Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Gomseglets Krug-provning, original degorgeringar, 11 december 2021, Grappe

Igår hade jag ynnesten att vara med på den här helt magiska provning. 24 flaskor Krug på en lördag: en rosé, sex olika GC och samtliga vintage som släppts från 1976 och framåt. Helt OK line-up.
Visa bifogad bild 24985

Vilka viner som var i vilka flighter var på förhand bestämt och känt, men ordningen de skulle serveras i var blint. Noter och betyg kan stundtals framstå som sparsmakade och hastiga. Alla viner är inte helt rättvist bedömda - med såhär mycket på bordet blir det lätt överhettning i smaksinnet och i flera flighter fokuserade jag på enstaka viner istället för att ge alla lika mycket uppmärksamhet.

Rosé 24eme (2012-bas)
Serverades som aperitif.
Otroligt bärig och fruktig doft! Blodapelsin, jordgubb, hallon, lite rostade toner, vingummi (det svarta?). Öppnar upp till en lätt rökighet. Väldigt primär, men komplex redan. Växte väldigt bra i glaset; det var faktiskt det sista glaset jag drack, och mot slutet hade gummitoner tagit över. I munnen är det inte bärigt på samma sätt, utan mer rödcitrusdominerat, med grape i det långa avslutet. 92++p.

Flight 1

GC 168eme (2012-bas)
Brioche, gröna äpplen, flour, knallpulver och stenkross (väldigt lik 2012 Cristal faktiskt). Med tid även lite gummi. I munnen är det mest gröna och omogna äpplen och citron. Yppigt, med hög och stram syra. Bra längd. Något stum överlag. 92++p.

GC 164eme (2008-bas)
Expressiv direkt, flour, smör, nötter, gröna äpplen, lite röda bär, ostkant. Även den här får gummitoner med timmar i glaset. Smakar salt citron, röda äpplen och lite rökigt. Vasst och snyggt som attan, hög och stram syra men mer polerat än ovanstående. Väldigt långt avslut. 93++p.

GC 159eme (2003-bas)
Smör, rostat bröd, vita blommor, krugparfym, lite kolafudge, grädde. Öppnar upp till fin doft av mjölkchoklad. I munnen är det rostat, smör och gula äpplen. Betydligt mer avrundad syra än övriga, och avslutet är inte lika långt. Viss bitterhet i slutet som stör. 92p.

Flight 2
Visa bifogad bild 24986

GC 2nd generation
Burkchampinjon i kvadrat (blåser bor och ersättas av “svamp”), grillad citron, kexchoklad, apelsin, ingefära, salted caramel. Väldigt expressiv och växer under hela provningen. Öppnar upp till dofter av cognac, choklad (mörkare än kexchoklad), balsamvinäger. I smaken är det apelsinmarmelad, kexchoklad och röda bär. Bra, polerad syra. Tydlig blodgrape i avslutet (mums). Bra längd. Väldigt få bubblor. Grymt bra - hade fått högre betyg om jag fått mysa med den ensam. 94p.

GC 3rd generation
Krugparfym, hav, hallonsnören, grädde, lite nötter, kartong, calvados. Smakar kola, knäck, röda bär, grädde och hallon. Fin, avrundad syra. Få bubblor. Trots vissa off-toner, 93p.

GC 1st generation
Grillad citron, burkchampinjon, hummersoppa, pepparkakor, ingefära, hav (rätt mycket), kaffe, rostade toner. Öppnar upp till mer rostade toner, hyacinth, växthus överlag. I munnen apelsin, ingefära och allt möjligt jag inte kan sätta fingret på. Fin och polerad syra, med långt och fruktigt avslut. Finns bubblor kvar. Initialt 93p, men den här öppnade upp så fint att den fick ett extra poäng, 94p.

Flight 3

2004
Gröna äpplen (mängder med granny smith), kalk, citrus. Väldigt stum. Smakar citronvatten med salt, men det är så jäkla rent, elegant och sylvasst. Orättvisa noter. 92++p.
Trodde det var 2008an (vilket många runt bordet också trodde).

2006
Gröna äpplen, grillad citron, smör, vanilj, rostat bröd. Smakar äpple, grillad citron, och allmänt fruktigt. Öppnar även upp till blommor i växthus. Känslan i munnen är att den är lite avrundad och mer generös än de andra. Hög men polerad syra, och riktigt långt avslut. Charmigt och min favorit i flighten. 93++p.
Trodde det här var 2002an.

