kanske blir bra nog utan att krångla med kylanläggning.
   
  Dexter och Sebban gillar detta.
 2. Sebban

  Sebban Medlem

  Det som är "mest" viktigt när man inte har dom bästa förhållandena är att det är en jämn stigning/sjunkning av temperaturen och det hjälper ju extra isolering till med.. Jag ska själv klä min kommande vinkällare med frigolit för att få så jämn temperatur som möjligt.
   
  Dexter gillar detta.
 3. lukastollig

  lukastollig Pudelfantast

  Är det en murad vägg av typ Leca funkar det nog att limma frigolit direkt på väggen. Är det en träkonstruktion avråder jag starkt från det förfarandet. Då bör du åtminstone ha en luftspalt mellan väggen och frigoliten alternativt isolera om hela väggen, dvs. ta ned skivorna, dra ut den gamla isoleringen och lägga dit ny inkl. nya tätskikt (alt. ångspärr vid ekofiber eller liknande)
   
  Pontus gillar detta.
 4. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  Har du en isolerad vägg har du ju med all säkerhet redan en ångspärr och luftspalt? Varför menar du att man ska göra en luftspalt till och en ångspärr, känns knappast som taget ur BBR?
  (Dubbla ångspärrar är för övrigt inte tillåtet enligt norm då man riskerar att skapa ett kritiskt fukttillstånd mellan dessa med potentiellt stora problem till följd)
   
 5. lukastollig

  lukastollig Pudelfantast

  Har du en isolerad trävägg med ångspärr från 60 talet kan du vara ganska säker på att den ångspärren inte är tät längre. Jag menar inte att man ska ha en till ångspärr utan att man ska göra om hela isoleringen i väggen i så fall. Om man inte vill göra det och promt vill sätta upp frigolit (som i sig är en relativt effektiv ångspärr om fogarna är täta) bör man åtminstone se till att ha en luftspalt mellan frigoliten och originalväggen men jag skulle inte rekommendera den lösningen heller. Med en murad vägg är det en annan sak.

  Förresten i förra inlägget menar jag naturligtvis ångbroms vid användande av ekofiber.
   
  Last edited: 21 februari 2017
 6. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  Råkade trilla in på en husbyggarblogg där de gjort något som jag funderat på länge nämligen byggt vinkällare av cementringar. Kul projekt och arkitektördigt också vilket en ingenjör som mig förstås uppskattar :)

  Det som faktiskt imponerar mest var faktiskt att de gjöt alla vinställen själva i moduler. Smart!

  Nu har jag ju redan en källare men klart en idé för sommarstugan eller om man ska expandera befintlig.

  -Kanske förövrigt är någon medlem som står bakom bygget?

  Vinkällare av cementringar
   
  Crist(al)ian 77, Helen och Omar Khayyam gillar detta.
 7. Ignatius

  Ignatius Medlem

  Hej vänner!

  Eftersom vinintresset ökat lavinartat och likaså antalet flaskor bestämde jag mig i våras på att påbörja projekt ”vinkällare” men har nu stött på problem. Det verkar finnas många kunniga personer med erfarenhet här på forumet som jag hoppas kan hjälpa mig.

  Jag har en liten källare i förrådet, som tidigare fungerat som en matkällare, ca 2x2 m. Den är byggd av gammal (ej bränd) tegel någon gång under tidigt 1900-tal. Den är ej isolerad annat än med den tjocka tegelvägen. Den översta delen (husets sockel) är ovan marknivå och uppmvärms förmodligen av solen.

  Nu till mitt problem: värmen i källaren är ca 18-19 C samt att luftfuktigheten ligger runt 95%. Nu vet jag att årets sommar är extrem men det uppmättes höga värden också i våras i källaren varpå något måste göras.

  Hur får jag ner luftfuktigheten? Och hur får jag ner värmen? Bör jag isolera taket (ca 7-9 cm betong som utgör golvet i förrådet? Bör jag också isolera själva golvsockeln som ligger ovan marknivå - med vad i så fall?

  Med vänlig hälsning,
  C
   
 8. Pontus

  Pontus Medlem

  Luftfuktigheten kan du få ner på olika sätt:
  1. Minska fuktvandring underifrån om det är ett problem (vet inte hur golvet ser ut?)
  2. Täta så att det inte kommer in varm luft utifrån om det är ett problem
  3. Om inte 1 eller 2 fungerar - med en avfuktare som 'vaktar' runt 70%.

  För att få ner temperaturen är du inne på rätt spår. Isolera tak och ev överdel av väggar. Eftersom det är så litet kan du testa att sätta dit lite frigolitskivor provisoriskt (tunna spikar eller lite montagelim), det borde göra stor skillnad ganska omgående.

  Lycka till!
   
 9. Ignatius

  Ignatius Medlem

  Tack för dina råd @Pontus. Golvet är gjutet och sedermera har jag lagt marksten men helt utan isolering.

  Räcker det med 50mm cellplast i tak eller bör det vara mer? Samt, kanske den viktigaste frågan - skall det vara luftspalt mellan cellplast och vägg eller ska det sitta direkt mot vartannat?

