Poängsättning/scores

Diskussion i 'Övrigt' startad av merlotsmile, 2 juli 2014.

 1. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Det är ju just det, siffran är mer exakt, just därför fyller den en viktig kommunikativ funktion! Du missade nog min 36! ;)
   
  Omar Khayyam gillar detta.
 2. kayaker

  kayaker Cyklist

  Svårt att veta vad som är bättre eller sämre än det andra. I fotbollsmanagerspelet Hattrick som jag spelade för en herrans massa år sedan är rangordningen följande, med det bästa först och det sämsta sist:
  gudomlig - utopisk - magisk - mytomspunnen - utomjordisk - titanisk - himmelsk - oförglömlig - övernaturlig - gudabenådad - legendarisk - unik - fenomenal - enastående - ypperlig - bra - hyfsad - dålig - usel - katastrofal - obefintlig

  Jag har väl druckit ett gudomligt vin och ett par utopiska. :)
   
  Göran, Omar Khayyam, Per Stade och 1 annan gillar detta.
 3. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  21-gradig skala är udda dessutom. :eek:
   
  Omar Khayyam gillar detta.
 4. kayaker

  kayaker Cyklist

  Inte mycket mer udda än Parkers 51-gradiga skala. ;)
   
  Omar Khayyam gillar detta.
 5. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  Du glömde gott!
   
  Omar Khayyam och Per Stade gillar detta.
 6. Magikern

  Magikern Medlem

  Jag håller med i princip, dock är det lite svårt med poäng i nivån 96-100. Ofta vill det till att man hunnit prova ett antal på pappret riktiga höjdarviner (utvecklade då) där man har god anledning att tro att flaskan är perfekt. Att även ha provat dessa mot på pappret enklare viner har stor betydelse.

  Sen kan man ju spekulera i vad som är riktiga höjdarviner. I dagsläget har vi ju mycket utvecklat rött från höjdarårgången 90 som var jättebra på på många håll i Europa. Vi får försöka skramla ihop till en bra Bourgogne eller LaLaLa 90 i BYOB gänget. Jag letar och sparar för fullt själv. ;)
   
  Mattias Schyberg och Omar Khayyam gillar detta.
 7. Niklas J

  Niklas J Medlem

  @kayaker Själv har jag aldrig släppt mitt lag även om engagemanget nog var större för ett antal år sedan!
   
  Omar Khayyam och kayaker gillar detta.
 8. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Ja, en vacker dag så kanske vi får chansen att dricka de där 100-poängarna, men möjligen har vi redan stött på dem men inte insett det. :)
   
 9. Magikern

  Magikern Medlem

  Verkligen, 89 är ju halvplonknivå
  Precis, man skall inte underskatta betydelsen av att inte öppna dessa viner förrän de är minst 25 år gamla och fokusera på toppårgångar . Skulle tänka mig att 2003 (Frankrike då) och vissa andra årgångar är utmärkta redan idag dock. Montrose 2003 och dylika viner skulle jag kunna slå till på om priset är rimligt. :)
   
 10. Niklas J

  Niklas J Medlem

  Du lär stöta på dem; du har nog stött på dem. Sen att du kan tendera att bli mer liberal i dina bedömningar är ju inte orimligt då du ständigt breddar din referensram. Liberal är kanske fel ord, men med en fördjupad kunskap och provningserfarenhet så vågar man sätta toppbetyg även på unga viner. Enklare att drämma till med 100 p när du har en fantastisk & mogen BDX framför dig - och dessutom haft ynnesten att korka upp en flaska i toppform. Minns att det finns inga stora gamla årgångar, bara storslagna gamla flaskor. Därför lägger jag mer värde i en "ung" hundrapoängare då sannolikheten att andra får uppleva samma är större.

  Sen är det såklart det där med vem ska man lita på? I just den här diskussion är det dig själv, din bedömning. Bara för att man satt 100 på flertalet viner betyder det inte att man blivit avtrubbad, snarare haft ynnesten på prova magiska grejer. Ett exempel för min del. Jag började prova ung Vintage Port på allvar med släppet av 1994. Ett mäktigt år men det fattade jag inte riktigt då i och med att det var min första närkontakt med det unga portvinet. Jag önskar exempelvis att jag redan då hade fattat hur bra Taylor's 1994 var/är! I efterhand, och delvis med "facit" i hand, så är 1994 en av mina absoluta favoritårgångar. När jag då nästan tjugo år senare har 2011:eek:rna framför mig och kan jämföra med andra som 1997, 2000, 2003, 2007, så inser jag hur överjävligt bra 2011 är. Har aldrig satt så höga betyg överlag på unga viner som just detta året. Tämligen hundra (!) på att jag ger samma viner toppbetyg med ålder också - så länge flaskor & kork är i god form.

