Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

The Wall

Medlem
2020 Casali del Barone Barbaresco

Samtidigt som vi rörde runt i den blivande örtrisotton knackade det på dörren och en låda Casali del Barone Barbaresco dök upp. Kanske läge att jämföra med 2019 Produttori när den ändå är öppnad? Efter knappt en sekunds betänketid åkte en kork och vinet hälldes raskt ner i Zalto Bourgogne/nebbiolo. Från leverans till glas på under 32 sekunder. Nytt personligt rekord.

Direkt efter leverans; här är doften klart spetsigare med mer nypon och spearmint ”in your nose” än i Produttori, Den vanliga bittermandeln och dess ständiga följeslagare körsbärskärnor finns med, men håller sig lite mer i bakgrunden. Lite svart te, typ Earl Grey med lite en skvätt felsorterad Söderblandning (”blommor”) infinner sig. Dock, aningen platt doft som drar en smula åt kryddpeppar och ingefära.

Mun; syrlig, sträv, helt ok, smak matchar inte doft och känns som att smaken kommer på efterkälken. Dock, hustrun uppskattade den nyöppnade Baronen mer den luftade Produttorin som hon tyckte blivit lite intetsägande. Oavsett, 6 butts Barone för 97 euro fraktat och klart, what’s not to like? Tja, det skulle vara att frakten kostade lika mycket som flaskorna.
 
2019 Produttori del Barbaresco

Är nyfiken på hur den som vanligt ”förmodligen bästa årgången på länge” ter sig i ung kostym så till kvällens middag i form av örtrisotto med panko- och parmesanpanerade kycklinginnerfiléer rycker vi upp en kork och häller ner i Zalto Bourgogne/nebbiolo.

Intrycket direkt efter plopp:

Fin ton av intensiv, men ändå diskret, bittermandel samt sedvanliga körsbär. Smygande spearmint och antydan till lite högre alkoholhalt trots att den stannar på normala 14%. Känns lite yrvaken och någon timme i karaff lär nog väcka den till liv.

I munnen; sträv, syrlig, viss beska, saliven flödar samtidigt som eftersmaken klingar av. Känns tillgänglig redan nu.

Tre timmar senare; lite mer anonym doft, dock att spearmint har fått sällskap av nästan utslagna nyponrosor och lite tjära (tänk tjärpastiller Terva Leijona från Finlandsfärjan).

I munnen; mildare, även om tanninerna utgör dugliga eftertrupper. Vi tar ”a fridgecheck” och får rygg (dvs get back) imorgon eller på söndag.

Över och ut som vi säger på golfbanan när det finns vita pinnar i närheten.
Tack för läsvärd tasting note! Och middagen lät inte heller helt fel 😋
 

LeChat

Medlem
IMG_6484.jpeg

1996 Château Poujeaux

Klassisk old school bordeaux som utvecklats färdigt. Mogen komplexitet med goda jordtoner och sparsamt med stalltoner. Finns en liten aningens varm känsla över vinet med en något diffus russinton som jag inte vet om jag riktigt kommer överens med. Men som med allt annat i livet så gäller det att fokusera på det som är bra!
IMG_6488.jpeg


Och här en annan sanning…
IMG_6475.jpeg
 

KimHartman

Medlem
IMG_1239.jpeg


2008 Château Léoville Las Cases

Four hours of air prior to tasting. Black and red currants, stone, earth, freshly ground coffee beans, milk chocolate, salty licorice, fudge. Fresh, vibrant acid, moderate tannins. Elegance before power, and thankfully no sign of alcohol. The fruit is soft and almost fragile, but lingers and asserts itself in the long finish. Very fine, but not quite at the same level as the brilliant 2006, which I had recently. Drink with a long decant or hold.

94 p
 

LeChat

Medlem
Visa bifogad bild 32840

2008 Château Léoville Las Cases

Four hours of air prior to tasting. Black and red currants, stone, earth, freshly ground coffee beans, milk chocolate, salty licorice, fudge. Fresh, vibrant acid, moderate tannins. Elegance before power, and thankfully no sign of alcohol. The fruit is soft and almost fragile, but lingers and asserts itself in the long finish. Very fine, but not quite at the same level as the brilliant 2006, which I had recently. Drink with a long decant or hold.

94 p
Tack för info! Har ett par flaskor av denna och varit nyfiken på att kolla läget. Känns som att jag kan stilla nyfikenheten några år till.
 