2003
Initialt lite stum, men öppnar upp till smör, ingefära, flour, parfym. Inga smaknoter (vet ej varför), Rund och fyllig i munnen, med stramt och lite beskt avslut. Lägre syra än övriga. 91p.
Eftersom den var sämst gissade jag 2003…

2002
Initialt stum, men bli gula äpplen, gummi, anis, citron och rostat bröd. Öppnar aldrig upp; doftar exakt likadant 5+ timmar senare. Smakar citron och gröna äpplen, stängt som attan. Men har samtidigt en rätt generös och gräddig känsla. Hög syra och inte så långt avslut. 92+p.
Är inget fan av 2002, och inte ens Krug kan omvända mig.

2008
Något skum doft till en början, sen: krugparfym, rök, gummi, kex, gröna äpplen. I munnen är det rök, rätt mycket frukt, en del gröna toner. Vass och stenhård syra. Kraftigt som satan. Gränsfall till meningslöst att dricka nu. 92+++p.


Flight 4
Visa bifogad bild 24987
1998
Hav, krugparfym, marsmallow (?!), gummi, lakrits. Begynnande mognad i smaken, nötter och röda äpplen. Inte så utpräglad syra, rund och generös. Tappar sjukt mycket i sällskap med 96 och 95. 92p.

1995
Nu snackar vi! Expressiv som attan, lite svamp (blåser bort), smör, köttbuljong, ingefära, hasselnötter, lite röda bär, lingon, apelsinskal, torkad frukt. I munnen är det fläskigt som fan, med apelsin, torkad frukt, hasselnötter. Fin och hög men galet snyggt integrerad syra. Sitter ihop hur fint som helst - balansen på topp. Långt, läckert avslut. Mums! 95p.

1996
Grillad citron, smör, brynt smör, apelsin, nötter, röda bär. I munnen är det mer elegant än ovan, med grillad citron, apelsin och smör, och lite äpplen. Koncentrerat och fruktigt. Höghög syra, och långt avslut. Grymt vin, men upplever den som något obalanserad (inte första gången jag känner det med 96or). 94p.

2000
Lite stum, rök, röda äpplen och nötter. Smakar grillad citron, men öppnar aldrig upp. Begynnande mognad, men rätt tråkigt stadie nu. Anonymt avslut. Rätt trist initialt, men öppnar upp rätt bra. Slutar på 92p.

Flight 5

1989
Apelsinmarmelad, hårt hallongodis, hav, kanderad citron, rök, kexchoklad, nötter. Öppnar upp till betydligt mer choklad, lite kaffe. Smakar nötter, grillad citron, torkad frukt. Fyllig, rund, bra syra. Håller ihop hur fint som helst. Noterna gör den inte rättvisa, här snackar vi lager på lager. Vilken champagne! 95p.

1988
Djup doft, rök, apelsin, ingefär, lite cykelslang, bokan äpplen. Smakar ingefära, bokna äpplen och apelsinmarmelad. Galet koncentrerat. Fin avrundad syra, drar åt lite i gommen. Långt, långt avslut. Återigen lager på lager. Wow. 95p.

1990
Den här är djup som Mimers brunn. Kräftspad, burkchampinjon (blåser bort), björnbär, viol, kexchoklad, bokna äpplen, apelsin. I munnen är det grillad citron, apelsin, choklad, lite svamp (försvinner). Hög men polerad syra. Milslångt avslut. Helt magisk champagne, det bästa jag druckit tillsammans med 97 Cristal och 81 Krug. Hade kanske snuddat vid hundringen under andra omständigheter?! 97p nu.

Flight 6
Visa bifogad bild 24988
1982
Den här fick inte en rättvis bedömning av mig. Tyckte att den fallit isär.

1981
WOW! Kräftspad, dill, stout, svamp (blåser bort), hasselnötter, godiscolaflaskor, bokna äpplen, rostat bröd, torkade hallon, stjärnanis, ingefära, nejlika, köttbuljong. Det bara fortsätter! I munnen är frukten fortfarande kvar och kraftig, apelsinmarmelad, ingefära, kräftspad. Magisk balans. Evig eftersmak med en döläcker apelsinbeska. Samma betyg och potential som 1990. 97p.

1985
Skumbanan (?!), brynt smör, grillad citron, ingefära, svartpeppar (?!), apelsin, apelsinskal, bensin (?!), torkad frukt, nejlika. Smakar choklad, apelsin, bokna äpplen, kanderad frukt. Bra och galet snygg balans. Riktigt lång eftersmak. Lite udda doftnoter på det här, men det är onekligen ett stort vin. 96p.

