Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

 1. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Finemang, verkar storartat. :)
   
 2. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Du börjar närma dig gränsen för hur högt i tak vi bör ha här på FW. Pornografi och sådant som ligger nära detta ämne passar sig inte. Du är nära som sagt...:bäver:

  Han är dessutom aningen lik mig själv; känner mig nästan som Liberace. :eek:
   
  Michael.S och chambertin gillar detta.
 3. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Jag tycker faktiskt att det syns rätt tydligt att den gossen är öldrickare.
   
 4. Sörplarn

  Sörplarn Medlem

  En del Barolos från -82 är väldigt tannin rika än har man märkt både själv och sett andra, en fråga var det lite russin på den ni drack? Kul att se flaskvariation på denna 82.
   
 5. Nej, inga russin alls i denna butelj. Den förra flaskan hade lite mer åt den varma, torkade frukt karaktären. Men dom var köpta i nutid från två olika håll, så det spelar förstås roll. Själv är jag mycket förtjust i 82:eek:rna - några av mina bästa Barolis har varit 82:eek:r - Bricco Rocche från Ceretto pch Collina Rionda från Giacosa - båda solklara 100 poängare. :)
   
 6. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  Subtila pikar om att det retoriska greppet med bilder komponerade med egen text börjar bli uttjatat verkar inte bita... :vägg:
   
 7. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Amerikanskt rockstjärnevin från Washington State x2, närmare bestämt Charles Smith inmundigades igår. Svårt att missa vilken producent man talar om, den grafiska stilen, alltid i svartvitt, löper som en röd tråd på samtliga viner. I detta fall testades en enklare CS mot en något ambitiösare Syrah.

  image.jpg

  2012 Charles Smith Cabernet Sauvignon Chateau Smith
  Ett enkelt vin, men med finess. Välbalanserat och nyanserat. Hittar förvånansvärt röd frukt primärt, lite åt lingonris (min markör för CF), tranbärsjuice och en del kärniga körsbär. En gnutta ceder, paprika och integrerad ek kompletterar fint. Medel på det mesta i munnen, frukten bjuder även på en aning restsötma, men inte så det stör.

  Ett riktigt välgjort vardagsvin är mitt slutomdöme, kanske är jag väl snäll, men det får (89p), trots den relativt enkla strukturen.

  2010 K Vintners Syrah Motor City Kitty
  Ett komplext vin i medelfyllig stil. Andas mer nya världen än norra Rhône, precis som jag vill ha det - variation förnöjer (älskar dock norra Rhône, men detta kommer ju inte därifrån). Motorolja (blir jag lurad av namnet månne?), bacon och nyregnad asfalt osar fram direkt vid första mötet. Riktigt trevligt, påminner lite om hur det kan lukta på en bensinmack, men utan den mest kemiska bensinlukten. Frukten drar åt relativt svala plommon med inslag av mandel och mörka körsbär som ligger i sked med lite kryddpeppar och fullständigt integrerade fattoner. Mer syra än tannin, där den förstnämnda hamnar på den högre skalan. Bra intensitet, men hyfsat lättfotat och lättdrucket.

  Riktigt bra, det får bli att ta fram (91p). Mindre prisvärd än cabben ovan, men fortfarande ett riktigt bra köp för den som stöter på det.
   
  StefanAkiko, Skrutt och Skumpagne gillar detta.
 8. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Har snackat lite med honom på instagram, trevlig prick och ser ut som en gråhårig sideshow bob typ.
  Har en av hans lite dyrare viner som gick på ca 800 kr som jag tänkte avnjuta vid ett bra tillfälle.
  Kan tillägga att hans slogan är "Its just wine, drink it"
   
  magnum och Mattias Schyberg gillar detta.
 9. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Rockstar! Jag gillar. :)

  image.jpg
   
  Skumpagne gillar detta.
 10. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Mattias Schyberg och Skrutt gillar detta.
 11. Skrutt

  Skrutt Medlem

  Menar du CS?
   
 12. Bearman

  Bearman a´lea iacta est iterum

  Han menar nog cabernet franc, som ibland har en smak av lingon..
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 13. gece

  gece Man vänjer sig.

  Lite semestrande, förutom Blaxsta även en sväng via Vadstena Klosterhotell som har en mycket trevlig vinlista. Tråkigt nog blev det ingen Selosse Rosé eftersom nyckeln till den dyra delen av vinkällaren var på vift. Istället blev det en chansning på NV Ployez-Jacquemart Rosé Brut som inte alls var dum (om än inte Selosse); lingon, tranbär och blod i en salig röra, med hyfsad längd. Nyckelfiaskot lämnade även plats i budgeten för 1990 Château Suduiraut som var god - inga ålderskrämpor här inte - men som inte heller lämnade något jättestort intryck.

