Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Larseman

Medlem
2010 Manz Frühburgunder trocken "Pauline"

WP_000320.jpg

Serverades på en enkel buffelunch på tjänsteresa till Frankfurt. Frühburgunder är en ny druva för mig. Tydligen en tidigt mognande variant av Pinot Noir, med mindre syra och mer frukt. Fick faktiskt lite Barbera-vibbar. Spännande.
Dagen innan bjöds det på Dornfelder, också en okänd druva för min del. Noterade inte namn på vinet tyvärr, var inte läge för några noteringar eller djupare analyser. Här var det betydligt mera syror, slankt och svalt och mycket mineral. Tänkte Blaufränkish spontant och lite googlande visade att Dornfelder faktiskt är 25% Blaufränkish. Köpte en enkel Anselmann Dornfelder på flygplatsen, ska hålla ögonen öppna efter andra alternativ på en mycket spännande druva
 

Gurto

Medlem
2010 Manz Frühburgunder trocken "Pauline"

Visa bifogad bild 375
Serverades på en enkel buffelunch på tjänsteresa till Frankfurt. Frühburgunder är en ny druva för mig. Tydligen en tidigt mognande variant av Pinot Noir, med mindre syra och mer frukt. Fick faktiskt lite Barbera-vibbar. Spännande.
Dagen innan bjöds det på Dornfelder, också en okänd druva för min del. Noterade inte namn på vinet tyvärr, var inte läge för några noteringar eller djupare analyser. Här var det betydligt mera syror, slankt och svalt och mycket mineral. Tänkte Blaufränkish spontant och lite googlande visade att Dornfelder faktiskt är 25% Blaufränkish. Köpte en enkel Anselmann Dornfelder på flygplatsen, ska hålla ögonen öppna efter andra alternativ på en mycket spännande druva

Provade en del Dornfelder i Mosel på Vinotheket i Bernkastel och det mesta var inte alls kul men en var riktigt trevlig.
http://www.finewines.se/threads/idag-dricker-vi.34/page-336
Långt ner på sidan hittar du mina noter om vinet om du är intresserad.
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Sitter på eriksvinbar och testar en udda cuvée jag aldrig hört talas om trots att jag tidigare trott att jag testat allt från producenten. Ska tydligen va 100% pinot och drygt 7år sur latte.
Deggat januari 2013.
Vinet är ganska mörkt. Rostade nötter, bakad gul frukt.
Inte super koncentrerat. Men allt kommer till ro i gommen trots att det domineras av kraftigt kryddiga-pinot-drag äre ändå överlag ett helt okej vin som sitter i bra men lätt behöver mer tid

Egly-Ouriet Vieillissement Prolongé (V.P.) = "förlängd åldring" = extra lagrad är väl vinet "ett steg upp" hos producenten? D.v.s. lite dyrare än deras Brut Tradition, men inte alls så dyrt som deras millesime eller BdN VV. Ett vin som ibland går att få tag på och ibland är slutsålt hos många handlare utomlands, så endera görs det rätt lite av det eller så säljer det bra. Men det är väl ingen 100% PN utan bra PN-dominerad, men jag tror det görs på äldre stockar än Brut Tradition.
 

kristerb

Medlem
Egly-Ouriet Vieillissement Prolongé (V.P.) = "förlängd åldring" = extra lagrad är väl vinet "ett steg upp" hos producenten? D.v.s. lite dyrare än deras Brut Tradition, men inte alls så dyrt som deras millesime eller BdN VV. Ett vin som ibland går att få tag på och ibland är slutsålt hos många handlare utomlands, så endera görs det rätt lite av det eller så säljer det bra. Men det är väl ingen 100% PN utan bra PN-dominerad, men jag tror det görs på äldre stockar än Brut Tradition.
Finns just nu hos en näthandlare som du känner väl ;)
 

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
Körde en liten provning igår, det var länge sedan sist ska erkännas, med amerikanskt tema.

Kistler Les Noisetiers Chardonnay 2009
Ung, väldigt ung. Väldigt hård syra fortfarande och ganska rostad, nästan lite over the top för min smak. Men jag vet att de mjuknar till ordentligt. Lite toner av malo och rostade nötter. Bra längd.

Melville Estate Pinot 2010.
Ung, fruktig, öppen, balanserad jättegod amerikansk pinot med lite klassiska toner på näsan. Bara smarrig.

