Dom Perignon 2003

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 8 december 2011.

 1. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  SV: Dom Perignon 2003

  Vad mailade du om?
   
 2. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Dom Perignon 2003

  Dom verkar ha annat att göra på fotosidan ser du väl.

  [​IMG]
   
 3. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Dom Perignon 2003

  Ibland blir jag så trött på den här pretentiösa skiten som sprutar ut från dom stora husens marknadsavdelningar.

  Lite exempel från Dompans FB-sida:

  Förutom för dom svenska kunderna då som skall vänta på att 2002 har sålt slut. :D

   
 4. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  SV: Dom Perignon 2003

  Tacka vet ja producenter som är lite underground...
   
 5. Per Stade

  Per Stade Lege artis

  SV: Dom Perignon 2003


   
 6. SV: Dom Perignon 2003

  Jag frågade när de släpper DP2003 i Sverige.
   
 7. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  SV: Dom Perignon 2003

  Brukar det vara så att en importör har monopol på sina producenter?
   
 8. SV: Dom Perignon 2003

  Nja, det beror lite på avtalet, det är ju inte ett monopol direkt men en importör kan ju skriva ett avtal som ger den ensamrätt. Inom EU är det lite mer komplicerat då man inte får begränsa konkurrensen hur som helst.

  I detta fall är det ju Moët Hennessy själv som äger importörern, dvs producent och importör är samma företag. Det är dock ovanligt.
   
 9. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: Dom Perignon 2003

  Vore nästan märkligt om Clos des Goisses inte gör någon 2003:a alls när de gjorde en 2001:a (OK, olika typer av årgångsproblem), eftersom de låter kvantiteten variera mer än de flesta andra.

  Till min förvåning visade det sig att Lanson kommer att göra en Gold Label 2003 (f.n. säljs 2002), vilket jag fick höra vid ett besök där sent i höstas, så man kan fundera på om det möjligen kan komma en Noble Cuvée 2003 också?
   
 10. SV: Dom Perignon 2003

  Du kanske har rätt. Efter jag skrev mitt inlägg så läste jag en artikel med Charles Philipponnat där han uttryckte en ambition om att göra en CdG varje år. 2003 var dock så varmt så med det läget ska det bli intressant att se vad de kan producera.

  Lanson, hmm, var länge sedan jag drack någon Lanson, ryktet säger att de har tagit sig i kragen och blivit en mer ambitiös leverantör igen. Har du några nyliga erfarenheter?

  För övriigt så har jag förstått att DP2003 kommer att släppas i Sverige under maj/juni. Först på restaurang och sedan på SB.

  Ps. Välkommen till forumet
   
 11. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: Dom Perignon 2003

  Börjar bli avvikelse från ämnet, men: Gold Label 2002, då lanserad en månad tidigare, var riktigt bra när jag provade den sent i höstas i samband med en rundvandring hos Lanson. Tog tyvärr inga anteckningar, men 91-92 poäng någonting (och jag är rätt snål i min poängsättning) p.g.a. både friskhet och koncentration, och fortfarande väldigt ung, med tydlig syra, som man förväntar sig av husstilen. Gold Label från stora årgångar är nog det man ska köpa från Lanson, men man behöver lagra den... Deras nya, ekade BdB Clos Lanson (från en liten vingård på baksidan av anläggningen) skulle möjligen lanseras 2012 beroende på hur provsmakningarna föll ut.
   
 12. SV: Dom Perignon 2003

  Att syra inte alltid är lika med stora och lagringsbara champagner håller jag med om. Är personligen inte alls övertygad om 1996an generella storhet lika lite som 1990. De riktigt stora vinerna kan nog uppnå den rätta balansen men det tar många år.

