Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

Champagne således.

Thomas Perseval Grande Cuvée 2012, lika delar av pinot noir, meunier och chardonnay. Deg 16 så några välgörande år på korken som det heter. Ekfatslagrad och malo. Köpt av Vin och Natur via BS.

Mycket trevligt vin med komplexa dofter av fina ektoner, honung och krut. Verkligen en underbar doft i min mening, blint hade jag nog gissat på en ekfatslagrad ren chardonnay med lite ålder!
Smaken fyllig, rund och frisk. Mandarin och apelsin med en liten fin trevlig beska i avslut.
Så har jag det på kontoret en sådan här kväll.

SKÅL!!
Visa bifogad bild 18112
fantastiska stilleben du levererar; Beaufort, Lars Ahlin, Goya, pipan, grimmor etc etc. mkt spänstigt!
 

Daniel A

Administratör
I söndags blev det en liten BYOB med @MartinE, @Trydebull, @Skaggs och undertecknad. Tanken var att ta med två flaskor champagne som hade någon koppling till varandra. Här kommer lite kortfattade noter från mig.

Välkomstbubbel
NV Emmanuel Brochet Champagne Le Mont Benoit Extra Brut
Äpple, lite purjolök, omogna päron, kärnor, smör. Avrundad och halvsnäll, medium syra. Smak av mycket bra päron. 88+p.

DSC_1337.JPG

Flight 1
1978 Moët & Chandon Champagne Cuvée Dom Pérignon
Mörk, mörk i färgen. Kexchoklad, nougat, ljusrostat kaffe, mörkrostat kaffe, kex, torkad frukt, katrinplommon, kakdeg, hasselnötter, nötter generellt. Magisk doft! Smakar smörkola, bokna äpplen, nötter och lite grapefrukt. Liv kvar i allra högsta grad. Superpolerad. 93p.

2012 Jérôme Prévost Champagne La Closerie Extra Brut Les Beguines
Märklig men mycket expressiv doft! Godis, vit choklad, vicks blå, ananasspad, växthus, blommig, anis, blåbär. På tungan är det “mineral”drivet, smakar kalk/ostronskal, äpple, halstabletter, citron, mint och något grönt (men inte 2011-grönt). Stram och kärv som attan, men riktigt bra. Mycket intressant vin! Växte mycket under kvällen. 91+p.
Mitt vin.

DSC_1338.JPG

Flight 2
2012 Perrier-Jouët Champagne Belle Epoque
Citron och citronvatten, gummi, lite smör, lakrits/anis. Inledningsvis mycket oförlöst, men öppnar upp så småningom. Rabarber, brustablett, omogna päron. Lite tunn, något söt. Mycket av samma på tungan, med tillägg av krusbär. Mycket hög syra, riktigt vass champagne. Småkladdig eftersmak tyvärr. Uppenbar kvalité, men ofärdig. 90+p.

1982 Grongnet Champagne Special Club
Grillad citron, kräftspad, bokna äpplen, sälta, svamp, grönsaksbuljong, svampavkok, farin, kål. Svårbeskriven smak. Mycket liv kvar. Hög syra, men lite tunn för att lyfta den till riktiga höjder. 90p.

DSC_1339.JPG

Flight 3
2002 Perrier-Jouët Champagne Belle Epoque
Laktiska toner, yoghurt, vuxengodis (oklart vad jag menar), rostat kaffe, nötter, lite smör, grillad citron. Allt går igen i smaken, med bittra äpplen som tillägg. Något utvecklad. Klassisk och snygg champagne, tokfokuserad. 91+p.

1990 Leclerc Briant Champagne Rosé de Saignée Collection
Oxblodsfärgad. Svartpeppar, bloody mary, järn/jord, tomatjuice, sågspån, körsbär, bittermandel, rök, blodapelsin. Vilken sjuk jävla skapelse! Påminner om en Chinon med 30-40 år på nacken,.Smakar järn, peppar, rök, skrumpna körsbär och selleri. Mycket torr och angenäm besk eftersmak. Tanniner är något närvarande. Champagne? Det tänjer på gränserna! Gott? Som fan! 93p.

