Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi

CH

Medlem
SV: Idag dricker vi

chambertin skrev:
Skall ha en provning i morgon kväll. Tänkte ha runt 10 champagner av nedanstående.
Vad skall bort (ev läggas till) tycker ni ?

1 Comtes de Champagne BdB -98
2 Diebolt-Vallois Fleur de Passion BdB -02
3 Henriot Millésimé Brut RD -95
4 Jacquesson Avize Grand Cru -00
5 Diebolt-Vallois BdB -99
6 Palmer & Co BdB -02
7 Palmer & Co Millésimé -02
8 André Clouet Grande Réserve
9 Palmer & Co BdB -96 (Magnum)
10 Palmer & Co Millésimé -96 (Magnum)
11 Bernard Hatté Special Club -00 (Magnum)
12 Bernard Hatté Brut Tradition
13 Bernard Hatté Brut Rosé
14 Bernard Hatté Brut Réserve
15 Diebolt-Vallois BdB -04
16 Diebolt-Vallois Préstige BdB


Jag skulle precis som shorepower gjorde tipsa om Delamotte -99 som var väldigt trevlig och sedan skulle jag nog plocka bort lite av alla Palmer, Bernard Hatte & Diebolt. Det räcker med 1-2 från varje hus.
 

anders

Medlem
SV: Idag dricker vi

Började dagen med att besöka butiken som enstjärnan mittemot öppnat. Två Egly-Ouiret Rose gled omedelbart ner i kassen. Den från hyllan gick i mitt vinskåp, den från kylen i butiken fick följa med ut på stan, kan alltid vara bra att ha...
Första stationen var champagnebaren på Galleria Kaufhof. Bärandet av en DP 96, en Grüner 04 och en Bürklin (tror jag det var) 07 krävde lite raketbränsle. Nu hade de sålt sista flaskan Louise 89 förra veckan så det vankades Pommery 2000. Normal brukar jag tänka ostron när det gäller skumpa men här snackar vi musslor. Dessutom uppblandat med den ton av tång och sjägräs som jag tycker man kan känna i fiskbutiker. Det här var smaken! Ett klart nerbyte alltså. :'(
Inköpen gick vidare på Karstadt med bättre fiskelycka av tyskar. 12 pannor ytterligare samt en halvflaska Ch Petit Village 95 gick i kassarna. Nu var det tungt så för att inhämta styrka gick jag till Vinoteque Geisel tvärsöver. Ett ställe jag gillar att gå till då det är seriösa vinnördar som jobbar där och inte tackar nej när det bjuds.
Tappade upp en Henriot BdB och blev genast tapprare. De hade en öppen Ch Phelan-Segur 2000 så det fick bli nästa glas och efter skumpan kunde jag koncentrera mig igen. Förvånandsvärt avslipad med tanke på att årgången tilltalar Parker. Tanninerna fick man leta efter och frukten var ganska anonym men ändå elegant.
Jag tyckte nu att jag behövde upplysa servitörerna om Egly-Ouriets existens så flaskan jag släpat runt hamnade på kylning medan jag konfirmerade mina resultat med ett andra glas Phelan.

Jag gillar den här champagnen. Kanske inte den mest komplexa historien men flytande jordgubbar och Golden Delicious är bara att hälla i sig, inget tuggmotstånd. Jag talade om för herrarna att om man bjuder en kvinna på den här skumpan och man inte får ha sex efteråt har man gjort något seriöst fel. ;D
Medan vi stod där och analyserade drickat gick en servitris på sitt pass. Skönheten är väl bekant med att jag brukar släpa med mig godis så hon försåg sig med ett glas. Jag sa till henne att "jag kan inte nämna beskrivningen jag sa till killarna för dig." Hon tog en munfull, satte ner glaset och sträckte på sig. "Nä, man skulle kanske ta och strunta i att jobba och boka ett rum istället". Jag tittade menande på killarna och sa "Vad var det jag sa?". :D Killarna lägger upp riktiga vargagrin och tjejen undrar naturligtvis vad det gäller varpå killarna förklarar. Asgarv!
Det är väl säkrast för Larssons blodtryck att lägga till att servitrisens pojkvän dök upp senare under kvällen så inget oetiskt inträffade. ;D

