Provningspatrullen - skarpa uppdrag.

Diskussion i 'Aktiviteter, provningar och vintjänster' startad av Jimmy Forsman, 29 september 2015.

 1. Emanuel

  Emanuel - Ad astra per alas amforae

  På sidan står att vinerna släpps 1600 och i texten under istället 1500 men ingen bokning kör igång?
   
 2. rs14

  rs14 Medlem

  ...och nu flyttade man släppet till imorgon, 14:00.
   
 3. Omar Khayyam

  Omar Khayyam Medlem

  Igår testade provningspatrullen det släpp från Caviste som ni kommer att kunna klicka hem idag. Som redan avslöjats i DN rör det sig om Georges Descombes trevliga fin-bojos. Jag beställde själv Caviste #16 för några år sedan och därför extra roligt att få chansen att prova Brouilly VV 2011 igen, som referensvin till lådan, som innehåller Brouilly, Regnie, Morgon - samtliga 2015 och samtliga vielles vignes.

  De generella intrycken av den trio som släpps idag är att de har mycket frukt - inte så mycket transparent-drick-nu-josighet utan mer kraftfulla pjäser (för att vara fin-bojo that is) som faktiskt skulle kunna greja t o m grillat kött, även om jag tror att Martin håller fast vid att dessa är som bäst med några år på nacken och litet ost och chark - det lär vi hursomhelst snart få veta eftersom man ju alltid får precist formulerad vägledning i Martins lanseringsbrev om vad för slags mat som passar till hans viner. Det finns massor med struktur bakom den litet varmfruktiga årgången, oklart om man hade gissat Beaujolais om det varit helblind provning (hade som sagt läst DN....)

  Det är en rätt jämbördig trio men om jag skulle våga mig på att hitta några särskiljande drag så har Brouilly mycket frukt och mycket grepp - det är en stor mörkröd pjäs som för tankarna långt ifrån lingonris och syrlig elegans. Samtidigt ändå härlig på ett sätt som vittnar om bra underliggande syra och försiktig ek-behandling - bara gamla barriquer som jag förstår det. Regnien är kanske ett snäpp bättre just nu med litet mer aromatik på näsan, litet mer av syrlig elegans, marginellt mer nedtonad frukt och möjligen något mjukare tanniner - dock med bra grepp även den. Båda dessa viner kan som sagt drickas nu med rätt grejer till men ska väl egentligen få vila ett tag i källaren. Morgon 2015 vv ger ett något mer obalanserat intryck direkt med väldigt mycket söt frukt på en väldigt tannindominerad finish som inte riktigt hänger ihop just nu i alla fall. Men detta är marginella skillnader mellan tre trevliga viner som givet prisläget och jämfört med lika seriösa (lagringskrävande) kusiner från dyrare appellationer känns som helt rätt.

  Referensvinet då?
  Så här skrev jag 2013:
  6/18/2013 - I LIKE THIS WINE: 88 points (Edit)
  Easy to drink, fleshed out body, pure berry juice, fresh and very enjoyable. slightly grippy.

  Bara drygt fyra år senare är det något delvis annorlunda i glaset - den bäriga och klunkvänliga josighet som jag beskrev har gett vika för en elegant, grönstjälkig pinositet med bibehållen syra och grepp som närmast för tankarna till röda jura-viner. Fantastiskt trevligt på det hela taget och inte helt uppenbart för en lekman att det är en bara fyra år äldre version av den Brouilly 2015 som kommer i lådan.
   
  MartinE, Uncle_Bob, jrick och 13 andra gillar detta.
 4. Silex

  Silex Medlem

  Tack för rapport. En låda beställd!
   
 5. Larseman

  Larseman Medlem

  Dags för Caviste-släpp igen. Nu ett av de lite mer sällsynta besöken i Italien (för min del får det gärna bli fler)
  CAV0077 Ferdinando Principiano
  WP_20171025_17_39_47_Pro.jpg

  2016 Ferdinando Principiano Dolcetto d'Alba Sant' Anna
  Robust och omedelbart tilltalande doft av mörka körsbär, te, svartpeppar, körsbärskärnor och lite stall vilket förvånade mig lite eftersom det är ett väldigt ungt vin. Smaken är frisk, stram, torr, slank och sval (12% alk) med god klunkbarhet. Vinet skriker efter en rejäl charkbricka som sällskap eller varför inte en pizza. Martin tror att vinet vinner rejält på att få vila 10-12 månader innan det dricks. Charmigt och gott.

