Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Om vinet har toner av rök i doft och smak så kunde det ju passa med oxtartar och om man vill, en lätt sotad sådan. Carpaccio med rå hyvlad champinjon, askolja, lite tryffel, flingsalt och kanske några gröna blad till kunde passa. Syltade senapsfrön för att bryta lite mot det rökiga och lite beska.
Bra tänkt! Carpaccio är bra till nästan allt.

Då återstår bara att hitta en restaurang med någon av dessa rätter på menyn :)
...men, det får bli nästa gång jag drabbas av ett övereldat vin :)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Med anledning av den mycket askigt rökiga Tintilian häromsistens gjode jag en liten googling. Drog ordentligt på mungiporna i hänförd igenkänning åt vad jag fann på Wikipedia:

The D.O.C. “Tintilia del Molise” red wines, when entering the market, must match the following characteristics:
  • Colour: deep ruby red, with purple shades
  • Smell: winey, intense, pleasant, peculiar :bäver:
  • Taste: dry, harmonious, soft, peculiar :eek:
  • Minimum total alcoholic strength by volume: 11,50% vol.
  • Minimum total acidity: 4,50 g/l
  • Minimum sugar-free extract: 21,00 g/l.
 
Precis avslutat ännu en provningsvecka i Mosel. Hoppas på att orka skriva ett litet reportage från de mer intressanta provningarna på sikt.

Här va några av höjdpunkterna vi hade på middagarna under veckan.

Berncasteler Doctor Rieslibng Kabinett 2021 ( Dr H. Thanisch), med trevlig utsikt över Berncastel.
Väldigt typisk Kab för 2021 i Mosel. Rejält hög syra och fin mineral. Lite avsaknad av djup men potentialen vid lagring är stor.
1658762221749.png


Mattias Kerpen som förra året tog över efter sin far Martin (som ansvarar för den stora rieslingauktionen varje år) producerar löjligt prisvärda viner från snustorrt till motsatsen.
2003 Graacher Domprobst Riesling Auslese var magiskt. Torkade frukter, saffran, svag bensindoft och syra man bara kan drömma om.
1658762892163.png



Resans höjpunkt åtnjöts på den legendariska restaurangen Zeltinger Hof, med en vinlista på över 3000 olika rieslingar från 1904-2021.
Ett Eiswein från mitt födelseår, ingen beskrivning behövs. För mig är detta så nära 100p man kommer.
Studert Prum 1992 Eiswein Whelener Sonnenuhr i perfekt skick.
1658763190015.png
 

Sonderlese

Medlem
Precis avslutat ännu en provningsvecka i Mosel. Hoppas på att orka skriva ett litet reportage från de mer intressanta provningarna på sikt.

Här va några av höjdpunkterna vi hade på middagarna under veckan.

Berncasteler Doctor Rieslibng Kabinett 2021 ( Dr H. Thanisch), med trevlig utsikt över Berncastel.
Väldigt typisk Kab för 2021 i Mosel. Rejält hög syra och fin mineral. Lite avsaknad av djup men potentialen vid lagring är stor.
Visa bifogad bild 26736

Mattias Kerpen som förra året tog över efter sin far Martin (som ansvarar för den stora rieslingauktionen varje år) producerar löjligt prisvärda viner från snustorrt till motsatsen.
2003 Graacher Domprobst Riesling Auslese var magiskt. Torkade frukter, saffran, svag bensindoft och syra man bara kan drömma om.
Visa bifogad bild 26737


Resans höjpunkt åtnjöts på den legendariska restaurangen Zeltinger Hof, med en vinlista på över 3000 olika rieslingar från 1904-2021.
Ett Eiswein från mitt födelseår, ingen beskrivning behövs. För mig är detta så nära 100p man kommer.
Studert Prum 1992 Eiswein Whelener Sonnenuhr i perfekt skick.
Visa bifogad bild 26738
Så underbart! Jag känner igen mig från maj 2017.
Men nu är det 2022 och du har provsmakat huvudsakligen årgång 2021? Jag skulle verkligen uppskatta alla redogörelser för årgången du förmår att dela med dig! Tack på förhand!
 
Så underbart! Jag känner igen mig från maj 2017.
Men nu är det 2022 och du har provsmakat huvudsakligen årgång 2021? Jag skulle verkligen uppskatta alla redogörelser för årgången du förmår att dela med dig! Tack på förhand!
Ska absolut skriva av mig vid tillfälle. Speciell årgång med långlagringspotential men små uttag.
 