Flight 7 (jag är inte 100 % på att jag uppfattade ordningen rätt på dessa, kanske ska vara tvärtom)

1976
Unken och lite kork. Sorgligt. Pigga bubblor fortfarande. Tog här istället tid att återbesöka tidigare favoriter. –p

1979
Expressiv, kexchoklad, kartong, svamp, selosseparfym (haha, den är inte olika substance) med hyacinth och allmänt blommigt, köttbuljong. Smaken är kexchoklad, lite svamp, röda bär och torkad frukt (ingen selossekänsla i smaken). Riktigt härlig munkänsla, allt sitter på plats. Fortfarande rätt pigga bubblor. Men det här något här som inte riktigt har stått pall för tidens tand, så den når inte upp till magi. 94p.

-----------------------------
Ja, vad ska jag säga? Helt galen provning. Jag fokuserade inte så mycket på årgångsgissningarna, men prickade ungefär hälften av dem. 1981an var ett väldigt roligt avslöjande, eftersom den på pappret inte borde prestera så bra. För mig ett bra exempel på att årgångarna inte behöver betyda så mycket, speciellt inte för äldre flaskor. I övrigt så kan jag väl dra de kanske banala slutsatserna att 1) Krug är gott och 2) Krug behöver tid. Roligt med så mycket ingefära och apelsin-toner i vinerna; inte något jag överdrivet ofta noterar i champagne annars.

Fantastiskt!
Lite klen uppställning med bara en Rosé, väl? :D:D:D
Tack för mycket intressant och ärlig rapport!
 
G
Flight 6

Visa bifogad bild 24988


1981
WOW! Kräftspad, dill, stout, svamp (blåser bort), hasselnötter, godiscolaflaskor, bokna äpplen, rostat bröd, torkade hallon, stjärnanis, ingefära, nejlika, köttbuljong. Det bara fortsätter! I munnen är frukten fortfarande kvar och kraftig, apelsinmarmelad, ingefära, kräftspad. Magisk balans. Evig eftersmak med en döläcker apelsinbeska. Samma betyg och potential som 1990. 97p.


Ja, vad ska jag säga? Helt galen provning. Jag fokuserade inte så mycket på årgångsgissningarna, men prickade ungefär hälften av dem. 1981an var ett väldigt roligt avslöjande, eftersom den på pappret inte borde prestera så bra. För mig ett bra exempel på att årgångarna inte behöver betyda så mycket, speciellt inte för äldre flaskor. I övrigt så kan jag väl dra de kanske banala slutsatserna att 1) Krug är gott och 2) Krug behöver tid. Roligt med så mycket ingefära och apelsin-toner i vinerna; inte något jag överdrivet ofta noterar i champagne annars.

Fantastiskt!

Kul provning och sköna anteckningar.

Vad gäller 1981, det är en mycket bra årgång, druckit rätt mycket och i princip alla varit bra. CdM är en av de bättre, Comtes, Krug årgång, Henriot CdE, Jacquesson Signature, Bollinger, Cristal etc. Dock var det en väldigt liten skörd vilket ibland tolkas som att årgången producerade svaga viner.
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Ska man köpa mer Henriot 08 eller Orpale 08? Finns bara ett sätt att ta reda på det och i mitt fall är gratisdrickandes vinskribenter inte ett alternativ till information.:D
IMG_17951(1).jpg


Orpale 2008

Alltid gillat Orpale och fram tills 08an släpptes har den även varit bra prissatt internationellt. Nu verkar det tåget gått och helt plötsligt är det svenska priset överlägset billigast.

Primärt rostat bröd och mandel på doften. Lovar gott. I munnen märks det att det är en ung BdB. Citrus men mer åt grape än citron. Lättdrucket och gott men saknar lite intensitet för att det ska bli riktigt höga poäng. Erfarenheten säger dock att det här vinet kommer utvecklas finfint.

Henriot 2008

Klassisk ung champagne med en blandning av röda och gröna äpplen samt bröd. Lite mer utvecklad doft än Orpale och pinoten märks när man vet vad som är i glaset. Lite mer smak, syra och intensitet än Orpale i dagsläget.

Noterat att Henriot har fått en del omdömen som tyder på att den mognat lite. Tyckte denna flaskan var rätt lik tidigare och alldeles för ung men drickbar. Inte citronvatten. Korken var konformad och stämplad 0221 så sannolikt deggad i år vilket borde spela in i bedömningen. Mina egna flaskor köpte jag 2018 så de kanske är lite mer utvecklade...

