Dom Perignon 2003

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 8 december 2011.

 1. Nu släpps 2003 av DP. Blir väl den enda prestigen som lanseras som 2003 (CdG har jag svårt att se då problemet var värme under året men de har ju överraskat förut).

  RJ tyckte ju denna var väldigt bra (enligt livets goda artikel) men jag måste hålla mig svagt skeptiskt,

  Någon annan som provat ännu?

  http://www.decanter.com/news/wine-news/ ... 03-vintage
   
 2. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Dom Perignon 2003

  Han förklarade det i och för sig med att Dom Perignon 2003 gjorts i betydligt mindre kvantiteter än normalt. Den ska bli intressant att prova. Jag kommer att köpa den så jag fort jag får syn på en (antagligen på någon flygplats).
   
 3. KockJohan

  KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

  SV: Dom Perignon 2003

  När släpps den / börjar SB sälja den?
   
 4. Jos

  Jos Medlem

  SV: Dom Perignon 2003

  RJ säger att den är väldigt bra men du är svagt skeptisk... För att du har mer erfarenhet och kan gissa dig till hur den egentligen är? ;)
   
 5. SUPRA

  SUPRA Bäst

  SV: Dom Perignon 2003

  Hur klassar "vi" 2003 by Bollinger?
   
 6. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Dom Perignon 2003

  Jag har inte druckit den sedan 2008, men jag tyckte då att 2003 by Bollinger är klart svagare än vad Bollinger GA brukar vara. Det fattas syra och jag undrar om inte en lagrad Special Cuvée är bättre.

  Jag har ett par 2003 by Bollinger kvar i källaren, det ska bli intressant att se om några års lagring gör någon skillnad.
   
 7. SV: Dom Perignon 2003

  2003 Dom Perignon. En ganska hypad utgåva av Dom Perignon. Tydligt rostad Dompa ton på näsan, lite citrus , mandariner och apelsinskal, en del röda bär, mycker brödighet. Smaken är knuten, återhållsam, sockret är inte integrerat ännu utan flyter lite ovanpå. Syran är låg , smaken är mer viniös, beska som blir mer tydlig med värme (vita i apelsinskal). Tydligt frukt. Känns pinotdriven. Så vad tycker jag om det här. Lite kluven. Tror att det här är ett vin för lagring. Bättre än någon 2003 cuvée jag druckit. De sägs att DP lyckas svaga år och det stämmer här. Vill man ha en 2003 för lagring så är det nog denna. Lägg i källaren och ta upp till 2023, lagom till något 20-års jubileum.

  Korspostade denna för enkelhetens skulls.

  Vad gäller Elvis kommentar om 2003 by Bollinger, drack den också 2008/2009 och tyckte då att den var svag. Intressant nog när jag drack den för någon månad sedan så hade vinet vuxit en del, det hade utvecklats och blivet lite mer komplext. Det hade jag inte väntat mig så en positiv överraskning. Kanske det gäller samma för den som jag tror om DP, lagra länge!
   
 8. KockJohan

  KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

  SV: Dom Perignon 2003

  Är det någon som hört nått om när den släpps på bolaget?
   
 9. SV: Dom Perignon 2003

  Skickade ett mail till Moët Hennessy. Får se om de vet. Normalt sett så släpps ju det lite gradvis på SB, de gamla säljs ut först
   
 10. SV: Dom Perignon 2003

  Har inte fått något svar men förstår att det fortsatt finns ganska mycket DP 2002 hos Moët Hennessy Sverige och att 2003 inte kommer att bli tillgängligt innan dessa är slut.

  Så det låter inte som att de som köper via SB kan räkna med DP 2003 i butik på ett tag.
   
 11. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  SV: Dom Perignon 2003

  Den kan ju inte vara sämre än -00?
   
 12. SV: Dom Perignon 2003

  Har ju druckit 2003 Dom Perignon två gånger nu. Vinet har doftat och smakat liknande, bra doft om man gillar den lite breda rostade Dompastilen. Tydligt beska både i doft och smak. Störande inte ingegrerad sötma. Vad som skiljts sig åt är att vid första gången gick flaskan rätt fort och jag trodde på en framtid för vinet, inget att dricka nu men väl om 15-20 år som en ren outsider.