  2015 Ferdinando Principiano Barbera d'Alba Laura
  Elegant doft med florala inslag, jag tänker Hyacinter. Frukten drar åt det lite sötare hållet, hallon och kanske tranbär. Smaken är mjuk och syrlig, tranbär och lingon med bra längd. Frukten känns också på något vis söt utan att det finns ett uns av sötma i vinet. Verkar också utvecklas i glaset även under den korta tid som bjuds. Absolut drickfärdigt och väldigt gott, skulle nästan säga publikfriande men med stora kvaliteter.

  2013 Ferdinando Principiano Barolo Serralunga d'Alba
  Här händer det grejer! Ingen tvekan om att det är bra Nebbiolo i glaset. Ljust röd, nästan transparent. Typiska noter av målarlåda, skogshallon, viol, rosor och en hint jordgubbar. Naturligtvis rejält med tanniner, ska nog gärna ha en biff eller en gräddig pasta som väger upp. Ganska sval i stilen med endast 13,5% alkohol men rejält med syror. Smaken är rödbärig av lingon och hallon. Jag köper men lägger i källaren några år. Har några 2012 som ska drickas snart istället.

  Jag glömde fråga vad lådan kommer att kosta men jag tror att det blir 1090kr för två flaskor av varje, totalt sex flaskor.
  Har nog nästan aldrig varit så lätt att lämna en köprekommendation. Köp imorgon kl 14 på caviste.se.
   
  PIC, MartinE, Silex och 11 andra gillar detta.
 6. Omar Khayyam

  Omar Khayyam Medlem

  Jag sekonderar köprekommendationen! Kanske tyckte jag att dolcetton var litet väl ogin i munnen, men barberan å andra sidan var direkt publikfriande. Barolon provades dels som hade karafferats flera timmar innan och en nyöppnad flaska: skillnaden var slående, den karafferade var verkligen sötfruktig och härligt inbjudande redan nu. Visst fanns det struktur men det dolde sig bakom frukten litet lömskt. Den nyöppnade flaskan däremot skrek struktur och stramhet och kärva körsbärskärnor.
   
  Fredrik L, Larseman, jrick och 3 andra gillar detta.
 7. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag väntar fortfarande på första gången jag ska få chansen att läsa något påtagligt kritiskt om Cavistes viner på forumet. Har alltid upplevt att vi vinnördar tenderar att tycka väldigt olika rörande vin, men i det här fallet verkar forumet alltid vara överens. Det är väl möjligen bara att gratulera importören och börja beställa dessa viner lite oftare antar jag. :ängel:

  Och varför får vi aldrig se poäng!?
   
  Gomseglet, Martin Hansson och jrick gillar detta.
 8. jrick

  jrick Medlem

  Jag kan vara kritisk på så sätt att jag föredrar dolcetto och barbera som lagrats på gamla botti, det får dessutom gärna vara mer mogen frukt än vad de 12-13 procenten alkohol indikerar i Principianos grejer. Det blir för lätt och rent, det blir också något annat än vad jag associerar med druvorna. Även om det inte är dåliga viner, särskilt inte med tanke på det låga priset. Därför köper inte jag lådan, även om Barolon var mycket bra.
   
 9. Larseman

  Larseman Medlem

  Äntligen! Som Gert Fylking brukar säga :D
   
  Trydebull och Mattias Schyberg gillar detta.
 10. Patrik Rosén

  Patrik Rosén Medlem

  Blev en låda, även om jag vart lite oroad initialt när siten var totalt nere mellan 14.00-14:30 hehe
  Mkt bdx hemma nu, passar bra med lite italienare!
   
  Larseman gillar detta.
 11. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Nu är det bara poängen som saknas så vi får vinerna i ett sammanhang! ;)
   
  Trydebull gillar detta.
 12. vinosofi

  vinosofi Medlem

  Har vi några uppgifter kring när provningar av små partier 3/11 och 8/12 äger rum?
   
