Låt oss dela en pava December 2020 - Pesquera Millenium Gran Reserva 2009 (2812)

Diskussion i 'Vin' startad av LarsW, 5 december 2020.

?

Hur bra var månadens pava (Pris är inte en faktor)?

Poll closed 14 januari 2021.
  1. 95-100 Klassiskt, ett stort vin

    0 röst(er)
    0,0%
  2. 90-94 Exceptionellt, ett vin med överlägsen karaktär och stil

    10 röst(er)
    17,5%
  3. 85-89 Mycket bra, ett vin med speciella kvaliteter

    9 röst(er)
    15,8%
  4. 80-84 Bra, ett välgjort vin

    3 röst(er)
    5,3%
  5. 75-79 Mediokert, ett drickbart vin med ett antal skönhetsfel

    0 röst(er)
    0,0%
  6. 50-74 Kan inte rekommenderas

    0 röst(er)
    0,0%
  7. Deltar inte, men vill se omröstningen!

    35 röst(er)
    61,4%
  1. Sarco

    Sarco Medlem

    Spännande! Köpte tre flaskor igår och ska försöka prova en i helgen.
     
  2. Adamanko

    Adamanko Medlem

    Pesquera har alltid funnits på min karta. Bra vin för en billig peng och den har ofta varit min rekommendation när icke-vinnördiga vänner bett om en rekommendation för under en hundring. Så när Gran reservan dök upp i fasta så tvekade jag inte. Jag köpte tre och tänkte kanske att jag skulle dricka första om ett år. Men när den dök upp som månadens så tvekade jag inte länge på att haka på...
    Första sippen och jag fann en vägg av frukt och kryddor. Det här är inte min grej tänkte jag. Men bara några swirlar på glaset senare så blev den mer nyanserad. Mycket kropp. Tobak, kaffe, choklad. Plommon och lite trä. Sparar hälften.

    Dag 2: Samma smaker, men mer elegant. Bättre. Blint tror jag att jag satt det i Spanien. Men vem vet. Jag tror det här blir bättre. Men vem vet - inte jag, vem vet inte du, vi vet ingenting nu, vi vet inget idag.... 92
     
    petterkalle, Omar Khayyam, mnor och 5 andra gillar detta.
  3. The Wall

    The Wall Medlem

    Du menar att det finns en överhängande risk att alla tre går åt på en gång utan att de hinner provas? :rolleyes:
     
  4. Sarco

    Sarco Medlem

    Det är ju den enda rimliga tolkningen! Nja, jag får planera om maten för helgen. Fiskgryta respektive kyckling är kanske inte de optimala kombinationerna. Men jag har en välmarmorerad högrev i kylen och gott om rådjur i frysen så jag ska nog kunna lösa en bättre kombo.
     
    The Wall gillar detta.
  5. Adamanko

    Adamanko Medlem

    @Fixfred , använd gärna spoiler. Så här ser det ut och så tar du bara bort mellanrummet innanför klamrarna.
    [ SPOILER="Namn på knappen"]Och här lägger du recensionen[ /SPOILER]
    Då kommer det se ut så här för övriga
    Och här lägger du recensionen
     
    Mattias Schyberg, Sarco och MagnusH70 gillar detta.
  6. Fixfred

    Fixfred Medlem

    Ska tänka på det i framtiden , för det går inte att ändra va?
     
  7. Adamanko

    Adamanko Medlem

    Nä visst nä, det går bara i en timme eller nåt. Eller om en mod gör det nu. :)
     
  8. Sarco

    Sarco Medlem

    Provade ett glas idag, sparar resten till imorgon. Det var lite för kallt till att börja med (ivrig direkt från källaren) men glaset fick tid att värma till sig lite.

    Röd, rätt så tät färg. Stor, fruktig doft med mörk och söt frukt. Björnbär, mörka plommon, och kanske lite blåbär. Tobak, ceder och kanske svarta vinbär. Efter att glaset stått framme lite och temperaturen stigit känner jag toner av torkad frukt, nötighet och choklad också.

    Smaken är fruktig, nyanserad med bra längd. Mörk frukt med tobak och choklad, druvjuice i eftersmaken som är härligt lång. Tanninerna finns där uttalat men utan att dominera.

    Ett mycket trevligt vin som jag ser fram emot att dricka mer av. 90-92 p.
     
  9. mnor

    mnor Medlem

    Trevligt med spanskt från Ribera som månadens vin. Första doften som slår emot mig är torkad frukt, torkad mörk röd frukt. Smak av björnbär, inlagda körsbär, plommon, toner av viol, torkad frukt, tobak, choklad och fat. Intrycket är att det är ett mycket bra vin med lite ålder, som blir bättre och bättre under kvällen. Tycker att tonerna av torkad frukt som nästan fick mig att få lite amaronevibbar vid första sniffen dämpas och den mörka rena frukten tar över. Betyg 90 poäng
     
  10. Vingubben

    Vingubben Medlem

    16090CFA-4593-4B9A-A92A-84A35F704C36.jpeg

    En gammal trotjänare men det var några år sedan sist. Lite gröna toner i doften blandas med en lätt unken nyans som för tankarma till använd disktrasa. Bränd knäck och lite hallon kommer i andrafasen. I munnen är det hallon- och lakritskarameller som dyker upp först, sedan fikon, kaffe, vanilj, björnbär och en hel del örter. Lite dill kanske, men inte så det stör. Smaken är riktigt lång. Känns som att den är i perfekt fas. 91p
     
    petterkalle, john b, Per Stade och 6 andra gillar detta.
  11. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    CBA0A536-1442-48FE-9CA1-CE3F281BA865.jpeg

    Klassisk spanjor! Mycket jord, järn, potatisavkok, rotfrukt och höstlöv utöver den fina plommonfrukten. Ganska mjukt och tillräckligt moget. Tror inte att det kommer att utvecklas särskilt mycket mer. Saknar möjligen ett uns syra och strukturen är nog lite för vek för att klara tidens tand. Viss sötma i avslutet. Tycker det är riktigt gott att dricka nu. Ett riktigt bra vin, men hade aningen högre förväntningar med tanke på land och producent. (90p)
     
    petterkalle, john b, Omar Khayyam och 4 andra gillar detta.
  12. Har bara en flaska, rekommenderar du att dricka nu eller tror du den kan utvecklas mer med åren?
     