DSC_1340.JPG

Flight 4
NV Jacques Selosse Substance
Vansinnigt knytnävslag av skumbanan! Här har vi omogen skumbanan, brun skumbanan, färsk skumbanan, alla skumbananer! Full frontal banana! Ett växthus av hyacinter och andra blommor. Extremt expressivt! Bananer och blommor matchar varandra perfekt, i doft som smak. Skyhög syra. Skrev tyvärr inte så mycket mer än såhär. 93+p.
Mitt vin. Deg. mars 2016. En av de mer extrema Substancerna jag druckit. Sällskapet prickade producenten omedelbar, och tackade. Det spekulerades lite kort om jag hade tagit fram de stora kanonerna och korkat upp två vingårdslägen från Selosse (fanns Selosse-tankar på Prevost-flaskan).

NV Jacques Selosse Initial
Gummistövel (försvinner), grön skumbanan, gul skumbanan, ballong, mycket tropisk frukt, fat, grillad citron. Mer av samma i smaken. Mycket hög syra även här. Selossigheten blev tydligare ju längre dagen gick. Uppenbar brist på koncentration från min sida här, då noterna uteblev. 92p.

Sjukt bra champagner! Kan inte gå fel med fem decennier på plats, och två Selosse på toppen av det!
 
Last edited:

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Champagnedagen behöver ju uppmärksammas, även om det bara blev en lugn hemmakväll efter alldeles många timmar på jobbet. Michel Arnould Carte d'Or 2005 (50% PN, 50% Chard) fick det bli. Sista flaskan i en låda köpt på plats hos producenten i Verzenay i september 2011.
Ljust gyllene färg. Doft av mogen gul frukt med inslag av stekta gula äpplen och citrus, en del röda äpplen, brödiga toner, antydan till toffee. Smak med medelkoncentrerad frukt, äpplen, aningen stenfrukt, antydan till kryddton, bra syra och frisk eftersmak med aningen kryddbett. Funkar bra nu, men fortfarande ung snarare än fullmogen i smaken, 89-90 p.
Ärligt talat är den mindre mogen än vad jag hade trott för en skumpa från PN-trakter och en relativt druvmogen och varm årgång efter åtta år i källaren. Det här är ungefär så mogna som jag tyckte många 2005or var redan när de var senaste årgång! ("Restaurangårgång" brukade vi säga, d.v.s. en som funkar att dricka direkt och kanske inte har så mycket att vinna på lagring.) Nog var förra flaskan från lådan mer utvecklad?
 

Christer J

Medlem
Nu kör vi så det ryker i Eriksbergs vinkällare med många forummedlemmar! Härligt att se och umgås med likasinnande.
@Ekdahl @feskhandlarn @Daniel A @Crist(al)ian 77 @Trydebull @Beo @Jos @john b @v00alex @Essle och undertecknad. Extra kul med långväga gäster från Hufvudstaden och Malmö :)
Visa bifogad bild 18205
Visa bifogad bild 18206
skål på er!

Så det var 11 rara gossar som samlades i en vinkällare inte långt ifrån den stora floden som i evig mak flöt genom staden. Det var oktober och hösten hade lagt sitt rödgula täcke över allt och gjort blött den av människan asfalterade jorden.
Champagne skulle det bli i glasen, det skulle njutas, skrålas och skramlas.
Men värden, @Crist(al)ian 77, hade bestämt att vid förtäring av dessa ädla drycker skulle man samtidigt nedteckna vilken druva man trodde sig ha i glaset. Och mer därtill också ange hur säker man var på sin gissning, och till slut en poängsättning av vinets kvalitéer 0-5.
10 blinda champagner hälldes upp, alla endruviga och festen kunde börja!

Efter många timmar med goda, spännande och fantastiska viner och mat i form av havets läckerheter uppfiskade av den som i unga år var sportfiskare @feskhandlarn, fick vi ordning på siffrorna.
Andra i sällskapet kommer med smaknoter småningom och i denna post redovisas endast det siffriga.

