Champagne millésimé 2009 (allmän diskussionstråd om årgången)

Diskussion i 'Vin' startad av Emanuel, 25 december 2015.

 1. Emanuel

  Emanuel - Ad astra per alas amforae

  Precis som jag så har säkert de allra flesta vänner av Champagne ägnat det senaste året eller så åt att frenetiskt köpa upp sig på så mycket Champagne som man bara kunnat hitta från demonåret 2008.
  Men, i skuggan av detta finns ju årgång 2009 ute på marknaden och vad jag förstår så verkar även en del producenter välja att släppa sin nollnia före sin nollåtta.
  Vad tycker Ni om årgången, skall man plocka på sig bara sådär lite lagom för att inte få störande hål i vertikalerna och parallellt fortsätta att köpa alla nollåtta som fortfarande finns tillgängliga eller är nollniorna såpass bra att man skall bereda dem lite större plats i källaren?
   
 2. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  -08 är ju givet köp! de -09 jag druckit har inte varit jätteroliga. jag tror nästa roliga år blir -12 men det är bara min spådom av vad tesumpen säger.
   
  Sebban och Emanuel gillar detta.
 3. Emanuel

  Emanuel - Ad astra per alas amforae

  Men har inte tiorna också sagts vara en bra årgång?
  -Lustigt att det alltid är jämna år på nollnolltalet som varit bra? Kanske druvorna har någon OCD och mognar bättre på jämna siffror...
   
  Last edited: 25 december 2015
  Tomas Lindblom, kayaker och Skumpagne gillar detta.
 4. MartinE

  MartinE Medlem

  Initialt var jag ganska imponerad av 2009, men jag måste säga att känslorna svalnat en del på sistone. Inte så att jag tycker det är en direkt dålig årgång, men kanske i nivå med 1999 eller 2000. Då tycker jag att 2010 känns klart bättre i dagsläget.

  Så, för att besvara din fråga @Emanuel: Fortsätt köpa alla 08or du kan se, men nöj dig med dina favoriter när det kommer till 2009!
   
  Kostjan, Skumpagne och Emanuel gillar detta.
 5. ChristianB

  ChristianB Medlem

 6. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  När det gäller -09 och -10 är det så att många producenter bara kommer göra en av årgångarna. Kvalitetsmässigt tror jag det blir svårt att hitta en -09 eller -10 som överträffar -08.
   
  MartinE, Emanuel och Kostjan gillar detta.
 7. Kostjan

  Kostjan Mot bättre vetande

  @MartinE är klok, lyssna på honom.
   
 8. Emanuel

  Emanuel - Ad astra per alas amforae

  Jo, börjar bli lite tjatigt att köpa nollåtta men man har ju alltid för lite på magnum så man får sikta på det under nästa år... Större är ju alltid bättre.
  -Har sett den förut, fy fan så dumt...
   
  ChristianB gillar detta.
 9. Emanuel

  Emanuel - Ad astra per alas amforae

  Dottern är ju född 2013 så jag hade ju hoppats mycket på den årgången men där verkar det också kört... Får väl köra noggrann selektering och bara magnum för att klara 20 år i källaren på den årgången...
   
 10. MartinE

  MartinE Medlem

  :)

  Ha-ha, vi har ju precis börjat! Om tio år kommer du undra varför du inte köpte fler! :D

  Men du har rätt, man köper alltid för lite på magnum!
   
  Emanuel gillar detta.
 11. Emanuel

  Emanuel - Ad astra per alas amforae

  -Det är ju halva grejjen att hålla på med vin att sitta och gräma sig för att man inte köpte fler oavsett hur många man nu köpte :)
   
  Tomas Lindblom, Sveprod, Skumpagne och 1 annan gillar detta.
 12. MartinE

  MartinE Medlem

  Tyvärr är det där en allt för vanlig inställning bland de stora husen. Det viktigaste när det gäller standardchampagnen är att kvalitén ska vara jämn över åren - inte att den ska vara så bra som möjligt!

  Idiotin bakom detta tankesätt var ju anledningen till att Jacquesson tänkte om för ett tiotal år sedan och skapade sin 700-cuvée.
   
  magnum, kayaker och ChristianB gillar detta.
 13. ChristianB

  ChristianB Medlem

  Är det här alltså en ledtråd till att man inte ska köpa huscuvéerna, utan istället fokusera på enskilda bra årgångar, specialbuteljeringar, osv?
   