 13. Omar Khayyam

  Omar Khayyam Medlem

  Hej hej provning 3/11 var idag. kommer noter när vi skrivit rent :)
   
  IsKr, Pontus, Larseman och 2 andra gillar detta.
 14. vinosofi

  vinosofi Medlem

  Hej hej, tack! Spännande. ☺️
   
 15. Ekdahl

  Ekdahl Screwed up

  Handpicked Wines hade en branschprovning i Göteborg härförleden och jag passade på att bjuda in mig själv :)

  Trevlig setting på OGBG Restaurang och föredömligt lite folk vilket tar bort mingelprovningskänslan och man får chansen att fördjupa sig där man önskar utan störningsmoment. Skulle gissa på ca 80-100 viner att prova vilket är lite överväldigande och kräver att man sonderar terrängen lite innan man sätter igång. Gäller att välja med omsorg. Fokuserade på de vita (som också var i majoritet?) då det fanns mer av mitt intresse där.
  IMG_5483.JPG
  Började dock med bubbel och provade av Champagnerna samt det brittiska bubblet Wiston 2013. Av dessa var Tribaut Cuvée René Brut det enda som fångade mitt intresse med en härlig skolboksdoft för bra Champagne – brödig, nougat och vaniljkräm. Kanske bättre doft än leverans i munnen. Ett ok köp för 425 kr men inget att bunkra upp av.
  IMG_5482.JPG

  Bland de vita så får jag nog säga att nya världen vann hos mig, speciellt de gräddiga Chardonnayerna. Men de är jag ju å andra sidan väldigt svaga för. Några stack ut mer än andra.

  Greywacke Chardonnay 2014 - mycket vin till rimlig peng, Greywacke imponerar varje gång jag provar/dricker. Har själv någon eller några 2013 kvar i källaren. Ser dock att de inte finns på SB just nu.
  Sixto Chardonnay Uncovered 2013 – Lite försiktig på näsan först men växer direkt. I munnen lovar den ännu mer med smörkola, nöt och citrus
  Matthew Van Heerden Chardonnay Signature Wines 2015 – väldigt expressive med marsipan, söt frukt, grillad citron och fudge. Eken märks men håller sig tydligt på rätt sida om vulgäritetsstaketet.

  Däremot tyckte jag inte att Lioco Chardonnay Sonoma County 2016 var något speciellt. Päron dominerade väldigt mycket och syra-/citrusdriven vilket säger att den kanske behöver ligga till sig lite.

  Igår hade jag ett inlägg om Condrieus förträfflighet. Vad jag inte sa då var att jag hade precis provat K Vintners Viognier Art Den Hoed Vineyard 2014, SBs dyraste druvrena Viognier utanför Condrieu. Vad den bra? Skulle inte avfärda den helt, men inte alls i nivå med en Condrieu. Punkt.
  IMG_5480.JPG
  IMG_5481.JPG

  Av övriga viner vill jag kommentera Le Marigny Domaine Aubuisières 2015 som kommer på nästa småsläpp. Provade den med extra intresse eftersom jag tänkte plocka upp några, men den idén har jag nu avskrivit. Kan bero på mina personliga preferenser men jag tyckte den var sluten (alt inte kommer ge mer) med mycket hög syra, citrus, mineraler och krispig men inte så mycket mer. Inte att dricka nu tycker jag och jag orkar inte vänta och låta den ta källarutrymme heller. Eller så är det stilen och då är jag inte intresserad, finns mycket Riesling för med liknande stil som är bättre/godare tycker jag.

  Måste avslutningsvis säga att jag efter denna provning hyser ännu större respekt för @Omar Khayyam och @Patrik Sellin i deras jakt på sanningen i Systembolagets provningskällare. Har varit på ganska många olika typer av provningar genom åren inkl liknande som denna men måste konstatera att det är stor skillnad att bara surfa på ytan och prova de som man är intresserad av och inte behöva ge ett nyanserat omdöme mot att faktiskt gå igenom ”alla” viner (och då det också kanske är +50 viner att prova igenom). Det är lätt att bli lite avtrubbad redan efter 5-10 viner (trots spottande) och tycker det är mycket svårt att skilja på personliga preferenser och något mer ”objektiv” provning. Hur skall man sätta poäng på ett vin som iofs är bra i stilen men man faktiskt inte uppskattar stilen…? Tycker det kräver mer än bara träning, kräver även en viss typ av karaktär, mycket tålamod och stort allmänintresse.
   