Damien Hugot VV 2012
Ekade varianten av forumfavoriten Hugot. På doften är det precis det jag gillar. Vita blommor och lite persika uppblandat med lite oxidation som förgyller och gör det unga vinet fylligare. Smaken är lite platt och kort, inte alls lika rolig som doften. Har upplevt det tidigare med just VV 12 till skillnad från övriga årgångar.

Tycker 2012 generellt kan var lite väl tråkig, sakna nerv och kännas mer som en NV.

Slutsats: omöjligt att välja Henriot eller Orpale får helt enkelt bli påfyllning av båda!:) I tidigaste laget men båda går att dricka, optimalt är väl att vänta åtminstone i 3 år till.
 
Last edited:

Thirsty

Smygnykterist
Ska man köpa mer Henriot 08 eller Orpale 08. Finns bara ett sätt att ta reda på det och i mitt fall är gratisdrickandes vinskribenter inte ett alternativ till information.:D
Visa bifogad bild 25004

Orpale 2008

Alltid gillat Orpale och fram tills 08an släpptes har den även varit bra prissatt internationellt. Nu verkar det tåget gått och helt plötsligt är det svenska priset överlägset billigast.

Primärt rostat bröd och mandel på doften. Lovar gott. I munnen märks det att det är en ung BdB. Citrus men mer åt grape än citron. Lättdrucket och gott men saknar lite intensitet för att det ska bli riktigt höga poäng. Erfarenheten säger dock att det här vinet kommer utvecklas finfint.

Henriot 2008

Klassisk ung champagne med en blandning av röda och gröna äpplen samt bröd. Lite mer utvecklad doft än Orpale och pinoten märks när man vet vad som är i glaset. Lite mer smak, syra och intensitet än Orpale i dagsläget.

Noterat att Henriot har fått en del omdömen som tyder på att den mognat lite. Tyckte denna flaskan var rätt lik tidigare och alldeles för ung men drickbar. Inte citronvatten. Korken var konformad och stämplad 0221 så sannolikt deggad i år vilket borde spela in i bedömningen. Mina egna flaskor köpte jag 2018 så de kanske är lite mer utvecklade...

Damien Hugot VV 2012
Ekade varianten av forumfavoriten Hugot. På doften är det precis det jag gillar. Vita blommor och lite persika uppblandat med lite oxidation som förgyller och gör det unga vinet fylligare. Smaken är lite platt och kort, inte alls lika rolig som doften. Har upplevt det tidigare med just VV 12 till skillnad från övriga årgångar.

Tycker 2012 generellt kan var lite väl tråkig, sakna nerv och kännas mer som en NV.

Slutsats: omöjligt att välja Henriot eller Orpale får helt enkelt bli påfyllning av båda!:) I tidigaste laget men båda går att dricka, optimalt är väl att vänta åtminstone i 3 år till.
Tack för noter! Lite fegt dock med 2/3 gardering. :p
Hoppades på att bara behöva fylla på med en sort.. :(
 

Vingubben

Medlem
Ska man köpa mer Henriot 08 eller Orpale 08? Finns bara ett sätt att ta reda på det och i mitt fall är gratisdrickandes vinskribenter inte ett alternativ till information.:D
Visa bifogad bild 25004

Orpale 2008

Alltid gillat Orpale och fram tills 08an släpptes har den även varit bra prissatt internationellt. Nu verkar det tåget gått och helt plötsligt är det svenska priset överlägset billigast.

Primärt rostat bröd och mandel på doften. Lovar gott. I munnen märks det att det är en ung BdB. Citrus men mer åt grape än citron. Lättdrucket och gott men saknar lite intensitet för att det ska bli riktigt höga poäng. Erfarenheten säger dock att det här vinet kommer utvecklas finfint.

Henriot 2008

Klassisk ung champagne med en blandning av röda och gröna äpplen samt bröd. Lite mer utvecklad doft än Orpale och pinoten märks när man vet vad som är i glaset. Lite mer smak, syra och intensitet än Orpale i dagsläget.

Noterat att Henriot har fått en del omdömen som tyder på att den mognat lite. Tyckte denna flaskan var rätt lik tidigare och alldeles för ung men drickbar. Inte citronvatten. Korken var konformad och stämplad 0221 så sannolikt deggad i år vilket borde spela in i bedömningen. Mina egna flaskor köpte jag 2018 så de kanske är lite mer utvecklade...

