Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

JonasBo

Medlem
Palmer vintage 2008 på magnum

Mkt trevlig champagne som har långt kvar till medelåldern. Grillad citron, pigg syra som håller ihop vinet, antydan till honung och torkad frukt. Med tanke på prislappen ett väl byggt vin med framtiden för sig även om vinet erbjuder drickglädje redan nu. Resten av flaskorna får nog vila ytterligare 5-15 år. Grattis till er som klokt nog köpte. Visa bifogad bild 31979
Tack för noter. Trodde kanske att den skulle vara redo till 20 års dagen (efter skörd) men får kanske vänta till 25 då 😊
 

Kaptenen

Medlem
Tack för noter. Trodde kanske att den skulle vara redo till 20 års dagen (efter skörd) men får kanske vänta till 25 då 😊
Låter väl som en utmärkt plan att öppna en flaska till 20 års dagen. Där omkring kommer även jag poppa nästa flaska och möjligen omvärdera den fortsatta lagringspotentialen.
 

LeChat

Medlem
IMG_5979.jpeg

Charles Heidsieck Brut Rosé Reserve (Basårgång 2012, deg. 2019)

Fredag och färska räkor kräver lite gott i glaset. Drack denna för drygt ett år sedan. Blev imponerad redan då.


Tydligt Heidsieck-rostad karaktär och bl.a. grillad citron, blodapelsin, blommor, sötlakrits, mjölkchoklad och gräddkola.
Elegant och komplex på ett nästan övernaturligt sätt för sin viktklass. Verkligen svingod NV!
Tycker nog att denna rosévariant av CH Brut Reserve är intressantare och kvalitetsmässigt ett par snäpp bättre än den vanliga (som är väldigt bra den med!) Andelen rödvin som tillsätts gör verkligen underverk!
 
Last edited:
E9EA0DF1-672D-4D18-B46F-0A9FC82AEAAB.jpeg
DE539927-D6E0-4966-9B55-9D3BF8EFC3F6.jpeg

Blev en liten Selosse provning förra veckan. 16 degs av Initial, V.O. och Substance. Har skrivit på Insta men tänkte att jag borde bidra lite mer till det grymma fw forumet.

Det här var Initials kväll med 14 bas och 08 bas. Så grattis till er som har det kvar på lager. V.O. är mer fruktkoncentration och mer kalk / salt (mitt i backen, mindre topsoil och lägre yield). Var dock inget fel på V.O. 08 bas såklart…här pratar vi ju jämförelse av 16 grymma viner, så all jämförelse är ju högst orättvis mot vinet i sig. Men poängen var ju att jämföra. Substance hade inte lika bra kväll (brukar ju blåsa brallorna av allt annat). Grym kväll med mat ifrån Leijontornet till varje (4) flight. Har skrivit av mig lite mer utförligt på utrikiska på Insta. Ställ frågor så kan jag komplettera. Gott var det och nog första provningen då vi lämnat lokalen med Selosse kvar i flaskan…#ilandsproblem

Bifogar listan på viner så att alla får lite hjälp med vilken deg som ger vilket basvin. Något som annars är en konstart i sig. WOTN Initial bas 14 i inledningen av kvällen. Med luft och tid i glaset tog Initial bas 08 över.
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Visa bifogad bild 32019Visa bifogad bild 32020
Blev en liten Selosse provning förra veckan. 16 degs av Initial, V.O. och Substance. Har skrivit på Insta men tänkte att jag borde bidra lite mer till det grymma fw forumet.

Det här var Initials kväll med 14 bas och 08 bas. Så grattis till er som har det kvar på lager. V.O. är mer fruktkoncentration och mer kalk / salt (mitt i backen, mindre topsoil och lägre yield). Var dock inget fel på V.O. 08 bas såklart…här pratar vi ju jämförelse av 16 grymma viner, så all jämförelse är ju högst orättvis mot vinet i sig. Men poängen var ju att jämföra. Substance hade inte lika bra kväll (brukar ju blåsa brallorna av allt annat). Grym kväll med mat ifrån Leijontornet till varje (4) flight. Har skrivit av mig lite mer utförligt på utrikiska på Insta. Ställ frågor så kan jag komplettera. Gott var det och nog första provningen då vi lämnat lokalen med Selosse kvar i flaskan…#ilandsproblem

Bifogar listan på viner så att alla får lite hjälp med vilken deg som ger vilket basvin. Något som annars är en konstart i sig. WOTN Initial bas 14 i inledningen av kvällen. Med luft och tid i glaset tog Initial bas 08 över.
Kul rapport och passande titel på middagen!