Således;
10 viner, alla endruviga, känd fördelning med 4 blanc de blancs och 6 blanc de noirs (kunde vara pinot noir eller meunier) varav 5 var ekfatslagrade och 5 från stål.
Kristians hypotes var att det skulle vara svårare att identifiera druva om vinet var ekat.

@Ekdahl och Kristian delade förstaplatsen på 5 rätt var av 10. Vi andra utspridda därunder, resulterande i ett genomsnittligt rättgissande på 32,7%. Det blev 36 rätta gissningar och de fördelade sig med 19 rätt för ek och 17 för stål och hypotesen fick sålunda förkastas.
Ekade viner hade ett snittbetyg på 3,3 och stål 3,4. Vinet som fick högst poäng bland de 10 (poäng 3,81) var Jacques Selosse vingårdsbetecknade La Côte Faron och är en blanc de noir gjord på 100 procent pinot noir från Aÿ.

Ett stort tack får vi rikta till värden Kristian, ett alltigenom mycket väl anordnat event som man kunde önska kunde ske återkommande 1 gång om året eller så.
En eloge skall härmed också utges till den hemliga gäst som satt längst bort vid långbordets ände och singlade slant för varje vin istället för att som oss andra, gissa druva. Hon delade förstaplatsen med 5 rätt av 10. Ett i sammanhanget helt enastående och förvånande resultat.

Hennes namn? Julia Richardsson.

unnamed-3.jpg

unnamed-2.jpg
 
Last edited:

Borjes_bubblor

Hobbyfantast - Instagram: borjes_bubblor
Så det var 11 rara gossar som samlades i en vinkällare inte långt ifrån den stora floden som i evig mak flöt genom staden. Det var oktober och hösten hade lagt sitt rödgula täcke över allt och gjort blött den av människan asfalterade jorden.
Champagne skulle det bli i glasen, det skulle njutas, skrålas och skramlas.
Men värden, @Crist(al)ian 77, hade bestämt att vid förtäring av dessa ädla drycker skulle man samtidigt nedteckna vilken druva man trodde sig ha i glaset. Och mer därtill också ange hur säker man var på sin gissning, och till slut en poängsättning av vinets kvalitéer 0-5.
10 blinda champagner hälldes upp, alla endruviga och festen kunde börja!

Efter många timmar med goda, spännande och fantastiska viner och mat i form av havets läckerheter uppfiskade av den som i unga år var sportfiskare @feskhandlarn, fick vi ordning på siffrorna.
Andra i sällskapet kommer med smaknoter småningom och i denna post redovisas endast det siffriga.

Således;
10 viner, alla endruviga, känd fördelning med 4 blanc de blancs och 6 blanc de noirs (kunde vara pinot noir eller meunier) varav 5 var ekfatslagrade och 5 från stål.
Kristians hypotes var att det skulle vara svårare att identifiera druva om vinet var ekat.

@Ekdahl och Kristian delade förstaplatsen på 5 rätt var av 10. Vi andra utspridda därunder, resulterande i ett genomsnittligt rättgissande på 32,7%. Det blev 36 rätta gissningar och de fördelade sig med 19 rätt för ek och 17 för stål och hypotesen fick sålunda förkastas.
Ekade viner hade ett snittbetyg på 3,3 och stål 3,4. Vinet som fick högst poäng bland de 10 (poäng 3,81) var Jacques Selosse vingårdsbetecknade La Côte Faron och är en blanc de noir gjord på 100 procent pinot noir från Aÿ.

Ett stort tack får vi rikta till värden Kristian, ett alltigenom mycket väl anordnat event som man kunde önska kunde ske återkommande 1 gång om året eller så.
En eloge skall härmed också utges till den hemliga gäst som satt längst bort vid långbordets ände och singlade slant för varje vin istället för att som oss andra, gissa druva. Hon delade förstaplatsen med 5 rätt av 10. Ett i sammanhanget helt enastående och förvånande resultat.

Hennes namn? Julia Richardsson.

