Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Nobelviner

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Grönstedts XO är på sin höjd en medioker konjak, om ens det. Det är ingenting som en cognackännare skulle dricka, så länge det finns godare alternativ att köpa, men man måste väl spara nånstans att få allting att gå runt. ;)
Efter ett 100-tal Cognacar innanför västen måste jag uttrycka att du nog inte talar efter egna erfarenheter. Grönstedts XO är alls ingen sekunda Cognac. Tvärtom. Det finns förfärligt många avsevärt dyrare sorter av både XO och Extra som är mer linjära och okomplicerade än G:s XO.
 

Bastardo

Medlem
Efter ett 100-tal Cognacar innanför västen måste jag uttrycka att du nog inte talar efter egna erfarenheter. Grönstedts XO är alls ingen sekunda Cognac. Tvärtom. Det finns förfärligt många avsevärt dyrare sorter av både XO och Extra som är mer linjära och okomplicerade än G:s XO.
Har druckit den några gånger och tycker inte att den håller måttet som cognac i XO-klassen, men alla får givetvis ha sin egen åsikt, inget fel med det. :cool:
Men du har helt rätt angående det, att det finns väldigt många cognac i de nämnda klasserna som inte är så högklassiga som de borde.
De riktiga kännare brukar ge rådet att hålla dig borta från de fyra största jättarna och koncentrera dig på små producenter som sköter allting själva. Från att odla sina egna viner till blandning, lagring och buteljering. Då får man riktig cognac av mycket hög kvalitet som håller alla kvalitetskrav som man kan ha. Och man brukar höra att det är värt att söka på cognac med åldern mellan 20 och upp till 35 år, på ett ungefär. Då har du en stor chans att få bäst valuta för pengarna.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Har druckit den några gånger och tycker inte att den håller måttet som cognac i XO-klassen, men alla får givetvis ha sin egen åsikt, inget fel med det. :cool:
Men du har helt rätt angående det, att det finns väldigt många cognac i de nämnda klasserna som inte är så högklassiga som de borde.
De riktiga kännare brukar ge rådet att hålla dig borta från de fyra största jättarna och koncentrera dig på små producenter som sköter allting själva. Från att odla sina egna viner till blandning, lagring och buteljering. Då får man riktig cognac av mycket hög kvalitet som håller alla kvalitetskrav som man kan ha. Och man brukar höra att det är värt att söka på cognac med åldern mellan 20 och upp till 35 år, på ett ungefär. Då har du en stor chans att få bäst valuta för pengarna.

Camus, Martell och Delamain skapar några av de mest fantastiska konjakarna där kvalitet per krona är magiskt bra. Några av de "små" är bara pinsamt dyra medan många bara är pinsamt medelmåttiga. Remy Martin är svårt bli imponerad av utan att blöda någons kreditkort. Hennesy i de lägre nivåerna är fortfarande förvånansvärt bra. Napoleon kan funka riktigt bra ibland!
Relativt de bästa är Grönstedt (och även Braastad) riktigt bra. Det blir extra tydligt då man provar dem blint.

Curvoisier (ovanför VSOP) har jag bara druckit ett 15-tal gånger och med blandad förtjusning.

Martell Cordon Bleu vinner massor blindprovningar år ut och år in. Det är en fantastisk XO med precis allt på rätt plats.
Martell Extra… då svimmar jag nästan.
…sen kommer Camus XO och alla deras olika buteljeringar av XO regerar! Med regalskeppet Camus Hors d'Age, som jag satte över både Paradis och Vesper i en blindprovning, är det svårt begära något mer…

Detta är mina erfarenheter.

Vad har du för erfarenheter av tex Curvoisier, Hennesy, Camus och Martell som gör att du rekommenderar att folk skall undvika dem? Och vilka små tillverkare rekommenderar du istället?


(Notera att jag räknar 'en gång' per helrör Cognac som i sig vanligtvis motsvarar ett 20-tal tillfällen.)
 
