Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

m_trobeck

Ständigt sökande. Rotlös.
Visa bifogad bild 27530

Clement Perseval BdB (2019/2018, buteljerad 07/20, deg 10/21)

Dracks i Nice på enstjärniga Pure V. Ett naturvinsställe och jag hade typ inte hört talas om ett enda vin på vinlistan så fick snabbt googla fram en champagne som fick hyfsade betyg på CT.

Blev glatt överraskad, den passade ypperligt med hela menyn. Väldigt elegant, mineralisk, citrus, kalk, hög syra, ren och pur. Gav mersmak.

Enligt sommelieren, tillika ägarinnan, var detta en specialvariant som av någon anledning inte fick exporteras utanför Frankrike (hon kunde för lite engelska för att förklara varför sa hon) och att den var vinifierad på samma sätt som den “vanliga”, men inte lagrat på ekfat. Osäker på om hon drog en vals för mig eller ej. Läser man på den svenska importörens sida så har i alla fall reservvinet legat på ekfat.

Vad tycker ni om denna producent? Får inte så många träffar här på forumet när jag söker.
Drack den hemma i början av året (finns här om man söker, vet inte hur jag känner inlägg…)
Köpte den från winescout via privatimport. Så den finns att få tag i.


Jag gillade den skarpt. En mycket trevlig skumpa som jag gärna hade haft fler av och sett vad något år i källaren hade gjort.

Edit. Läste ditt inlägg igen och fattar det nu som att det är någon spezial-flaska du fått. Då är jag med. Ursäktar mig med 4-års-kalas-trötthet :död:
 

Thirsty

Smygnykterist
Psykologiskt alltså? Här tycker en medlem att den var god redan 2019. https://www.finewines.se/threads/champagne-argang-2008.5259/page-15#post-136577
Du frågar om betygen på Vivino och får ett svar som du ifrågasätter med ett inlägg på forumet som ger ett omdömme?

För övrigt inget som tyder på att den provades blint i inlägget du länkade till. Var med den länkning blir än mer märklig.

Hur som så skulle inte jag lite så mycket på Vivino när det kommer till allmänna omdömen om prestige viner. Vissa ger betyg för etikett, vissa för att det på pappret är en bra årgång, vissa för framtida potential etc. Som vanligt gäller att var och en får finns sin källa avseende de som tycks ha likartad smak och bedöma utifrån deras omdömen, om omdömen önskas.
 
Last edited:

Thirsty

Smygnykterist
Bérêche
Gamla anteckningar men då reserven släpptes nyligen på SB så kommer det här om än lite dålig tajming då släppet har varit. Hur som, härlig producent. Något förvånande är det inte den klassiska trappan (insteg- premium – prestige) som faller mig bäst i smaken utan insteg respektive prestige, mellanvinerna från premier cru lägena blev lite meh vid jämförelse.

D632332A-416B-46D9-B7C8-75B5BB2CE9C4.jpeg

Coteaux Champenois – Stilla vitt, förvånandsvärt bra. Frisk, ek, vanilj, citrus, mineral. Behaglig frisk syra, elegant, bra längd. Gott att dricka.

Bru Reserv – Instegsvinet som gjordes i en upplaga om 79.000 flaskor (35% C, PN 35 % och 35 % M), 6 g/l, bas 2019 med ca 40 % reserv vin. Tydligt att den har mer socker än övriga viner, vilket kanske är orsaken till att den står sig så bra!? Skön rund känsla, citrus, påtaglig syra, frisk, gula äpplen. Något år i källaren torde lyfta den än mer. Bra ”budget” skumpa att ha hemma.

Cramant Grand Cru Millésime 2016 – tillverkas 2.650 flaskor, 0,4 ha från Le Bateau och Chemin de Chalons). 100 % C. 3 g/l. Deg januari 2022, dvs purungt. Krämig, vanilj, påtaglig syra, citrus, mineral, komplex, ger än känsla av vit Bourgogne med bubblor. Riktigt gott. Min favvo.

Mailly Grand Cru Millésime 2016 – tillverkades 2.345 flaskor (0,4 ha i Le Chalois). 100 % PN. Deg januari 2022. 3 g/l. Något organge brytning i färgen vilket torde beror på att det är PN. Elegant, diskret, gula äpplen, rödfruktig, diskret syra. Krämig och elegant i munnen. God men inte lika bra som Cramant.