  13. Patrik Sellin

    Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

    Drick den nu - det kommer inte att hända mycket det närmaste årtiondet
     
  14. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Jag tror inte det händer mycket förrän det enbart blivit gammalt och trött.
     
    john b, Per Stade och Viktor Mörberg gillar detta.
  15. JC:s Vintankar

    JC:s Vintankar Bloggare

    Några tankar om
    Färgen går i en mörk rubinröd ton med några violetta stråk ut mot glaskanten.
    Doften är hyfsat komplex med en hel del mörk frukt, örter och kryddor. I lite mindre omfattning fast ändå tydligt noterar vi läder, kaffe, kakao, aningens vanilj, lite valnötter och tobak. Väldigt trevlig och inspirerande doft.
    I gommen känns det runt och mjukt, ja nästan moget. Björnbär, svarta vinbär, blåa plommon samt några skogshallon inleder smakintrycken, som efterhand kompletteras med lite lakrits, örter, kaffe och kakao. Här finns en liten fin syra som håller vinet på den friska sidan. Tanninerna är avrundade och mjuka, men inte mer än att de fortfarande ger sig tillkänna och småkrafsar i munhålan. Eftersmaken är av medellängd.
    Jag gillar det här vinet i dess lättillgängliga stil.
    Betyg 4
     
    petterkalle, john b, Patrik Sellin och 6 andra gillar detta.
  16. Ricardo

    Ricardo Medlem

    Bifogade filer:

    Fixfred gillar detta.
  17. Ricardo

    Ricardo Medlem

    Inhandlade denna i måndags, verkar finnas bra tillgång nu. Kul att av tagit sb tagit in denna i ordinarie. Jag är ett stort fan av Ribiera del duett. Det ska bli spännande med en fin Ribiera av Alejandro Fernandez. Vi får se om den avnjuts till ostbricka i mellandagarna eller till oxfilén på nyårsafton. Återkommer!
     
    Last edited: 23 december 2020
    Patrik Sellin gillar detta.
  18. Omar Khayyam

    Omar Khayyam Medlem

    Ja, som en inledning kan jag ju säga att vi brukar variera julmaten med inspiration från många olika länder. I år vart det dock mycket fläsk! pressad fläskkarré med sylta-kryddor (dock utan gelatin) dvs kryddpeppar, lagerblad etc; porchetta med färsk rosmarin, salvia och timjan, mortlar grönpeppar och fänkålsfrön, samt pinjenötter; varm grillad fläskkarré med enbär och korianderkryddning; bottifarra; hemgjorda köttbullar a la Wretman men med hälften av grädden ersatt med porter och potatismos med svart vintertryffel från Perigord och potatissorten "mjölig" (suck!). Till allt detta kryddiga fläsk-tunga julbord (grönsaker inkluderade olivoljestekta halva brysselkål och hårt grillad savoy-kål med en coleslaw dressing) tänkte jag att månadens vin skulle kunna passa, vilket det också gjorde. Tog inga noter och fokus var på julfirande snarare än vin men det kändes ganska precis som man vill att Ribera ska smaka med både litet härlig sötsur frukt, ganska mycket komplexitet från fat och ålder med just litet kryddpeppar, kanel, kakao och vanilj och färskklyven ved av ädelträ. Härlig intensitet, perfekt mognad för min smak och bra syra. Riktigt bra grejor! 92 poäng och bra spaning!
     
    petterkalle, john b, chambertin och 7 andra gillar detta.
  19. Pnilsson76

    Pnilsson76 Medlem

    82D52C87-EB46-4DB4-8C65-46EFE1EF9A71.jpeg
    Första doften från korken var Coca-Cola??
    Men den doften försvann snabbt och en härlig doft av kryddor/örter och söt/mörk frukt infinner sig. Smak av kaffe, kakao och en gnutta vanilj. Tyckte vid första sipp att den var lite klen i syra men vet inte om det var en inbillning eller vad för inget jag upplevde senare. Lång och fyllig finish och helt klart ett bra vin som är i en mycket fin fas. Sparade halva flaskan till dagen efter och höll fortfarande ihop bra. Ett vin som lätt att tycka om och går nog hem hos flesta oavsett tycke och smak. 90 + 82D52C87-EB46-4DB4-8C65-46EFE1EF9A71.jpeg
    Månadens vin
     
    petterkalle, john b, Sarco och 4 andra gillar detta.
  20. Ek, mörk frukt, torkad frukt, viol-lakrits, väldigt mörka plommon, choklad?, likör och en obehaglig sprit-eftersmak, påminde lite om eftersmaken som hos Absolut vodka, många verkar gillat detta vin men det gick inte alls hem hos mig. Synd att jag har en flaska till som jag verkligen inte är sugen på..
     

Dela sidan