Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Guldkula Champagne

Nu kommer nästa "svenska" champagne, Guldkula Champagne. Det är Håkan Anderson Guldkula som drar igång.

”Det ska bli bra bubblor”, säger han om vinerna som han ska lansera under eget namn nästa år.

Richard Juhlin kommer fungera som rådgivare. Kan det bli bättre? Ser fram emot finewines.se provning nästa år av de "svenska" champagnejättens cuvéer. Svenskt är bra som vi alla vet!
 

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
"En flaska ska kosta mellan 350 kr och 8000 kr beroende på kvalitet"

Spännande med en flaska i samma prisklass som Krug CdM. Kan bli en bra konkurrent...
 
"En flaska ska kosta mellan 350 kr och 8000 kr beroende på kvalitet"

Spännande med en flaska i samma prisklass som Krug CdM. Kan bli en bra konkurrent...

Säger väl det mesta.
En betydande del av utgifterna för dessa bolag ligger inom marknadsföring, inte vinframställning.

Intressant att han som finansman inte tar upp en av de största kostnaderna för ett högkvalitativt vin, kapitalkostnader. Köp av vingårdar, press, vinfat, annan utrustning samt kostnaden att låta vinet ligga 4+ år.

För det är väl inte så att man bara köper in vin och trycker på en egen etikett :)

Å andra sidan, allt går att sälja med mördande reklam, titta bara på Systembolaget.
 

gece

Man vänjer sig.
Vidal Icewine från Blaxsta Vingård görs ju iallafall i Sverige. Priset är ju inte helt i klass med Guldkulan men nästan. Aldrig druckit det men det säljs tydligen slut när det släpps
Blaxsta får klart godkänt för sitt icewine, kan ju kanske diskutera om det är lika bra som det kostar (250 ml kostar lika mycket som 750 ml Château Suduiraut, t.ex.) men frågor om prisvärdhet hör väl inte hemma här? :)
 

Mats

Gone todash....
Vidal Icewine från Blaxsta Vingård görs ju iallafall i Sverige. Priset är ju inte helt i klass med Guldkulan men nästan. Aldrig druckit det men det säljs tydligen slut när det släpps
Ja och sen har vi ju Brännland Iscider, inte exakt vin kanske men speciellt 2011:an kan defenitivt konkurera med bra dessertviner. Men det är klart, jag är förstås lite jävig eftersom jag är uppfödd i Brännland ;)
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Nu kommer nästa "svenska" champagne, Guldkula Champagne. Det är Håkan Anderson Guldkula som drar igång.

Richard Juhlin kommer fungera som rådgivare. Kan det bli bättre? Ser fram emot finewines.se provning nästa år av de "svenska" champagnejättens cuvéer. Svenskt är bra som vi alla vet!
Jag förutsätter att de inte ska producera egen champagne utan att de ska vara négociant-distributeur eller något liknande, och sätta egna etiketter på sådant som de kan få tag på, á la Hatt et Söner gör hittills. Frågan är då hur bra saker man kan hitta på den marknaden? De anonyma stortillverkarna av "byers own brand" (varuhusskumpa) har gissningsvis inget som ens är värt 350 kr, så förmodligen är det kooperativen som kan ha något att erbjuda. Jag har extremt svårt att tro att det ligger något "oupptäckt" hos några anonyma kooperativ som är bättre än Orpale från Union Champagne/De Saint Gall respektive Les Echansons från Mailly, eftersom de två allmänt anses vara de bästa kooperativen. Båda dessa skumpor är riktigt bra, och är i mitt tycke värda sitt pris (typ 60-75 euro), särskilt i bra årgångar. Men på nivån Clos du Mesnil, eller ens Krug Vintage är de inte. (En annan "svensk" producent har i alla fall inte lyckats få tag något som är tillnärmelsevis lika bra som Orpale...) Så det bästa man kan hoppas på är nog Orpale med extra spraylack, annan etikett och reklamsnack från Julle till tio gånger priset. I värsta fall är det Cuvée Grand-Père med extra spraylack, annan etikett och reklamsnack från Julle till tio gånger priset. Jag ser redan framför mig hur vår forumadministratör börjar olja upp motorsågen inför recensionen... :)

Ur DI: "”Namnet fungerar faktiskt väldigt bra”, svarar han på frågan om det är ett lämpligt varumärke, och tillägger att Guldkula är lättare för amerikaner och tyskar att uttala än många av de namn som de franska champagnehusen använder."
Frågan är då om han tänker kalla skumpan Guldkula eller Goldball? Namnet fick mig i alla fall att tänka på den här snubben. Och det finns ju faktiskt en scen med en guldkula i samma film. :D
 

SUPRA

Bäst
Nämnde han "smak" en enda gång?

Han lyckades i alla fall ge intrycket av att han var en av de första svenskarna i USA, ditflyttad i mitten av 80-talet...
 

Keen

slan
I intervjun i DI Weekend gjorde han klart att han inte kunde ett dugg om champagne, men att det skulle bli "bra bubblor". Låter betryggande.

Håkan Anderson Guldkula berättar att han själv inte sitter inne med några specialistkunskaper, vare sig på detta område eller i andra där han gör affärer. I stället förlitar han sig på att samarbeta med experter.

”Det ska bli bra bubblor”, säger han om vinerna som han ska lansera under eget namn nästa år.
 

Silex

Medlem
Vidal Icewine från Blaxsta Vingård görs ju iallafall i Sverige. Priset är ju inte helt i klass med Guldkulan men nästan. Aldrig druckit det men det säljs tydligen slut när det släpps
Jag hade med Vidal Icewine på en provning med Vidal Icewines från Canada för några år sedan. Då klarade det svenska vinet tyvärr inte av konkurrensen och fick samtliga sämst-röster. Då var det ändå det dyraste vinet på provningen. Visst är det fantastiskt att det görs drickbart vin i Sverige, men jag ser det som en kuriositet och lägger hellre mina pengar på något annat. Kan för övrigt tillägga att det görs mycket bra iscider i Canada också, så det kanske är dags för en ny provning där Brännland är med.
 
Jag förutsätter att de inte ska producera egen champagne utan att de ska vara négociant-distributeur eller något liknande, och sätta egna etiketter på sådant som de kan få tag på, á la Hatt et Söner gör hittills. . :D

Nu vet vi ju inte hur Guldkula kommer att hitta sina viner/druvor men Hatt et Söner har de-facto egna vingårdar.

Någon provning av Guldkula blir det nog inte heller. Har inga sådana ambitioner för tillfället
 

Sigdarve

Medlem
Hur bra är skumpan då 0-100?
Någon här, borde väl ha en åsikt om det. Eller har inte någon på forumet druckit den?
 
Last edited:
Toppen