  Så år som 1988 och 1976 däremot, med en bättre balans har visat sig vara de år som producerer de bästa champagnerna.
  Nu går Richard Geoffroy och återigen hävdar att 2003 är ett sådant år. Efter att ha druckit två flaskor samt provat av den på glas så kan jag inte hålla med. Vet att många vinkrititiker och samt en del sommeliers tycker DP03 är extremt bra (RJ ger till och med den högre poäng än 02) men jag kan absolut inte hålla med. DP03 är säkert ett bra vin från en svag årgång samt det kommer alltid att finnas viner som är bra även från denna typ av årgångar. Problemet med 2003 som årgång är att året var allt för varmt och frukten är för mogen vilket skapar ett obalanserat vin.

  För övrigt är jag tveksam när två av LVMHs märken båda går ut med samma budskap om denna årgång

  http://www.thedrinksbusiness.com/2012/0 ... dity-myth/
   
 13. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: Dom Perignon 2003

  "There is no relationship [between acidity and ageing potential]" - har karln blivit nipprig? Eller rättare sagt, är han och alla andra på LVMH så köpta att de bara hittar på för att sälja den årgång som finns till salu nu?

  Vin behöver konserveringsmedel, ju fler desto bättre, för att klara lång lagring. I huvudsak finns syra, socker, tanniner, andra fenoler ("oljighet") och hög alkohol (över 16% ska det då vara) att välja på. Söta vita viner lever på socker + syra, vintage port på socker + alkohol + tanniner o.s.v. Vad ska en Champagne leva på om inte sin syra? Kanske har han svavlat den extra hårt som kompensation men talar tyst om detta? ;)
   
 14. SV: Dom Perignon 2003

  Det var min tanke också. Nu ska ju DP ha runt 8g med socker i dosagen men kanske rundade man den uppåt också.

  Vi har ju haft diskussioner i andra delar av forumet om skördeuttag i champagne. då LMVH är en av de som driver ökat skördeuttag (uppåt 120hl/h) samt en varm årgång så är det väl socker och svavel som ska rädda vinerna. För skojs skull har jag räknat lite på vad Jacquesson har för skördeuttag för sina Lieux Dits, de liggar runt 30-35hl/h och har sett samma siffror för andra mer kvalitetsinriktade odlare. Så att Moët klarar med extrema uttag och varma år att leverera toppviner har jag helt enkelt lite svårt att tro på.
   
 15. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Dom Perignon 2003

  Man kan vända på det och imponeras av den kvalitet som Moët klarar att hålla på Dompa trots den enorma produktionen. De måste sitta på väldigt bra vingårdar.

  Men alla hyllningar till Dompa 2003 är väldigt tröttsamma att höra. Vad ska de säga om 2004:an som lär släppas senare i år? Den lär ju gissningsvis vara bättre än 2003:an. Ska de börja jämföra med 1961:an och prata om att det kan vara århundradets bästa Dom Pérignon?
   
 16. SUPRA

  SUPRA Bäst

  SV: Dom Perignon 2003

  De har precis lanserat en självlysande etikett, så det kan det ju skrivas om :)

  Om man har svårt att hitta dom i vinkällaren, eller kanske bara vill synas på krogen? ;D

  [​IMG]
   
 17. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: Dom Perignon 2003

  "Utan tvekan årets bästa Dom Pérignon-släpp"? :)
   
 18. Crist(al)ian 77

  Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape Administratör

  SV: Dom Perignon 2003

  120hl/ha låter sjukt mycket finns det någon appelation som tillåter så mycket? Om jag räknar rätt (12000/2550 * 4000) blir det minst 18 800 kg druvor per ha om man endast vill använda första pressningen. Är det ens lagligt, brukar inte uttaget ligga mellan 10-15 000 kg/ha?

  Och någon sa att 2003:an inte var massproducerad... ???
   
 19. SV: Dom Perignon 2003

  Den senaste diskussionen kring skördeuttag hade vi i den här tråden som jag ursprungligen startade när jag var i ett rent tristessläge (vet att jag är admin men den andra mer alerta admin brukar hålla reda på mig).
   
 20. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: Dom Perignon 2003

  Jag har rätt svårt att tro att de vingårdar som används till Dom P. ligger lika högt som genomsnittet hos LVMH, eftersom det ofta finns en viss tyngd i vinet.
   

Dela sidan