  En hemmakväll hos en bekant hällde vi också i oss lite vi hittade på det lokala Systembolaget:
  2008 Champagne Palmer & C:eek: Millesimé som bjuder på rikligt med nougat och gula äpplen.
  2011 Joseph Drouhin Chassagne-Montrachet där vi hittar blomsterbutik precis innan stängning; mustiga vegetala toner (tulpanstjälk och hyacint?) och lite svamp. Jag gilla't, men det försvann lite efter ett tag i glaset - borde kanske dekanterat (eller druckit snabbare :) )
  2001 Moulin Touchais försåg oss med mogna gröna äpplen och citroner, svamp (Karl-Johan insisterade någon på) och uns av vått ylle. Bra skit! Känns frisk och ungdomlig trots klara mognadstoner.
   
  chambertin, KockJohan, magnum och 2 andra gillar detta.
 14. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Nä, menar Cabernet Franc. Brukar hitta drag åt lingon- och blåbärsris i vin gjort på den druvan, dvs mer skog och ört än söta mogna bär. Utöver detta, paprika, ceder och tegel (damm/grus). :)
   
  Skrutt gillar detta.
 15. fabio

  fabio Medlem

  Blandat under sommaren som stack ut

  2012 Weingut Keller Riesling von der Fels - Alltid bra, och ett bra insteg till Kellers GGs. 2012:an är om möjligt bäst hittills. Tydlig syra, mineral och allt jag förväntar mig. En superproducent som alltid levererar. Bättre priser finns i Europa än på SB och är då ett av de mest prisvärda viner man kan köpa.

  2012 Jean-Louis Chavy Puligny-Montrachet 1er Cru Les Folatières - Var tvungen att köpa och prova då Jean-Louis var den förste vinmakare jag hälsade på under mitt första Bourgognebesök. Har tidigare prova 09:an, vilken inte var så bra. 12:an är dock betydligt bättre med snyggare fathantering, syra och balans. Smakar ungefär exakt som man förväntar sig att den skall och bör göra. Riktigt gott redan.

  2012 Alzinger Riesling Smaragd Loibner Steinertal - Massor av sten! Riktigt bra vin som är extremt klunkbart. En skugga restsocker som snarare komplementerar än stör. Jag älskar verkligen vinmakarstilen. Påminner mer om Prager än FX Pichler. Klart ett nummer större än Loibenberg från samma år som också är bra. Lysande vin och vettig prissättning på SB för en gångs skull. Kommer utvecklas mycket bra.

  2010 Domaine Roulot Meursault Les Luchets - Andra gången. Tveklöst en av världens bästa producenter av vitt vin. Slår de flesta andras 1er cruviner. Påminner mer om Chassagne eller Puligny i sin stramare stil. Återigen härlig 2010 med både syra och frukt. Längd, balans och elegans i massor. Kommer att åldras med värdighet.

  2011 Schäfer-Fröhlich Bockenauer Felseneck Riesling Großes Gewächs - Tims bästa vingård, och jag blir aldrig besviken. Svårt att låta bli att dricka dem tidigt då det är så himla bra ungt också. Kraftig doft av sten och citrus. Sötma och syra i perfekt balans. Ett vin alla skulle gilla. 2011 har enligt min erfarenhet varit ett väldigt bra år för GG, åtminstone i Nahe och Rheinessen där jag oftast hamnar.

  2012 Schäfer-Fröhlich Bockenauer Felseneck Riesling Großes Gewächs - Påminner mycket om 11:an, men något slankare i hullet. Ett par år till här gör nog susen. Trots det är det i vanlig ordning ett strålande vin som försvinner rasande fort.

  2008 Gatinois Champagne Grand Cru Brut Millésimé - Ung, kraftfull och massor av pinotfrukt. Bra men spara!

  2011 Egon Müller Scharzhofberger Riesling Kabinett - Kvalitén finns onekligen på plats, men massor av luft behövs, eller ännu hellre - massor av tid. Müller är mästare på att dölja sockret och det är precis denna lättare, eleganta stil jag gillar hos en bra kabinett. Uppfriskande!

  2002 Pierre Gimonnet Champagne Special Club de Collection - En av de absolut bästa champagneflaskor jag provat på denna nivå. Kostar en femhundring, men smakar dyrare. Magnumkaraktär i helflaska. Stort djup och härlig kraft. Nästan gräddig med bra mousse. Köpte fler flaskor direkt. Strålande 02:a.