Eftersom motorn nu var uppvärmd grunnade jag ett slag i vinmeny och hittade ett trevligt tema för kvällen: Bordeaux på halvor. I första flighten tog jag Ch Meyney 95 (St-Estephe, Cru Boureois) vs Ch Petit Village 95 (pavan jag just köpt in). Vi var rörande överens om att Meyney var betydligt mer elegant än Petit om än inte så anonym som Phelan var. Meyney var helt klart ett fint matvin medan Petit var mer bordus och passar bra för kontemplation, möjligen med en inte allt för kraftig garre därtill.
Nästa flight blev Domaine de Chevalier 93 mot Ch Figeac 94. Chevalier var förhållandevis rakt på sak och påminde ganska mycket om Meyney, dock mer frukt. Figeac var däremot ett nummer större i allt utan att för den skull tippa över i vulgo. Återigen konfirmeras mitt gillande av 94:eek:r från Bordeaux. Sista flaskan för kvällen blev en trevlig sak som inte stod i menyn utan något där Hauptkellner hänsynslöst utnyttjade min obefintliga karaktär, Ch Mouton Baronne Philippe 85 (sedan 1989 d'Armailhac). Påminde en hel del om Figeac men där ålder och druvsammansättning ändå skapade skillnader. Det är helt enkelt en fråga om man gillar högra eller vänstra stranden bäst. Nu är jag svårt allergisk mot ordet 'eller' utan föredrar ordet 'och' vilket ju precis har illustrerats.

Därefter bogserades återstående flaskor ut i en väntande taxi.
 

chambertin

Medlem
SV: Idag dricker vi

Skall ha en provning i morgon kväll. Tänkte ha runt 10 champagner av nedanstående.
Vad skall bort (ev läggas till) tycker ni ?

1 Comtes de Champagne BdB -98
2 Diebolt-Vallois Fleur de Passion BdB -02
3 Henriot Millésimé Brut RD -95
4 Jacquesson Avize Grand Cru -00
5 Diebolt-Vallois BdB -99
6 Palmer & Co BdB -02
7 Palmer & Co Millésimé -02
8 André Clouet Grande Réserve
9 Palmer & Co BdB -96 (Magnum)
10 Palmer & Co Millésimé -96 (Magnum)
11 Bernard Hatté Special Club -00 (Magnum)
12 Bernard Hatté Brut Tradition
13 Bernard Hatté Brut Rosé
14 Bernard Hatté Brut Réserve
15 Diebolt-Vallois BdB -04
16 Diebolt-Vallois Préstige BdB

shorepower skrev:
Verkar som du plockar en del direkt från SS. Det är några till som jag skulle titta på

Delamotte 1999
Veuve Clicquot Vintage Brut 2002
De Saint Gall 2002
Pol Roger Brut Vintage 1999

Tog bort några ovan. Bernard Hatte har jag aldrig druckit.

Hur många blir ni och vad är budget?

Vi är 10-11 st och budget runt 5-6k
Jo de mesta förutom några Diebolt-Vallois och Bernard Hatté är från SS.
Bernard Hatté-vinerna har jag hemma i källaren. Deras Brut Tradition är min baschampagne.
 
SV: Idag dricker vi

chambertin skrev:
Vi är 10-11 st och budget runt 5-6k
Jo de mesta förutom några Diebolt-Vallois och Bernard Hatté är från SS.
Bernard Hatté-vinerna har jag hemma i källaren. Deras Brut Tradition är min baschampagne.

Tycker absolut att du ska ha med din bas champagne. Håller också med att dra ner på Palmer, Bernard, Diebolt. Verkar bli en riktigt blandprovning så blanda friskt med några BdB (helst några med lite mognad och någon 2002), cuveer och en BdN också (du har ju Andre C med så det är ok). Tycker också det är kul med spännvid i pris med Comtes på topp och något som St Gall eller Palmer i andra ändan.

Lycka till. Skriv gärna lite provningssynpunkter
 
SV: Idag dricker vi

Öppnade en Divine 2002 som packchampagne. Har för mig att det var CH som hade synpunkter då jag tyckte den var bra så jag var tvungen att prova igen.