Last edited:

Bastardo

Medlem
Camus, Martell och Delamain skapar några av de mest fantastiska konjakarna där kvalitet per krona är magiskt bra. Några av de "små" är bara pinsamt dyra medan många bara är pinsamt medelmåttiga. Remy Martin är svårt bli imponerad av utan att blöda någons kreditkort. Hennesy i de lägre nivåerna är fortfarande förvånansvärt bra. Napoleon kan funka riktigt bra ibland!
Relativt de bästa är Grönstedt (och även Braastad) riktigt bra. Det blir extra tydligt då man provar dem blint.

Curvoisier (ovanför VSOP) har jag bara druckit ett 15-tal gånger och med blandad förtjusning.

Martell Cordon Bleu vinner massor blindprovningar år ut och år in. Det är en fantastisk XO med precis allt på rätt plats.
Martell Extra… då svimmar jag nästan.
…sen kommer Camus XO och alla deras olika buteljeringar av XO regerar! Med regalskeppet Camus Hors d'Age, som jag satte över både Paradis och Vesper i en blindprovning, är det svårt begära något mer…

Detta är mina erfarenheter.

Vad har du för erfarenheter av tex Curvoisier, Hennesy, Camus och Martell som gör att du rekommenderar att folk skall undvika dem? Och vilka små tillverkare rekommenderar du istället?


(Notera att jag räknar 'en gång' per helrör Cognac som i sig vanligtvis motsvarar ett 20-tal tillfällen.)
Vad är det vits att nämna vilka jag har druckit, då jag brukar inte göra anteckningar etc? Av samma orsak är det ingen idé att rekommendera några cognac, fast jag kunde göra det om jag ville.
Fråga gärna de andra grabbarna i stället … och dessutom har jag slutat att dricka starksprit, fast jag har lite cognac kvar, en flaska med över 50-årigt innehåll.
En doldis, som inte många i Sverige visste ens vad det var för något.

Du predikar varenda gång bara din ’bibel’ och du vill aldrig lyssna på vad andra har att säga, utan att det är bara du som har rätt om allting hela tiden.
Jag vill ogärna orda med dig över huvud taget då du är en sån besserwisser som alltid måste ha sista ordet, oavsett vem det är du pratar med. Men, så funkar det inte IRL.

P.S. Det stavas Hennessy, Courvoisier, Camus Hors d’Age – egentligen Camus Réserve Extra Vieille Hors d’Age.
Det är mycket med cognac, men tro inte att du kan allting om det … Du har mycket att lära, men det är ingen lätt uppgift att kunna vara bäst i världen gällande alla alkoholhaltiga drycker som finns.
 

hooods

Medlem
Vad är det vits att nämna vilka jag har druckit, då jag brukar inte göra anteckningar etc? Av samma orsak är det ingen idé att rekommendera några cognac, fast jag kunde göra det om jag ville.
Fråga gärna de andra grabbarna i stället … och dessutom har jag slutat att dricka starksprit, fast jag har lite cognac kvar, en flaska med över 50-årigt innehåll.
En doldis, som inte många i Sverige visste ens vad det var för något.

Du predikar varenda gång bara din ’bibel’ och du vill aldrig lyssna på vad andra har att säga, utan att det är bara du som har rätt om allting hela tiden.
Jag vill ogärna orda med dig över huvud taget då du är en sån besserwisser som alltid måste ha sista ordet, oavsett vem det är du pratar med. Men, så funkar det inte IRL.

P.S. Det stavas Hennessy, Courvoisier, Camus Hors d’Age – egentligen Camus Réserve Extra Vieille Hors d’Age.
Det är mycket med cognac, men tro inte att du kan allting om det … Du har mycket att lära, men det är ingen lätt uppgift att kunna vara bäst i världen gällande alla alkoholhaltiga drycker som finns.
Kamma dig. Samuraien är väl en av användarna som bidrar mest till det här forumet. Dessutom på ett kunnigt, ödmjukt och humoristiskt sätt.
 

Vingubben

Medlem
Vad är det vits att nämna vilka jag har druckit, då jag brukar inte göra anteckningar etc? Av samma orsak är det ingen idé att rekommendera några cognac, fast jag kunde göra det om jag ville.
Fråga gärna de andra grabbarna i stället … och dessutom har jag slutat att dricka starksprit, fast jag har lite cognac kvar, en flaska med över 50-årigt innehåll.
En doldis, som inte många i Sverige visste ens vad det var för något.