LeChat

Medlem
IMG_6491.jpeg

2016 Joseph Drouhin Beaune 1er Cru Les Cras

Smaskiga röd bär och en antydan av lite rabarber. Inga direkta mognadstoner att tala om men utvecklas fint i glaset och mer jordiga toner tillkommer. Bra läskande syra av 2016-karaktär. Både doften och smaken är faktiskt något bättre än vad jag förväntade mig, men kanske att jag ändå saknar lite mer eleganta drag i en bourgogne av högre kvalitet. 14% bidrar säkert till att skapa ett lite fläskigare uttryck.

Drack denna senast i januari 2023. Känns som att den börjar sitta ihop som den ska, men kvalitetsmässigt är det svårt att riktigt ta den för en premier cru. En riktigt bra bybourgogne skulle kännas mer rättvisande.

På tallriken blir det någon form av majskyckling. Mer än så har kocken, frun inte avslöjat. Spännande och säkerligen gott!
 
IMG_4093.jpeg

Farsan kokar griskinder hela dagen och jag hittar svamp i skogen under tiden. Mycket trevligt att hänga med mina 80+ föräldrar en helg och ha det gott.

Denna flaska Grand Puy-Lacoste 1985 är troligen ett primörköp av farsan när det begav sej. Det är uppenbart i en lite långsam nedförsbacke just nu. Men mycket njutbar ändå. Svårt att sätta poäng på det finstämda när strukturen vacklar lite. Hela kvällen är iaf 95+.

Förra sommaren hade jag med en 1985 Mouton Rothschild och den var tröttare än denna flaskan. Det är nog få Bordeauxer från 1985 som är i full sving idag
 
Last edited:

The Wall

Medlem
Visa bifogad bild 32844
Farsan kokar griskinder hela dagen och jag hittar svamp i skogen under tiden. Mycket trevligt att hänga med mina 80+ föräldrar en helg och ha det gott.

Denna flaska Grand Puy-Lacoste 1985 är troligen ett primörköp av farsan när det begav sej. Det är uppenbart i en lite långsam nedförsbacke just nu. Men mycket njutbar ändå. Svårt att sätta poäng på det finstämda när strukturen vacklar lite. Hela kvällen är iaf 95+.

Förra sommaren hade jag med en 1985 Mouton Rothschild och den var tröttare än denna flaskan. Det är nog få Bordeauxer från 1985 som är i full sving idag
En sån dag är ovärderlig, även om vinet sviktar. 👌
 

buteljen

Medlem
IMG_8277.jpeg


2015 Château Barréjat Tradition
Blev nyfiken på detta vin när Niklas på Grappe skrev om det på insta för ett tag sedan. Kommer från Madiran och är en blend av 60% Tannat och 40 % Cab Franc/Cab Sav.

I doften mörka bär, lite choklad, rostade toner. I smaken ganska strävt (drack det utan mat), mörka bär igen och lite sotiga toner. Ganska modest intensitet och komplexitet, ingen superlång finish. Rustikt. Det låter ju lite trist men det är ändå charmigt, balanserat och mycket välgjort. Gillar man att dricka bra “vardagsviner” så är detta helt klart en kandidat som kommer att passa perfekt till höstgrytan för låga 139 kr. Dessutom nio år på nacken.

Så här skrev NB:
This wine is indeed a traditional expression, much leaner, less alcoholic and oaky than most other wines you find on the market. At nine years of age the tannins have also mellowed to approachability, leaving but a lingering memory of the tightness the wine possessed in its youth …. In the end the quality that was most outstanding in the wine was quaffability.

(Står listad som 2014, men det är 2015 som levereras)
 
Last edited:
Visa bifogad bild 32845

2015 Château Barréjat Tradition
Blev nyfiken på detta vin när Niklas på Grappe skrev om det på insta för ett tag sedan. Kommer från Madiran och är en blend av 60% Tannat och 40 % Cab Franc/Cab Sav.

I doften mörka bär, lite choklad, rostade toner. I smaken ganska strävt (drack det utan mat), mörka bär igen och lite sotiga toner. Ganska modest intensitet och komplexitet, ingen superlång finish. Rustikt. Det låter ju lite trist men det är ändå charmigt, balanserat och mycket välgjort. Gillar man att dricka bra “vardagsviner” så är detta helt klart en kandidat som kommer att passa perfekt till höstgrytan för låga 139 kr. Dessutom nio år på nacken.

