Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag äter vi...(diskussioner, tips och restaurangbesök)

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Var på miniweekend på PM & Vänner i Växjö i helgen och det blev en mycket trevlig och minnesvärd upplevelse.
PM och vänner består av ett snyggt designhotell mitt i stadskärnan som inrymmer ett eget bageri som heter PM Bröd & sovel, en cocktailbar på taket med tillhörande pool, deras matsal samt "framfckan" där det kör en lite mer avslappnad á la carte. På taket finns förutom den stora poolen även en mindre tempererad i anslutning till dusch och bastu där man kan bada varmt året om. Jäkligt snyggt alltihopa.

Strax efter vi anlänt mötte vi upp med en av PM's sommelierer @Patjanga i repan som tog oss ner i källaren som tog oss med på en liten visning i det gamla bankvalvet som numera blivit vinkällare. Lite kul att de behållit de gamla arkivhyllorna på hjul som modifierats för att bära vinflaskor istället för dokument.
Medans jag mest ägnade mig åt mållöst dreglande över alla goda flaskor passade frun på att föreslå att vi skulle välja ut kvällens viner och vi nöjde oss med att ge ett förslag om ungefär vad vi ville spendera på kvällens för att sedan låta proffset sköta resten. Jag klämde väl även in en liten önskan om att det kanske fanns något gott som kunde passa bland alla hyllmeter vällagrad BDX och det gjorde det förstås.

Kvällens middag bestod av nio rätter (menyn bifogad nedan) där de mesta är hämtat från små lokala småländska producenter och upplägget är inspirerat av naturen där man serverar på öländska kalkstenar, snidade trästubbar, askar pyntade med mossa och grenar från skogen och så vidare. Mycket snyggt, inspirerande och framförallt gott.
Till första delen av menyn fick vi in en Francois Raveneau, Chapelot 1er cru 2009 och när så Söderslättsankan sedan klev in på scenen drack vi en Ch Beauséjoir 1995 som började visa sig från sin lite mognare sida även om ungdomens drag fanns där än.
VI hade också nöjet att få träffa kvällens gästspelande sommelier nämligen Paz Levinson från Argentina som skall tävla i årets Sommelier-VM. Vi önskade henne förstås lycka till och lovade att hålla tummarna för att det skulle gå bra!
Med tre välrenommerade Sommelierer på golvet bland de fåtal borden i restaurangen kunde man knappast önska sig en tyngre kompetens på vinfronten och skall jag försöka mig på en jämförelse mot då jag ätit tvåstjärnigt utanför norden så tycker jag att PM håller minst såpass hög kvalitet både på mat och vin och tycker att det är väl värt en omväg till Växjö för att upplevas.
Det kanske skall tilläggas att PM's "systerrestaurang" Postgatan i Kalmar som drivs av folk som gjort sin gröntjänst på PM också håller en liknande hög kvalité om är i miniformat med sina fåtal bord så även Postgatan är värd ett besök om man får chansen.
Här nedan lite bilder.
Jag hör ju till dem som inte gillar att sitta med mobilen uppe och fota när man äter så bilder på maten saknas mestadels tyvärr.

Menyn:
Visa bifogad bild 6156

Vinkällaren:
Visa bifogad bild 6157

Visa bifogad bild 6158

En liten stubbe vid vägens slut full av överraskningar:
Visa bifogad bild 6159
Vinerna:
Visa bifogad bild 6160

Tack för rapporten! Har tänkt åka dit länge men har inte blivit av. Gillar även "vinkällarskåpen". Sen förtjänar väl PM en egen tråd med tanke på vinlistan inte minst. Antar att den fortfarande är humant prissatt.

Men va falls, ingen skumpa. Har du gått över till den mörka sidan!?:confused:
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Tack för rapporten! Har tänkt åka dit länge men har inte blivit av. Gillar även "vinkällarskåpen". Sen förtjänar väl PM en egen tråd med tanke på vinlistan inte minst. Antar att den fortfarande är humant prissatt.

