Krav på skärpt lag för privatimport

Diskussion i 'Övrigt' startad av Anders Landström, 20 oktober 2011.

 1. sunqan

  sunqan Vinös

 2. hampus86

  hampus86 Medlem

  SV: Krav på skärpt lag för privatimport

  Såg att Antipodes fanns med där. Om det är nån gång du ska ralijera så är det nu Jimmy.
  Vore intressant att höra hur ni ställer er till detta.
   
 3. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.

  SV: Krav på skärpt lag för privatimport


  Jag håller mig helt neutral på det här forumet, det skulle inte kännas bra att börja diskutera vare sig för eller mot företaget där jag jobbar eller vad som händer kring det. Men jag ska kolla om vi har någon officiell ståndpunkt till detta som jag kan klistra in. :)
   
 4. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Krav på skärpt lag för privatimport

  Tror som du att denna anmälan inte kommer att leda till ngn fällande dom men jag är inte säker på att den inte kommer att tas upp till prövning.
  Utan att vara jurist så tror jag att en åklagare är skyldig att se om det finn ngn bäring i anmälan.

  Även om många aktörer betalar svensk alkoholskatt och moms och därmed inte gör sig skyldiga till ngt fel skattemässigt så har det ju inte prövats (tror jag ) om den här verksamheten är i överenstämmelse med svensk lag.

  Efter att ha skummat igenom anmälan lite så verkar den rikta sig dels mot aktörer som hävdar att köparen inte behöver betala svensk moms (och och vissa fall även alkoholskatt) eftersom dom tillhandahåller skattade varor i ett annat land, dels mot aktörer som betalar alla svenska skatter och svensk moms men som uteslutande riktar sig mot svenska konsumenter och därmed skulle detta strida mot huvuddragen i svensk alkohollagstiftning men inte vara i strid med Rosengrenundantaget från 2007.

  För alla vinintresserade så hoppas jag verkligen att detta en gång för alla prövas och att aktörer i enlighet med Rosengrenundantaget får vara kvar.
  Blir ett torftigt vinsverige annars som tar ett jättekliv 30 år tillbaka i tiden om IOGT-NTO får som dom vill.
   
 5. Bubblaren

  Bubblaren Medlem

  SV: Krav på skärpt lag för privatimport

  Jag blir upprörd - sedan växer hornen ut och jag börjar fundera på strategier.

  En fundering: är det inte dags, om det inte redan gjorts, att de 10 anmälda samlar ihop sig över ett möte? Tar fram faktaunderlag och strategi för att hantera händelsen. Kanske gemensamt ber jurist se på anmälan
  Utöver det fundera på lobbying från sin egen bransch, ta kontakt med media och/eller PR-byrå.

  Det sämsta dessa 10 kan göra nu är att bara sitta och titta på. Det betyder inte man ska upp och skrika på barrikaderna direkt. Utan det jag säger är att börja med att se på worst case scenario, samverka de 10 i mellan, hitta media och jurister. Hitta sina strategier att använda beroende på utvecklingen av anmälan.

  Kollade just av med erfaren inom Polisen, troligast är att det här går till åklagare ganska snart eftersom det är ett knepigt fall.
  Att publicera sin polisanmälan på nätet är inte olagligt, det är dessutom offentlig handling. Med förundersökningen, som är nästa steg, är det annorlunda. Då är det kapsylen på.

  Vi som hänger här på forumet kan ju också ta en funderar på hur vi, som inte är involverade i de anmälda företagen, kan stödja. Skriva debattartiklar, läsa på lagen, uppmuntra de anmälda och kanske handla extremt mkt av dem just nu :)
   
 6. Peder

  Peder Medlem

  SV: Krav på skärpt lag för privatimport

  Hej Alla! Jag är ny på Finewines.se men känner en del av sedan tidigare! Mitt namn är Peder Molin.

  Jag företräder en av butikerna, men kommer inte vara medlem hos Finewines i form av butiksägare eller för att utöva någon marknadsföring.

  Jag håller med Chambertin om att får rörelsen sin vilja igenom så kommer man färdas 30 år tillbaka i tiden. Vill man ha ett utbud av viner som enbart produceras i stora kvantiteter?

  Vinklubbar/vinbutiker kan ta in viner från vingårdar med ytterst liten hektar vingård och där vinproducenterna vill skapa något vackert. Jag brukar likna många av dessa vinproducenter som konstnärer.

  Att vi skulle vara aktörer som påverkar folkhälsan kan jag personligen tycka att vi gör i enbart positiv bemärkelse. Då det inte är någon av oss som säljer billiga 3-liters kartonger med apor på framsidan.