Så här skrev NB:
This wine is indeed a traditional expression, much leaner, less alcoholic and oaky than most other wines you find on the market. At nine years of age the tannins have also mellowed to approachability, leaving but a lingering memory of the tightness the wine possessed in its youth …. In the end the quality that was most outstanding in the wine was quaffability.

(Står listad som 2014, men det är 2015 som levereras)
Wow! Tack för tipset! Beställde direkt 😀
 
40E29B76-4AE0-43F7-ABA5-8386943FB717.jpeg


Hösten närmar sig med stormsteg även om helgen återigen visade sig från sin bästa vädersida här i Göteborg.

Lördagens familjemiddag började med en Kalle Heidsieck BdB basår 2016 (ni får stå ut med en kort bubbelsmaknot här) som fördrink. Väldigt krämig i känsla och smak. Mer av grönt äpple, citrus och tropisk frukt än den vanliga brut réserven, men den har kanske inte riktigt syran som hade behövts som motvikt. Nu blir den nästan lite för gräddig, om än väldigt god. Beror det på basåret? Köper gärna mer, man måste ju testa… 🤓

Middagen hölls enkel; ryggbiff, kantarell, spenat, parmesan och skysås. Hösten är trots allt i antågande så jag nallade den andra av sex flarror Paolo Scavino Bric dël Fiasc 2010 från källaren (drack den första för snart ett år sedan). Tanninerna finns där helt klart, men det känns som de landat in och kommit lite bättre till rätta sedan senast. Mycket fin körsbärsfrukt men också de tertiära, höstiga smakarena har börjat dyka upp på ett behagligt sätt. Det är så välbalanserat och bra!
Tycker verkligen att det är i drickfönstret nu, även om det säkerligen kommer bli ännu lite bättre de kommande fem åren. Gav vinet 92p senast, men med lätthet 93, kanske 94p idag. Finns säkert en poäng till att hämta framöver. Ser fram mot det!

38DCBE0E-6F9C-418C-B43E-4817D666C073.jpeg
 
Last edited:

The Wall

Medlem
2018 Yann Chave Crozes Hermitage

Plopp och rakt ner i Veritas OW Syrah;

Rökt chark, mogna lätt mosade björnbär, ingen påtaglig pepparton, möjligen lite hela vitpepparkorn. Fin och inbjudande doft, om än något återhållsam.

Mun; pepprig, kryddig och lätt eldig (14,5%). Viss syra, inga mördartanniner att tala om. Sprider skön värme i gommen, men det känns ändå lite slankt och oförlöst, kvaliteten är det dock inget fel på. Hm.

Provar att hälla i Zalto Bou/Neb; här förvandlades den rökta charken till rått nötkött istället med en utanpåliggande rökighet.

Munnen; plattare intryck, eftersmak av lite björnbär och snö. Ja, snö.

Ger inte upp utan häller även i Gabriel StandArt; mer kompakt och knuten doft som helt klart lutar sig åt det för mig typiska syrah-hållet men i mer lågmält format; lite rökt chark, lite björnbär, lite krossad vitpeppar. Lite, men bra av allt.

Munnen; koncentrerat intryck, eldigt och pepprigt, syrligheten slinker under gomradarn och rätt ner.

Hm, så här direkt efter plopp blir nog omdömet ”sniffa ur Gabriel, drick ur Veritas”. Det enda som egentligen stör mig är att vår tidigare favorit underpresterar jämfört med våra förväntningar som numera hamnat på Francois Villard-nivå, på gott (för gommen) och ont (för plånboken).

Paras med grillad lövbiff med Jimmyfloydare (Hasselbackspotatis, men namnjusterat efter Jimmy Floyd Hasselbaink) och grönpepparsås.

IMG_5675.jpeg

Här var det typsyrah, iaf i två olika glas.
 
Last edited:

Drucket

Medlem
Inte "idag dricker vi", men jag hittade lite anteckningar från en försommarprovning som jag renskriver först nu. Temat var ganska löst definierat, men franska viner var det, och de flesta av vinerna har det gemensamt att de produceras i små volymer eller är ovanliga av andra orsaker.

