Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

 1. Gurto

  Gurto Medlem

  Le Ragnaie Brunello di Montalcino 2007 (herrgårdsost och parmesan) Elegant doft, svalt rödbärigt med mogna jordgubbar som mest framträdande frukten, en gnutta blodgrape, lätt blommigt, gröna örter, en del fat - men rätt diskret, något jordigt, svarta oliver. I munnen samma friska röda frukt, fin syra, välbalanserade fat och en lätt beska i slutet.

  Måste nog vara den svalaste och mest eleganta Brunello jag druckit. Väldigt Pinot-lik. Riktigt trevlig!

  Funkade, inte helt oväntat, väldigt bra med lite hårdostar.
   
 2. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Blindprovning är alltid svårt, dessutom är det stora mängder dagsform. Tid på dygnet, förutfattade meningar och liknande kan alltid göra den sensoriska analysen svårare. Själv så har jag sensorik som yrke, jag luktar, smakar och analyserar saker närmare 8 timmar om dagen 5 dagar i veckan. Trots detta är det ofta svårt att pricka in vin helblint, i alla fall med säkerhet. Visst, tvåbetyg inom Munskänkarna är ganska lätt avklarat. Den typen av tentor bör en vinnörd (de flesta på forumet) klara 9 gånger av 10 utan större problem. Vid diverse övningar så har jag med lätthet plockat närmare full pott (7 st viner 3 vita fyra röda varvid druva, land och region skall anges), men vid mitt tentatillfälle för något år sedan så började jag tänka taktiskt och logiskt istället för att lyssna på den analys jag gjort. Höll nästan på att inte bli godkänd, vilket hade varit ett stort nederlag.

  Ödmjukhet och att troget lyssna till vad ens sinnen säger utan att direkt försöka gissa på vad det är i glaset, ger oftare rätt än när man först gissar vad man tror det är och därefter letar efter de markörer man borde hitta. Mycket vanlig fälla vid blindprovning, troligtvis har vi alla hamnat i den någon gång och nästan alltid leder det till felaktiga slutsatser.

  För övrigt, WSET har jag spanat in själv. Satsar dock på att ta trebetyg inom Munskänkarna först. Teoriprovet skriver jag till hösten och därefter det praktiska provet någon gång nästa år (tror jag).
   
  gbgpatrik och ChristianB gillar detta.
 3. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Igår drack jag...
  ...Il Poggione Brunello di Montalcino 2006

  Kraftig (ännu) ungfruktig arom med aningen mognad. Ovanligt mycket ek åt ceder och blyerts för att vara Sangiovese och Toscana (inga Botti här verkar det som). Frukten dominerades av mörka körsbär, plommon och gröna stråk av svartavinbärsblad, därefter mörk choklad, lite soja och tobak. I munnen kändes det strävt, koncentrerat och lite grovt, med förhållandevis mjuka syror. Drickfärdigt nu, men klarar mest troligt några år till om man vill vänta.

  Förföriskt gott, men möjligen lite slätstruket. 90p
   
 4. ChristianB

  ChristianB DipWSET

  Bra tips rakt av, man tackar och bockar!:) Jag får fortsätta öva och prova mig fram!
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 5. mnor

  mnor Medlem

  Nu har jag avslutat min genomgång av La Poja genom att dricka årgång 2001 också. Detta var från mitt tycke den bästa La Pojan hittills. Doft av Körsbär och alkohol (körsbärslikör?), smak av fikon och nyanser av dadlar, torkad frukt, körsbär och svartavinbär. Alkoholen var bättre integrerad med vinet. Lång eftersmak där man efter ett litet tag kände värmen av alkoholen, dock så var inte vinet spritigt på samma sätt som 2003 och 2004. På den negativa sidan var inte frukten i 2001:an inte lika framträdande som i 2004:an.
   
  gbgpatrik och Mattias Schyberg gillar detta.
 6. merlotsmile

  merlotsmile Medlem

  Ser att jag också har en 2001a kvar. Känns det som att det är brådis att dricka den? Eller kan den ligga längre? (Har även några 2009or)
   
 7. mnor

  mnor Medlem

  Spontant drick upp den! Jag tror inte att den vinner på att ligga allt för länge till. Jag har några 2001:eek:r kvar och tänker dricka dem under 2014. Största anledningen till att jag kommer dricka dem snart är att jag tycker att frukten/syran inte är så tydlig längre och jag tror inte det blir bättre av att flaskorna får ligga längre.
   
  merlotsmile gillar detta.
 8. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Som @Matlen hade sagt: dags gå till
  Finewines medlemmar i fokus
  Diskussion i 'Övrigt' startad av Matlen, 9 Februari 2014.
  Och berätta mer för oss andra vad @merlotsmile är för någon!
   
  merlotsmile och Jos gillar detta.
 9. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag är lite extra glad just nu...visst jag har precis fått vin innanför västen, men det är inte just det jag menar. Jag har precis landat på hotellet och öppnade för någon timme sedan en av mina flaskor, ett vin jag köpte två av. En Cabernet Franc från Argentina som får mina ögon att tåras av glädje.