  Bubblaren föreslår att vi vinbutiker som säljer viner inklusive svensk alkoholskatt borde samlas för ett gemensamt möte. Det tycker jag är en bra idé eftersom alla vi butiker arbetar med ett gemensamt mål som är att få mer kvalitetsviner på bordet istället för viner som bara har ett syfte.

  Huruvida man skall handla extra mycket av oss för att stödja oss låter ju trevligt. Men det viktigaste är att man handlar av oss för att man vill ha ett bredare utbud av viner och för att man är förtjust i våra viner. Det här precis som många väljer att handla viner i Köpenhamn eller London för att det finns ett större utbud än i Sverige.

  Med vänliga hälsningar

  Peder Molin
   
 7. sunqan

  sunqan Vinös

  SV: Krav på skärpt lag för privatimport

  delar av anmälan tolkar jag som att det kommer en fortsättning. En stor del av speditörernas och postens utlämningsställen för paket är... Livsmedelsbutiker som inte har rätt att sälja alkohol, och därmed inte heller rätt att förvara den.
   
 8. kayaker

  kayaker Cyklist

  SV: Krav på skärpt lag för privatimport

  ...och nu har de krupit till korset och ändrat rubriken. :)
   
 9. Peder

  Peder Medlem

  SV: Krav på skärpt lag för privatimport

  Vad var rubriken innan den ändrades?
   
 10. kayaker

  kayaker Cyklist

  SV: Krav på skärpt lag för privatimport

  Från början hade de skrivit "Olaglig Internethandel" men jag påpekade att det är inkorrekt innan ärendet ens prövats rättsligt så de ändrade till "Misstänkt olaglig Internethandel".
   
 11. sunqan

  sunqan Vinös

  SV: Krav på skärpt lag för privatimport

  "av dem själva" - dvs resandeinförsel ska inte beskattas annat än i försäljningslandet.
  (29) När punktskattepliktiga varor förvärvas av personer som inte är godkända upplagshavare eller registrerade mottagare och som inte bedriver en självständig ekonomisk verksamhet, och när dessa varor avsänds eller transporteras direkt eller indirekt av säljaren eller för dennes räkning, bör punktskatt betalas i destinationsmedlemsstaten, och bestämmelser om ett förfarande som ska följas av säljaren bör fastställas.
   
 12. sunqan

  sunqan Vinös

 13. Peder

  Peder Medlem

  SV: Krav på skärpt lag för privatimport

  Det är för att jag har informerat IOGT-NTO om (PuL) och dom pressetiska regler som vi har i Sverige. Dom har gjort en ny version av PDF:en där personnummer etc. är svartmarkerade. Dock har dom gjort ett väldigt dåligt arbete med maskningen då man tydligen med en pdf-redigerare kan ta bort maskningen. Så jag anser att dom fortfarande inte bryr sig om personuppgiftslagen och dom pressetiska reglerna vi har i Sverige.

  Det här kan tyckas onödigt men IOGT-NTO skall självklart hålla sig till lagen anser jag!
   
 14. sunqan

  sunqan Vinös

  SV: Krav på skärpt lag för privatimport

  Finns det misstanke om brott mot PUL så skall de självklart polisanmälas. PUL är 100x viktigare att värna om än alkohollagstiftningen. Att dessutom låta oskyldiga schavottera i media är även det oförlåtligt - för vi är väl oskyldiga tills dess motsatsen bevisats i en rättegångssal?
  -anders
  (som faktiskt tycker just så)
   
 15. Bubblaren

  Bubblaren Medlem

 16. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.

 17. Aqua Vitae

  Aqua Vitae Medlem

  SV: Krav på skärpt lag för privatimport

  Jag håller med Jimmy rörande synpunkterna i hans inlägg; har också skrivit om det här.

  Att IOGT (eller SB) polisanmäler kan ha diverse synpunkter på att den kommer samtidigt som Systembolaget tillkännager att man jobbar hårt för att skapa ett system för hemleverans av alkohol är dock intressant men också hur detta alkoholtillgång går ihop med de folkhälso mål som SB syftar till att upprätthålla - och var är IOGT med paroller och demonstrationer mot detta?

  Magnus Reuterdahl
   
 18. Per Stade

  Per Stade Lege artis

  SV: Krav på skärpt lag för privatimport

  Bedrövligt
   
 19. Elvis

  Elvis Medlem

 20. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Krav på skärpt lag för privatimport

  Ganska typiskt att försöka flytta fokus från det det handlar om genom att sätta en flashig rubrik:

   

Dela sidan