Intressant. På en masterclass med Krug för två år sedan (http://vintomas.wordpress.com/2012/08/26/krug-masterclass-hos-decanter/), nämnde deras marknadschef Romain Cans att de funderade på att göra något med äldre Grande Cuvée. Jag har för mig att han sa det när en mindre krets av oss stod och pratade med honom efter provningen. Detta borde i så fall vara något som är för Grande Cuvée vad Krug Collection är för Krug Vintage (min formulering, inte hans). Det här var första gången jag ser att någon säljer dessa extralagrade Krug Collection, hittills verkar de bara ha dykt upp i provningar som Krug själva ordnar. Jag hittade noteringar från en provning på BBR så sent som härom veckan där det står att de är "not commercially available" (https://www.cellartracker.com/event.asp?iEvent=23056) Frågan är om den här amerikanska firman är tidigt ute med ett testskott, eller om det är viner som var tänkta att använda för provning som de istället säljer? Lite märkligt i så fall, för då borde det finnas väldigt små mängder. Savoir-faire med bas 2001 borde vara samma batch som jag provade för två år sedan på Masterclassen, fast nu två år äldre. Den var riktigt bra redan då. Jag var tvungen att fråga om jag hade uppfattat rätt avseende basår, och det hade jag. Du får väl höra av dig om du känner att du inte har plats för alla flaskorna, utan har ett behov av att byta bort någon av dem, alternativt stoppa in den i en Krug GC-vertikal. Problemet med vanliga Krug GC med lite ålder - före ID-koderna infördes hösten 2011 - är inte bara att man inte riktigt vet hur de lagrats (om de är köpta på auktion), utan att man inte vet exakt vilket basår de har. Man kan för all del gissa på ca 7 år före degorgeringsåret (6 år på jästfällningen), men man får nog räkna med att en sådan gissning kan slå +/- 1 år fel, och 2001 eller 2002, resp. 2002 eller 2003 borde ju slå en del på stilen. En "exakt referens" vore därför intressant i en provning med andra GC av ungefär samma ålder. Den här borde vara degorgerad ca 2008, och jag har vanliga GC som är degorgerade 2008 resp. 2009, därför min nyfikenhet.
Lite blandad kompott i Lissabon: Krohn Colheita 1982 Fonseca Quinta do Vallada 1991 Adega Mayor Reserva do Comendador 2009 Horácio Simões Moscatel de Setúbal Moscatel Roxo 2008 ... och sen brände kreditkortet i fickan på Frankfurt och det fick även bli: Robert Weil Kiedricher Gräfenberg Riesling GG 2012 samt Krug GC på kvartsmagnum, https://www.krug.com/en/krug-champagnes/krug-grande-cuvee?search=true&id=212026#code
Efter en av mina första utflykter i Madeiras förlovade värld så var jag tvungen att beställa Blandy's 1996 Bual Colheita
Dagens blandning: Domenico Clerico Barolo Ciabot Mentin 2008 Vilmart Grand Cellier d'Or 2008 Schäfer-Fröhlich Bockenauer Spätburgunder R Trocken 2008 Château Teyssier 2010 (Tidigare årgångar har varit poppis i vänkretsen och en bra vardags-Bdx.)
Japp, köpte blint efter att Initiale och VO fallit mig i smaken. Friskt vågat, etc... men man får väl vänta ett år eller fler, antar jag, men det är ju bra att ha nåt att se fram emot
2009 Renato Ratti Barolo Marcenasco 2011 Domaine Garon Côte-Rôtie Les Triotes Ratti är väl fullt drickbar redan nu medan Garon nog får vila ett tag.
Köpte även jag Rattis Marcenasco och Borgognos Barolo Liste. De var beställning. Sugen på mogen Rioja. Ser att det finns några i släppet nu. Någon som vill dela med sig? Castillo Ygay, Montelciego?
Dagens köpstopp resulterade i: En flaska vardera av Gros Frère et Sœur Vosne-Romanée och Yellow Tail Pinot Noir. Båda från 2011. Den sistnämnda må representera världens största vinvarumärke, men så ända in i bomben delikat ... och 50 spänn flaskan... Får ju näst intill en hel låda YT för en flaska VR...
Du lär inte bli besviken och just Substance tycker jag inte att man behöver vänta särskilt länge på. Vad är det för degorgeringsdatum? Själv köpte jag en Dom Pérignon 2004 idag på Seouls flygplats. Såg även Dom Pérignon 2004 Jeff Koons Edition som var mycket snygg! Klart snyggare än både Andy Warhol- och David Lynch-varianterna.
September 2013, så rätt färsk. Har för mig är jag hört att Anselme tycker man ska vänta minst ett halvår efter degg, men när jag tänker efter är det ju inte så långt bort. En lämplig start på våren kanske?
Jag drack förra årets batch ca 3-4 mån efter lanseringen och det var ganska lite bubblor i den som jag upplevde.
Efter att ha kopt Krug "Savoir Faire" sa fick jag erbjudande om att kopa 2004 Dom Perignon Jeff Koon edition sa det kunde jag inte lata bli att ta ett par flaskor av. Har inte sett dem ens, ska plocka upp dem vid en champagneprovning i butiken i morgon. Tydligen inte helt fel eller hur Elvis?