Först en fördrink:

2017 Antoine Chevalier Champagne Blanc de Blancs Extra Brut Carkonnia
Inga anteckningar och ingen bild, men kryddigt äpple och rostat bröd minns jag, en mycket fräsch BdB, 91p (magnum, endast 45 flaskor, 30 månader på jästen, dosage 2gr/l)

Första flighten var vit.

cotat.jpeg


2012 Domaine François Cotat Sancerre Les Monts Damnés
Intensiv doft av bivax, gula frukter, gröna örter och ogräs
Rik, kaxig, intensiv smak, utmärkt syra och mineralstinn kropp, lång kryddig eftersmak med lite kräftspad och apelsinskal. En komplex och mycket snygg sauvignon blanc.
92-93p

montbenault.jpeg


2014 Richard Leroy Chenin Les Noëls de Montbenault
En kraftig sherryton, reduktion en masse är det första som möter upp i glaset. Under den finns citrusmarmelad, kola och blommor. Det finns mer här, men sharryväggen ligger i vägen för att upptäcka resten av komplexiteten.
I smaken te, äpple, honung, rejält med syra, bra grejer, men som sagt, lite väl mycket sherry i den här flaskan (men inget ont om sherry!).
4000 flaskor, “Servera till stekt ägg”
90p

aligote.jpeg


2021 Buisson-Charles Bourgogne-Aligoté Hors Classe
Lite sluten, men så småningom vita blommor, päron, citrus och lychee.
Rent och lättdrucket, men med grepp och bra längd. Provningens yngsta vin.
90p

chamery.jpeg


2019 Clément Perseval Chamery Blanc Les Rouleaux
Ett vin tranquille, "stilla champagne", 302 flaskor.
Knallpulver, ananas, krusbär och sega råttor.
Läskande, ganska skarp syra och varmt kryddigt avslut.
Inte illa, men jag föredrar champagne med bubblor, “Servera till ceviche med rökta popcorn”.
89p

grappin.jpeg


2015 Le Grappin Beaune 1er Cru Grèves Blanc
Först en rejäl ladgårdsdunst, som snabbt luftas bort. Sen en gyllene vit borgognedoft:, citrus, äpple, honungsmelon och hö, med tydliga, men inte överdrivna ekfat, en förtjusande doft.
En mycket fin krämig smak, mineraldriven citrus med vackra syror, suverän längd med lite honung och rök i slutet. Provningens bästa vita!
1370 flaskor, en ovanlig chardonnay bland all pinot i Les Grèves i Beaune. Granne med rankorna som klämmer ur sig Bouchards Vigne de L’Enfant Jésus.
93p

leroy.jpeg


2012 Maison Leroy Bourgogne Blanc
Typisk fin bougognedoft med citrus och rostade ekfat.
Rik, len, balanserad med en nötig citrusdominerad smak, en riktigt bra vit bourgogne (men den kanske inte motiverar de skyhöga priser som namnet Leroy uppbringar på andrahandsmarknaden, trots att det är bas-cuvéen).
91p

corton_charlemange.jpeg


1999 Domaine de la Vougeraie Corton-Charlemagne Le Charlemagne
Kraftigt fuktskadad etikett. En färg med ålder, gyllene mörkgul.
En mogen doft av citronmarmelad, citronskal, blommor och fat.
Fyllig, murrig och varm, men har tappat lite syra och var förmodligen bättre för ett decennium sedan.
90p

Nästa flight var röd.

Först ut några rariteter, två Concorde-viner. Ombord på Concorde bjöds endast det bästa, vinerna var utvalda av Michael Broadbent på Christies. Efter nedläggningen av Concorde, en följd av kraschen i Paris i juli 2000, såldes de överblivna vinerna till en vinhandlare som förmedlade det till några av sina kunder.

Pasted Graphic.png


Två av dessa flaskor har vi här:

volnay.jpeg


1990 Jean Boillot & Fils Volnay 1er Cru Les Chevrets
Doften av ett ljuvligt te och kokt sammansmält röd frukt, katrinplommon, köttbuljong med lite dill, en fin fullmogen doft.
En kraftfull, sofistikerad, fullvuxen smak, med härlig balans och med tanniner som fortfarande kan bjuda lite motstånd. Imponerande.
94p

corton.jpeg


1992 Bonneau du Martray Corton
Rökt kött (prickig korv!), läder, torkade röda bär, svamp, tobak, gammelfrukt och läder, en lyxig 32-årig parfym.
Ypperlig mogen smak, örtkryddig, frukt och struktur som håller, så bra!
93-94p

vosne_romanee.jpeg


1978 Gaston Grivot Vosne-Romanée 1er Cru Vosne-Romanée Les Beaumonts
Först, en skitig septisk tank fylld med innehållet från ett bortglömt övervuxet dike. Efter några timmar har avgrundsaromerna dunstat bort och släpper fram lite urgammal jordgubb, körsbärslikör, tjärpapp och leverpastej, en glimt av vad som kunde ha varit.
Smaken är tunn med döda syror, ett förlorat vin.

