Idag dricker vi

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 21 oktober 2007.

 1. Hagbard C.

  Hagbard C. Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Ligger lite efter med mina noteringar, men korkade för en gångs skull upp något som kanske kan intressera någon annan här på forumet.

  Det blev några äldre italienare till mat i början av månaden:

  Bartolo Mascarello Barolo 1971

  Korken var mjuk som smör och kom upp i delar så vi var rätt nervösa när vinet hälldes upp. När vi satte näsorna till glasen drogs dock mungiporna snabbt upp mot öronen. Doften var helt fantastisk och otroligt komplex. Bland iakttagelserna som haglade över bordet förekom läder, lakrits, muscovadosocker, kanel, kummin, anis, sandelträ, tjära, torkad frukt (russin, katrinplommon, fikon, dadlar, tomater), körsbär, violer, choklad och mörk karamellkola. I gommen hade vinet, trots sin ålder, fortfarande en mycket frisk syra men visade endast konturerna av de tanniner som en gång måste ha funnits där. Fin bärig frukt. Osannolikt bra, lätt årets bästa vin för egen del. Hittade en liten slatt i sambons glas dagen efter och vinet var fortfarande storslaget.

  Gaja Barbaresco 1971

  Korken var som ett vått kärr och kom mer eller mindre upp i smulor (hur inget hamnade i vinet är en gåta). Doften var initialt oren med inslag av mögel och kloak, men den avtog som tur var efter en stund även om den ej försvann helt och hållet. Läder, rökt medvurst, körsbär, jordgubbsmos, kanel, lagerblad, slånbär. Vinet hade en rätt frisk syra och var mycket mer rödfruktigt än Mascarellon. Det kändes dock att flaskan nog inte var helt 100% korrekt, även om vinet fortfarande slank ner utan att någon knotade alltför mycket. Vill hemskt gärna prova en helt korrekt flaska.

  Pio Cesare Barolo 1971

  Denna flaska var i perfekt skick. Doften dominerades initialt av körsbär, med inslag av mint, oregano, kummin och choklad. Med tiden tilltog de mer kryddiga nyanserna samt inslaget av torkad frukt. Vi var imponerade av hur ungt vinet var i karaktären. Jag gissar att det hade vunnit en hel del på att luftas i förväg istället för att öppnas direkt vid bordet.

  Sammanfattningsvis kan sägas att Mascarellon stod i en klass för sig och att Pio Cesares Barolo egentligen var det enda vinet som överhuvudtaget hade några likheter med de yngre Nebbiolo-vinerna man vanligen stöter på. Jag har tidigare haft lite svårt för att se storheten i Barolo och Barbaresco, men nu vet jag bättre. Frågan är bara om dagens viner utvecklas åt samma håll som dessa?

  Kayaker kanske har några fler iakttagelser att fylla på med...
   
 2. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Idag dricker vi

  Arbetsmiddag som blev ok. Fick tacka nej till en annan provning men det blev ändå lite kul att dricka. Skaffar väl några nya vänner på forumet när jag sågar SQN men mer till er så att säga

  2000 Taittinger Comtes de Champagne Har utvecklats mycket. Nu lite mer lik 1998, brödig, lite rostad och framförallt den flintadoft som jag älskar med 1998an. Har tidigare hållt 2000 före 1999 av Comtes och denna flaska bekräftar vad jag tyckt tidigare. Vinet har börjat integreras och nu är det mycket mer öppet. Bra balanserad smak med fin mousse. Syran finns där men dominerar inte vinet. Serverad blind men pga likheten med 1998 doftmässigt så hamnade jag hyfsat rätt.
  Dricker bra nu men kan ligga 10 år till om man vill ha den mogna comtes-stilen

  2000 Diebolt-Vallois Fleur de Passion Hmm, första flaskan är inte bra, tror att det är kork men väldigt svag. Vinet saknar finess och är mest syra. Vinet var allt för kallt. Andra flaskan är bättre men ändå så känns det väldigt försynt. Doften är inte så mineralrik som jag väntar mig och är mest citrusdominerad. Även denna flaska har hög syra och någon beska. Den lite krämiga cramantstilen kommer inte fram. Antingen två dåliga flaskor eller så är det någon annat med denna årgång. Var inte så imponerad. Har haft större upplevelser att detta vin tidigare. Kanske fel tid att dricka detta nu