Du predikar varenda gång bara din ’bibel’ och du vill aldrig lyssna på vad andra har att säga, utan att det är bara du som har rätt om allting hela tiden.
Jag vill ogärna orda med dig över huvud taget då du är en sån besserwisser som alltid måste ha sista ordet, oavsett vem det är du pratar med. Men, så funkar det inte IRL.

P.S. Det stavas Hennessy, Courvoisier, Camus Hors d’Age – egentligen Camus Réserve Extra Vieille Hors d’Age.
Det är mycket med cognac, men tro inte att du kan allting om det … Du har mycket att lära, men det är ingen lätt uppgift att kunna vara bäst i världen gällande alla alkoholhaltiga drycker som finns.
P.S. Det heter om jag kunde
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Vad är det vits att nämna vilka jag har druckit, då jag brukar inte göra anteckningar etc? Av samma orsak är det ingen idé att rekommendera några cognac, fast jag kunde göra det om jag ville.
Fråga gärna de andra grabbarna i stället … och dessutom har jag slutat att dricka starksprit, fast jag har lite cognac kvar, en flaska med över 50-årigt innehåll.
En doldis, som inte många i Sverige visste ens vad det var för något.

Du predikar varenda gång bara din ’bibel’ och du vill aldrig lyssna på vad andra har att säga, utan att det är bara du som har rätt om allting hela tiden.
Jag vill ogärna orda med dig över huvud taget då du är en sån besserwisser som alltid måste ha sista ordet, oavsett vem det är du pratar med. Men, så funkar det inte IRL.

P.S. Det stavas Hennessy, Courvoisier, Camus Hors d’Age – egentligen Camus Réserve Extra Vieille Hors d’Age.
Det är mycket med cognac, men tro inte att du kan allting om det … Du har mycket att lära, men det är ingen lätt uppgift att kunna vara bäst i världen gällande alla alkoholhaltiga drycker som finns.
@Bastardo - det där inlägget var ett lågvattenmärke till och med för att komma från dig. o_O
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Vad är det vits att nämna vilka jag har druckit, då jag brukar inte göra anteckningar etc? Av samma orsak är det ingen idé att rekommendera några cognac, fast jag kunde göra det om jag ville.
Fråga gärna de andra grabbarna i stället … och dessutom har jag slutat att dricka starksprit, fast jag har lite cognac kvar, en flaska med över 50-årigt innehåll.
En doldis, som inte många i Sverige visste ens vad det var för något.

Du predikar varenda gång bara din ’bibel’ och du vill aldrig lyssna på vad andra har att säga, utan att det är bara du som har rätt om allting hela tiden.
Jag vill ogärna orda med dig över huvud taget då du är en sån besserwisser som alltid måste ha sista ordet, oavsett vem det är du pratar med. Men, så funkar det inte IRL.

P.S. Det stavas Hennessy, Courvoisier, Camus Hors d’Age – egentligen Camus Réserve Extra Vieille Hors d’Age.
Det är mycket med cognac, men tro inte att du kan allting om det … Du har mycket att lära, men det är ingen lätt uppgift att kunna vara bäst i världen gällande alla alkoholhaltiga drycker som finns.
Stavningen är bra :)
Du har ju redan raljerat om att jag inte skulle gilla vita viner från Loire, att "de fyra stora" från Cognac skall undvikas och att man istället skall söka sig till de små. Du är på ett forum för dem som gillar ädlare drycker. Våga vara specifik! Vi vill veta! Vi vill lära oss mer och ta del av dina erfarenheter.
  • Varför bör man undvika de fyra stora?
  • Vilka små bör man föredra?
 
Last edited:

Bastardo

Medlem
Stavningen är bra :)
Du har ju redan raljerat om att jag inte skulle gilla vita viner från Loire, att "de fyra stora" från Cognac skall undvikas och att man istället skall söka sig till de små. Du är på ett forum för dem som gillar ädlare drycker. Våga vara specifik! Vi vill veta! Vi vill lära oss mer och ta del av dina erfarenheter.
  • Varför bör man undvika de fyra stora?
  • Vilka små bör man föredra?
Man ska ta hänsyn till att alla har olika smak och förväntningar hur en riktigt god cognac ska smaka. Jag vill själv inte ha för torr cognac med kraftig stil utan den ska vara lite mer fruktig med lena och harmoniska smaker som är lätt att dricka när som helst.
Sen brukar man prata om också om vintercognac och sommarcognac. De har ganska olika karaktärer sinsemellan.

