Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

Wintermute

Medlem
Två år och fyra månader senare. Torkade fikon, knäck, vaniljkola, drömmar, lime, grapefrukt. Inledningsvis lite trevande, men påtagligt bättre efter en halvtimme i glaset. Riktigt bra. 91 p
Fleury Extra Brut 2002. Ytterligare ett år senare. Torkade fikon och vanilj, lång eftersmak av gröna äpplen, citron och äppelmust. Inte lika balanserad som senast, men inte dålig. 88p.
 

Attachments

  • 20220502_184814.jpg
    20220502_184814.jpg
    43,8 KB · Visningar: 8

buteljen

Medlem
Tuff masterclass i går på Restaurangakademien under ledning av underbara Madeleine Stenwreth (MW). Sju flighter designade efter vinstil. Totalt 32 champagner provades blint med bra genomgångar efteråt. Har inte samlat ihop mig och skrivit ner några noter ännu men det kommer förhoppningsvis :). Väldigt lärorikt.

Flighter:
* Brut Nature/Extra Brut
* NV/MV Cuvée
* BdN
* Coteaux Champenois
* BdB
* Vintage Rosé + Pinot Meunier
* Prestige and Vintage

1651766375589.jpeg

802F2ACD-B107-4707-AFB9-AF2E29DBDB2C.jpeg
77FCA0BA-A25D-48E7-BA18-9B32F9B32C77.jpeg
748B6B6B-DC80-4C86-A61E-8390DCB4A2C0.jpeg
2FF1D50D-9613-458D-AEC1-3CA46B457858.jpeg
E7E2F6F2-43FE-4F3E-B461-E7E7C85E0B0E.jpeg
90F8FD3C-203A-4550-B4EF-151BB5741B34.jpeg
 

IsKr

Medlem
Drack en flaska nv pertois moriset les quatre terroirs igår till löjrom med tillbehör. Direkt efter plopp så doftar det mycket jäst, kanske lite bröd/mariekex. Med lite tid så tillkommer blodgrape, lite krita och lite äpplighet. Moussen är väldig present.
Det smakar i mångt och mycket som det luktar med en behaglig syra som stramar upp och balanserar upp det hela.
 

buteljen

Medlem
1652789666359.jpeg


Firade att det äntligen är tillräckligt varmt så att man kan sitta i orangeriet och dricka champagne!
Selosse Initial Deg 07/19. Inte lika expressiv som den brukar vara tycker jag. Men den behövde nog
bara lite mer luft för sista glaset levererade fin komplexitet och längd.
 

LeChat

Medlem
A8C4535F-74DC-4703-A928-E55C2824380F.jpeg

2004 Comte Audoin de Dampierre

Klämmer näst sista flaskan ikväll.
Så billig och ändå så trevlig!
Doften vinner över smaken men den gör sannerligen inte bort sig i munnen heller. Mogen champagne, mums!
Hoppas nu bara att kräfthuvudena gör ett lika bra jobb, för dessa komplexa smaker kan verkligen ge synergieffekt.
 

Vingubben

Medlem
9EDB8633-87C6-43FE-BBC1-E8456250327B.jpeg


@feskhandlarn ställde till med kalas och då blir det bra. Förutom fantastisk mat så blev det en flight med Roderer Rosé 08-12 på magnum. Flest röster, sex av nio, fick -09 som hade mest mognad med härliga jordgubb- och lakritstoner och ett krämigt avslut. Tvåa kom 08:an med två röster och -11 knep tredjeplatsen med en röst. Kan konstatera att kvaliteten och stilen är oerhört jämn och att alla flaskor var riktigt bra. Alla dessa kommer att hålla minst tio år till. Köp mer Roederer vintage skrev jag i min bok.
 

Vingubben

Medlem
EB0E9138-EBBE-49E9-A7B1-CAB4D50C6987.jpeg


Hos @feskhandlarn serverades De Sousa Caudalies Rose, basår -11, deggad -18 som föråkare. Dracks ur mediokra glas men smaken var det inget fel på. En kryddighet och beska som är rätt typisk för De Sousa och både kraft och elegans. Tror inte att någon lyckades gissa rätt på producent trots många ledtrådar.

A53C79DB-FB55-49FA-A28C-AB1DF5E62B2E.jpeg


Efter att vi tömt magnumflaskorna så provades -14 mot -15 på halvmagnum . Inte många noter men dom var oerhört lika och i min bok lika bra. Skrev köp mer Roederer Vintage.

William Deutz Rosé 1999 är riktigt bra och just nu på sin topp och denna flaska hade nog till och med passerat sin peak. Kanderade äpplen och oxidativa toner var det som stack ut. Dock trevligt med lite mognad. Generellt så tror jag inte att man skall spara sina 99:eek:r så värst länge till, om det inte är late bloomers som Cristal och Salon.

14119200-0287-429C-BEFD-0C623A51D660.jpeg



Claude Cazals, Rosé XV var en helt ny bekantskap för mig. Bra syra och en kittlande pepprighet och en producent jag vill prova mer av.

Roederer Vintage 2008. Enda icke-rosén under kvällen. Bra, riktigt bra och med en fantastisk framtid. Dom flesta gissade prestige. Köp mer Roederer Vintage.

Pol Roger, Rosé 2015. Mina anteckningar sa smultronsaft, sauvignon blanc, syntetiskt, avföring och räkskal. Är nog inte champagne. Kanske Aube. Har svårt att förstå hur ett hus som gör så mycket fantastisk champagne kan ha denna rosé i sortimentet. Skrev ner, köp aldrig PR Rosé Vintage
 
Toppen