  2007 Domaine Fourrier Gevrey-Chambertin Aux Echezeaux Vieille Vigne Så efter SQN Raven, känns det initalt nästan vekt men efter ett tag kommer lite bär, körsbär lite mylla, skogsback. faktiskt lite brödighet, Återhållsamt och ganska "svalt" Väldigt ljus färg. Smaken är också balanserad och man får söka nyanserna, det skriks inte rätt ut utan efter ett tag finner man de olika lagren. Lite kryddig smak med fin syra. Kanske något kort i eftersmaken men det hänger ändå kvar på ett trevligt sätt. Fin textur. Drickbart nu

  2006 Sine Qua Non Syrah Raven Inte min stil, alldeles för mycket alkohol, ekfat och syltad frukt. Den påminner mig om de inlagda bär som säljs i Österrike, Jag vet att det här ska vara ett kultvin men det är för mycket av allt. Alkoholhalten är angiven till 15.5% men jag tror den är högre. Frukten tillsammans med den allt för överdrivna alkoholen skapar en massiv grötig allt för kraftig smak som dödar eventuella nyanser i vinet. För mig känns det obalanserat och drar åt Amaronehållet i sin stil.Nästan lite sötsliskigt
   
 3. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Idag dricker vi

  Kan väl bara säga att man är avundsjuk. 40-åriga Nebbiolo hör väl inte till vardagsdryckerna direkt. Tack för dina anteckningar.

  PS. Delar din frågeställning, kommer dagens lite mer hårt drivna viner utvecklas på samma sätt
   
 4. kayaker

  kayaker Cyklist

  SV: Idag dricker vi

  Inte direkt utan jag kan bara instämma. Förutom det faktum att Mascarellon var smått sagolik och jag gladeligen köper en pall om någon gör doftessens på den så kan jag inte låta bli att fascineras av hur ung och fräsch Pio Cesares Barolo var. Det tarvar närmare undersökning med andra årgångar. :)
  Den är ju dessutom lätt att få tag på nya årgångar av så det ligger ju nära till hands att köpa ett gäng 2006:eek:r och glömma dem till pensionen.
   
 5. moestue_anna

  moestue_anna Leverantör

  SV: Idag dricker vi

  Det finns två varianter av Discobitch. QV Discobitch VIP edition och QV Discobitch Dancefloor Edition.
  VIP edition är den enda som säljs i Sverige och den är gjord på 50% CH och 50% PN. Den är mycket lik Cuvée Louis Brut men har högre socker, 5,7 g/l och druvorna kommer från samma single vineyard som Cuvée Louis och har legat i över 10 år på jästfällningen. (gjorde på årgångarna 98,97,96)
  Dancefloor Edition säljer vi inte i Sverige, de är en enklare variant som är gjord på lika delar CH, PN, PM. Den är likvärdig med Brut Zero förutom när det kommer till sockerhalten, som i dancefloor edition ligger på 8 g/l.
   
 6. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Idag dricker vi

  Tack Anna för att ni svarade på våra frågor. Alltid kul när en leverantör går ett litet extra steg. Passade på att uppdaterar din profil så att det syns att ni svarar som leverantör.
   
 7. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Har varit på lite olika viner den senaste veckan bl.a det här:

  2003 Domaine Chante Cigale Chateuaneuf-du-Pape
  Vinerna i Chateauneuf-du-Pape (och en hel del andra distrikt också) fråm "ökenåret" 2003 lider ofta antingen av omogna kartiga tanniner (tidig skörd för att undvika övermogen frukt) pga dålig fenolisk mognad eller kokta, russinaktiga viner. Den här cuvén från Chante Cigale tillhör den förra kategorin med svalare fukt som inlednignsvis drar åt svarta vinbär, hallon och apelsinkrokant. Med lite luft så blir kryddnejlikor och stjärnanis mer utvecklade men doften behåller hela tiden en bra intensitet och är riktigt intressant. Väl i munnen tar en hel del råbarkade, bittra och yviga tanniner över och det behövs mat och kraftig sådan för att matcha. På det hela taget så tycker jag att den här mixen av bra frukt och lite kärva tanniner är ett bättre alternativ än att låta druvorna mogna längre och få slappare frukt men mognare tanniner. Det här vinet går helt klart att lagra ett bra tag till.

