Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 22 januari 2013.

 1. chambertin

  chambertin Medlem

  Härlig beskrivning på Spinettan. Blir sugen ! :)
   
 2. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  2001 var sista årgången de stoppade i CS i 'Pin'. Jag tycker 'Pin' är bättre med CS, men det är ju bara jag. Jomen, hustrun också.
  Vi kommer dricka 2000 Pin på fredag, på La Rochelle. Åh, vad jag längtat och längtar.
  Nästa vecka blir det en Pin från antingen 1999 eller 1998. Vi får se.
   
 3. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Promenerade 3 tim idag. Mest för att jag inte får träna och inte vill bli ändå fetare än vad jag redan är.
  image.jpg
  Kanske också lite för att idag var körsbärsblommens kulmen i Yokohama. Promenerade längs en 5km lång flod med gamla körsbärsträd på ömse strandkanter. Så oändligt vackert! Som att promenera i ett sagolandskap... Finns nog inget vackrare på Jorden. Och 22C varmt och skönt...

  Och smakade några smuttar av följande viner:
  2010 Seifried Old Coach Road, Nya Zeeland, 75p (84kr)
  Malbec, CF och Merlot.
  Ett tunnt vin med spretig ek. Känns som ett kartigt kallklimatsvin. Ingen höjdare. Skyller på @vininfo.nu och @Matlen att jag vill prova NZ... Men, det borde ju absolut kunna finnas bättre flaskor därute!
  Detta vin får bli ... sås.

  2009 Chilean Wines Company Pinot Noir Villagolf Eagle Villagolf Vineyards, 65p (85kr)
  Survin!
  Chilenskt rejält magplask.
  Om jag dissekerar det noga så spretar de spetsiga syrorna vresigt och vildsint samtidigt som frukt och alkohol lever separata liv. Ni som inte trivs med obalanserad alkohol skall nog också undvika detta vin.
  ...kommer dessutom i en sån där fet, tung flaska. Låt bli!
  Tveksamt om det ens är lämpligt som sås.
   
  Last edited: 2 april 2014
  Mattias Schyberg och Magnus L gillar detta.
 4. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Inga viner jag har provat, men de lät väl sådär kan jag tycka. "Spretig ek" lät intressant, lite som att faten som använts har krackelerat och allt som återstår är flisor. Ah... det är kanske så det blir med ekchips?! :cigarr:
   
 5. MartinE

  MartinE Medlem

  När man är dålig i magen är det onekligen viktigt att man prioriterar vad man häller i sig! :)

  Intressant! När jag drack den i november upplevde jag den som relativt ung! Förvisso mycket torkad frukt, jämte mogna äpplen och grädde, i doften. Men frisk och endast något utvecklad smak!

  Selosse är kung!
   
  Skumpagne gillar detta.
 6. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Ekkaraktären var bara fel. Inte för mycket, bara felaktig. Fel fat, fel virke, fel lagringstid, fel vin, fel källarmästare... Det blir så ibland. Men syrorna var inte att leka med...

  Men, NZ skall prompt utforskas vidare! Lite så att jag känner att det liknar vår jakt på Washingtoniska viner.
   
 7. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Kåppy päjst från dagens inlägg i CT:s databas:

  2012 Bodegas Borsao Campo de Borja Campo Castillo
  Grenache Blend, Grenache more
  2014-04-03 - 80 points

  Not more than 'good'.
  Grenache shines through, adding a mature, sweet, sun-drenched dimension to this acidic driven mediocre young wine for early consumption.
  Wife: From objective POV a solid 78p. (She doesn't agree w/Grenache.)
  At La Verdura.
  From a btl that was left over from the previous Mercian tasting.
   
  Last edited: 3 april 2014
 8. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Du ligger i märker jag, lite som en ko på grönbete :) Mycket mediokert det senaste dock, det är ju aldrig kul. ;)
   
 9. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  2006 Torbreck Shiraz The Struie
  2014-02-11 - GOBLUE2002 LIKES THIS WINE:92 Points
  My first Torbreck, and this was quite surprising compared to other Aussie shiraz I have had in the past -- very, very good.
  Dark purple in color, with evident lightness on the rim. Well integrated soft and silky tannins still support a firm body.
  Spice notes on finish. Tastes young and vibrant for an 8-yr old wine - just my style.
  This was just damn tasty & hedonistic, never to be confused with old world syrah. My wife loved this wine, as did I. Definitely on the "buy more" list, for those who like this style of shiraz.

