Kommentarer till krönikor [i olika medier]

Diskussion i 'Böcker, tidningar, poddar, föreläsningar m.m.' startad av anders, 16 juni 2008.

 1. SV: Kommentarer till krönikor [i olika medier]

  Väldigt bra skrivet. Kan hålla med Jimmy om att namnet skulle kanske skrivas ut men Sverige är ett litet land och vi vet ju alla vilka som det handlar om
   
 2. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

 3. Kostjan

  Kostjan Mot bättre vetande

  SV: Kommentarer till krönikor [i olika medier]

  På nåt sjukt sätt blir man glad av att se dom, då man förväntar sej att nåt roligt kommer säjas eller hända ;D ;D ;D
   
 4. Caviste

  Caviste Leverantör

  SV: Kommentarer till krönikor [i olika medier]

  Röttorp på samma site för några veckor sedan - http://vinbanken.se/2012/08/22/rottorps-basta-med-bra-rod-bordeaux/
   
 5. egonx

  egonx Medlem

  SV: Kommentarer till krönikor [i olika medier]

  Förvisso håller jag i stora drag med om det som står i krönikan och man läser ju med ett leende på läpparna, bra Miguel! Men den slår in öppna dörrar. De som är vinintresserade läser inte veckans vin(n)are. Man hämtar information från annat håll (tex här). Vintippsen skrivs för att tillgodose majoriteten av läsarna, dvs en grupp som i grunden inte är intresserade av vin och inte heller beställt en tidningsprenumeration för att läsa om vin. Det handlar om att på ett klatschigt sätt få läsarna att känna sig som vin(n)are då de ställer boxen på kassabandet. Vilket fynd! Vilken Fredagskänsla! Allt handlar om att sälja prenumeration eller via TV dra in reklamintäkter. Kan vi inte acceptera det och gå vidare? Enklaste sättet är att ge läsarna det dom TROR att dom vill ha. Populism säljer.

  För övrigt:
  I min uppfattning är Jens Dolk modigare när han för 200.000 tittare rekommenderar ett lätt tyskt rödvin (på flaska!) till grillad fisk än när VINBANKEN(!) fyndstämplar Fumes Le Blanch på 3 litersbox.
   
 6. kayaker

  kayaker Cyklist

  SV: Kommentarer till krönikor [i olika medier]

  Det är det nog ingen som påstått, men jag är övertygad om att Vinbanken har en betydligt bredare läsekrets än finewines.se - kanske inte minst för att Röttorp skriver där.
  Röttorps alster har f.ö. blivit mer och mer populistiska på senare år, men det är ju knappast någon nyhet här.

  Ju fler som lyfter fram och påpekar problemet, desto större tror jag chansen är till förbättringar av det som skrivs. En och annan av de större och mer kända skribenterna, t.ex. Thomaz Grehn, har börjat släppa "sargen" på sistone och skriva lite bredare. Låt oss hoppas att utvecklingen fortsätter i den riktningen. Förhoppningsvis kan den påskyndas av den här typen av krönikor.
   
 7. egonx

  egonx Medlem

  SV: Kommentarer till krönikor [i olika medier]

  Tveksam till att de stora aktörerna kommer förändra sig för att "problemet" uppmärksammas. Går inte utvecklingen åt precis motsatt håll? Thomas Grehn är ett undantag, hoppas han kan få det att funka och att chefredaktören håller löst i tyglarna.
  Om man i SVD eller DN en Fredag/Lördag går ut med viner som inte finns i alla butiker eller i BS så kommer redaktionen få otaliga e-mail om hur dåligt det var att man inte kunde hitta vinet på hyllan samma eftermiddag i Katrineholm. Läsarna vill köpa viner för konsumtion samma kväll och att beställa för konsumtion nästa vecka är för de flesta inte aktuellt. Frågan är vad som är orsak och verkan här. Kan vinjournalister tillskrivas detta "problem" eller har det snarare att göra med svensk dryckeskultur?
   
 8. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Kommentarer till krönikor [i olika medier]

  Har du ngt emot Katrineholm ? ;)

  Skriver man mycket om BiB och viner i 60-80:- spannet så blir nog reaktionen den du beskriver om vinet inte finns på hyllan.
  Tror dock att dom mer seriöst vinintresserade människorna redan vet att alla viner inte finns på alla SS-ställen.

  Du har säkert själv fått otaliga frågor på jobbet sent på fredag e.m om vad du rekommenderar i vinväg.
  Att då be personen att först kolla på nätet om vinet finns i den butik han/hon skall handla i brukar vara ganska döfött.
  Själv brukar jag förutom vinerna jag rekommenderar till arbetskamrater och andra även rekommendera lämpligt SS-ställe att köpa dom på.
   