Visa bifogad bild 18212
Visa bifogad bild 18210

Det ser ut som att ni har haft en väldigt trevlig afton!

Om man ändå hade bott i trakten..
 

Stefan J

Medlem
Så det var 11 rara gossar som samlades i en vinkällare inte långt ifrån den stora floden som i evig mak flöt genom staden. Det var oktober och hösten hade lagt sitt rödgula täcke över allt och gjort blött den av människan asfalterade jorden.
Champagne skulle det bli i glasen, det skulle njutas, skrålas och skramlas.
Men värden, @Crist(al)ian 77, hade bestämt att vid förtäring av dessa ädla drycker skulle man samtidigt nedteckna vilken druva man trodde sig ha i glaset. Och mer därtill också ange hur säker man var på sin gissning, och till slut en poängsättning av vinets kvalitéer 0-5.
10 blinda champagner hälldes upp, alla endruviga och festen kunde börja!

Efter många timmar med goda, spännande och fantastiska viner och mat i form av havets läckerheter uppfiskade av den som i unga år var sportfiskare @feskhandlarn, fick vi ordning på siffrorna.
Andra i sällskapet kommer med smaknoter småningom och i denna post redovisas endast det siffriga.

Således;
10 viner, alla endruviga, känd fördelning med 4 blanc de blancs och 6 blanc de noirs (kunde vara pinot noir eller meunier) varav 5 var ekfatslagrade och 5 från stål.
Kristians hypotes var att det skulle vara svårare att identifiera druva om vinet var ekat.

@Ekdahl och Kristian delade förstaplatsen på 5 rätt var av 10. Vi andra utspridda därunder, resulterande i ett genomsnittligt rättgissande på 32,7%. Det blev 36 rätta gissningar och de fördelade sig med 19 rätt för ek och 17 för stål och hypotesen fick sålunda förkastas.
Ekade viner hade ett snittbetyg på 3,3 och stål 3,4. Vinet som fick högst poäng bland de 10 (poäng 3,81) var Jacques Selosse vingårdsbetecknade La Côte Faron och är en blanc de noir gjord på 100 procent pinot noir från Aÿ.

Ett stort tack får vi rikta till värden Kristian, ett alltigenom mycket väl anordnat event som man kunde önska kunde ske återkommande 1 gång om året eller så.
En eloge skall härmed också utges till den hemliga gäst som satt längst bort vid långbordets ände och singlade slant för varje vin istället för att som oss andra, gissa druva. Hon delade förstaplatsen med 5 rätt av 10. Ett i sammanhanget helt enastående och förvånande resultat.

Hennes namn? Julia Richardsson.

Visa bifogad bild 18212
Visa bifogad bild 18210

Låter som en kanon kväll ! :)
Vilka viner vad med ?
Hela listan på rankingen av vinerna ?
 

Christer J

Medlem
Låter som en kanon kväll ! :)
Vilka viner vad med ?
Hela listan på rankingen av vinerna ?

Så som det blev serverat:

1. Jacques Selosse Initial, deg 17, 3.5 poäng
2. Pouillon Chemin du Bois 2008, 2.7
3. Mumm Blanc de Noirs, 3.7
4. Jacques Selosse La Côte Faron, deg 17, 3.8
5. Gosset Blanc de Noirs (meunier), 3.2
6. Pouillon Les Valnons 2008, 3.7
7. Mumm Blanc de Blanc de Cramant, 3.6
8. Gosset Blanc de Noirs, 3.5
9. Bonnaire millesime 2008, 3.2
10. Dehours Les Genevraux 2008 (meunier), 2.7

Chardonnay hade medelbetyg 3.5, Pinot Noir 3.4 och Meunier 2.9 om man räknade ihop per druva oavsett ek/stål.

De dracks minst 10 flaskor/magnum ytterligare som kommer fram i smaknoter av gossarna småningom.

För mig var kvällens vinnare Henriot, dels en 1996 på magnum i bra form och en storartad Enchanteleurs 1989 i fantastisk form.
 
Last edited:
Toppen