  * * * *
  Vi drack denna i afton, ur vinlistan på La Rochelle. Vi nyttjade en gratiskupong på avsmakningsmeny (vi har faktiskt ytterligare två sådana kupong-middagar att se fram mot där) så det kändes obra att ta med ett eget vin. Håller med Goblue2002 i både beskrivningen och poängen. Lite högre syra än gammaldags Oz Syrah gör detta till en höjdare. Behövde ca en timme på sig för att komma till sin rätt.
   
  Sangiovese77 och Mattias Schyberg gillar detta.
 10. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Alltid gott med lite hedonistiskt vin. :)
   
 11. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Alltid gott med lite vin :D
   
 12. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Idag blev det en lite udda tvekamp. Sicilien gånger två. Aglianico mot Nero d'Avola. En duell av rang där båda presterar...så lika men ändå så olika...
  image.jpg Radici Taurasi Riserva 2007 versus NeroMaccarj 2008

  Ett av vinerna var fylligt och generöst till tusen, medan det andra stramt, medelfylligt (+) och intensivt som satan. Så här upplevde jag dem:

  Radici Taurasi Riserva 2007
  Härlig fruktparfym med blommor, örter, körsbär och svarta vinbär. Aningen tjära, målarfärg, eneträ, kryddor och valeriana möter upp och bildar allians med vägdamm och blyerts. I munnen är det i perfekt balans med sköna syror och tanniner. Mycket fin mittgom (ping @StefanAkiko) och en rejäl längd och intensitet. Ett höjdarvin! Stor köprekommendation! (Tack @chambertin för tipset)

  NeroMaccarj 2008
  Fylligt och rejält fruktigt med mörka bär, plommon och russin åt det syltiga hållet. Choklad, lavendel och ngt plast blandar sig in i leken, detta ihop med aningen lakrits och cement. I munnen aningen kort med något tunn mittgom (ping@StefanAkiko ) och en generös restsötma.

  Båda vinerna var riktigt goda men Taurasin tar hem tvekampen med råge. Jävlar vad gott!
   
  ChristianB gillar detta.
 13. ChristianB

  ChristianB DipWSET

  Det är en lätt kväll för mig, så jag nöjer mig med en halvflaska av Chatêau Chasse-Spleen 2011. Det är ungt och färskt, men jag gillar skarpt den fina doften; svarta vinbär på fat av nyrostad ek, cederträ... Lägger man till en liten nyans av plommon också så får man verkligen en palett av precis det jag gillar i en klassisk Bdx-blend! Riktigt grymt! :)

  Smaken är möjligen på gränsen till för tunn, men den är samtidigt så elegant att jag tvekar. Det är lite aningar av tobak i smaken också, annars drar det åt dofterna igen! Perfekt fredagsvin när det är så där okomplicerat att bara sitta ned med ett bra glas rött!
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 14. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Fel Bordeaux dock, denna månad är det ju Fourcas-Hosten som gäller...;)
   
 15. gece

  gece Man vänjer sig.

  2002 Françoise Bedel Champagne L'âme de la Terre, börjar mycket lovande med äpplen, bröd, mineraler och koriander men sen bara dör i kontakt med mat, blir lite grinigt och tråkigt med bara syra och lite tanninbett. Har upplevt det med detta vin förut, och jag undrar om jag valt fel mat eller om det knyter sig vid uppvärmning eller i kontakt med luft eller om det är nåt annat. Otroligt lovande vid första glaset men sista glaset blir svintrist.
   
 16. chambertin

  chambertin Medlem

  Kul att du gillade Taurasin. Skall försöka få tag på några flaskor nästa vecka själv. Vad tror du om framtiden för den ?