Men va falls, ingen skumpa. Har du gått över till den mörka sidan!?:confused:
-Hade ju förstås med mig egen skumpa till hotellet så vi satt och smög på en Philipponat 08 på rummet innan vi äntrade scenen :)
 

ARhedin

Medlem
Idag kokade jag blåmusslor i Graham Beck, det blev fantastiskt gott. Självklart pommes frites och vitlöksmajonäs till. Graham Beck och Condrieu från Guigal var mycket gott att dricka till.
image.jpeg
image.jpeg
 
Trådskapare
Vino fino

Vino fino

Medlem
Swea Hof, i Jötlabörj, mitt i dimman och råkylan, men maten och sällskapet och miljön värmde.

Vi åt en komponerad meny beståendes av amuse-bouches samt skaldjurstartár, torsk, och crème brûlée. Traditionellt handlag och balanserade smaker, Frankrike möter västkusten. Utmärkt i bättre mellanklass, utmärkt för representation. Alltid nervöst att bjuda göteborgare på mat från havet men jag vågade. Ett enda aber var att någon glömt att salta torsken vilket ställer kritikern inför dilemmat racka ned/vara generös. Det finns krogar i Frankrike där kocken begår harakiri om en gäst frågar efter ett saltkar.... Vi bestämde oss för att vara generösa och bedöma fisken efter kundapplicerat salt, och då var den utmärkt.

Det dracks konsekvent Brocard Chablis '14 till varmrätterna ('14 är onekligen briljant för vit Bggne, men det är rätt mycket exotiska toner i alla jag provat hittills, man famlar lite) och Delheim Edelpatz '12 till dessert. Stabil kvalitet på bägge.

Inga egna bilder tyvärr, sällskapet vill inte synas på Facebook, men jag bifogar lite från wäwäwää. En rolig detalj i sammanhanget var att en av herrarna bakom Upper House (http://www.finewines.se/threads/michelin-nordic-guide-2016.3995/) var med så jag fick gott om tid att grilla honom på upplägg, filosofi, med mera. En mycket glad och, över stjärnan, uppriktigt förvånad herre!

Swea Hof (det uttalas Svea Håååv, för bövelen, inte Svea Håfff som receptionisten fick ur sig, vad är det med folk och språkbildningen nuförtiden?), Västra Hamngatan 3, Gbg
Mat: 4
Prisvärde: 4


swea-hof-torsk-de30c.jpg

sewa.jpg
 

Mattias Schyberg

Administratör
Swea Hof, i Jötlabörj, mitt i dimman och råkylan, men maten och sällskapet och miljön värmde.

Vi åt en komponerad meny beståendes av amuse-bouches samt skaldjurstartár, torsk, och crème brûlée. Traditionellt handlag och balanserade smaker, Frankrike möter västkusten. Utmärkt i bättre mellanklass, utmärkt för representation. Alltid nervöst att bjuda göteborgare på mat från havet men jag vågade. Ett enda aber var att någon glömt att salta torsken vilket ställer kritikern inför dilemmat racka ned/vara generös. Det finns krogar i Frankrike där kocken begår harakiri om en gäst frågar efter ett saltkar.... Vi bestämde oss för att vara generösa och bedöma fisken efter kundapplicerat salt, och då var den utmärkt.

Det dracks konsekvent Brocard Chablis '14 till varmrätterna ('14 är onekligen briljant för vit Bggne, men det är rätt mycket exotiska toner i alla jag provat hittills, man famlar lite) och Delheim Edelpatz '12 till dessert. Stabil kvalitet på bägge.

Inga egna bilder tyvärr, sällskapet vill inte synas på Facebook, men jag bifogar lite från wäwäwää. En rolig detalj i sammanhanget var att en av herrarna bakom Upper House (http://www.finewines.se/threads/michelin-nordic-guide-2016.3995/) var med så jag fick gott om tid att grilla honom på upplägg, filosofi, med mera. En mycket glad och, över stjärnan, uppriktigt förvånad herre!