Det är oerhört svårt att rekommendera cognac till någon. Man måste nästan själv ta reda på det, och det finns inget lätt sätt till kunskapen heller, du måste läsa en hel del för att förstå vad det handlar om.

På Vinmonopolet går det att söka efter cognac med flera olika val där man kan ’kryssa’ än hos Alko och bolis. Och man kan söka mellan traditionell cognac eller brut, vilket är en mycket torrare stil.

Orsaken varför man inte ska välja bland de fyra största tillverkare av cognac är helt enkelt av den anledning, att de lägger så mycket pengar för marknadsföring, design, utseendet på flaskorna etc. så att det blir mycket mindre pengar för själva produkten de säljer.
Många så kallade ’jippocognac’ kan ha en fin flaska av dyr kristall som kostar en hel del. Förpackningen är oerhört påkostad och lyxig, men det gynnar ju inte själva innehållet. De flesta fina cognacsflaskor som kostar flera tiotusen kronor per styck tillhör i den här kategorin. Det är inget bra köp, utan mest ämnat åt bara att imponera omgivningen.

Och det kan vem som helst förstå att om man har kontroll på alla delarna av cognacsframställning, så har man mycket bättre möjlighet att kvalitetssäkra sin produkt och ’odlarcognac’ är mycket eftertraktad produkt, som behöver inte ändå kosta så mycket. Och på tal om det så är cognac betydligt billigare än till exempel maltwhisky om du jämför med buteljer som är ungefär lika gamla.

Det finns mer än 4000 vinodlare som säljer druvor, färdigt vin eller eau-de-vie till de större husen, men några mindre producenter odlar även sitt eget vin. Tyvärr har jag just nu ingen lista med namn på dem, men kan försöka hitta några exemplar.
Man ska ta hänsyn till att jag har slutat dricka starkvaror, så då är det ingen större vits att hålla sig ajour med allt sånt.

Följande märken brukar få högsta betyg som en helhet av ett cognachus:
Delamain, A.E. Dor, A. De Fussigny, Ch. de Montifaud, Daniel Bouju, Jean Fillioux, Paul Giraud, Léopold Gourmel, Grosperrin, Jean-Luc Pasquet, Lafont de St. Preuil, Laurent Merlin, Leyrat, Moyet, Normandin-Mercier, A. Paquereau, Pierre de Segonzac, Prunier, Ragnaud-Sabourin, Louis Royer.
Jag gillar speciellt cognac från området Petite Champagne och gärna i åldern mellan 20 till 35 år.
Har inte druckit dem var och en, men har läst mycket gott om alla. Om det stör någon så får det bli så.
Jag gillar speciellt cognac från området Petite Champagne och gärna i åldern mellan 20 och 35 år.

Det finns även en ganska bra cognacsajt och även om man skulle betala alkoholskatten kan man hitta en hel godsaker där för ett bra pris.

Där kan ni alla som vill lära sig lite mer läsa om det mesta runt cognac. Och märk väl att en flaska cognac kan räcka mycket längre än en flaska champagne, som man normalt dricker under bara max ett par timmar och ändå kostar de kanske ungefär lika mycket.
Vilken tycker du då är mer prisvärt? För mig är det ett mycket enkelt beslut, fast det blir numera ytterst sällan jag smuttar på en cognac, men det kan hända när jag får finfrämmande från Finland.

Champagne håller sig inte särskilt länge efter det har öppnats. Cognacen däremot kan hålla sig drickbar även mer än ett år, men det är nog ganska få människor som har tålamod att spara dem så länge och du kan få en jättefin cognac för samma pris eller även billigare vad en fin champagne kostar.
Även lagrad rom är oftast dyrare om du går efter åldern. Det har varit ganska tungt för cognac nu en längre tid, och man får se om de någonsin kommer tillbaka till sin forna ställning.