  Med vänlig hälsning,
  C
   
 10. Pontus

  Pontus Medlem

  Testa med 50 och se om det räcker är väl ett rimligt råd. Har svårt att se att luftspalt krävs i taket iallafall. Det är annars lite bekymmersamt att du har 95% luftfuktighet kan jag tycka. Varifrån kommer fukten?
   
 11. Ignatius

  Ignatius Medlem

  Ja, just fuktigheten bekymrar mig men jag kan inte förstå varifrån den kommer. Det är dränerat, men ej på det djup som rekommenderas för att ta markfukten - men jag har svårt att tro att det skall vara orsaken.

  Jag har uppmärksammat att de stenarna som ligger närmst väggarna är rejält fuktiga(!) medan resterande stenar är torra. Kan det bero på värme mot kyla som skapad kondens?

  Jag har fått veta att de tegelstenar som utgör väggarna är mycket gamla och att de därför ej är brända, rimligen är väl då att de suger fukt - men det kan jag ju inte göra mycket åt.

  Min tanke har varit att använda avfuktare men eftersom den pressar upp temperaturen ytterligare någon grad (den blir ju ganska varm) så var min tanke först att få ner temperaturen generellt i källaren.


  //Ch
   
 12. Pontus

  Pontus Medlem

  Det är möjligt att om du avfuktar ordentligt en gång behövs det inte så mycket mer avfuktning efter det. Det kan ha byggts upp fukt under en längre tid. Sen är det precis som du skriver, man vill undvika den extra värme som avfuktaren tillför. Men jag tror inte du har så många alternativ om du inte vill göra större ingrepp för att få bort fukten i väggarna. Mina tips blir att testisolera taket och avfukta ordentligt, sen se hur det ser ut därefter.
   
 13. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  Håller helt med ovanstående talare, prova att isolera dörr, tak och väggar ovan mark med 50mm EPS och se vad det gör efter nästa vinter.
  Jag hade nog undvikit luftspalt då jag tror du bara riskerar skapa ett utrymme där du får en fuktutfällning om daggpunkten uppnås i luftspalten.
   
 14. Ignatius

  Ignatius Medlem

  Stort tack för ert engagemang @Pontus och @Emanuel!

  Jag skall prova att isolera och se vad som händer, men vad gör jag med de två småfönster som sitter där och fungerar som ventilation - ska jag täcka dem? De är i ganska risigt skick och svåra att stänga så att de sluter tätt. Men tätt är väl det jag behöver (trots den lukt som uppstår) eller?
   
 15. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  Knepigt det där, du som har stora fuktproblem skulle kanske ha nytta av någon form av ventilation.
  Jag har en självdragsventil i min källare som jag har lite öppen, hade även ett fönster som jag plockade ut.
  Isolerade i karmen och satte igen det med en skiva. Kanske kan vara något att fundera på.
  -Du kan ju sätta en vanlig tallriksventil där så du kan ventilera om du behöver.
  Dålig lukt och mögelpåväxt uppstår ju främst över RF 85% så du ska nog se till att komma under det i varje fall.
   
 16. Ignatius

  Ignatius Medlem

  Tror du att det kan vara en idé att installera en badrumsfläkt som hjälper cirkulationen?
   
 17. Pontus

  Pontus Medlem

  Det verkar på din beskrivning som att det är brister i väggmaterial/dränering och att ventilationen inte är tillräcklig. I så fall är en paxfläkt inte fel.
   
 18. Ignatius

  Ignatius Medlem

  Precis, jag tror att väggmaterialet är det stora problemet. Vilka alternativ finns annars, är det att tegla om hela källaren invändigt?
   
 19. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  Alltså, väggen i sig är inte problemet, du kan inte täta bort ett fuktproblem i en källare utan då måste man angripa fukten utifrån genom att dränera.
  Att täta till en källare är att be om problem och normalt strävar man efter att ha bra diffusion där fuktvandring kan ske genom väggarna beroende på årstider. Tätar du till på insida riskerar du i värsta fall att frostspränga källarmuren.
  Man har sällan några problem i gamla källare så länge man låter dem vara som de är och undviker fibrösa material mot ytterväggar så mycket man kan samt försöker ventilera ut fukt om det behövs.

  Jag har ett litet utrymme under en trapp där jag har min gästkällare där luftfuktigheten började bli väldigt hög med dålig lukt som följd. Detta undkom jag med en tallriksventil samt att jag kör lufttorkaren där inne några dagar i halvåret eller så för att torka ut.

  "Less is more" i en källare så försök med de enkla små tricksen först och se vad som händer innan du går "all in" även om det är lockande :)
   
  sunqan gillar detta.
 20. Mouton

  Mouton Gäst

  image.jpeg

  Efter år av att skyffla in vin (+3000) så början man inse att det måste vara lite stil åsså. Det är det inte än, och hälften lämnat utan för bild(ser ännu jävligare ut) men Gud sån ro i själen man får av att slå sig ner där.
   
  glenn_peter, Emanuel, Pontus och 4 andra gillar detta.

Dela sidan