Swea Hof (det uttalas Svea Håååv, för bövelen, inte Svea Håfff som receptionisten fick ur sig, vad är det med folk och språkbildningen nuförtiden?), Västra Hamngatan 3, Gbg
Mat: 4
Prisvärde: 4


Visa bifogad bild 6419
Visa bifogad bild 6420
Nu blev jag sugen. Det var många år sedan jag var på besök. :)
 

Mattias Schyberg

Administratör
Var på restaurang Magnus & Magnus i torsdags förra veckan. En riktigt charmig och ambitiös restaurang centralt i Göteborg med varm och härlig miljö samt bra mat genomgående med lite lagom modern touch. Blev bjuden via jobbet så det blev tyvärr att "ta vad som serverades" men jag måste säga att de viner som serverades till deras maträtter höll bra klass. Det kliade i mig att försöka övertyga han som bjöd på det hela att låta mig spana in vinlistan, men jag insåg snabbt att jag nog bör hålla mun och ta det som det kommer. ;)

Först ut så blev det oxtartar med dashi, brynt smör, soya och blå kongo. Kan ju som vanligt inte hålla tassarna borta från såna godsaker när det erbjuds och nuförtiden hör det verkligen till vanligheterna att hitta råbiff på alla restauranger med någon form av klass. En helt underbar och mustig variant med lite lagom asiatisk inramning. Till detta serverades ett nöjsamt glas av duglig pinot noir från Monterey som trots liten prislapp smakade lysande. Ganska sval och läskande röd frukt med härlig kryddighet (La Crema Pinot Noir 2012). Någonstans runt (88p) skulle det nog hamnat om jag hade scorat.

Till huvudrätt så blev det lamm med rödbeta, jordärtskocka, palsternacka och vinäger. Inget att klaga på här heller. Lysande komposition med perfekt tillagat lamm. Fick till denna rätt serverat en riktigt trevlig bdx-blandning (mest CF) från Venetien som jag gillade massor. Välstrukturerat och druvtyiskt med ceder, paprika och en mumsig svartvinbärsfrukt med god balans och intensitet (2013 Sorelle Bronca Ardesco Colli Trevigiani IGT). Kommer lätt att köpa italienaren om jag stöter på det igen och om priset är det rätta (max 200 pix). (89-90p)

Det blev lite duglig ost och någon halvtorr medioker Vouvray till dessert. Minns inte mer än så tyvärr. Blev besviken på vinet dock.

För att summera: Magnus & Magnus är en riktigt trevlig restaurang i bra mellanklassnivå. Servitrisen verkade tämligen okunnig, vilket är ett minus, men hon vägde snyggt upp sina brister med charm och värme. Lokalen var helt TOM förutom vårt sällskap. För min del så spelar det föga roll, men många vill säkert ha lite mer liv och rörelse. Jag tycker det är tragiskt att en bra restaurang kan gapa tomt en torsdag som infaller den 25:e. Kanske var det en slump, men jag kommer säkerligen gå tillbaka fler gånger och då passa på att spana in vinlistan lite noggrannare också.

Tummen upp!
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Restaurang Tani (Gaienmae, Tokyo) Två personer med mellanmenyer och BYOB = knappt 1600kr. Saknar stjärna, men med deras precision, perfektion och superba service, så så skulle de få enormt med press samt förmodligen också en stjärna om de bara relokerade till tex Stlm...