  Sen får man tycka vad man vill om poäng men utan dem hade jag personligen inte lika lätt haft koll och struktur på vad jag provat genom åren och snabbt kunnat se tendenser i betygen. Visst är man utsatt för allt från 'wandering palate' till olika sinnesstämningar vid vinprovande genom åren men du hittar en tråd i det, ditt eget track record. Och det är ju inte poängen man dricker. De där fulländade vinerna man fått i glaset får tiden att stanna upp, du känner gåshuden fast det är 30 C, du drömmer om de här vinerna, du minns doften och smaken. Inte att det var 100 p.

  Mina fem cent...
   
 11. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Ja, kontentan är att det bara är att fortsätta dricka på och ta saken för vad det är när det gäller poängsättning. Man kan ju alltid räkna baklänges också: "Vad saknar det här vinet som hindrar det från att vara perfekt här och nu? Ingenting? Grattis, du har just druckit en hundrapoängare!"

  Ibland är det enkelt!
   
  Niklas J, JC:s Vintankar, Larseman och 1 annan gillar detta.
 12. Elvis

  Elvis Medlem

  Jag tar själv väldigt lätt på poängsättning och när jag är på provningar med mina champagnevänner diskuterar vi aldrig poäng. Jag publicerar inga poäng på bloggen och inte här på forumet heller (förutom för månadens vin). Däremot tycker jag att det är kul med all statistik man kan få ur Cellartracker och sätter därför poäng där.

  Däremot har jag satt 100 poäng en gång och det var för Krug CdM 1985.
   
  Per Stade och Mattias Schyberg gillar detta.
 13. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Om du tar lätt på hela grejen med poäng så tycker jag att du borde dela med dig av dem så ofta som möjligt. Det är ju trots allt ett bra sätt att tydliggöra med siffror hur bra du tycker att något är (som komplement till en mer målande beskrivning). Folk som läser din blogg skulle mest troligt uppskatta det – tro mig!

  Poäng brukar ofta framkalla starka känslor hos många vinnördar har jag märkt och vem vill inte att de som läser skall känna starkt för ens texter? ;)
   
  Omar Khayyam gillar detta.
 14. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

 15. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Den mest troliga förklarningen till upplevd inflation är möjligen att man tenderar att dricka bättre och bättre viner med tiden och således blir plånboken tunnare och snittbetygen högre av helt naturliga skäl. :)

  Väntar fortfarande på att få använda de sista tre stegen på skalan. Har svårt att föreställa mig vad som krävs visserligen. ;)
   
  grappa, Magnus L och Larseman gillar detta.
 16. Magikern

  Magikern Medlem

  De lär väl finnas några sydafrikanska (Delaire Graff Reserve t.ex.) och Mourvedre dominerade chateauneuf-du-pape för strax över tusenlappen som kan vara 100 poängsvinet.

  Har nog nämnt detta innan iofs. ;)
   
 17. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  $$$$$$ :D
   
  sunqan, Per Stade och Mattias Schyberg gillar detta.
 18. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Finns en ganska tydlig skillnad mellan entusiaster som använder poängskalan för att för sin egen skull rangordna sina vinupplevelser och vinjournalister/kritiker som rangordnar och recenserar viner som sitt yrke. För den första gruppen betyder 100P att vinet är så bra som man möjligt kan tänka sig, för den andra betyder 100P att vinrecensionen kan säljas till importör/producent som reklamunderlag. Givetvis beror en kritikers rykte (och möjlighet att ta betalt för sina åsikter) på dess integritet, en svår balans för dom. :)
   
  MartinE och Mattias Schyberg gillar detta.
 19. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Ja, säkerligen, men än mer troligt är att det inte kommer att spela någon roll hur mycket man pyntar, förutom det faktum att om man har lagt 80 000 spänn på en flaska vin så känns det ju jäkligt snöpligt att enbart dela ut typ 93p. ;)
   
  Tomas Lindblom gillar detta.
 20. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Helt sant, men en prislapp på 80 000kr hade definitivt dragit ner poängen en aning! :)
   

Dela sidan