Ersättaren visar sig dock vara ett riktigt lyckokast:

amoureuses.jpeg


1990 Louis Jadot Chambolle-Musigny 1er Cru Les Amoureuses
Fint åldrad röd frukt, rödbetor, torkade blommor, träkrydda och karljohansvamp. Man sniffar länge, länge!
Elegant, smidigt och lent med platonsk sinnlig frukt och finpolerad struktur, eteriskt och långt. Ett fantastiskt vin! Älska mogen bourgogne!
95p

I tredje flighten blev det sötare.

taille_aux_loupes.jpeg


2020 Domaine de la Taille aux Loups Montlouis-sur-Loire Demi-Sec
Vita vinbär, russin, päron, mintkaramell.
Fin druvjos, lite parfymerad, fräscha syror och fin sötma. En halvtorr Chenin.
91p

vouvray.jpeg


1961 Marc Brédif Vouvray Moelleux
Målarfärg, läder och bränt socker.
Vresig, whiskey-toner, sälta, inte längre i bästa form.

Och så till sist en hundraåring:

bonnezeaux.jpeg


1923 Domaine de Terrebrune (Notre Dame d'Allençon) Bonnezeaux
Kokos, creme brulée, nybakade chokladmuffins, aprikoslikör, nötskal, en komplex och förförisk doft.
Stor söt sofistikerad smak med inslag av aprikospuré och kaffe, sammansatt, mångbottnad, otrolig längd. Storartat!
Detta var en sentida omkorkning vid slottet, med nya etiketter, därav den handskrivna etiketten.
95p

De röda bourgognerna från 90-taler var absolut höjdpunkten i denna provning. Det var viner man minns (men inte har råd med).
 

Attachments

  • cotat.jpeg
    cotat.jpeg
    53,7 KB · Visningar: 6
Last edited:

buteljen

Medlem
Inte "idag dricker vi", men jag hittade lite anteckningar från en försommarprovning som jag renskriver först nu. Temat var ganska löst definierat, men franska viner var det, och de flesta av vinerna har det gemensamt att de produceras i små volymer eller är ovanliga av andra orsaker.

Först en fördrink:

2017 Antoine Chevalier Champagne Blanc de Blancs Extra Brut Carkonnia
Inga anteckningar och ingen bild, men kryddigt äpple och rostat bröd minns jag, en mycket fräsch BdB, 91p (magnum, endast 45 flaskor, 30 månader på jästen, dosage 2gr/l)

Första flighten var vit.

Visa bifogad bild 32858

2012 Domaine François Cotat Sancerre Les Monts Damnés
Intensiv doft av bivax, gula frukter, gröna örter och ogräs
Rik, kaxig, intensiv smak, utmärkt syra och mineralstinn kropp, lång kryddig eftersmak med lite kräftspad och apelsinskal. En komplex och mycket snygg sauvignon blanc.
92-93p

Visa bifogad bild 32859

2014 Richard Leroy Chenin Les Noëls de Montbenault
En kraftig sherryton, reduktion en masse är det första som möter upp i glaset. Under den finns citrusmarmelad, kola och blommor. Det finns mer här, men sharryväggen ligger i vägen för att upptäcka resten av komplexiteten.
I smaken te, äpple, honung, rejält med syra, bra grejer, men som sagt, lite väl mycket sherry i den här flaskan (men inget ont om sherry!).
4000 flaskor, “Servera till stekt ägg”
90p

Visa bifogad bild 32860

2021 Buisson-Charles Bourgogne-Aligoté Hors Classe
Lite sluten, men så småningom vita blommor, päron, citrus och lychee.
Rent och lättdrucket, men med grepp och bra längd. Provningens yngsta vin.
90p