Sine Qua Non Five Shooter Syrah.
Väldigt ung, väldigt hård. I tunneln nu och började visa upp en duglig näsa efter cirka 2 timmars luft. Massor med söta bär men så koncentrerad att det var svårt att läsa ut någonting specifikt just nu. Unga tannininer, knuten och lång. Ge minst 3-5 i källaren innan poppning, annars fett med tid i karaff.
 

Martin Berggren

Bad santa
Surmuppen här igen! Har provat VP från Egly-Ouriet flera gånger och den är alltid "tyngre" än Tradition.. hos en producent som gör viner i en tung och rik stil så blir det hela lite för tungt för min smak.. BdN "Les Crayères" är ett gigantiskt kliv upp för mig och är tack vare sin elegans ett fantastiskt vin. Har en flaska VP liggandes sedan några år för att se vad som händer med lagring. Kanske är dags att prova den snart, men kommer se till att servera till mat.

Övriga notiser
2007 d'Auvenay Aligoté är läcker. Den har kärringens signatur med tropisk, nästan exotiskt valnötig doft och krutrökig reduktion. Lite kort och svag eftersmak avslöjar att det är inte är chardonnay. Behöver inte sparas, tycker jag.

2008 Cathiard NSG 1er Cru Murgers öppnar stjälkigt och blommigt med tydlig 2008-karaktär. Efter någon timme i karaff lockas den söta och intensiva fruktkärnan fram och man börjar känna igen producentens stil. Faten är inte alls påtagliga som de kan vara i Cathiards viner (se nedan...). Återhållsamt vin i en stil som passar mig utmärkt. Spara 10 år i sval källare.

2008 Cathiard Vosne 1er Cru Malconsorts är den frukt- och fatslampa som Murgers inte vill vara. Men visst är det läckert. Har man denna i källaren och är nyfiken men inte vill öppna egen flaska ännu så gör man bäst i att ta sig till Totte på Burgundy Bar som har dessa till kanonpris, en bra bit under marknadspris faktiskt. Då får man dessutom skicka tillbaka korkad flaska ;) och dricka vinet i Riedels "fish bowl" sommelierseriens bourgogneglas.

Selosse Substance deg. 2008 var utan tvekan den bästa Substance, kanske till och med den bästa Selosse, jag provat. Mycket tack vare att den inte var särskilt "selossig"! Honung, nötter, kryddor och perfekt balans. Jag var inne på mogen enchanteleurs här. Kan inte föreställa mig att denna hade blivit bättre av mer lagring.
 

Keen

slan
Sval källare som motats till varm då eller? ;)


Stjälpte i mig ett glas Ulysse Colin igår, minns ej vilken, på Gaston. Fick även ett par smakprover från kristerb, en chablis, en vit bourgogne från Marc Morey, och en Ch Montrose 1995. Mkt trevligt allt. Druckit Morey tidigare och denna var lika bra. Alltid kul att testa mogen Bdx också. Chablisen var trevlig också. Stort tack.
 

kristerb

Medlem
Fick även ett par smakprover från kristerb, en chablis, en vit bourgogne från Marc Morey, och en Ch Montrose 1995. Mkt trevligt allt. Druckit Morey tidigare och denna var lika bra. Alltid kul att testa mogen Bdx också. Chablisen var trevlig också. Stort tack.
Vassego, du lyckas tajma de spontana Gaston-smakningarna varje gång :)
Det var 2009 Chablis Vieilles Vignes av Daniel-Etienne Defaix, 2008 Chassagne-Montrachet 1er cru Les Morgeot av Marc Morey och som sagt, 1995 Chateau Montrose.
 
Surmuppen här igen! Har provat VP från Egly-Ouriet flera gånger och den är alltid "tyngre" än Tradition.. hos en producent som gör viner i en tung och rik stil så blir det hela lite för tungt för min smak.. BdN "Les Crayères" är ett gigantiskt kliv upp för mig och är tack vare sin elegans ett fantastiskt vin. Har en flaska VP liggandes sedan några år för att se vad som händer med lagring. Kanske är dags att prova den snart, men kommer se till att servera till mat.

Övriga notiser
2007 d'Auvenay Aligoté är läcker. Den har kärringens signatur med tropisk, nästan exotiskt valnötig doft och krutrökig reduktion. Lite kort och svag eftersmak avslöjar att det är inte är chardonnay. Behöver inte sparas, tycker jag.