F8CC4505-C789-48FC-A4D7-CB04C6202BB2.jpeg


2019 Weingut Keller Riesling ”Von der fels”
Fruktig doft med gröna äpplen, limeskal och mineralitet.
Torrt, fruktigt med fin syra i munnen. Bra längd, sjysst slut och ett elegant vin för prislappen. Mår säkert bra av några år till men gott nu.

Dracks till varmrökt lax, västerbottenostpaj och skagenröra som höll syran stången bra.(91p)
 

Johan L

Medlem
Rhonea Carte Or Muscat de Beaumes de Venise 2018
Omisskännlig muscat med den där blommiga, lätt parfymerade doften. Frukten drar åt persika och marmelad. Hyggligt välintegrerad sötma, men inte helt sömlöst och emellanåt blir det lite sockerlagskänsla över det. Bäst sval, alkoholen och en lätt beska dyker upp med lite värme i glaset.
 

Vingubben

Medlem
C8BD943F-2747-41C2-89B8-784B9F67CF24.jpeg

Domain Cordier, Saint Veran, 2018

Det har blivit en hel del vin i sommar men få noter så nu kommer lite bättring. En av Cordiers enklare viner men redan här får man bra bourgognekänsla, och detta för högst rimliga pengar. 2018 känns som en årgång där dom flesta har fått till rätt hyggliga viner, så även Cordier. Kanske lite väl ekat då frukten är lite dämpad. Honugnsmelonen finns där, och en hel del dumlekola och ett avslut med smör och kanelbulle. Starka 88p.
 

LeChat

Medlem
9309A6DE-2E0F-4A4D-866D-350F6AE3294C.jpeg

2016 Fontodi Chianti Classico
2013 Ciacci Piccolomini d'Aragona Brunello di Montalcino Pianrosso

Öppnade en 2016 Fontodi CC igår som nu verkar vara i en fas där vresiga tanniner gör upp med tuffa syror. Betydligt trevligare vin idag när de lugnat ner sig.
Blir dock lite grov i jämförelse med brunellon, men för runt 200:- är den ett fynd.

Inte druckit brunello på ett tag. Men så hänförande vacker och sensuell denna druva kan vara, för så väl öga som gom.
Fontodin är bra men Pianrosson är det bättre vinet med en överlägsen komplexitet och elegans.

Pizza & vin är ju alltid en fantastisk combo. Så ikväll gör vi läcker pizza med mozzarella, parmaskinka, tomat, parmesan och ruccola.
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Chardonnaytest idag. Hur står sig en 96p Suckling, 93p Parker Argentinsk chardonnay för under 200 pistoler mot en "billig"/den "billigaste"? Grand Crun från Bourgogne?
enemigo denis.jpg

2019 El Enemigo Chardonnay: doft av smör, blöt ylle, torkad aprikos, röda äpplen, banan och lime. I smaken finns lime, aprikos, banan, kalksten, ylle och apelsin. Rejäl syra, fräsch, koncentrerad frukt och balanserade fat. Tillgängligt och mycket insmickrade. 96 pinnar är att ta i, 93 sträcker nog det hela, men det är kanske inte så långt ifrån? I min värld får det 91p.
2018 Domaine Denis Père et Fils Corton-Charlemagne: Mer smör och ylle i doften än Enemigo, men här finns också banan och aprikos tillsammans med vanilj och liljekonvalj. Smakar pomerans, smör järnfilspån, sardell, aprikos och vanilj. Ännu mer syra än Enemigo, fräsch frukt, fet och vaxig, snygg sälta, stram och koncentrerad. Mer djup och komplexitet än Enemigo. Hyfsat tillgänglig, men det tar nog åtskilliga år innan det här vinet kommer att nå sin topp. 92-93p idag.
Jag tycker att Denis slår Enemigo redan idag, men trots att den är en "billig" Corton-Charlemagne kostar den 3,5 gånger så mycket. Är det värt pengarna? För känslan: ja, för smaken: nej. Jag kommer i alla fall att köpa fler av båda två ;).
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
2017 Casanuova di Nittardi Chianti Classico Vigna Doghessa

I Zalto Universal; mkt behaglig doft av....bränt pinjeträ, på gränsen till gamla slipers, liksom tjära, det kommer lite färsk slalompjäxaplast senare och möjligen ett uns björnklister.