  Andra gången fick vinet stå i glaset längre och det dog totalt, sockervatten var allt om fanns kvar, inget gott tecken och det gör mig väldigt tveksam till att köpa det här vinet.
   
 13. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Dom Perignon 2003

  Av de senaste fyra årgångarna av DP tycker jag att 99:an varit svagast, men jag har inte druckit den på ett tag. Det är möjligt att lite ålder får bitarna att falla på plats men jag är skeptisk. 00:an tycker jag var en bra aperitifchampagne från början. Märkvärdig? Nej, men inga direkta fel heller. 02:an är flera klasser bättre än 99, 00 och 03, och jag har köpt på mig en hel del. Den är mycket bra redan och jag tror att den kommer att bli riktigt vass med åren. 03:an har jag druckit en gång (med Shorepower) och det är för mig oroväckande att den totalt dog i glaset efter så kort tid. Kanske att den med tiden blir näst bäst i den här kvartetten men jag har mycket svårt att tro att den kommer att betraktas som en stark årgång.
   
 14. SUPRA

  SUPRA Bäst

  SV: Dom Perignon 2003

  Jag var inne på Systembolaget, vinkällarbutiken Sthlm, och frågade efter när DP 2003 kommer.
  Jag fick till svar att DP "inte kommer ut med vin alla årgångar, utan oftast bara vartannat om ens det..." ::)
  Så var det kanske innan riskkapitalet tog över...
   
 15. SV: Dom Perignon 2003

  Nu kanske SB på Regeringsgatan inte läser tidningar eller så pratade du med någon av deltidarna :)

  DP 2003 kommer inte i Sverige, iallafall inte i närtid pga att SB inte krängt tillräckligt av DP 2002. Så Moët har för mycket i lager
   
 16. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  SV: Dom Perignon 2003

  Haha och så finns det dom som tror att SB skulle klara sig på en fri marknad ;)
   
 17. SUPRA

  SUPRA Bäst

  SV: Dom Perignon 2003

  Ja, då har ju Moët all anledning att hemlighålla färdigställandet av 2003. Men även jag som inte jobbar i branschen och inte aktivt söker information känner ju till "nyheten".
  Och nej, det var inte en av deltidarna, utan fransmannen ;)
   
 18. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Dom Perignon 2003

  Jag skulle inte bli förvånad om 2004:an kommer att vara en starkare årgång än 2003, så det kanske blir rena vinstlotten för Systembolagets kunder om 2003:an säljer slut internationellt innan 2002:an hunnit sälja slut i Sverige. :D
   
 19. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Dom Perignon 2003

  Känns inte som om Moët direkt jobbar på att hålla DP 2003 hemligt.
  Kolla http://www.facebook.com/domperignon#!/d ... on?sk=wall
  och http://www.2003.domperignon.com/#/home/declaration
  och http://www.domperignon.com/#/en/vintage/

  På en fri marknad så skulle så klart båda årgångarna (-02 och -03), och ett antal äldre, funnits tillgängliga.
  I detta fallet känns det dock mer som om det är M&C Sverige som håller på 03:an för att sälja slut 02:an.
  Dom har en artikel (DP -02) listad på SS fasta sortiment och kan fasa in 03 när 02:an är slut.
  Dom kan däremot inte bara begära att -03 listas på SS fasta sortiment utan vidare.
  Vill dom ha ut -03 parallellt med -02 så får dom lista den på BS med allt vad det innebär av enstycksleveranser (skulle tro att ganska få svenskar köper DP annat än flaskvis) och ökade kostnader jämfört med att ha den på fasta sortimentet. Hade M&C varit lite mer mån om sina svenska kunder så borde dom kanske gjort detta men i det här fallet så är det ju ett dubbelmonopol (en svensk exklusiv importör (dom själva) och en monopolist som distributör) så dom gör som dom vill.
  Halleluja !
   
 20. SV: Dom Perignon 2003

  Jag skickade ju ett mail till Moët Hennessy Sverige från finewines.se Avsaknaden av svar säger väl hur de betraktar den svenska marknaden. Normal hyfs är ju att man svarar även om svaret är intetsägande.
   

Dela sidan