  1989 Château Gruaud-Larose
  Ytterligare ett vin som verkligen briljerar i doften i nuläget. Direkt efter dekantering är den relativt nerstängd och behöver flera timmar till för att blotta sina bättre sidor. T.o.m dagen efter känns doften från bottensatsen helt intakt o rullar bara på utan att mattas av eller visa ålderstecken. Man undrar stilla hur länge ett sådant här vin skulle kunna leva och utvecklas. Jag tvekar inte på att det kommer att vara i fin form på sin 50-årsdag också. Det här var min sista flaska så den avsmakningen får ngn annan göra.

  Hur välkonserverat det här vinet än är så blir man inte lika imponerad av dom andra kvaliteterna. Doften är bra och i viss mån intressant men så mycket mer än ceder, korint-Merlot och vinbär hittar man inte. Merlot-delen är i och för sig undebart utvecklad efter några timmar och sprider sin parfym långt utanför glaset. Med vinet på plats i munnen så blir man först lite fundersam och det känns nästan tunnt men efter lite längre bekantskap så ger det fler och bättre avtryck. Tanninerna börjar så sakta mogna, fruktsyrorna är nästan ungdomligt pigga men ngt fattas i mellanregistret.

  Detta är inte alls så bra som Gruaud-Larose -82 eller -86 men vill man ha Bordeaux i begynnande mognad så är det här ett bra exempel.
   
 8. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Aldrig hört talas om det läget (Aux Echezeaux). Är det ett kommun-vin ?

  Se det från den ljusa sidan shorepower. Du får mer pengar över till annat vin. Det går ju 5 flaskor anständig Bourgogne på en flaska SQN ungefär. :)

  Har inte smakat SQN Syrah utan bara deras Grenache. Det var ju en käftsmäll det också med massor av allt.
  Kan fördra stilen (och t.om gilla den) men inte alltför ofta bara. Omväxling förnöjer !
  Det jag blir mer och mer tveksam till vad gäller dom här megapackade vinerna är vad man skall ha dom till.
  Man kan ju inte prova upp hela vinkällaren eller... ?
   
 9. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Idag dricker vi

  Kollade upp det. Det verkar som det är ett kommunvin. Det var gott ändå :) Fourrier brukar göra en del bra bourgogner

  "2007 GEVREY-CHAMBERTIN, Aux Echézeaux
  From vines to the south of Gevrey below the grand crus on the Morey border. As ever, the softer of the two Gevreys, with ripe black cherry and a delicate mineral streak. "

  "Gevrey Chambertin Aux Echezeaux Domaine Fourrier 2008 An intensely, even pungently earthy nose of red and dark berry fruit is very much in keeping with the firm, precise and layered flavors that possess a lovely sense of relief and tension on the solidly long finish. This is very Gevrey in character and offers fine quality for a villages...87-90" BH 01/10 "The elegance of the vintage worked its magic with the Aux Echézeaux (which can sometimes be just a touch rustic out of the blocks), as the wine offers up a very refined nose of cherries, red berries, a touch of grilled meat, vinesmoke and a nice base of soil. On the palate the wine is medium-full, long and tangy, with good mid-palate depth and a nice touch of reserve on the finish...88-89" JG 11/09
   
 10. ae

  ae Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Aux Echezeaux är ett kommunvin som Shorepower sagt. Lite mer precist ligger det på gränsen till Morey, mellan Charmes/Mayozeres-Chambertin och RN74:an.
   
 11. baum

  baum Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Inget vin ännu men väl en Ron Zacapa XO efter maten, sanslöst bra rom. :)
   
 12. tobbe81

  tobbe81 Medlem

  SV: Idag dricker vi

  om du gillade den 25 åriga så vänta tills du får pröva den 30 åriga. den är lite mer finstämd men en liten eftsläng utav sprit som den 15 åriga har i sig. den finstämd utav alla zacapa är den 23 åriga enligt mig kontra pris och smak. Annars är min favorit La Mauny vilken som helst mellan 15-25 år.
   
 13. Jos

  Jos Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Prövar kötbullarna med rödbetssalladen och dricker Larrivet Haut Brion Blanc -07, - fan så bra! Tur att man fyllt på med vit Bordeaux! Blev lite anklever och en standard Taittinger som legat ett tag. Rund, flirtig och lite inställsam men bra. Förstår varför den är omtyckt.
   
 14. Andreas

  Andreas Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Aperitif,
  2 degorgeringar av Vilmart Grand Cellier, mitten 90 samt helt nydeggad. Självklart känner man igen vinet i båda men 90 talaren är fantastiskt mycket mera kraft och frukt. Alla dessa vita blommor och krusbär. Mogen citrus och fruktsötma. Lysande exempel på vad "enkel" champagne blir med mognad.