I munnen, medelfylligt på gränsen till lätt , viss syra, bra smak, de gamla vanliga markörerna av bittermandel o körsbärskärnor men lite mer elegant i smak och eftersmak. Viss eldighet, 14% gör sig påmind. Bra vin, som väntat och vanligt. Borde bunkra en flock och korka upp om sådär 10-14 år. Några nackdelar? Tja, finns bara i TS. Finns det något liknande? Jo, men jag kommer inte i skrivande stund på vad tyvärr. Ek? Ja, helt klart, men inte lika påtagligt som hos tex Castello Fonterutoli, lite mer nyanserat. Ok, dags att bege sig ut i regnet och grilla den benfria kalvkotlettraden. Eller ”kalvytterfilé” på ica-språk.
Visa bifogad bild 20498
Efter att ha läst åtskilliga av @The Wall s episka hymner till detta vin, bad jag en mycket god vän inhandla tvenne buteljer åt mig på SB. Årgång: 2019.

Låter dem vila till sig i Sverige under några år. Sen jäklar! :p
 

thunberg

Flaskfantast
Administratör
Jag kan lugna @StefanAkiko och mig själv, det är samma vin enligt importören som jag just pratat med. Nittardi har av någon oklar anledning bytt namnet från Vigna Doghessa till La Doghessa.
 

LeChat

Medlem
0E1207C7-D06D-4B6D-9B56-9AE72D7E6DB5.jpeg

2012 Penfolds Shiraz St. Henri

Dricks inte mycket från Australien här hemma så därför känns det lite extra när en plockar fram en St. Henri.
Att detta är ett seriöst och gott vin är ju ingen nyhet för vinnördar, men det är faktiskt bara andra gången som jag dricker det.
I smaken så finns det en liiiten dragning åt svarta vingummin men egentligen är det inget som stör. Fruktigare och lite fylligare än norra Rhone är det ju, men samtidigt strukturerat och bra balanserat.
Känns som att detta vin kommer göra sig bra i kvällssolen till en generös BBQ-tallrik.
 

m_trobeck

Ständigt sökande. Rotlös.
Mycket skrivet om Mosel på sistone – svårt då att inte själv falla dit och rota fram en långhals.

Hittade en Joh. Jos. Prüm Bernkasteler Badstube Spätlese 2020

Drack den under ett par dagar till allt från sushi till kantareller, men mest bara som sig självt.

Det här är gott på riktigt. Visst är det ungt. Syran och sötman finns där men lite på varsin kant fortfarande. De möts inte sådär helt magiskt, än. Doft och smak av honungsmelon och citrus/lime/citron. Sött, men även syrligt.
Skulle det må bra av att ligga till sig lite? Tveklöst. Men, jag är ändå glad att jag öppnade flaskan för det är riktigt smaskigt redan nu!

Mer Mosel! Mer Spätlese!
91p!!
 

Attachments

  • 6F00C193-0F85-446C-A8BB-5BC8A4C6FE1B.jpeg
    6F00C193-0F85-446C-A8BB-5BC8A4C6FE1B.jpeg
    39,1 KB · Visningar: 51

m_trobeck

Ständigt sökande. Rotlös.
Mycket skrivet om Mosel på sistone – svårt då att inte själv falla dit och rota fram en långhals.

Hittade en Joh. Jos. Prüm Bernkasteler Badstube Spätlese 2020

Drack den under ett par dagar till allt från sushi till kantareller, men mest bara som sig självt.

Det här är gott på riktigt. Visst är det ungt. Syran och sötman finns där men lite på varsin kant fortfarande. De möts inte sådär helt magiskt, än. Doft och smak av honungsmelon och citrus/lime/citron. Sött, men även syrligt.
Skulle det må bra av att ligga till sig lite? Tveklöst. Men, jag är ändå glad att jag öppnade flaskan för det är riktigt smaskigt redan nu!

Mer Mosel! Mer Spätlese!
91p!!
En sak till!
Alkoholhalten på 7,5% gör ju att man kan betrakta och behandla en vanlig flaska som en halvflaska!
 

Magikern

Medlem
Palmento Costanzo Contrada Santo Spirito 2017

Doft: balsamvinäger, körsbär och lingon. Ungt och dämpat och italienskt,
Attack: Jordgubbar, smultron och kanske lite lingon. En smula tunn och dämpad attack.
Mellansmak: Silkestanniner och vresig frukt. Lite tunt och intensiteten hade kunnat vara högre och kanske även syran.
Eftersmak: Rätt sträv och lång. Balansen finns där men det är lite väl mycket medioker nebbiolo över vinet.

Jag nöjer mig med att sätta 89+ idag och vinet är inte speciellt prisvärt i mitt tycke. Någon som provat?
 
Toppen