Visa bifogad bild 32861

2019 Clément Perseval Chamery Blanc Les Rouleaux
Ett vin tranquille, "stilla champagne", 302 flaskor.
Knallpulver, ananas, krusbär och sega råttor.
Läskande, ganska skarp syra och varmt kryddigt avslut.
Inte illa, men jag föredrar champagne med bubblor, “Servera till ceviche med rökta popcorn”.
89p

Visa bifogad bild 32862

2015 Le Grappin Beaune 1er Cru Grèves Blanc
Först en rejäl ladgårdsdunst, som snabbt luftas bort. Sen en gyllene vit borgognedoft:, citrus, äpple, honungsmelon och hö, med tydliga, men inte överdrivna ekfat, en förtjusande doft.
En mycket fin krämig smak, mineraldriven citrus med vackra syror, suverän längd med lite honung och rök i slutet. Provningens bästa vita!
1370 flaskor, en ovanlig chardonnay bland all pinot i Les Grèves i Beaune. Granne med rankorna som klämmer ur sig Bouchards Vigne de L’Enfant Jésus.
93p

Visa bifogad bild 32863

2012 Maison Leroy Bourgogne Blanc
Typisk fin bougognedoft med citrus och rostade ekfat.
Rik, len, balanserad med en nötig citrusdominerad smak, en riktigt bra vit bourgogne (men den kanske inte motiverar de skyhöga priser som namnet Leroy uppbringar på andrahandsmarknaden, trots att det är bas-cuvéen).
91p

Visa bifogad bild 32864

1999 Domaine de la Vougeraie Corton-Charlemagne Le Charlemagne
Kraftigt fuktskadad etikett. En färg med ålder, gyllene mörkgul.
En mogen doft av citronmarmelad, citronskal, blommor och fat.
Fyllig, murrig och varm, men har tappat lite syra och var förmodligen bättre för ett decennium sedan.
90p

Nästa flight var röd.

Först ut några rariteter, två Concorde-viner. Ombord på Concorde bjöds endast det bästa, vinerna var utvalda av Michael Broadbent på Christies. Efter nedläggningen av Concorde, en följd av kraschen i Paris i juli 2000, såldes de överblivna vinerna till en vinhandlare som förmedlade det till några av sina kunder.

Visa bifogad bild 32856

Två av dessa flaskor har vi här:

Visa bifogad bild 32865

1990 Jean Boillot & Fils Volnay 1er Cru Les Chevrets
Doften av ett ljuvligt te och kokt sammansmält röd frukt, katrinplommon, köttbuljong med lite dill, en fin fullmogen doft.
En kraftfull, sofistikerad, fullvuxen smak, med härlig balans och med tanniner som fortfarande kan bjuda lite motstånd. Imponerande.
94p

Visa bifogad bild 32866

1992 Bonneau du Martray Corton
Rökt kött (prickig korv!), läder, torkade röda bär, svamp, tobak, gammelfrukt och läder, en lyxig 32-årig parfym.
Ypperlig mogen smak, örtkryddig, frukt och struktur som håller, så bra!
93-94p

Visa bifogad bild 32867

1978 Gaston Grivot Vosne-Romanée 1er Cru Vosne-Romanée Les Beaumonts
Först, en skitig septisk tank fylld med innehållet från ett bortglömt övervuxet dike. Efter några timmar har avgrundsaromerna dunstat bort och släpper fram lite urgammal jordgubb, körsbärslikör, tjärpapp och leverpastej, en glimt av vad som kunde ha varit.
Smaken är tunn med döda syror, ett förlorat vin.

Ersättaren visar sig dock vara ett riktigt lyckokast:

Visa bifogad bild 32868

1990 Louis Jadot Chambolle-Musigny 1er Cru Les Amoureuses
Fint åldrad röd frukt, rödbetor, torkade blommor, träkrydda och karljohansvamp. Man sniffar länge, länge!
Elegant, smidigt och lent med platonsk sinnlig frukt och finpolerad struktur, eteriskt och långt. Ett fantastiskt vin! Älska mogen bourgogne!
95p

I tredje flighten blev det sötare.

Visa bifogad bild 32869

2020 Domaine de la Taille aux Loups Montlouis-sur-Loire Demi-Sec
Vita vinbär, russin, päron, mintkaramell.
Fin druvjos, lite parfymerad, fräscha syror och fin sötma. En halvtorr Chenin.
91p

Visa bifogad bild 32870

1961 Marc Brédif Vouvray Moelleux
Målarfärg, läder och bränt socker.
Vresig, whiskey-toner, sälta, inte längre i bästa form.