Att den yngsta Initialen var bäst var också kul och demokratiskt. Det stärker min tes att Selosse kan drickas ungt och inte vinner lika mycket på lagring som de flesta andra skumporna. Har du några reflektioner kring kvalitet/mognad, fanns det någon trend eller var det slumpmässigt i flajterna? Jag har även kommit fram till att dricker man blint kan man lika gärna dricka Initial för det är lättare att gissa Selosse än vilket av hans viner det är...:ängel:

Noterar två flaskor med deg 17 i CT.:cool: Skulle kunna vara bas 15 med om de är sendeggade på året. Därför borde det nog vara bas 13 på andra Initialen på listan som är deggad i november 2019 men det är @magnum som har bäst koll på detta.
 
Bra funderingar Kristian. Jag tror att det fanns många olika syner på det. Personer som normalt gillar lite slankare, mer mineraliska viner hade preferens för vinerna med 11 och / eller 07 i sig. En del hade problem med störande gröna kvisttoner medan andra såg det som piggt och friskt. Generellt uppfattade jag att de årgångar vi normalt tycker är bra är också bra basårgångar (tex 02, 04, 08, 14). Varmare årgångar slog igenom en del, likaså kallare årgångar så inget nytt under solen. Bas 04 var en charmör som växte under kvällen, liksom 2004 generellt.

Netterberg var med, så ingen utmanade basårgångsbeskrivningen ☺️. Men du vet ju själv vilka tydliga och bra svar man får av Anselme 🤷‍♂️. ’Sluta analysera, drick och njut istället’…

Deg 21 tycker jag är sjukt bra och varit så sedan leverans. Kan tänka mig att bas 08 inte var lika rolig första året men ingen egen erfarenhet
 

Jos

Medlem
Kul rapport och passande titel på middagen!

Att den yngsta Initialen var bäst var också kul och demokratiskt. Det stärker min tes att Selosse kan drickas ungt och inte vinner lika mycket på lagring som de flesta andra skumporna. Har du några reflektioner kring kvalitet/mognad, fanns det någon trend eller var det slumpmässigt i flajterna? Jag har även kommit fram till att dricker man blint kan man lika gärna dricka Initial för det är lättare att gissa Selosse än vilket av hans viner det är...:ängel:

Noterar två flaskor med deg 17 i CT.:cool: Skulle kunna vara bas 15 med om de är sendeggade på året. Därför borde det nog vara bas 13 på andra Initialen på listan som är deggad i november 2019 men det är @magnum som har bäst koll på detta.
Beg to differ, Selosse kan bli magi med lagring. Tro inte allt du läser :stendumt:
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Beg to differ, Selosse kan bli magi med lagring. Tro inte allt du läser :stendumt:

Då skiljer vi oss i det att för mig är mogen Selosse magi. Har bara varit halvt besviken en gång på mogen Selosse, en Så lö Månt som bara var bra.

Däremot kan och oftast är även nydeggad Selosse också magiskt bra. Mogen Selosse är mer harmonisk men jag lägger det mer på stilkonton än kvalitetskontot. Ibland föredrar man Eleanor Rigby och Beethoven före Helter Skelter och Prokofjev. Enligt lagen om avtagande marginalnytta så finner jag det därför inte värt att lagra Selosse. Enda anledningen nu är mest för att alternativkostnaden för att ploppa börjar bli grotesk.:neej:

Jag tror på det jag läser som stämmer med mina egna erfarenheter.;)
 
IMG_3221.jpeg


De Sousa et Fils Cuvée des Caudalies Blanc de Blancs Grand Cru Extra Brut – puh, långt namn, men värt det!

Hälld på flaska i juli ’17 och deggad i mars ’20 så bör vara bas ’16, även om halva innehållet kommer från en solera påbörjad ’95.

Stor rik doft och lika rik, härlig smak. Gula mogna äpplen, lemon curd, en knivsudd vanilj och tydliga, men fint balanserade fattoner (helt vinifierad på ekfat). Krämig känsla och lätt oxiderad i stilen. Det vattnas i munnen bara jag tänker på det.

Hade aldrig gissat på Extra Brut blint. Inte orimligt då den visar sig ha en dosage på 5,3 g/L. Är ingen fantast av knastertorra champagner så det passar mig bra.

All in all en mycket trevlig flaska som är i ett fint drickfönster nu, upplever den som mer mogen än den är. 92-93 poäng i min bok.
 
Last edited:
Toppen