Vi drack medhavd 2006 Force Majeure Collaboration Series Ptera Ciel du Cheval Vineyard. Traditionellt rustik fransk mat kommer alltid att figurera i mina våtaste drömmar. Man tar vara på hela djuren, inklusive tjocktarmen (andouillette undviker jag dock vanligtvis). Och man äter gärna ALLA djur man kommer över. Hos Tani så piffar man upp utbudet av grönsaker med bla japanskodlade rättikor, kabu och bladgrönt ( sorter som jag känner igen smakerna på, men inte riktigt vet vad de heter ).

image.jpeg

En av världens bästa löksoppor. Eller vad tycker du @Innertällmo Bryggeri ?

image.jpeg

Sparrisfantasi - vårens primörer börjar så smått dyka upp på menyerna nu! Yummy!

image.jpeg

Rökt fet fisk och inlagda grönsaker. Helt magiskt!

image.jpeg

Hustruns huvudrätt: kyckling i en perfekt smörsås och rapsblommor.

image.jpeg

Min huvudrätt: grisfötter i madeirareduktion. Underbart tuggmotstånd och knaster. Me like! Gillar att känna mig som en barbar :)

Missade ostbrickan. Ful men underbar, med bla det absolut bästa från appellationen Bourgogne: rinnigt mogen Epoisses.

image.jpeg

Mont Blanc med vinterns underbara jordbgubbar som vi kände doften av långt innan de kom på bordet.

image.jpeg

Toalettmotiv. Danska frimärken?!?
 
Last edited:

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
Jag har självdiciplin som ett barn i en godisbutik. Det vill säga ytterst begränsad.
Jag smet in till staden för att fota lite, som en bör, när vädret ändå var så fint. Stannade till vid stadshuset och spanade lite och lullade sen så sakteliga mot Gamla stan. Jag tänkte ta en liten lunch på 19 Glas, vilket kan kvala in som mitt favvolunchställe i Stockholm. Mycket, mycket bra för en liten peng. Förrätt var bakad rotselleri med syrad grädde, brynt smör och rostade hasselnötter och till varmrätt tog jag leverkorven med råraka, karamelliserad lök och syrad rödkål. Exemplariskt för 130 kronor. Exemplariskt bra till var också Örebro Bitter från Närke Kulturbryggeri, Sveriges kanske bästa bärs. Enastående god. Så god, faktiskt, att jag missade mitt nästa fotoställe och efter ett antal timmar lullade ned till the Burgundy för att säga hej. Vilket även det var ett logiskt felslut. På menyn den här veckan har de nämligen Mästarsåsen, den Bearnaise som Einarsson tävlade mot Jureskog med häromveckan. Till såsen får man tomatsallad och grymma pommes. Enastående gott med ett glas bättre bourgogne som jag nu inte minns vad det var. Jag är en rookie.
Efter steaken ville jag också prova råbiffen från Pubologi som även den var grym, men lite speciell; massor med hyvlad mandel gjorde att den såg ut, och smakade, lite som en toscatårta. Avslutade med en bit bättre comté inne på djuret.
Fruktansvärt god kväll.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Jag har självdiciplin som ett barn i en godisbutik. Det vill säga ytterst begränsad.
Jag smet in till staden för att fota lite, som en bör, när vädret ändå var så fint. Stannade till vid stadshuset och spanade lite och lullade sen så sakteliga mot Gamla stan. Jag tänkte ta en liten lunch på 19 Glas, vilket kan kvala in som mitt favvolunchställe i Stockholm. Mycket, mycket bra för en liten peng. Förrätt var bakad rotselleri med syrad grädde, brynt smör och rostade hasselnötter och till varmrätt tog jag leverkorven med råraka, karamelliserad lök och syrad rödkål. Exemplariskt för 130 kronor. Exemplariskt bra till var också Örebro Bitter från Närke Kulturbryggeri, Sveriges kanske bästa bärs. Enastående god. Så god, faktiskt, att jag missade mitt nästa fotoställe och efter ett antal timmar lullade ned till the Burgundy för att säga hej. Vilket även det var ett logiskt felslut. På menyn den här veckan har de nämligen Mästarsåsen, den Bearnaise som Einarsson tävlade mot Jureskog med häromveckan. Till såsen får man tomatsallad och grymma pommes. Enastående gott med ett glas bättre bourgogne som jag nu inte minns vad det var. Jag är en rookie.
Efter steaken ville jag också prova råbiffen från Pubologi som även den var grym, men lite speciell; massor med hyvlad mandel gjorde att den såg ut, och smakade, lite som en toscatårta. Avslutade med en bit bättre comté inne på djuret.
Fruktansvärt god kväll.
Det snålvattnas i hela framdelen av mitt ansikte... Saknar egentligen bara bildbevisen. Du var ju uppenbarligen utrustad med kamera, eller söp du bort den? :p
Igen?
 