Den här flaskan var annorlunda, en ganska sur doft, lite oxiderad nästan, korken kom ut med väldigt lite motstånd, kändes nästan som den inte slöt helt tätt. Verkar vara en hel del flaskvariation på Divine 2002,
 

chambertin

Medlem
SV: Idag dricker vi

Så då var skumpaprovningen igår avklarad det här blev det till slut:

1 Comtes de Champagne BdB -98
2 Diebolt-Vallois Fleur de Passion BdB -02
3 Henriot Millésimé Brut RD -95
4 Diebolt-Vallois BdB -99
5 Delamotte BdB -99
6 Gaston Chiquet BdB -99 (Magnum)
7 André Clouet Grande Réserve
8 Bernard Hatté Brut Tradition
9 Bernard Hatté Brut Rosé

Vi körde 2 omgångar med 4 lättare först för att ha 5 av de mognare och kraftigare i andra omgången.
Hattéerna är båda lätta optretentiösa aperitifchampagner som de flesta nog har svårt att inte gilla. Rosén är rena hallonsodan.
André Clouet föll många på läppen och även jag själv förutom att jag tycket att moussen var lite för lätt (denna flaskan eller har ni haft samma erfarenhet ?).
Gaston Chiquet och Delamotte var de klart bästa -99:eek:rna. Delamotte och Diebolt-Vallois -99 hade båda en ganska skarp kärnighet/bittermadelton som var lite störande. Delamotte för övrigt var härlig med sin rökighet och rostade toner och nötter vilket lyfter vinet totalt.
Kvällen mest positiva överraskning var Henriot Millésimé -95 med härliga mognadstoner åt sherryhållet, fat, nötter och crème brûlée och långt kvardröjande smaker.
Mina två favoriter var dock Diebolt-Vallois Fleur de Passion -02 och Comtes de Champagne BdB -98.
Diametralt olika viner där Comtes är njutbar redan nu (kräver dock mat enligt min mening, blir nästan för mycket av allt att bara dricka som den är) medan Fleur de Passion inte alls visar upp vad den har just nu, framför allt i dofterna.

Sen blev det mer Hatté och mer och mer.....
 

Elvis

Medlem
SV: Idag dricker vi

Tung vecka på jobbet med många uppsägningar pga arbetsbrist. Jag är själv drabbad men hade ändå redan börjat söka jobb och tycker att det ska bli skönt att jobba någon annanstans. Värre för andra som fick det som en chock i måndags. Stämningen är på botten.

Nåväl, efter två kvällar på soffan kände jag idag att jag behövde dricka något gott. Det blev ett spontanbesök på Prime Winebar med fästmön. Tog först ett stort glas (man får välja mellan 10 och 15 cl) Diebolt-Vallois bdb 1999. Till det risotto med albatryffel. Mmm. Blev riktigt imponerad av champagnen. Fin doft med lite svamp, balanserad smak med mycket mineraler, en fint integrerad brödighet och bra syra. Klasskillnad mot NV (som känns lite spretig) och inte alls den där äppelbomben som Tradition är. För mig var det här en ögonöppnare för Diebolt-Vallois storhet. (Jag har ju en kartong Fleur de Passion 2002 hemma efter alla rekommendationer här i forumet men har inte druckit någon än.) Risotton passade för övrigt utmärkt till champagnen.

Sedan blev det ett glas Giuseppe Quintarelli Valpolicella 1999. Också mycket gott.
 

v_skogh

Medlem
SV: Idag dricker vi

chambertin skrev:
Så då var skumpaprovningen igår avklarad det här blev det till slut:

1 Comtes de Champagne BdB -98
2 Diebolt-Vallois Fleur de Passion BdB -02
3 Henriot Millésimé Brut RD -95
4 Diebolt-Vallois BdB -99
5 Delamotte BdB -99
6 Gaston Chiquet BdB -99 (Magnum)
7 André Clouet Grande Réserve
8 Bernard Hatté Brut Tradition
9 Bernard Hatté Brut Rosé

Vi körde 2 omgångar med 4 lättare först för att ha 5 av de mognare och kraftigare i andra omgången.
Hattéerna är båda lätta optretentiösa aperitifchampagner som de flesta nog har svårt att inte gilla. Rosén är rena hallonsodan.
André Clouet föll många på läppen och även jag själv förutom att jag tycket att moussen var lite för lätt (denna flaskan eller har ni haft samma erfarenhet ?).
Gaston Chiquet och Delamotte var de klart bästa -99:eek:rna. Delamotte och Diebolt-Vallois -99 hade båda en ganska skarp kärnighet/bittermadelton som var lite störande. Delamotte för övrigt var härlig med sin rökighet och rostade toner och nötter vilket lyfter vinet totalt.
Kvällen mest positiva överraskning var Henriot Millésimé -95 med härliga mognadstoner åt sherryhållet, fat, nötter och crème brûlée och långt kvardröjande smaker.
Mina två favoriter var dock Diebolt-Vallois Fleur de Passion -02 och Comtes de Champagne BdB -98.
Diametralt olika viner där Comtes är njutbar redan nu (kräver dock mat enligt min mening, blir nästan för mycket av allt att bara dricka som den är) medan Fleur de Passion inte alls visar upp vad den har just nu, framför allt i dofterna.