 14. MartinE

  MartinE Medlem

  Standardcuvéerna är per definition framtagna för massmarknaden. Är man intresserad av vin föredrar man nog de övriga alternativen du lyfter fram, ja. Måste man välja köper man hellre det mer specifika alternativet!

  Samtidigt: jag tycker man bör ha druckit standardvinerna också, det är framförallt då man lär sig uppskatta de andra alternativen. Dessutom är många av dem, trots allt, välgjorda viner!
   
  ChristianB gillar detta.
 15. ChristianB

  ChristianB Medlem

  Bra svar, det är ju inte mer än rätt att prova hela skalan. ;) Jag har nog bara inte tänkt på det i de banorna förut!
   
 16. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  Galloni om 2014 och 2013. Although Chardonnay is on average stronger than Pinot opinions of the vintage vary widely, even in the Côte des Blancs. As usual Anselme Selosse provides one of the most insightful views I heard: “Vintages 2013 and 2014 gave us completely different conditions. In 2013, we had rain and bad weather during the flowering, which lowered yields naturally, and then a perfect July and August with warm, sunny days. Two thousand fourteen was another story. Weather during flowering was dry, warm and virtually perfect. Yields were a good 10% higher than normal, but July and August were cold, wet and rainy. The 2014s aren’t bad, but they are the result of a year in which roots did not have to go very deep for nutrients, and thus the imprints of terroir are much less evident than they are in 2013.”

  Rodolphe Péters is a bit more positive, calling 2014 better than the sunny, radiant 2012, but not as good as 2013, a year in which both ripeness and acidity are high at this address. That optimism is echoed by Didier Depond at Salon, where 2014 will be declared. The Salon vins claires I tasted were quite beautiful. Taittinger will bottle a 2014 Comtes de Champagne, although Pierre-Emanuel Taittinger cautions that production will be limited. Lastly, Krug Chef de Caves Eric Lebel is quite optimistic about the prospects for the Clos du Mesnil, which looks to be the only vintage Champagne Krug will release in 2014.
   
  grappa och MartinE gillar detta.
 17. Crist(al)ian 77

  Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape

  Har inte provat så många 09or och kommer inte göra det heller. Känns som en riktigt trist och varm årgång. När jag fick Roederer Rosé 09 blint gissade jag på 03. Därmed inte sagt att de inte kan drickas, personligen har jag inget emot lite udda årgångar när vinerna är unga. Detta då de oftast är mer harmoniska enligt mitt tycke.

  Men att köpa för att lagra känns uteslutet om man tvingas prioritera vilket alla måste antingen av ekonomiska eller utrymmesskäl.

  När det gäller jämna årgångar så håller regeln förvånansvärt bra även längre tillbaks med några få undantag som 79,85,89,95.
   
  grappa, Emanuel och MartinE gillar detta.
 18. Per Stade

  Per Stade Lege artis

  Ärligt talat då förstår jag inte riktigt varför du överhuvudtaget funderar på att köpa 2009.
  Det finns massor av äldre årgångar att köpa även i Sverige, framförallt från årgångarna 2002 och 2004. Särskilt är det väl en del Special Club, som verkar intressanta till rimligt pris. Och till och med enstaka flaskor från 1996 men där kostar de mer.
  2004 är ofta drickbara redan och 2002 kan du troligen öppna 6 år tidigare än ditt lager av 2008.
   
  grappa och Emanuel gillar detta.
 19. Emanuel

  Emanuel - Ad astra per alas amforae

  Skall man tro Anselme så låter ju 2013 som ett bra år med lågt skördeuttag och bra mognad om jag förstår det rätt så då finns det ju kanske hopp för att dottern får dricka bra skumpa från sitt födelseår när hon blir stor i alla fall...

  -Om hon nu kommer till att uppskatta Champagne... Men annars får jag väl bjuda över hela forumet så blandar vi Sangria på hela skiten... Schkål!
   
  grappa, Tomas Lindblom och Per Stade gillar detta.
 20. Emanuel

  Emanuel - Ad astra per alas amforae

  Touché, men jag köper faktiskt lite äldre årgångar också även om det blivit ohemult mycket nollåtta på sistone...
  Men vänta du bara tills de kommer i perfekt drickfönster... Då är det min tur att skina med retfulla forumposter som Oj, vad himlarns god den är, jag är glad att jag tog i lite extra där på gamla nolltiotalet och råkade beställa 76 magnum istället för tre som jag först hade tänkt...
   
  Stenberg, grappa, Tomas Lindblom och 1 annan gillar detta.

Dela sidan