Saxat från internätet:
”För att göra den bästa konjaken måste du odla druvorna, göra vinet och destillera det på bästa sättet. Då ser du det när det åldras. I mina källare finns det konjak som gjordes av min far, min farfar och min farfarsfar.”
Pierre Ferrand, grundaren av Pierre de Segonzac
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Man ska ta hänsyn till att alla har olika smak och förväntningar hur en riktigt god cognac ska smaka. Jag vill själv inte ha för torr cognac med kraftig stil utan den ska vara lite mer fruktig med lena och harmoniska smaker som är lätt att dricka när som helst.
Sen brukar man prata om också om vintercognac och sommarcognac. De har ganska olika karaktärer sinsemellan.

Det är oerhört svårt att rekommendera cognac till någon. Man måste nästan själv ta reda på det, och det finns inget lätt sätt till kunskapen heller, du måste läsa en hel del för att förstå vad det handlar om.

På Vinmonopolet går det att söka efter cognac med flera olika val där man kan ’kryssa’ än hos Alko och bolis. Och man kan söka mellan traditionell cognac eller brut, vilket är en mycket torrare stil.

Orsaken varför man inte ska välja bland de fyra största tillverkare av cognac är helt enkelt av den anledning, att de lägger så mycket pengar för marknadsföring, design, utseendet på flaskorna etc. så att det blir mycket mindre pengar för själva produkten de säljer.
Många så kallade ’jippocognac’ kan ha en fin flaska av dyr kristall som kostar en hel del. Förpackningen är oerhört påkostad och lyxig, men det gynnar ju inte själva innehållet. De flesta fina cognacsflaskor som kostar flera tiotusen kronor per styck tillhör i den här kategorin. Det är inget bra köp, utan mest ämnat åt bara att imponera omgivningen.

Och det kan vem som helst förstå att om man har kontroll på alla delarna av cognacsframställning, så har man mycket bättre möjlighet att kvalitetssäkra sin produkt och ’odlarcognac’ är mycket eftertraktad produkt, som behöver inte ändå kosta så mycket. Och på tal om det så är cognac betydligt billigare än till exempel maltwhisky om du jämför med buteljer som är ungefär lika gamla.

Det finns mer än 4000 vinodlare som säljer druvor, färdigt vin eller eau-de-vie till de större husen, men några mindre producenter odlar även sitt eget vin. Tyvärr har jag just nu ingen lista med namn på dem, men kan försöka hitta några exemplar.
Man ska ta hänsyn till att jag har slutat dricka starkvaror, så då är det ingen större vits att hålla sig ajour med allt sånt.

Följande märken brukar få högsta betyg som en helhet av ett cognachus:
Delamain, A.E. Dor, A. De Fussigny, Ch. de Montifaud, Daniel Bouju, Jean Fillioux, Paul Giraud, Léopold Gourmel, Grosperrin, Jean-Luc Pasquet, Lafont de St. Preuil, Laurent Merlin, Leyrat, Moyet, Normandin-Mercier, A. Paquereau, Pierre de Segonzac, Prunier, Ragnaud-Sabourin, Louis Royer.
Jag gillar speciellt cognac från området Petite Champagne och gärna i åldern mellan 20 till 35 år.
Har inte druckit dem var och en, men har läst mycket gott om alla. Om det stör någon så får det bli så.
Jag gillar speciellt cognac från området Petite Champagne och gärna i åldern mellan 20 och 35 år.

Det finns även en ganska bra cognacsajt och även om man skulle betala alkoholskatten kan man hitta en hel godsaker där för ett bra pris.

Där kan ni alla som vill lära sig lite mer läsa om det mesta runt cognac. Och märk väl att en flaska cognac kan räcka mycket längre än en flaska champagne, som man normalt dricker under bara max ett par timmar och ändå kostar de kanske ungefär lika mycket.
Vilken tycker du då är mer prisvärt? För mig är det ett mycket enkelt beslut, fast det blir numera ytterst sällan jag smuttar på en cognac, men det kan hända när jag får finfrämmande från Finland.