Sen blev det mer Hatté och mer och mer.....

Kul, håller med dig vad du skriver om Henriot 95an samt Delmotte 99an menjag tycker att dessa är mycket mer njutbara är Fleur som jag blev riktigt besviken på.
 

CH

Medlem
SV: Idag dricker vi

Elvis skrev:
Tung vecka på jobbet med många uppsägningar pga arbetsbrist. Jag är själv drabbad men hade ändå redan börjat söka jobb och tycker att det ska bli skönt att jobba någon annanstans. Värre för andra som fick det som en chock i måndags. Stämningen är på botten.

Nåväl, efter två kvällar på soffan kände jag idag att jag behövde dricka något gott. Det blev ett spontanbesök på Prime Winebar med fästmön. Tog först ett stort glas (man får välja mellan 10 och 15 cl) Diebolt-Vallois bdb 1999. Till det risotto med albatryffel. Mmm. Blev riktigt imponerad av champagnen. Fin doft med lite svamp, balanserad smak med mycket mineraler, en fint integrerad brödighet och bra syra. Klasskillnad mot NV (som känns lite spretig) och inte alls den där äppelbomben som Tradition är. För mig var det här en ögonöppnare för Diebolt-Vallois storhet. (Jag har ju en kartong Fleur de Passion 2002 hemma efter alla rekommendationer här i forumet men har inte druckit någon än.) Risotton passade för övrigt utmärkt till champagnen.

Sedan blev det ett glas Giuseppe Quintarelli Valpolicella 1999. Också mycket gott.

Fan vad synd. Skönt att du tog det med stil i alla fall!
 

CH

Medlem
SV: Idag dricker vi

chambertin skrev:
Vi körde 2 omgångar med 4 lättare först för att ha 5 av de mognare och kraftigare i andra omgången.
Hattéerna är båda lätta optretentiösa aperitifchampagner som de flesta nog har svårt att inte gilla. Rosén är rena hallonsodan.
André Clouet föll många på läppen och även jag själv förutom att jag tycket att moussen var lite för lätt (denna flaskan eller har ni haft samma erfarenhet ?).
Gaston Chiquet och Delamotte var de klart bästa -99:eek:rna. Delamotte och Diebolt-Vallois -99 hade båda en ganska skarp kärnighet/bittermadelton som var lite störande. Delamotte för övrigt var härlig med sin rökighet och rostade toner och nötter vilket lyfter vinet totalt.
Kvällen mest positiva överraskning var Henriot Millésimé -95 med härliga mognadstoner åt sherryhållet, fat, nötter och crème brûlée och långt kvardröjande smaker.
Mina två favoriter var dock Diebolt-Vallois Fleur de Passion -02 och Comtes de Champagne BdB -98.
Diametralt olika viner där Comtes är njutbar redan nu (kräver dock mat enligt min mening, blir nästan för mycket av allt att bara dricka som den är) medan Fleur de Passion inte alls visar upp vad den har just nu, framför allt i dofterna.

Det lät som en väldigt trevlig kväll med ett väldigt bra startfält.
Av de jag själv provat så håller jag faktiskt Delamotte högst. Visst jag tyckte Henriot var marginelt godare när jag provade dem men den kändes liksom klar medans det fanns massor av potential i Delamotten som jag tror kan bli riktigt bra om några år.
Gaston tyckte jag också var bra men smaken levede inte upp till de stor förhoppningar som lukten lämnade. Diebolt bdb lämnade inget som helst intryck medans jag tyckte deras FdP växte väldigt snyggt med mycket luftande.
 

v_skogh

Medlem
SV: Idag dricker vi

CH skrev:
Gaston tyckte jag också var bra men smaken levede inte upp till de stor förhoppningar som lukten lämnade. Diebolt bdb lämnade inget som helst intryck medans jag tyckte deras FdP växte väldigt snyggt med mycket luftande.