Last edited:

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
Det snålvattnas i hela framdelen av mitt ansikte... Saknar egentligen bara bildbevisen. Du var ju uppenbarligen utrustad med kamera, eller söp du bort den? :p
Igen?
Det är en fullt berättigad fråga! Men, precis som Per säger, så lekte jag på forumkontot. :) Jag kom på att det kan vara bra att dra igång det igen!
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
nu låter jag gnällig, men det är ont om finefood på #finewinesse.
Betydligt mer av den varan på @japanmat :cool:
 

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
nu låter jag gnällig, men det är ont om finefood på #finewinesse.
Betydligt mer av den varan på @japanmat :cool:

Jag är av åsikten att finefood är mat som är god och vällagad. Har aldrig riktigt fastnat för stjärnätandet, jag blir mest stressad av att sitta i fyra timmar och äta puread palsternacka. :D

Därmed inte sagt att jag inte förstå de som gillar att äta stjärnor. :)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Jag är av åsikten att finefood är mat som är god och vällagad. Har aldrig riktigt fastnat för stjärnätandet, jag blir mest stressad av att sitta i fyra timmar och äta puread palsternacka. :D

Därmed inte sagt att jag inte förstå de som gillar att äta stjärnor. :)
Mat som varken är god eller vällagad har ju ingen plats någonstans. Puread palsternacka låter mest som veganernas alternativa julmiddagsersättning av risgrynsgröt.
Riktigt bra mat behöver inte ruinera ätarna. Men, det finns genier som uppfinner nytt och sig själva om och om igen. De går liksom utanför det möjliga. Att få ta del av deras resor är fantastiskt spännande och givande. De här genierna är dessutom lågmälda, ödmjuka och gör ingenting annat. Aldrig någonsin. Och jobbar minst sex dagar i veckan, där den sjunde dagen viks till studier och experiment och bokföring. (Precis som min ögonkirurg i Japan, som även på sin lediga dag besöker sina patienter och som aldrig tagit semester.)
Deras alster går långt utanför det som "bara" är gott, nöjaktigt eller "good enough". De öppnar upp portarna till nya universum. Lyckades ju få @Mattias S till våra tre viktigaste Tokyo vattenhål för fast vatten (jmf "flytande föda") och tror bestämt han upplevde lite "wow", men inte för stjärnorna.

Även om jag inte är någon som behöver nya Universa varje dag, så nog faen njuter jag av att få ta del av dem :)
 
Last edited:

Mattias Schyberg

Administratör
Mat som varken är god eller vällagad har ju ingen plats någonstans. Puread palsternacka låter mest som veganernas alternativa julmiddagsersättning av risgrynsgröt.
Riktigt bra mat behöver inte ruinera ätarna. Men, det finns genier som uppfinner nytt och sig själva om och om igen. De går liksom utanför det möjliga. Att få ta del av deras resor är fantastiskt spännande och givande. De här genierna är dessutom lågmälda, ödmjuka och gör ingenting annat. Aldrig någonsin. Och jobbar minst sex dagar i veckan, där den sjunde dagen viks till studier och experiment och bokföring. (Precis som min ögonkirurg i Japan, som även på sin lediga dag besöker sina patienter och som aldrig tagit semester.)
Deras alster går långt utanför det som "bara" är gott, nöjaktigt eller "good enough". De öppnar upp portarna till nya universum. Lyckades ju få @Mattias S till våra tre viktigaste Tokyo vattenhål för fast vatten (jmf "flytande föda") och tror bestämt han upplevde lite "wow", men inte för stjärnorna.