Champagne håller sig inte särskilt länge efter det har öppnats. Cognacen däremot kan hålla sig drickbar även mer än ett år, men det är nog ganska få människor som har tålamod att spara dem så länge och du kan få en jättefin cognac för samma pris eller även billigare vad en fin champagne kostar.
Även lagrad rom är oftast dyrare om du går efter åldern. Det har varit ganska tungt för cognac nu en längre tid, och man får se om de någonsin kommer tillbaka till sin forna ställning.

Saxat från internätet:
”För att göra den bästa konjaken måste du odla druvorna, göra vinet och destillera det på bästa sättet. Då ser du det när det åldras. I mina källare finns det konjak som gjordes av min far, min farfar och min farfarsfar.”
Pierre Ferrand, grundaren av Pierre de Segonzac
Du har alltså rätt begränsad personlig erfarenhet av Cognac och lutar dig mer mot Google, andras tyckanden och erfarenheter än dina egna.
Det är ok.
Kanske inte så imponerande.
Men, det är helt ok.
En bra början :)
...och man måste ju börja vid början!
----
Att sluta dricka starksprit är sällan hälsomässigt ett dåligt val.

Hoppas du förstår att jag smådissar dina listor för att de är Googlade snarare än självupplevda.

kim.jpg
 

Bastardo

Medlem
Du har alltså rätt begränsad personlig erfarenhet av Cognac och lutar dig mer mot Google, andras tyckanden och erfarenheter än dina egna.
Det är ok.
Kanske inte så imponerande.
Men, det är helt ok.
En bra början :)
...och man måste ju börja vid början!
----
Att sluta dricka starksprit är sällan hälsomässigt ett dåligt val.

Hoppas du förstår att jag smådissar dina listor för att de är Googlade snarare än självupplevda.

Visa bifogad bild 31117
På senare år har jag druckit de här cognacen, men det har varit sällan att jag har köpt cognac mer än att göra lite finare drinkar, och då är det onödigt att välja dyrare sorter.
Har inte allting i minnet och jag brukar inte göra några noter om vad jag har druckit, om det inte har varit något alldeles extra.

Bache Gabrielsen XO
Bache Gabrielsen Cuvée Solène No. 99 Vieux Cognac – har den hemma: dokumenterad över 50 år gammal cognac som är ganska sällsynt.
Château de Montifaud XO
Grönstedts XO
Grönstedts Extra
Hennessy XO
Hennessy Paradis – har druckit den vid ett par tillfällen ganska länge sen.
Léopold Gourmel Age Du Fruit
Le Reviseur Extra Old XO
Martell Medaillon – brukade vara huscognac hos oss förr.
Martell Cordon Bleu
Meukow XO Gold Panther
Pierre de Segonzac XO Selection des Anges – har beställt
Prunier 20 years
Renault Carte Noire Extra

Flera olika buteljer också från Pierre Ferrand, som firman hette innan de unga affärslejon lurade Pierre Segonzac hans livsverk, som visserligen kom igen senare. Tur att de fick inte hans enorma lager gammal cognac.
Just hans cognacfirma är en av de ganska få som gör allting själva inom huset. En riktig hantverkscognac.

Har du möjlighet så försök jämföra någon gång Bache Gabrielsen XO och Grönstedts XO, om du fortfarande tycker att det sistnämnda är så högklassig.
Och kom ihåg att även dina tankar om cognac är bara dina egna åsikter, det är inga stenhård fakta som du kommer med.
 

Bastardo

Medlem
Du menar alltså, att till skillnad från dig, är det viktigt att vi andra är ödmjuka 🤣
Det behövde jag … ;) Jag tror att vi kommer överens med varandra, inga större problem. :cool:

P.S. Fick just i dag lite inside information som kan vara ganska värdefull för alla som har relativt stor kännedom om cognac, eller är bara allmänt nyfikna.
”Cognac Expert har denna vecka rea på en rad cognacer, bland annat Audry Memorial. Den kostar nu 166 euro. För mig är detta ett bra köp som lätt kan rekommenderas. Om jag inte hade haft två flaskor av denna, skulle jag ha beställt en till. Så rekommenderar att beställa innan erbjudandet upphör.”

”… har fått höra att källarmästaren på Vallein Tercinier är involverad i deras produkter. Tyvärr blir det ingen mer cognac från dem, det här är ett hus som så småningom kommer att försvinna.”
Så en orsak till att skrida till verket, ni alla som är stadd vid kassan.