2008 Cathiard NSG 1er Cru Murgers öppnar stjälkigt och blommigt med tydlig 2008-karaktär. Efter någon timme i karaff lockas den söta och intensiva fruktkärnan fram och man börjar känna igen producentens stil. Faten är inte alls påtagliga som de kan vara i Cathiards viner (se nedan...). Återhållsamt vin i en stil som passar mig utmärkt. Spara 10 år i sval källare.

2008 Cathiard Vosne 1er Cru Malconsorts är den frukt- och fatslampa som Murgers inte vill vara. Men visst är det läckert. Har man denna i källaren och är nyfiken men inte vill öppna egen flaska ännu så gör man bäst i att ta sig till Totte på Burgundy Bar som har dessa till kanonpris, en bra bit under marknadspris faktiskt. Då får man dessutom skicka tillbaka korkad flaska ;) och dricka vinet i Riedels "fish bowl" sommelierseriens bourgogneglas.

Selosse Substance deg. 2008 var utan tvekan den bästa Substance, kanske till och med den bästa Selosse, jag provat. Mycket tack vare att den inte var särskilt "selossig"! Honung, nötter, kryddor och perfekt balans. Jag var inne på mogen enchanteleurs här. Kan inte föreställa mig att denna hade blivit bättre av mer lagring.

Skön kvartett i rätt del av Frankrike. Tror jag har några 08-degade Substance kvar i källaren. Dags att gå ner och gräva lite.
 

gece

Man vänjer sig.
2012 Brännland Iscider. Provade den på Stockholm Taste Experience eller vad de nu kallar ölmässan för nuförtiden, och blev rätt impad - jag minns en subtil, elegant och ganska vinös dryck som jag hade kunnat luras var just ett vin, snarare än cider. Det jag drack igår till äppelpajen var klart mindre balanserat, lite kvalmig sötma och jobbig syra på samma gång. Smaken är äpplen, äpplen, äpplen, som sig bör, men med en lite oattraktiv doft av öljäst och inte speciellt mycket mer. Inte dåligt men inte alls lika bra som jag mindes det. Kanske var en rotdag igår? ;)
 
2012 Brännland Iscider. Provade den på Stockholm Taste Experience eller vad de nu kallar ölmässan för nuförtiden, och blev rätt impad - jag minns en subtil, elegant och ganska vinös dryck som jag hade kunnat luras var just ett vin, snarare än cider. Det jag drack igår till äppelpajen var klart mindre balanserat, lite kvalmig sötma och jobbig syra på samma gång. Smaken är äpplen, äpplen, äpplen, som sig bör, men med en lite oattraktiv doft av öljäst och inte speciellt mycket mer. Inte dåligt men inte alls lika bra som jag mindes det. Kanske var en rotdag igår? ;)
Intressant, provade själv samma dryck och delar nog mer ditt första intryck än det andra. Flaskvariation eller?
 

gece

Man vänjer sig.
Intressant, provade själv samma dryck och delar nog mer ditt första intryck än det andra. Flaskvariation eller?
Låt oss hoppas det, jag vill att den ska bra som jag minns den :) En sak jag tänkte på är att den jag provade först nog fått en hel del luft innan jag var på den, kanske hade nåt med saken att göra?
Ikväll blev det något helt annat, en Salon -96. Snygg, sval och ungdomlig, till synes lätt i inledningen men med en evighetslång finish som bara växer. Är ingen BdB-nörd i vanliga fall men det här var riktigt riktigt bra.
 
Låt oss hoppas det, jag vill att den ska bra som jag minns den :) En sak jag tänkte på är att den jag provade först nog fått en hel del luft innan jag var på den, kanske hade nåt med saken att göra?
Ikväll blev det något helt annat, en Salon -96. Snygg, sval och ungdomlig, till synes lätt i inledningen men med en evighetslång finish som bara växer. Är ingen BdB-nörd i vanliga fall men det här var riktigt riktigt bra.

Hur var syran i 96an, börjat lugna ner sig eller fortfarande dominerande?
 

gece

Man vänjer sig.
Hur var syran i 96an, börjat lugna ner sig eller fortfarande dominerande?
Definitivt dominant, men inte på ett dåligt sätt. Lite på Chablis över det hela. Stålhård syra i första inledningen, men den lugnar ner sig och lämnar plats åt mineral och gul frukt. Som sagt ungdomlig, men inget barnarov.
 
Toppen