Och så till sist en hundraåring:

Visa bifogad bild 32871

1923 Domaine de Terrebrune (Notre Dame d'Allençon) Bonnezeaux
Kokos, creme brulée, nybakade chokladmuffins, aprikoslikör, nötskal, en komplex och förförisk doft.
Stor söt sofistikerad smak med inslag av aprikospuré och kaffe, sammansatt, mångbottnad, otrolig längd. Storartat!
Detta var en sentida omkorkning vid slottet, med nya etiketter, därav den handskrivna etiketten.
95p

De röda bourgognerna från 90-taler var absolut höjdpunkten i denna provning. Det var viner man minns (men inte har råd med).
Wow, vilken provning 💯🔝😍
 

CCG

Medlem
Inte "idag dricker vi", men jag hittade lite anteckningar från en försommarprovning som jag renskriver först nu. Temat var ganska löst definierat, men franska viner var det, och de flesta av vinerna har det gemensamt att de produceras i små volymer eller är ovanliga av andra orsaker.

Först en fördrink:

2017 Antoine Chevalier Champagne Blanc de Blancs Extra Brut Carkonnia
Inga anteckningar och ingen bild, men kryddigt äpple och rostat bröd minns jag, en mycket fräsch BdB, 91p (magnum, endast 45 flaskor, 30 månader på jästen, dosage 2gr/l)

Första flighten var vit.

Visa bifogad bild 32858

2012 Domaine François Cotat Sancerre Les Monts Damnés
Intensiv doft av bivax, gula frukter, gröna örter och ogräs
Rik, kaxig, intensiv smak, utmärkt syra och mineralstinn kropp, lång kryddig eftersmak med lite kräftspad och apelsinskal. En komplex och mycket snygg sauvignon blanc.
92-93p

Visa bifogad bild 32859

2014 Richard Leroy Chenin Les Noëls de Montbenault
En kraftig sherryton, reduktion en masse är det första som möter upp i glaset. Under den finns citrusmarmelad, kola och blommor. Det finns mer här, men sharryväggen ligger i vägen för att upptäcka resten av komplexiteten.
I smaken te, äpple, honung, rejält med syra, bra grejer, men som sagt, lite väl mycket sherry i den här flaskan (men inget ont om sherry!).
4000 flaskor, “Servera till stekt ägg”
90p

Visa bifogad bild 32860

2021 Buisson-Charles Bourgogne-Aligoté Hors Classe
Lite sluten, men så småningom vita blommor, päron, citrus och lychee.
Rent och lättdrucket, men med grepp och bra längd. Provningens yngsta vin.
90p

Visa bifogad bild 32861

2019 Clément Perseval Chamery Blanc Les Rouleaux
Ett vin tranquille, "stilla champagne", 302 flaskor.
Knallpulver, ananas, krusbär och sega råttor.
Läskande, ganska skarp syra och varmt kryddigt avslut.
Inte illa, men jag föredrar champagne med bubblor, “Servera till ceviche med rökta popcorn”.
89p

Visa bifogad bild 32862

2015 Le Grappin Beaune 1er Cru Grèves Blanc
Först en rejäl ladgårdsdunst, som snabbt luftas bort. Sen en gyllene vit borgognedoft:, citrus, äpple, honungsmelon och hö, med tydliga, men inte överdrivna ekfat, en förtjusande doft.
En mycket fin krämig smak, mineraldriven citrus med vackra syror, suverän längd med lite honung och rök i slutet. Provningens bästa vita!
1370 flaskor, en ovanlig chardonnay bland all pinot i Les Grèves i Beaune. Granne med rankorna som klämmer ur sig Bouchards Vigne de L’Enfant Jésus.
93p

Visa bifogad bild 32863

2012 Maison Leroy Bourgogne Blanc
Typisk fin bougognedoft med citrus och rostade ekfat.
Rik, len, balanserad med en nötig citrusdominerad smak, en riktigt bra vit bourgogne (men den kanske inte motiverar de skyhöga priser som namnet Leroy uppbringar på andrahandsmarknaden, trots att det är bas-cuvéen).
91p

Visa bifogad bild 32864

1999 Domaine de la Vougeraie Corton-Charlemagne Le Charlemagne
Kraftigt fuktskadad etikett. En färg med ålder, gyllene mörkgul.
En mogen doft av citronmarmelad, citronskal, blommor och fat.
Fyllig, murrig och varm, men har tappat lite syra och var förmodligen bättre för ett decennium sedan.
90p

Nästa flight var röd.

