Empirisk studie av lagringens inverkan med Krug GC

Diskussion i 'Vin' startad av Crist(al)ian 77, 9 februari 2019.

  1. Crist(al)ian 77

    Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape

    Det har diskuterats en hel del om hur man ska lagra vin av förklarliga skäl. Behöver man aktiv kyl- och fuktreglering, temperatur, vibrationer m.m. Parallellt finns även frågan om hur vinet mognar. Har länge tänkt simulera olika lagringstid genom att lagra samma vin under olika förhållanden.

    Till min hjälp som studieobjekt har jag nu valt Krug GC 166e (ID# 217017). Bas 10 med reservvin från 1996.

    7 flaskor totalt:
    1. Kylskåp 5°
    2. Vinkyl 10°
    3. Vinlagringsskåp 14°
    4. Vinkällare aktiv kyla och fukt 14°
    5. Vinkällare -""- ståendes flaska
    6. Vinkällare passiv 6-18°
    7. Kartong i garderob 20°
    Hur viktig är fukten, skadar vibratonerna eller lukter vinet, funkar garderob för långlagring. Men framförallt få möjlighet att prova GC med (simulerad) olika lagringstid samtidigt. Om så där 10-20 år får vi svar när jag korkar upp! :cigarr:

    Andra förslag på lagringsförhållanden som kan vara intressant?
     
    Gradin, KimHartman, Davantz och 21 andra gillar detta.
  2. Poussard

    Poussard Medlem

    Bakluckan på bilen, en låda ute i trädgården året runt.
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  3. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite

    jag är på och provar, Vilket datum ska jag lägga in i kalendern ?
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  4. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Jag ser verkligen framemot en inbjudan. Låter som en grymt intressant provning! :)
     
    Trydebull gillar detta.
  5. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Helt vanlig rumslagring i ”lägenhet” hade varit ett bra komplement.
     
  6. Sigdarve

    Sigdarve Medlem

    Har ingen gjort liknande studier redan? Är ju jätteintressant. Som med min PR SWC 2008, eller DP -08. Räcker det med att lagra den några år i RT, för att få samma resultat som med lagring, vid 10 grader dubbelt så länge? Börjar bli gammal, har inte tid att vänta ;-)
     
    Last edited: 9 februari 2019
    Tomas Lindblom gillar detta.
  7. Silenos

    Silenos Medlem

    Intressant projekt, det är bara att applådera.

    En fundering: Det att du tänker dig en flaska per lagringssätt, medför inte det att helt vanlig flaskvariation kan komma att spela en (allt för) stor roll? Det vore ju trist om du, och vi, efter 15 år inte kan dra några meningsfulla slutsatser av experimentet. Att dra ner på varianterna och köra två pavor per sätt kanske är en god idé?
     
    magnum, Tomas Lindblom och Pontus gillar detta.
  8. Crist(al)ian 77

    Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape

    Menar du synlig flaska i bokhyllan så funderade jag på det men det känns som bortkastade pengar. Den typen av viner har jag druckit alldeles för mycket av. Tips, köp aldrig gamla viner från Italien.:baksmälla:

    Kartong i garderob är mer intressant som jämbördig motståndare.

    Inte mig veterligen men läser gärna om någon känner till någon studie! För att göra en statistisk säkerställd studie behöver man dessutom en sådär 30 flaskor för varje lagringsförhållande...

    Exakt den frågan om mognadshastigheten har plågat mig. Jag gillar mer mogna champagner. Kanske allt slutar med att jag lägger vinerna i garderoben och kläderna i vinkylen.:D

    Dumma svar genererar dumma idéer. Varför inte en Krug Abyss. Sänka ner en flaska i någon sjö. Mörkt, jämn temp och minst sagt fuktigt.

    Som det ser ut nu, boka 6 juni 2039.

    Taget.
     
    Elvis, Patrik Sellin och Mattias Schyberg gillar detta.
  9. Crist(al)ian 77

    Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape

    Jo visst är det så. Dessvärre blir det dubbelt så mycket kapital uppbundet...helst skulle man ha 30x7 flaskor som jag skrev ovan.
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  10. JC:s Vintankar

    JC:s Vintankar Bloggare

    6 juni 2039 perfekt. Jag är på. Har nyss fyllt 90 då. En perfekt nära döden upplevelse
     
    Gladekocken, namkrad, MartinE och 8 andra gillar detta.
  11. thunberg

    thunberg Flaskfantast Moderator

    En perfekt start på veckan!
     
    Emanuel gillar detta.
  12. Sigdarve

    Sigdarve Medlem

    Finns det en optimal temperatur? Kanske det finns en optimal temp för snabblagring och en för långlagring. Tänker man dricka en PR SWC -08 inom fem år, så är det kanske bäst att lagra vid RT.
     
    Last edited: 9 februari 2019
    Mattias Schyberg gillar detta.
  13. Poussard

    Poussard Medlem

    Faktum är att en kompis lade en Ramnista i en låda i trädgården och blindade den sedan mot en normallagrad och ingen märkte nån skillnad. Att ha med ett vin som är direkt fellagrat (mer än garderoben menar jag) hade iaf jag tyckt var kul! (om än ett dyrt experiment..)
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  14. Thirsty

    Thirsty Medlem

    Det torde vara en bra lagringsmiljö. Används av nån på exempelvis Åland (efter inspiration av ett visst förlist skepp).
     
  15. Crist(al)ian 77

    Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape

    Ha, ha. Det hade jag aldrig trott. Hur lång tid pratar vi och var lådan utomhus i solljus och markplan?
     
  16. Christer J

    Christer J Medlem

    Hela saken är intressant. Om någon har referenser till publicerad forskning i ämnet (måste ju finnas tänker jag) så är jag nyfiken på dessa! Börjar söka själv nu också så får jag se om jag finner något matnyttigt.
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  17. vinder

    vinder Medlem

    Trevligt med experimentlusta men jag förstår inte vilken kunskap du förväntar dig erhålla som inte redan är känd. Hur vin ska lagras har varit känt i hundratals, om inte tusentals år.

    Temp: Temperatur mellan 2-18 grader. Högre temp = snabbare mognad, lägre temp = långsammare mognad. Idealtemp: 11-13 grader. Det viktigaste är att temperaturen är stabil.
    Luftfuktighet: Cirka 70%. Hellre lite för hög än för låg.
    Övrigt: Vibrationsfri liggande förvaring i mörker. Omgivande luft ska vara så ren som möjligt från lukter och föroreningar.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Storage_of_wine

    Spara pengarna och köp en DRC La Tache istället så blir du garanterat lyckligare om sisådär 20-30 år...
     
    Last edited: 9 februari 2019
  18. Trydebull

    Trydebull Medlem

    Jag noterar att jag inte är uppbokad den dagen så jag lägger in det i kalendern, hoppas på en inbjudan, och lägger undan till några föråkare till provningen redan nu

    Det här ska bli spännande!
     
    Sörplarn och Crist(al)ian 77 gillar detta.
  19. Patrik Sellin

    Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

    Se till att ha vitlök, eller ännu heller en öppnad burk surströmming, i kylskåpet under hela lagringstiden.
     
  20. jrick

    jrick Medlem

    ”Ingen märkte någon skillnad” är ju helt fel, vi märkte skillnad men tyckte inte att den ena var klart sämre/bättre än den andra. Men jag trodde den som varit utomhus legat på taket, inte en låda i trädgården?
     

Dela sidan