 9. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.

  Jag lägger in denna, min kommentar på inlägget på fajsbök. Jag tror på det, tiden rinner ut för många. Även om det känns långsamt så rullar tiden på...

  [​IMG]
   
 10. kayaker

  kayaker Cyklist

  SV: Kommentarer till krönikor [i olika medier]

  Jag uppskattar ditt lidande, Jimmy. :)
   
 11. Peder

  Peder Medlem

  SV: Kommentarer till krönikor [i olika medier]


  Grymt av Miguel. Roligt att det kommer några som vågar sticka ut hakan lite i en inskränkt skrivande skribentkår!

  /Peder
   
 12. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.

  SV: Kommentarer till krönikor [i olika medier]

  Tack, det var allt jag ville höra! :)
   
 13. Caviste

  Caviste Leverantör

 14. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Kommentarer till krönikor [i olika medier]

  Bra skrivet av Miguel och kul att fler vågar ta bladet från munnen.
  Känns som en förändring är på väg men det tar nog sin tid.

  Lite ironiskt bara att se annonserna i högerkolumnen bredvid artikeln och vilka referenser dom har men vinbanken har ju säkert räkningar att betala dom också...

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
 15. Caviste

  Caviste Leverantör

  SV: Kommentarer till krönikor [i olika medier]

  Ironiskt att dessa två krönikor genererar så mycket trafik på vinbankens hemsida, vilket ger annonsörerna av "fynd" som chambertin pekar på valuta för pengarna.

  En komisk situation som lätt skulle platsa i Grotesco, men kanske inte i Humor godkänd av staten?
   
 16. chambertin

  chambertin Medlem

 17. SV: Kommentarer till krönikor [i olika medier]

  Jag tyckte faktiskt den var lite uddlös, Den är å ena sidan kritisk mot vissa delar av SB men verkar i grunden vilja ha kvar monopolet, eller inte?

  Dessa tre skribenter tillhör väl kategorin som byggt upp sin existens på att Systembolaget finns (om än kanske inte lika direkt som vad gäller de tre "stora") och går en fin balansgång när man skriver en krönika av denna typ. Intressent är dock att fler och fler av de som växt upp med Systembolaget blir lite mer kritiska. Är det pga att man vill att Systembolaget ska finnas kvar "vakna då för fan", att man inte vill sticka ut "alla andra verkar ju vara kritiska, gäller att hänga på tåget" eller vill man ha en förändring "om vinsverige ska ha en framtid så måste monopolet bort"`?
   
 18. Silenos

  Silenos Medlem

  SV: Kommentarer till krönikor [i olika medier]

  Nej, artikeln av Hanson m.fl. var på inget sätt bra. Den osar moralism: "att folk dricker billiga viner är inte bra och systembolaget borde istället uppfostra svenskarna" är ungefär essensen. Problemet är inte att folk dricker BiB, det är att de inte kan köpa den i matvaruhandeln, samtidigt som de intresserade inte kan botanisera i specialbutiker. Möjligvis så har artikeln en poäng i att den belyser dubbelmoralen, som såklart är enorm. Men att bolaget ska: "//...dämpa efterfrågan på de billigaste vinerna...//" för de är: "//...inte heller bra för folkhälsan...//", fan...kan de inte bara ta och lämna folk ifred istället och låta dem göra som de vill?
   
 19. SV: Kommentarer till krönikor [i olika medier]

  Ett inte oväntat svar från Systembolaget : Systembolaget är till för alla i Sverige. Man kan också omformulera det med: Systembolaget ska vara lika dåligt för alla i Sverige.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sy ... 526466.svd

  Som jag tidigare skrivit om så håller Systembolaget inte längre en service för oss som är mer intresserade av vin. Det har inget att göra med hur många boxar eller PET-flaskor de introduerar, det har att göra med Systembolagets kompetens och intresse för viner i det högre kvalitetssegmentet.

  Har sett vissa områden där man blivit något bättre men som jag skrev om i tråden http://www.finewines.se/ovrigt/systemsb ... de-priser/ så bryr de sig lite eller inget om priser och tillgänglighet. Det är till och med så att de inte svarar på mail som ett normalt företag skulle göra.
   
 20. Bouzy

  Bouzy Medlem

  SV: Kommentarer till krönikor [i olika medier]

  Torstensson hatar billiga viner så mycket att han lanserade ett för 65 kr idag.

  http://www.systembolaget.se/2260
   

Dela sidan