Refler D.Antan - 0,6 ha (Ludes 1er Cru, Trépail, Ormes, Mareuil-le-Port). Stor, komplex, rödfruktig, ek, vanilj, krämig, rund, tillgänglig, ”vinös”. Härlig munkänsla och kanske den mest tillgängliga just nu? Riktigt gott. Tyvärr har de slutat sälja den på 0,75 l och kommer bara att säljas på magnum framöver.

Joker – Ljusgul, citrus, lite frän, ek. Lugnar ned sig lite med tiden. 0 g/l. Arbanne 50 % och Pitet meslier 50 %. Hyfsat svårt att gissa druvor blint… :-/

Petit Meslier Millésime 2012 – 100 % peptit meslier. 2 g/l. deg November 2021. Intogs vid annat tillfälle. Mer kul än gott med udda druvor. Finns andra viner från producenten som är så mycket bättre.
C4D958E4-3313-4E05-8FA1-9C3BC63B0388.jpeg
 

Thirsty

Smygnykterist
Louis Roederer
Lite gamla anteckningar om trevlig viner.

9C63D077-A364-48B7-8849-67F496C63482.jpeg

Collection 243 – Bas från det varma året 2018 (50 %) med reserv réserve perpétuelle (31 %) till och med 2012. Reserv viner lagrat på ek med 10 %. Mallo 26 % och 8 g/l. Blandningen består av C 42 %, PN 40 % och M 18 %. Frisk, citrus, röda äpplen, diskreta tropiska toner. Något enkel och okomplex. I munnen sötma men ändå fräsch och påtaglig syra med en diskret beska. Lite kort i smaken. Inte dålig men inte så intressant idag. Torde bli bättre med tiden. Värt att köpa, kanske. Men varför chansa om det är möjligt att lägga till nån hunka för vintage!?

Blanc de Blancs 2015 – Från grand cru lägen, 10 % vilat på ek. Inge mallo. 8 g/l. 4 atmosfär tryck (vissa årgångar ned till 3,5 för att ge krämigare bubblor).
Ren, stängd, kalkig, citrus, mineral. Munnen är relativt krämig, citruskräm. Frisk. Påtaglig syra. Bröd. Lite menlös att dricka idag, behöver vila för att blomma ut i full potential.

Cristal 2014 – Blandningen består av PN 60 % och C 40 % varav 32 % vilat på ek. Ingen mallo. 7 g/l.
Krämig gräddig citronkräm, mäktig komplex doft. Känns Cristal:ig. Munnen krämig, citrus, frisk syra och stor koncentration. Finstämt, komplex, stor, lång smak. God att dricka redan nu om än lite bortkastat då potentialen är stor. Mycket gott, köp och lagra.

Cristal 2002 – Intogs vid annat tillfälle men i nära anslutning till ovan. Cristal stil, hög syra. Kändes mindre tillgänglig än 2014! Oklart om det var en monsterflaska som förvarats på havets botten under polarisen vid beaktande av den ringa utvecklingen, dock enligt säkra källor, ska den inte förvarats där. Betydligt mindre utvecklad än motsvarande dito som intogs för ca 1 år sedan som upplevdes mer tillgänglig om än ung. Sammanfattning, öppna inte Cristal 2002 på några år.

Att döma av variationen på Cristal statistiken, enligt Louise Roederer, synes Jean-Baptiste Lécaillon ha det ganska lugnt på jobbet. Peta i ett gram mer dosage ena året och ta bort det nästa år.:D
Cristal statestik tabellCapture.PNG
 
Last edited:

FredrikC

Medlem
Psykologiskt alltså? Här tycker en medlem att den var god redan 2019. https://www.finewines.se/threads/champagne-argang-2008.5259/page-15#post-136577
Eftersom du citerar mig så kan jag svara. Jag har druckit den flera gånger sen den släpptes och den har gått från bra till jättebra till mer stängd till bra igen. Jag har nog druckit iaf 4-5 flaskor och den ändras med tiden.
Christians erfarenhet är den senaste och jag håller med att den kommer vinna rejält på mer lagring. Men det är en jäkligt bra champagne om man lagrar den rätt och inte låter den stå framme.
 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
Visa bifogad bild 27530

Clement Perseval BdB (2019/2018, buteljerad 07/20, deg 10/21)

Dracks i Nice på enstjärniga Pure V. Ett naturvinsställe och jag hade typ inte hört talas om ett enda vin på vinlistan så fick snabbt googla fram en champagne som fick hyfsade betyg på CT.