Damien Hugot VV 2012
Ekade varianten av forumfavoriten Hugot. På doften är det precis det jag gillar. Vita blommor och lite persika uppblandat med lite oxidation som förgyller och gör det unga vinet fylligare. Smaken är lite platt och kort, inte alls lika rolig som doften. Har upplevt det tidigare med just VV 12 till skillnad från övriga årgångar.

Tycker 2012 generellt kan var lite väl tråkig, sakna nerv och kännas mer som en NV.

Slutsats: omöjligt att välja Henriot eller Orpale får helt enkelt bli påfyllning av båda!:) I tidigaste laget men båda går att dricka, optimalt är väl att vänta åtminstone i 3 år till.
Trodde Orpalekvoten var fylld:p
 

buteljen

Medlem

Orpale 2008

.....
Primärt rostat bröd och mandel på doften. Lovar gott. I munnen märks det att det är en ung BdB. Citrus men mer åt grape än citron. Lättdrucket och gott men saknar lite intensitet för att det ska bli riktigt höga poäng. Erfarenheten säger dock att det här vinet kommer utvecklas finfint.

Inget krut? Inget reduktivt? Med tanke på att det (väl) är 100% ståltank ...
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Inget krut? Inget reduktivt? Med tanke på att det (väl) är 100% ståltank ...
Saint Gall äger inga ekfat alls mig veterligen.

Nej inget krut och det är inget jag förknippar med Orpale. Trodde vi tidigare kom fram till att sambandet är mer komplext än så.;)

Nu tycker jag dock rostat, krut och rök ligger nära varandra stilmässigt. @Mattias Schyberg skrev också rostat. Möjligt att någon annan associerar till krut.

Du får prova själv helt enkelt.:D
 

buteljen

Medlem
Saint Gall äger inga ekfat alls mig veterligen.

Nej inget krut och det är inget jag förknippar med Orpale. Trodde vi tidigare kom fram till att sambandet är mer komplext än så.;)

Nu tycker jag dock rostat, krut och rök ligger nära varandra stilmässigt. @Mattias Schyberg skrev också rostat. Möjligt att någon annan associerar till krut.

Du får prova själv helt enkelt.:D
Haha jo jag kom på det när jag redan ställt frågan, att vi ju kom fram till att det var mer komplicerat än bara ståltank:D
5-10% av blend i 600 l fat med början 2015
Rostat för mig är fat ....
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Haha jo jag kom på det när jag redan ställt frågan, att vi ju kom fram till att det var mer komplicerat än bara ståltank:D
5-10% av blend i 600 l fat med början 2015
Rostat för mig är fat ....
Tack för info.

Intressant för jag kan känna rostade toner i många oekade champagner. Heidsieck, Castelnau och nu Orpale.
 
Igår blev det Waris-Larmandier Les Regards d Avize ’13, ett lieu-dit vin utan dosage. Blev mäkta besviken, nog för att ’13 generellt har hög syra (jag gillar förövrigt hög syra) men det här var definitivt inget att dricka nu:confused: Det var i princip bara sur citronsaft, inget mer. Tunnt var det också, har druckit en del av deras viner tidigare och aldrig upplevt dom som ”tunna”. Blir förhoppningsvis bättre med lite ålder…?!o_O Vinet påminde mig om hur Henriot ’08 smakade när den var pinfärsk men med lite tunnare kropp…
 

lukastollig

Pudelfantast
Igår blev det Waris-Larmandier Les Regards d Avize ’13, ett lieu-dit vin utan dosage. Blev mäkta besviken, nog för att ’13 generellt har hög syra (jag gillar förövrigt hög syra) men det här var definitivt inget att dricka nu:confused: Det var i princip bara sur citronsaft, inget mer. Tunnt var det också, har druckit en del av deras viner tidigare och aldrig upplevt dom som ”tunna”. Blir förhoppningsvis bättre med lite ålder…?!o_O Vinet påminde mig om hur Henriot ’08 smakade när den var pinfärsk men med lite tunnare kropp…
Henriot 08 har ju tagit sig fint så kanske finns det hopp
 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
Charles Heidsieck 2008

Med två ungar som kräver konstant uppmärksamhet blev det inga noter. Inget kraftpaket utan mer finstämt och balanserat. Flaskan gick åt snabbt… Får försöka ge nästa flaska mer uppmärksamhet.

Visa bifogad bild 25025
gick flaskan ned snabbt var det ändå ett relativt bra betyg att den var tillgänglig o helt ok direkt från start :) ?
 
Toppen