Du va ju packad. Bdb´n va mycket bättre.
 

David W

Medlem
SV: Idag dricker vi

Elvis skrev:
Tung vecka på jobbet med många uppsägningar pga arbetsbrist. Jag är själv drabbad men hade ändå redan börjat söka jobb och tycker att det ska bli skönt att jobba någon annanstans. Värre för andra som fick det som en chock i måndags. Stämningen är på botten.

Nåväl, efter två kvällar på soffan kände jag idag att jag behövde dricka något gott. Det blev ett spontanbesök på Prime Winebar med fästmön. Tog först ett stort glas (man får välja mellan 10 och 15 cl) Diebolt-Vallois bdb 1999. Till det risotto med albatryffel. Mmm. Blev riktigt imponerad av champagnen. Fin doft med lite svamp, balanserad smak med mycket mineraler, en fint integrerad brödighet och bra syra. Klasskillnad mot NV (som känns lite spretig) och inte alls den där äppelbomben som Tradition är. För mig var det här en ögonöppnare för Diebolt-Vallois storhet. (Jag har ju en kartong Fleur de Passion 2002 hemma efter alla rekommendationer här i forumet men har inte druckit någon än.) Risotton passade för övrigt utmärkt till champagnen.

Sedan blev det ett glas Giuseppe Quintarelli Valpolicella 1999. Också mycket gott.

Skulle du säga att Quintarellin ska drickas nu eller finns det ytterligare lagringspotential i den. Det var ett tag sedan jag drack den, men senast tyckte jag mycket om den även om jag inte såg det som ett vin för långlagring.

Vad gäller jobb så hoppas jag att du hittar något nytt snart. Finns ju ingen anledning att vara kvar på ett ställe som krisar. Råkade ut för samma sak som du för ett tag sedan. Ganska skönt faktiskt. Får man fråga vilken bransch du var/är i?
 

Bubblaren

Medlem
SV: Idag dricker vi

Igår blev det Cornish Point Pinot noir, Felton road 2007
Lite fruktigt, men balanserar så det inte är för mkt frukt, samkrikt och smarrigt.
 

Elvis

Medlem
SV: Idag dricker vi

David W skrev:
Skulle du säga att Quintarellin ska drickas nu eller finns det ytterligare lagringspotential i den. Det var ett tag sedan jag drack den, men senast tyckte jag mycket om den även om jag inte såg det som ett vin för långlagring.

Den var perfekt att dricka nu. Jag ska nog köpa på mig några stycken för konsumtion under året - jag ser det inte heller som ett vin för långlagring.

David W skrev:
Vad gäller jobb så hoppas jag att du hittar något nytt snart. Finns ju ingen anledning att vara kvar på ett ställe som krisar. Råkade ut för samma sak som du för ett tag sedan. Ganska skönt faktiskt. Får man fråga vilken bransch du var/är i?

Absolut. Jag är i spelbranschen (online poker, casino, sportsbetting) sedan ett antal år. Det finns fortfarande gott om jobb i branschen men det kan bli knepigt att hitta ett i Sverige. Vi får se - jag har mycket krokar ute.
 

Krisman

Medlem
SV: Idag dricker vi

Igår blev det en jänkare från Silverado i Stags Leap. Cuvée Napa. Riktigt trevlig.
Sen Tollot-Beaus Chorey-Les-Beuane 2006. Ung men så god. Efter ett tag i glaset kom en nästan Rhône köttighet fram. rökiga mineraler men ändå elegant. TB gör ju generellt lite kraftigare bourgogner.
 

SUPRA

Bäst
SV: Idag dricker vi

Trist att höra Elvis, men du verkar ta det på rätt sätt. Själv är jag bra nära all time high, men faror lurar bakom varje månad.

Det är ju vår i luften, och jag känner mig uppladdad för lite spänning och bubblor.
 

Bubblaren

Medlem
SV: Idag dricker vi

Redan igår började tankarna snurra åt att det är dax för att korka upp Bonnaire SC 85 ikväll. Ska bara klura ut vad som ska ätas till ;D
 

R.P

Medlem
SV: Idag dricker vi

Igår blev det embruix -04, Aaltos -04 och slutligen en MR Mountain Wine till några bitar ost.
 
Toppen