finewines.se remissvar på Alkoholleveransutredningen

Diskussion i 'Övrigt' startad av Anders Landström, 1 november 2014.

 1. ae

  ae Medlem

  Jag man förstår ju inte att de inte ser riskerna i att driva detta för långt? Varför inte låta det vara. Totalt sett en liten del av all alkohol som säljs via distanshandel.
   
  vintomas, gece och kayaker gillar detta.
 2. Peder

  Peder Medlem

 3. Peder

  Peder Medlem

 4. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  Intressant, hovrätten verkar således inte så impad av förslaget?
   
  Per Stade gillar detta.
 5. Peder

  Peder Medlem

  @Emanuel Det ska bli intressant vilken väg man väljer att gå. Väljer man den socialdemokratiska åsikten eller väljer man att lyssna på advokatsamfundet och hovrätten?
   
  Per Stade gillar detta.
 6. Peder

  Peder Medlem

 7. Keen

  Keen slan

  kayaker och Peder gillar detta.
 8. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Tyvärr inte, har stått på "att göra-listan" hela hösten tillsammans med att återuppta bloggandet men det har inte blivit av, mest p.g.a. jobb.
  Trevligt att det fanns remissinstanser som verkar ha avstyrkt utifrån juridiska utgångspunkter. Det finns ju horder av (helt eller delvis skattefinansierade, öppna eller indirekta) anti-alkohol-organisationer utan någon som helst rim och reson, som inte kan skilja på måltidsdrycker och spritmissbruk. Sedan är det ju väldigt ont om sansade, liberala och konsumentvänliga röster som inte direkt kan avfärdas som styrda av sitt vinstintresse. T.ex. Munskänkarna brukar ju tyvärr vara knäpptysta, trots att de kunde ha en viss tyngd med sitt medlemsantal.
   
  kayaker, Larseman, chambertin och 1 annan gillar detta.
 9. Peder

  Peder Medlem

  Här kommer Svenska Läkaresällskapet remissvar. För övrigt så är det ganska komiskt att Svenska Läkaresällskapet som är allierade med IOGT-NTO med flera inte har något emot att man super i deras lokaler. Jag har varit på fest på deras huvudkontor på Klara Östra Kyrkogata 10 och där spottade man inte i glaset och en del av det som serverades var nog oskattat vin vid det tillfället. :D

  http://www.sls.se/Aktuellt/Debatt/Yttrande-Reglering-av-distanshandel-med-alkoholdrycke/
   
 10. Larseman

  Larseman Medlem

  Men det där var ju inget remissvar :confused:
  Man har inga som helst kommentarer på förslaget (annat än att man tillstyrker) utan lanserar helt andra förslag till lagstiftning än det som remissen omfattar. Det verkar mer som att man tar chansen att marknadsföra sina ståndpunkter när man tror att det är någon som lyssnar.
   
  kayaker gillar detta.
 11. kayaker

  kayaker Cyklist

  Det finns få hus som det kalasats lika flitigt i som i Göteborgs Läkaresällskaps hus.
   
  Peder gillar detta.
 12. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Jag kan inte begripa hur någon som vet vad de pratar om kan hänvisa till "desintresseringsprincipen", d.v.s. att utesluta det privata vinstintresset ur alkoholkonsumtionen, år 2016! Till att börja med formulerades den principen för utskänkning i slutet av 1800-talet, tror det var under Göteborgssystemets tidevarv. Så SLS vill ha tillbaka ett statligt monopol på restauranger och krogar för att säkerställa att ingen serverar alkohol med vinst? Hoppsan, det monopolet har vi ju aldrig haft för restauranger avsedda för medel- och överklassen, utan bara på folkrestauranger avsedda för arbetarklassen. (Om jag förstått det rätt, fanns detta monopol kvar ända till 1955, samtidigt som motboken avskaffades.)
  I och med Sveriges EU-inträde år 1995 släpptes monopolet på produktion, import, partihandel och export. Det är t.o.m. så att Systembolaget måste köpa via importörer/partihandlare. Så det är alltid privata vinstdrivande företag direkt involverade i logistikkedjan i Sverige, när alkoholdrycker säljs till kund. Importörerna är också fria i sin prissättning.
  När det gäller importerat vin så fanns det för övrigt inget hinder mot privat vinstintresse före 1995 heller, det var bara det att det var utländskt privat vinstintresse som var OK, i form av producenterna. Så det var egentligen bara för inhemskt producerade spritdrycker (V&S egen produktion) som det någonsin förekommit att det privata vinstintresset uteslöts.
  Men ändå ser man då och då denna princip hänvisad till. Förmodligen för att det är ett så konstigt ord så man verkar smart om man använder det. Eller så använder man det för att det förekom för 100 år sedan i godtemplaragitationen, och varför ska någonsin ett argument överges?
   
  kayaker, Elvis, chambertin och 4 andra gillar detta.
 13. Per Stade

  Per Stade Lege artis

  Svenska Läkaresällskapet förkortas numera SLS(v)
   
  Last edited: 28 december 2016
  vintomas, kayaker och Larseman gillar detta.
 14. Elvis

  Elvis Medlem

  Antagligen exakt så!
   
 15. sunqan

  sunqan Vinös

 16. kayaker

  kayaker Cyklist

 17. Peder

  Peder Medlem

  Snobbalkoholister är vad vi är enligt Sanna Lundell som är gift med en pillertrillare och har en pappa som sjunger om rom i regnet. Gissar att hon är skadad av sin man och far och därför vill förbjuda kvalitetsvin, men glömmer bort att det faktiskt är värre med ett berg av 3-liters kartonger folkhälsomässigt.

  http://www.aftonbladet.se/debatt/a/yBBBg/vin-hem-till-dorren-far-oss-att-supa-mer
   
  Mattias Schyberg och Tomas Lindblom gillar detta.
 18. Larseman

  Larseman Medlem

  Då måste väl systembolaget också sluta med hemleverans, vad är annars skillnaden...?
   
 19. Elvis

  Elvis Medlem

  En väldigt klumpigt skriven debattartikel. Redan första meningen är helt idiotisk:
  "Den som argumenterar för fler sälj- & distributionskanaler för alkohol framhåller gärna hur högre kvalitet och därmed pris kan begränsa konsumtion och alkoholberoende."

  Jag har aldrig hört någon argumentera så.
   
  petterkalle, kayaker och Tomas Lindblom gillar detta.
 20. ChristianB

  ChristianB Medlem

  Det skrivs nog sällan ut, men tankegången är väl Köpa färre och dyrare/bättre -> Mindre mängd alkohol -> Lägre risk för beroende med lägre konsumtion. Om det sedan stämmer är en annan sak, men det är ju upp till var och en att konsumera efter eget tycke. :)
   

Dela sidan