Blev glatt överraskad, den passade ypperligt med hela menyn. Väldigt elegant, mineralisk, citrus, kalk, hög syra, ren och pur. Gav mersmak.

Enligt sommelieren, tillika ägarinnan, var detta en specialvariant som av någon anledning inte fick exporteras utanför Frankrike (hon kunde för lite engelska för att förklara varför sa hon) och att den var vinifierad på samma sätt som den “vanliga”, men inte lagrat på ekfat. Osäker på om hon drog en vals för mig eller ej. Läser man på den svenska importörens sida så har i alla fall reservvinet legat på ekfat.

Vad tycker ni om denna producent? Får inte så många träffar här på forumet när jag söker.
Jag har testat standard cuvéen och roséen båda bas2018 och tycker de va ganska intetsägande, inte dåligt. Men inte heller särskilt speciell eller intressant så inget Jag kommer köpa mer utav
 

buteljen

Medlem
0-1.jpeg


London baby!
Lunch på @theritzlondon.

2002 Piper-Heidsieck "Cuvée Rare"
Startar upp med citrus, vita blommor lite krut och autolytiska toner. Efterhand med mer luft kommer även mer aprikos, gula äpplen, lite nötter, honungstoner och mineral. Ganska rund och krämig, men en frisk fokuserad syra styr upp allt i en lång, härlig finish. En 20-åring som fortfarande känns ung och med ett långt liv framför sig.

0.jpeg
 

Attachments

  • 0-2.jpeg
    0-2.jpeg
    60,5 KB · Visningar: 30
  • 0-4.jpeg
    0-4.jpeg
    49,1 KB · Visningar: 20
  • 0-3.jpeg
    0-3.jpeg
    80 KB · Visningar: 21

Magikern

Medlem
Bernard Tornay Grand Cru 2008

Doft: Nybakad Brioche och grape. Ung och lovande
Attack: grape, bröd och kanske lite smultron. Ingen intensitet men elegans
Mellansmak: Samma smaker men man märker syran lite mer. En smula tunt kanske men gott.
Eftersmak: Inte så lång men trevlig och fruktig.


Kanske inte så bra som jag hoppats och jag tror jag stannar på 89+. Jag är osäker på vinets framtid men jag kanske har fel helt enkelt.
 

Esko

Medlem
Bernard Tornay Grand Cru 2008

Doft: Nybakad Brioche och grape. Ung och lovande
Attack: grape, bröd och kanske lite smultron. Ingen intensitet men elegans
Mellansmak: Samma smaker men man märker syran lite mer. En smula tunt kanske men gott.
Eftersmak: Inte så lång men trevlig och fruktig.


Kanske inte så bra som jag hoppats och jag tror jag stannar på 89+. Jag är osäker på vinets framtid men jag kanske har fel helt enkelt.
Delar dina åsikter. Tyckte inte det var något särskilt och inget jag sörjer att jag inte har mer av.
 

Magikern

Medlem
Gaudriller Cuvée Prestige- 2008

Doft: Apelsinskal, röda äpplen och grape. Dämpad och ung.
Attack: Grape, äpple och kanske lite brioche. Detta är ungt och bra.
Mellansmak: Rätt fylligt och trevligt. Syran är hög och jag tycker att man märker att det är vintage från 2008. Apelsin och röda äpple märks i smakbilden.
Eftersmak: Syrlig men inte så intensiv och lång.

Detta är en riktigt prisvärd champagne. och visst kan jag sätta 91+ på den redan nu.


Någon som provat?
 

Jonas Sand

Medlem
Jag har druckit den, två gånger tillochmed. Jag köper dina noter men kanske skulle beskrivet den lite mer kraftfull (i brist på bättre ord) än du gjort. Jag tycker det fanns en nötig ton som jag personligen uppskattar. Prisvärt! Jag har den kring 90-strecket också.
 
Toppen