  I näsan samlar sig en bred matta av solmogna plommon, hallon, svartavinbär, körsbär och kanske lite fikonmarmelad. Efter några varv på glaset (ett riktigt skitglas som tillhör minibaren) så sköljer ceder, grus, röd paprika, knallpulvervanilj, blyerts, viol, vedbrasa och mörk choklad över mig och de olika inslagen bråkar vilt om min uppmärksamhet. Detta är ett vin som vet att det är riktigt bra och vill gärna tala om det, det blir nästan lite porrigt - härlig porr, med finess, ni vet mycket väl vad jag menar *nudge, nudge*. Kyss efter kyss avlöser varann. Vinkärlek! Nu har jag inte ens nämnt smaken. Mycket fyllig smak med smekande värme som av en kvinnokropp, men inte utan finess (en elegant kvinna). Vägdamm känns tydligt i svansen och så även en liten gnutta restsötma. Perfekt balans, men med massor av druvtanniner kvar. Syran är lagom och längden hade gärna fått vara ännu längre, för jag vill inte att den skall ta slut... 93p (just idag är det så bra och jag ångrar att jag inte köpte fler flaskor).

  Jag har just druckit ett Stort vin, en dag och vin att minnas...
  image.jpg

  Åsikter om vinet mottages varmt, kanske har Sydamerika-specialisten @Vino fino lite koll?
   
  Last edited: 23 mars 2014
 10. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Ja, och därmed basta! Alla medlemmar med koll (och relevans) har vandrat denna väg, nu borde även @merlotsmile vandra sin Eriksgata...

  Ps. Det finns en del mer som jag gärna hade sett forumstrippa...ni vet vilka ni är. ;)
   
  Last edited: 23 mars 2014


 11. Drack en 94 i fredags och provade även ett glas i går. Håller helt med om dina kommentarer. Doften var betydligt bättre än smaken. Vinet dog snabbt i glaset och dagen efter var det extremt trött och tråkigt. Köpte även två magnum som jag kommer lämna tillbaka
   
  merlotsmile gillar detta.
 12. Swedish

  Swedish Medlem

  Hade aldrig hört talas om det men verkar klart uppskattat på CT och om man googlar runt lite. Michel Rolland verkar vara konsult. Grattis till en trevlig upplevelse!
  Det ska till ett mindre mirakel för att min Côte-Rôtie "Essartailles" 06 från Vins de Vienne (Cuilleron-Villard-Gaillard) ska bli en trevlig upplevelse...
   
 13. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag hittar knappt något om detta när jag googlar...bara på tidigare årgångar. Men detta är riktigt bra. Inte "internationellt", mer personligt. Mycket kraft, men även skitiga drag, druvtypicitet och komplexitet.

  Tack! Alltid trevligt när man känner lite magi, dock är det som alltid lite dagsnoteringar på sånt...;)
   
 14. KockJohan

  KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

  Dethune L'Ancienne Deg2006.
  mörk gyllene färg, väldigt livlig mousse öppningsvis. Testar igen dagen efter..
  Här äre öppet och relativt komplex nos fylld med kraft, väldigt nyanserad med bakade äpplen, gammal svamp o allt det karakteristiska med rostade nötter. Raktigenom är det bara tung o mumsig Pinot kraft som andas längstmed hela vinet
  bakom den primära karaktären med övermogen frukt o nötter, går en super frisk o vit mineral igenom det hela. syran är mer sekundär och precis sådär angenämt i bakgrunden som jag gillar det.
  Jag älskar allt jag testat från Dethune innan och dricker regelbundet mycket av hans BdN, men det här är i en helt annan klass i djup och längd.
   

  Bifogade filer:

  Last edited: 23 mars 2014
 15. Kul att även du gillar L'Ancienne. Det är ett riktigt bra som som seglar lite under radarn för de flesta. Kanske man ska hålla det där :)
   
  KockJohan gillar detta.
 16. 2005 Taittinger Comtes de Champagne. Provat ett par gånger förut och nja, just nu är jag inte så imponerad av det här vinet. Läst att Richard Juhlin jämför den med 76an och kanske vinet hamnar där men idag så är den allt för söt och saknar syran att balansera upp vinet. Den lite kritiga doften finns där men inte alls så framträdande som exempelvis 98an. Som vanligt är vinet krämigt men sockret är på inget sätt integrerat utan flyter lite ovanpå och för mig stör det ut alla andra smaker.
   