  1989 Château Haut-Bailly - Äntligen moget! Inne i en perfekt fas. Slank, elegant och så långt från ek och överextraktion man kan komma. Lite rök och tobak och fjäderlätta tanniner med bra syra. Strålande ärkeklassisk claret.

  1997 Von Schubert Maximin Grünhauser Abtsberg Riesling Kabinett - Mycket vital, begynnande mognad och ett lysande exempel på en lättare och välbalanserad kabinett från en bra producent med låg alkoholhalt. Precis som det skall vara.

  2007 Louis Carillon Puligny-Montrachet - Ännu en favoritproducent som åtminstone fram till nyligen var rimligt prissatt. 07 är en årgång för vit Bourgogne som jag tycker går från klarhet till klarhet men som ofta kräver mer ålder, vilket ofta är ett vågspel. Denna flaska var dock mycket vital med inslag av sten, citron och grönt frukt. Helt obefintlig ek. Lysande och slår över sin villages-nivå.

  2011 Passopisciaro Passopisciaro Sicilia IGT - En helt ny och mycket trevlig bekantskap. 100 % Nerello Mascalese från nästan 100-åriga stockar. Etna är en mycket spännande region som jag nyligen fått upp ögonen för. Körsbär, men framför allt både syra och mineral. Ung naturligtvis, men ändå väldigt njutbar. Då jag uppskattar pinot noir och nebbiolo väldigt mycket känner jag mig som hemma.

  2001 Charles Drapier & Fils Corton-Charlemagne - 13 år gammal vit Bourgogne med osäker lagring och en för mig okänd négociant borde väl vara en stor varningsklocka? Nej då - riktigt bra. Moget, hyggligt bra elegans och en smula fat. Ganska krämig och rik men balanserad med syra och mineral. Bra längd. Kul och gott!

  2008 Domaine Jean Grivot Vosne-Romanée 1er Cru Les Beaux Monts - Ungt men tillgängligt. Underbar självutplånande vinmakarstil. Bara terroir med stjälkar. Jag älskar 2008 i händerna på bättre Bourgogneproducenter och vingårdar. Gissade först på Chambolle dock. Vosneparfym på hög nivå.

  2008 Domaine Perrot-Minot Chambolle-Musigny 1er Cru Les Fuées Vieilles Vignes - Perrot Minot har fått mycket kritik för att ha ekat ihjäl sina viner på nittiotalet. Tydligen skedde något från och med 2007. Testa för att se själv alltså... Fullständigt lysande. 80-100-åriga stockar i en minimal produktion på drygt 400 flaskor. En skugga ek finns, men inget som stör mig alls. Semi grand-cru i djup och längd. Mörkröda rosor och sammet. Djup och ren ljuvlig frukt. Komplex. Ruskigt bra vin. Sommarens bästa tillsammans med Haut-Bailly -89

  2008 Domaine Weinbach Riesling Schlossberg Cuvée Ste. Catherine - Alsace har gått från klarhet till klarhet den senaste tiden för mig. Generös och rik men utan att tappa fokus och finess. Underbar sammansättning av vinets alla egenskaper. Stor komplexitet. Mindre vinnördiga gäster är mäkta imponerade lika väl som riktigt erfarna. Min första Weinbach på den här nivån men inte den sista. Går åt riktigt fort.

  2002 Pol Roger Champagne Blanc de Blancs - Riktgt, riktigt bra, men drick bara om du har många fler flaskor. Här finns det mer att hämta om fem eller säkert tio år. Superfräsch, ren och kraftfull på samma gång. Blir riktigt nyfiken på Winston 2002. Har testat alla andra Pol Roger från samma år nu och alla är riktigt bra.
   
  Jos, Sörplarn, StefanAkiko och 8 andra gillar detta.
 16. chambertin

  chambertin Medlem

  Härliga viner och bra skrivna omdömen !
  Verkar som om du haft en helt ok sommar. :)

  Har några 2012 från Schäfer-Fröhlich liggandes i källaren (Halenberg och Stromberg) och man blir lite sugen på att dra en (och köpa mer innan dom tar slut) när man läser dina omdömen.
   
  fabio gillar detta.
 17. fabio

  fabio Medlem

  Tackar!
  Ung GG är tydligen det jag oftast ta till för att försvara de viner i samlingen som definitivt behöver mer ålder... Ångrar sällan att jag dricker dem unga, mer att jag inte köpte fler...
   
  chambertin och Magnus L gillar detta.
 18. Gurto

  Gurto Medlem

  Inspirerad av @Joakim Råhberg blev det mogen Gamay-Pinot Noir-blend ikväll. Av schweiziskt ursprung för min del.

  image.jpg
  Les Grand Dignitaires Gloire du Rhône Dôle, Provins Valais, 1980

  Flaskan fick jag av min farmor för några år sedan. Har stått (alltså inte legat) i hennes matkällare sedan länge. Stod dessutom i köket hos mig i ett år. Inte direktexponerat i ett fönster men heller ej skyddat från solen. Fyllnadsnivån var bra men hade nog förväntar mig ett lik. Ack så fel man kan ha:

  Tegelröd färg, ljust och ganska transparent. Inte alls mycket fällning.