Även om jag inte är någon som behöver nya Universa varje dag, så nog faen njuter jag av att få ta del av dem :)
Jag älskade varje sekund av Japan. De restauranger av mer eller mindre stjärnklass som jag och frun hade äran att besöka rockade strumporna av oss. Hög nivå, mycket spännande på tallriken och det mesta smakade underbart. Världens mest ödmjuka personal dessutom. Vinkunskaperna var genomgående ganska usla med något undantag visserligen, men det var bara skönt som omväxling.

På de flesta besök så hade vi ju dessutom dig och Akiko att njuta av, så det blir lite orättvist då det skulle få även en medioker pizzeria att kännas underbar. ;)

Men, faktum är: Om jag skulle ranka mina restaurangupplevelser efter ENBART upplevelsen i munnen så finns världens hittills bästa restaurang i världsmetropolen Göteborg. 28+ har ingen märkvärdig typ av mat (ingen rök eller sparris som fått bada i flytande kväve), men den är magiskt god i all sin enkelhet. :)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Jag älskade varje sekund av Japan. De restauranger av mer eller mindre stjärnklass som jag och frun hade äran att besöka rockade strumporna av oss. Hög nivå, mycket spännande på tallriken och det mesta smakade underbart. Världens mest ödmjuka personal dessutom. Vinkunskaperna var genomgående ganska usla med något undantag visserligen, men det var bara skönt som omväxling.

På de flesta besök så hade vi ju dessutom dig och Akiko att njuta av, så det blir lite orättvist då det skulle få även en medioker pizzeria att kännas underbar. ;)

Men, faktum är: Om jag skulle ranka mina restaurangupplevelser efter ENBART upplevelsen i munnen så finns världens hittills bästa restaurang i världsmetropolen Göteborg. 28+ har ingen märkvärdig typ av mat (ingen rök eller sparris som fått bada i flytande kväve), men den är magiskt god i all sin enkelhet. :)
Visst blir man som lyckligast på sin facon :)
十人十色。
 
Trådskapare
Vino fino

Vino fino

Medlem
Sen frukost/ halv lunch (brunch?) på Kajutan och sedan hel lunch på Market på samma gata. Rosenlundsgatan alltså. Jötlabårjj.

Utmärkt laxtoast med en underbart delikat ungsbakad bit plus några perfekt gravade skivor. Dillfri hovmästarsås (såsen som så många svenska kockar borde skämmas för) var utsökt, perfekt balanserad, inte ett spår av Worcestershire eller andra styggelser, och lite tuggmotstånd från senapen. Sammantaget väldigt gott och väl avstämt. Inte billigt men riktigt hantverk.
Kajutan: 4,5 (i sin kategori)

Market verkar vara inrett av samma dårar som springer runt i Sthlm och gör krogarna till veritabla hörselskademiljöer ("bort med allt som kan dämpa ljud") och prissättningen verkar också hämtad från Stureplan. KoMex? Ja varför inte, nu när allt gastronomiskt är tillåtet och inget är heligt. Min panko-vitling med tät kokossås och kokta potäter kändes dock mer som SveThai än ett möte mellan Korea och Mexiko. Men det var gott. Bra fisk, utmärkt tät sås med ett eko av grön curry. Potatisen var också bra, även om jag inte riktigt förstod hur den hamnat där.
Ett extra plus för alla vackra fruntimmer som var där. Den där inredesarkitektoniska kombinationen av bilverkstad/snickeri/ölhall verkar av någon anledning vara en magnet för vackra damer. Såna ställen i sthlm har också en överrepresentation tycker jag mig ha märkt.
Market: 4

IMG_0049.JPG

 
Toppen