”Audry är ett hus som vi har begränsad kunskap om annat än att de har bra cognac. Det är ett hus som har fått lite uppmärksamhet. Första gången jag hörde talas om dem var när en svensk bekant berättade att den bästa cognacen han någonsin smakat var en som hette Audry Memorial. Fröet var sått och jag började jakten på denna producent. Nu har jag smakat det mesta av vad de har och kvaliteten är överlag bra.”
… vem har inte det, jag har aldrig hört om de förut, men det finns mängder av fina cognachus som bara kännare vet om. Jag nöjer mig med att kunna skilja vad som smakar gott i min egen mun. :)
 
Last edited:

Stefan J

Medlem
Vad är det vits att nämna vilka jag har druckit, då jag brukar inte göra anteckningar etc? Av samma orsak är det ingen idé att rekommendera några cognac, fast jag kunde göra det om jag ville.
Fråga gärna de andra grabbarna i stället … och dessutom har jag slutat att dricka starksprit, fast jag har lite cognac kvar, en flaska med över 50-årigt innehåll.
En doldis, som inte många i Sverige visste ens vad det var för något.

Du predikar varenda gång bara din ’bibel’ och du vill aldrig lyssna på vad andra har att säga, utan att det är bara du som har rätt om allting hela tiden.
Jag vill ogärna orda med dig över huvud taget då du är en sån besserwisser som alltid måste ha sista ordet, oavsett vem det är du pratar med. Men, så funkar det inte IRL.

P.S. Det stavas Hennessy, Courvoisier, Camus Hors d’Age – egentligen Camus Réserve Extra Vieille Hors d’Age.
Det är mycket med cognac, men tro inte att du kan allting om det … Du har mycket att lära, men det är ingen lätt uppgift att kunna vara bäst i världen gällande alla alkoholhaltiga drycker som finns.
Detta inlägg illustrerar dig väldigt väl.
 

Bastardo

Medlem
Här var man lite mer populär än på fajn vains … :p
 

Attachments

  • Skärmavbild 2024-03-10 kl. 19.15.49.png
    Skärmavbild 2024-03-10 kl. 19.15.49.png
    337,3 KB · Visningar: 152

Bastardo

Medlem
Och har du några smaknoter?
Tyvärr, för jag har inte ens fått flaskorna hem, beställde dem i dag. Och när dem kommer så kan det dröja innan jag öppnar en.
Men det finns en del korta recensioner på nätet redan som är ganska lätt att hitta. :)
Det är i alla fall frågan om en halvflaska:

Denna konjak blandades med anledning av 150-årsjubileet av den första destillationskokaren på konjakhuset Maxime Trijol. Från början var avsikten att lansera denna version på marknaden endast en gång. Men eftersom framgången var så stor har den nu tagits med i det permanenta sortimentet.

Idag, 5 generationer av vinodlare och destillatörer senare, görs fortfarande hela processen från druva till försäljning av familjen Trijol med samma passion och hantverk. Och en av dessa alembics är nu mer än 150 år gammal.

Det är en konjak som har allt en gammal konjak från Grand Champagne ska ha, med mycket finess.
Åldern på de eau-de-vies som används är en noga bevarad hemlighet. Det är försäkrat att de allra flesta är minst 40 år gamla.
(Den innehåller lite även 30-årig cognac, samt 40- & 80-årig.)

Mycket vanilj, torkad frukt och en mycket lång eftersmak gör detta till ett vackert glas konjak. (Maskinöversättning, som haltar en aning.)
Källa: alfaspirits.be

 
Last edited:

Bastardo

Medlem
Det ser ut att vara en fin skumpa, de har vaskat fram den här gången. Det skulle jag gärna smutta på när jag blir frisk igen. :)
Barolon är inte riktigt i samma klass, vad jag kan förstå, men varför har de tagit med iscider, det kan jag inte förstå. Högre klasser av deras Barolo är mycket bra, men inte just den här, vad jag har sett t.ex. hos Jancis Robinson etc.
P.S. Det finns fin barolo på bolis bara för en spottstyver … Köp det innan flaskorna tar slut.
 
Toppen