 17. merlotsmile

  merlotsmile Medlem

  Provat starkvin ikväll :). Har en kompis som är inne i port/starkvinssvängen och han var på en schysst provning i veckan där han lyckades fixa en "dos" till mig att testa på hemmaplan. Jag har inte haft tillfälle att testa förrän ikväll. Har inte haft facit men fått order att testa nr 7 o 8 först. Jag gissade ganska snabbt på Madeira eftersom syran var hög och den var knäckig i karaktären till skillnad från port. Den första var en verdelho och den andra en boal. Sen skulle jag gissa på årtal. Gissade 54 på den första och det var rätt :eek:. Gissade lite olika år på sextiotalet för den andra och till slut blev det rätt med 64. MEN århundradet var 1800. Det var alltså en boal från 1864 :eek::eek::eek: . Och så pigg, vital och helt, helt underbar :). Love Madeira :):):)
   

  Bifogade filer:

  • bild.JPG
   bild.JPG
   Filstorlek:
   65,9 KB
   Visningar:
   171
  gbgpatrik, Mattias Schyberg, Silex och 3 andra gillar detta.
 18. Swedish

  Swedish Medlem

  Ett litet axplock från vad jag har drucket på hemmaplan senaste månaden. Faktiskt väldigt representativt av det jag brukar dricka. Sen har jag provat en hel del riktigt bra grejer på senare tid men inget som kommer att avhandlas här...

  Fleurie 2012, Julien Sunier: Slank, helt ren (inga syntetiska aromer här) och energisk. På det hela bra men är till och med för mig lite väl slank.
  Volnay 1er Cru "Clos des Angles" 2005, Nicolas Rossignol: Riktigt bra, snyggt aromatisk med mörkare toner än förväntat, bra djup i frukten och syror som bär. Äntligen! En av de första 05:eek:rna för min del som har "kommit ut", långt ifrån moget men knutarna har släppt och vittnar om hur förbannat bra 05 antagligen är.
  Riesling Felseneck GG 09, Schäfer-Fröhlich: Snygg fet och bred frukt (med både syrliga och mer gula/tropiska inslag) som bärs av syran. Sen har jag ett problem: Jag älskar riesling, jag är nästan alltid sugen på riesling och öppnar ofta en riesling. Grejen är den att jag får mitt riesling-behov mättat med en 150-kronors riesling. Det här är bättre men jag blir inte mycket gladare för det.
  Etna Rosso "Santo Spirito" 2010, Tenuta delle Terre Nere: Jag är helt kär i den här stilen! Den här slanka, energiska grusiga röda frukten (hallon, lingon, rönnbär) parat med en fet solmogen känsla... Och dessa apelsin-toner... When Pinot meets Nebbiolo...
  Arbois Chardonnay "Les Graviers" 2005, Tissot: Fullkomligt dekadent och underbar! Citrusinfuserad sten, kontrasten mellan den feta munkänslan och den integrerade lasersyran, lite lätt oxidativa toner... Skitrolig!
  Châtean Citran 2005: Jag dricker väldigt lite Bordeaux nuförtiden och när jag väl gör det så undrar jag alltid varför jag inte dricker mer... Lite som med Volnayn så är det här den första 05:an Bdx som känns tillgänglig. Långt ifrån mogen men den har frigjort sig från sitt skal... Det här är tryggt, det är som att komma hem... Comfort-drinking när det är som bäst! Om nu "lilla" Citran är så här trevlig 05 hur är då inte dom stora namnen...
  Riesling Smaragd "Singerriedel" 2007, Hirtzberger: Stor, kraftig frukt. Allt sitter på plats; frukt och syror. Men det är inte riktigt min grej... Jag är inte helt kompis med Österrikisk riesling. Ska jag dricka det så är det hellre på Federspiel-nivå, det här blir too much
   
 19. MartinE

  MartinE Medlem

  Ja, den var mycket bra i tisdags men jag tror absolut att den har potential att utvecklas betydligt från dagens nivåer! Överlag tror jag att mycket få 2002or kommer att peaka före 2018 och en prestigecuvée som Orpale bör fortsätta att utvecklas ännu längre än så. Spara flaskorna så länge du kan!
   
  mnor gillar detta.
 20. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Verkar som om du haft en riktigt trevlig månad.
  Vill bara hålla med dig om att tüska Rieslingar över 200 kr inte tillför det där extra EXTRA som skulle motivera en att... Lite som att en 25 liters hink ju blir lika fylld oavsett vi häller 100 eller 500 liter i den.
   

Dela sidan