  Doftar mogen fin Pinot-frukt i form av sura körsbär, övermogna hallon och grapefrukt. Därtill kryddigt (kanel och andra mer orientaliska kryddor), barrskogsmark, bassets sötlakrits, sur disktrasa, fat, jordigt, tång och lite blodigt/rostigt. Det finns svaga Madeiravibbar men de stör inte alls.

  I munnen är det väldigt lätt (åt det vattniga håller om man vill vara elak - fast det tycker jag inte man ska vara i det här fallet) men ändå med vettig koncentration av elegant syrlig röd frukt uppbackad av kryddiga och fatiga toner. Relativt lång eftersmak.

  Vilken överraskning! Fullt levande - även om det nog inte har så långt kvar till graven. Öppnar upp med tid och luft. Inte förrän efter cirka två timmar börjar frukten långsamt ge vika och de fatiga inslagen blir mer dominerande.

  Det är inte ett stort vin men man kan inte säga att det saknar komplexitet. Visst är det en smula lätt men det stör inte så mycket då det passar vinstilen. Doften är nog vinets starkaste sida men smaken är riktigt trevlig den med. Njöt till sista droppen!

  Snabb wine-searcher-sökning visar att nyare årgångar kostar kring 80kr. Än mer imponerande att ett så pass budget-vin klarat alla de åren och dessutom med bravur - för det lär väl ha varit ett lågprisvin (relativt sett) även på 80-talet.

  Dracks till grillad karrékotlett med gräddstuvade champinjoner och vaxbönor smaksatt med höost (en trevlig dansk hårdost) och broccoli. Passade alldeles utmärkt.
   
  Sörplarn, StefanAkiko, fabio och 5 andra gillar detta.
 19. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  USA i fokus, Sauvignon Blanc mot Riesling, båda från Washington State.

  image.jpg

  2012 K Vintners Sauvignon Blanc
  Lite förvånande, hade väntat mig ett rejält fruktigt vin med massor av fläder och grönt gräs, typ som SB från NZ eller Sancerre. Detta är något helt annat. Mineraliskt (krutrökigt, ngt diesel och grus) med försiktig fet frukt åt krusbär, citrus och gula äpplen. Lite grapefruktsbeska i munnen med aningen avrundad syra och rejäl längd.

  Jag brukar sällan bli imponerad av SB om vinet inte heter typ Silex. Detta är långtifrån så bra, men det finns vissa likheter i stil. (89p)

  2012 Ste. Michelle & Dr. Loosen Riesling Eroica
  En ganska delikat riesling-puff träffar näsan vid första sniffen. Det känns dock relativt enkelt och en aning generiskt. Hittar persika, gröna äpplen och spritsig lemonad. När jag letar lite noggrannare kan jag ana lite petroleum och steniga mineraler. I munnen finns en liten restsötma, men det bör nog ändå klassificeras som torrt. Fin och läskande syra, så typisk för Riesling. Bra längd och intensitet.

  Ett trevligt vin, men jag kan tyvärr inte undgå tanken på vad jag hade kunnat få för samma peng från Europa. Bra Riesling är inte direkt ovanlig i prisklassen 200 pix och uppåt. Jag tycker dock att detta är riktigt bra, så det blir ett bra betyg, men prisvärt är det inte. (87p)
   
  Magnus L gillar detta.
 20. Silex

  Silex Medlem

  Blue Mountain Striped Label Reserve Pinot Gris 2009, Okanagan Valley
  Riktigt trevlig bekantskap med fin fruktighet av päron, lime och tropisk gul frukt uppstyrt av rejäl syra. Riktigt bra balans. Har inga mer detaljerade smaknoter men jag var riktigt imponerad av det här vinet.

  Quail's Gate Pinot Noir Stewart Family Reserve 2008, Okanagan Valley
  Bra nya världen pinot med jordgubb och hallon, en trevlig kryddighet och barrskog. En liten pomeransskalsbitterhet störde lite i ett i övrigt väldigt trevligt vin. Bra balans med lena tanniner och bra syra. Trevlig flaska som dock inte riktigt var värd sitt pris (ca 325kr).
   

Dela sidan