Först ut några rariteter, två Concorde-viner. Ombord på Concorde bjöds endast det bästa, vinerna var utvalda av Michael Broadbent på Christies. Efter nedläggningen av Concorde, en följd av kraschen i Paris i juli 2000, såldes de överblivna vinerna till en vinhandlare som förmedlade det till några av sina kunder.

Visa bifogad bild 32856

Två av dessa flaskor har vi här:

Visa bifogad bild 32865

1990 Jean Boillot & Fils Volnay 1er Cru Les Chevrets
Doften av ett ljuvligt te och kokt sammansmält röd frukt, katrinplommon, köttbuljong med lite dill, en fin fullmogen doft.
En kraftfull, sofistikerad, fullvuxen smak, med härlig balans och med tanniner som fortfarande kan bjuda lite motstånd. Imponerande.
94p

Visa bifogad bild 32866

1992 Bonneau du Martray Corton
Rökt kött (prickig korv!), läder, torkade röda bär, svamp, tobak, gammelfrukt och läder, en lyxig 32-årig parfym.
Ypperlig mogen smak, örtkryddig, frukt och struktur som håller, så bra!
93-94p

Visa bifogad bild 32867

1978 Gaston Grivot Vosne-Romanée 1er Cru Vosne-Romanée Les Beaumonts
Först, en skitig septisk tank fylld med innehållet från ett bortglömt övervuxet dike. Efter några timmar har avgrundsaromerna dunstat bort och släpper fram lite urgammal jordgubb, körsbärslikör, tjärpapp och leverpastej, en glimt av vad som kunde ha varit.
Smaken är tunn med döda syror, ett förlorat vin.

Ersättaren visar sig dock vara ett riktigt lyckokast:

Visa bifogad bild 32868

1990 Louis Jadot Chambolle-Musigny 1er Cru Les Amoureuses
Fint åldrad röd frukt, rödbetor, torkade blommor, träkrydda och karljohansvamp. Man sniffar länge, länge!
Elegant, smidigt och lent med platonsk sinnlig frukt och finpolerad struktur, eteriskt och långt. Ett fantastiskt vin! Älska mogen bourgogne!
95p

I tredje flighten blev det sötare.

Visa bifogad bild 32869

2020 Domaine de la Taille aux Loups Montlouis-sur-Loire Demi-Sec
Vita vinbär, russin, päron, mintkaramell.
Fin druvjos, lite parfymerad, fräscha syror och fin sötma. En halvtorr Chenin.
91p

Visa bifogad bild 32870

1961 Marc Brédif Vouvray Moelleux
Målarfärg, läder och bränt socker.
Vresig, whiskey-toner, sälta, inte längre i bästa form.

Och så till sist en hundraåring:

Visa bifogad bild 32871

1923 Domaine de Terrebrune (Notre Dame d'Allençon) Bonnezeaux
Kokos, creme brulée, nybakade chokladmuffins, aprikoslikör, nötskal, en komplex och förförisk doft.
Stor söt sofistikerad smak med inslag av aprikospuré och kaffe, sammansatt, mångbottnad, otrolig längd. Storartat!
Detta var en sentida omkorkning vid slottet, med nya etiketter, därav den handskrivna etiketten.
95p

De röda bourgognerna från 90-taler var absolut höjdpunkten i denna provning. Det var viner man minns (men inte har råd med).

Jäklar vad avis man blir på Jadots Amoureuses från 90, måste varit bland det första ”bra resultatet” av de nyplanterade stockarna.
Vill mig minnas att Jadot sagt att stockarna är 30 år ~ sen de planterade om vingården!
 

Drucket

Medlem
Jäklar vad avis man blir på Jadots Amoureuses från 90, måste varit bland det första ”bra resultatet” av de nyplanterade stockarna.
Vill mig minnas att Jadot sagt att stockarna är 30 år ~ sen de planterade om vingården!
Ja, vad jag kan läsa mig till så planterades Jadots Amoureuses-rankor om 1986 efter en svår frost 1985. 1986-1989 ser ut ha varit ett uppehåll utan skörd. 1990 ska ha varit en lyckad årgång för Jadot, och jag kan bara hålla med, även med purunga rankor.
 
  • Love
Reactions: CCG
Toppen