  Nu blir jag sån där AOC/DOCG-polis igen men Taurasi är inte Sicilien utan Kampanien. ;)
   
  Mattias Schyberg och StefanAkiko gillar detta.
 17. ChristianB

  ChristianB DipWSET

  Den har inte kommit än, jag bara värmer upp med lite annan! ;) Fick dessutom hem en Livets Goda med fokus på bland annat Bordeaux-2011 så planen är att avnjuta båda dessa samtidigt!
   
 18. Swedish

  Swedish Medlem

  DOCG-polis kan man inte ha för många av...:D. Nu är jag inte Matlen men framtiden för vinet känns lång. Sen är det ju frågan hur du vill ha den... För min smak är den perfekt nu, vill du ha lite torrare karaktär så väntar du ut den. Äldre årgångar har varit för "torra" och kämpiga för mig, gillar när det finns frukten som backar upp den lite griniga strukturen.

  Nu har jag inte provat vinet blint men hade någon sagt att det var en barolo hade jag gått på det direkt...
   
  ChristianB gillar detta.
 19. Gurto

  Gurto Medlem

  Drack lite trevligheter i söndags för att fira 30-årsdagen:

  Laurent-Perrier Rosé NV två år i källaren (sushi: salmalax med lite sesamolja och anklever med Madeirasås - tackar @StefanAkiko vars restaurangbesöksrapport inspirerade) Friskt och krispigt men rätt intetsägande. Funkade till sushin men någon lite fetare, mognare champagne hade varit bättre.

  Arnaud Ente la Sève du Clos 2007 (mousseline på torsk och pilgrimsmussla med jordärtskocksvitvinsås) Svampkork nr 1 - gick på inget sätt att få ut den mjuka korken. Silade korksmulet och gladdes åt att det inte verkar ha påverkat själva vinet i alla fall. Doftar mogen citron, gula äpplen, stenfrukt, karamell, brynt smör, lite vitblommigt, krossade stenar. Mogen, fet men samtidigt frisk smak med bra syra. Grym koncentration.

  Ett underbart vin! Det enda som saknades för att det skulle vara uppe bland de bästa vita jag smakat hade varit mer mineralzing.

  Domaine Faiveley Nuits-St-Georges 1er Cru les Chaignots 1996 (kantarelltoast) Svampkork nr 2. Inte fullt så mjuk som föregående kork men lyckades inte få upp den hel. Sila igen och igen glädjas åt att vinet ej var defekt. Doftar mycket mogna jordgubbar, läder, jord, multna höstlöv, animaliskt/blodigt, fatkrydda, lite förkolnad ved. Smakmässigt mogen men fortfarande vid full vigör. Sandiga tanniner som fortfarande bråkar emot en smula. Fin syra.

  Härlig mogen Bourgogne! En smula rustik men jag klagar inte. Mycket gott och med lite svamp till blir det bara bättre.

  Giacomo Fenocchio Barolo Riserva Bussia 2004 (lammracks med stekt vårlök och polenta smaksatt med tryffelpecorino) Doftar röda bär, sötlakrits, tjära, torkade rosor, örtigt/kryddigt, jordigt/svarta oliver och mentol. I munnen röd frukt med mörk mineralitet. Finkorniga men fortfarande väldigt kännbara tanniner. Tjär- och kryddtoner.

  Både finstämd elegans och power. Kan inte hjälpa att inse att det skulle må bättre av ännu mer vila men det är redan nu sjukt gott! Inte minst till maten.

  José Maria da Fonseca Moscatel de Setúbal 1990 (créme brûlée smaksatt med ingefära och svart te, toppad med saltkaramelliserade hasselnötter). Doftar torkad frukt, sandelträ, karamelliserat, dammigt parfymerat. I smaken kanderad frukt och träigt parfymerat.

  Mycket gott! Fin match till brûléen dessutom.
   
  MartinE, Larseman, ChristianB och 1 annan gillar detta.
 20. merlotsmile

  merlotsmile Medlem

  Vad spännande att läsa :). Jag har beställt båda två + även den äldre Taurasin! Kommer förhoppningsvis nästa vecka.
   

Dela sidan