  Main,
  Krug 96 på magnum. Detta är märkligt, men helt underbart...
  samtidigt som den har den galnaste rostning jag varit med om i en K96 så är den också den elegantaste och yngsta. Kartigheten och de gulgröna citrustonerna, fruktelegansen. På näsan, en massa sköna, unga klassiska krugtoner. Med lite tid i glaset tränger rostningen fram även på näsan, den ökar gradvis hela kvällen. Tveklöst den bästa K96 någonsin. Ett halvt glas 15 timmar senare är helt perfekt. Tårdrypande bra.

  Andreas
   
 15. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Låter som en trevlig julafton, Andreas! Själv har jag inte druckit Krug 1996 på flera år. För att kunna hålla fingrarna borta har jag skickat mina lådor på Grappes lådförvaring. Men det börjar klia nu... :D
  För egen del blev det Vilmart Grande Réserve på magnum på julafton. Ända sedan jag första gången fick Vilmart Couer de Cuvée har jag varit en stor beundrare av Vilmart men lustigt nog hade jag inte provat hans enklaste NV förrän nu. Man känner igen husstilen med ekfaten och den fina syran. En härlig champagne i budgetklassen!
   
 16. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Idag dricker vi

  Trevligt med Krug 1996. magnum och allt, Andreas När du bjuder mig på Krug 96 så väljer du defekta exemplar :)

  Var något år sedan jag drack Krug 1996. de börja rmogna en hel del men kan förstås ligga ack så många år till. Själv blev det en simpel Bollinger Special Cuvée lagrad ett par år. Rundheten och mognanden som en standard NV får att ett par år på rygg är väl värt väntan, precis som Vilmarten Till det blev det lite foie gras med smörstekt surdegsbröd och salt från havet (inte i flingform dock :) )
   
 17. KimHartman

  KimHartman Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Lite blandat runt jul:

  2009 Château de Nages Costières-de-Nîmes JT
  1997 Louis Jadot Morey St. Denis
  1997 Ridge Monte Bello
  2006 Col d'Orcia Brunello di Montalcino
   
 18. Caviste

  Caviste Leverantör

  SV: Idag dricker vi

  2008 Domaine de la Taille aux Loups Montlouis sur Loire sec "Remus"

  Helt öppen i doften. Blommor, kvitten, honung och kalksten. Fascinerande mineral. Rökig. Intensiv mineralisk smak. Helt torrt. För mig är det inte lätt att hitta bättre vin på 1er cru-nivå i Côte de Beaune. Sjukt jävla asbra för 16€.


  Martin
  ITB
   
 19. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Idag dricker vi

  Trevlig kväll på Grappe igår:Krug GC (80-tal)
  Dom Ruinart 1988
  Comtes 1979
  Selosse 1989
  Krug:en var underbart mogen med den härliga Krugparfymen på näsan, kraftig syran och lång eftersmak. Gissningarna var inne på Krug 1982 innan jag avslöjade vad det var.Dom Ruinart 1988, inköpt för 400 kr på Systembolaget någon gång i slutet på 90-talet och har sedan dess legat stilla på Grappe, var ung och blommig, inte riktigt den syraattack man är van vid från 1988:eek:r och en ovanlig eftersmak som vi hade svårt att beskriva. Lite odlarstil. Väldigt bra och höll fantastiskt bra i glaset. Det här är en champagne som bör ligga i några år till.Comtes 1979 var lite sluten på näsan men man anade åldern och i munnen var det en syrabomb. Jag var inne på blanc de blancs och 70-talare men gissade på Salon. Sockerkänslan runt munnen borde ha lett mig in på rätt väg men den påminde inte alls om de äldre Comtes jag druckit förut (t.ex. 1981:an). Med lite luft började den visa upp sig mer, en härlig champagne.Efter de här tre champagner (vi var bara tre) var vi på så gott humör att vi ville ha ytterligare en flaska och det var svårt att hitta något i samma klass, men en i sällskapet grävde djupt i sitt fack och plockade fram en Selosse 1989, inköpt för 289 kr på Systembolaget i slutet på 90-talet. Exotisk på samma sätt som Les Carelles men yngre i stilen! Ett helt underbart vin.
   
 20. Keen

  Keen slan

  SV: Idag dricker vi

  Var hittar man denna?
   

Dela sidan