 16. Christer J

  Christer J Medlem

  96 poäng på det inlägget. Mycket nyttigt!
  Tack.
   
 17. Ekdahl

  Ekdahl Screwed up

  Idag var det dags för Vingruppens sortimentsprovning för branschfolk i Göteborg.

  Här var det tydligt att det räckte att gå på toppgrejerna, och det med visst urval. Minst 150-200 viner och många, många viner i det mer exklusiva sortimentet. Denna gång nöjde jag mig med att jämföra vinerna inbördes och väldigt sparsamma noter.

  Började med Champagnerna och tänkte ett tag att jag kanske skulle nöja med dessa. Riklig representation av bl.a. Egly-Ouriet, Roederer, Pierre-Peters urval och mycket annat. Började med att prova av de fem roséerna och placerade dem i följande rangordning
  • Egly-Ouriet Grand Cru Brut Rosé
  • Pierre Péters Rosé for Albane
  • André Clouet Brut Rosé
  • Lenoble Rosé Terroirs
  • Louis Roederer Brut Rosé 2012 (nej, den är inte redo. Men gissar på att den är fantastisk om 15 år)
  IMG_5493.JPG

  Sedan testade jag av olika Egly-Ouriet, och utan tvekan är Egly-Ouriet Grand Cru Blanc de Noirs Vieilles Vignes ett helt fantastiskt vin (som var med i webbsläppet 6/9 för 1149 kr). Deras grymma rosé stod sig slätt som jämförelse. Bäst av alla skumpor på bordet. Av övriga skumpor kan jag nämna Lallier 2008 som god och tillgänglig samt att vanliga Louis Roederer Vintage 2012 inte heller var drickfärdig (om nu någon trodde det…)

  Sedan över till de vita. Även här fanns mycket att botanisera bland och jag koncentrerade mig på Chardonnayerna och avslutande med lite kul som Condrieu, vit Priorat, Huet/Loire och några GG Riesling.

  Bland Chardonnay fanns mycket bra (och dyrt) från nya världen men i slutändan visade ändå Bourgogne var skåpet skall stå. Bland nya världen kan följande nämnas - för att de stack ut i allmänhet eller att de med lägre prislapp kunde konkurrera alternativt är med på något släpp i närtid.
  • Vasse Felix Heytesbury Chardonnay (underbart vin – allt bra från både gamla och nya världen)
  • Jordan Nine Yards Chardonnay (lika bra som en del för dubbla pengen)
  • Karia Chardonnay (bra för "rimliga" 349 kr)
  • Crystallum Agnes Chardonnay (överraskande anonym, hade hoppats på mer men behöver lagras. Kanske ångrat mig om inköp på fredag)
  IMG_5495.JPG
  Avslutade med Bourgognerna. Hällde upp en skvätt av Jadot Corton-Charlemagne Grand Cru 2015. Först inte så mycket, sedan lite mer och sedan prov i munnen. Och jäklar alltså, denna växte. Satte mig ner vid ett bord och begrundade den en stund i lugn och ro. Gick sedan tillbaka till vinerna, hällde upp en slatt till och tog ett nytt tomt glas och gick tillbaka till de bästa nya världen Chardonnayerna för head to head jämförelser. Men nej, ingen kunde matcha. Synd, synd bara att vinet kostar 1600 kr… typiskt att man skulle falla för det dyraste.

  Bland de röda så gjorde jag en hårdprioritering – endast Pinot Noir. Men även utifrån detta fick jag prioritera – t.ex. endast Grand Cru från Bourgogne. Gjorde jämförelse med att hela tiden ha vinnaren i ett glas och utmanaren i ett annat för att till slut kora vinnaren. Även här så sopade Bourgogne mattan av nya världen.

  Bäst var Lucien Le Moine Clos Saint-Denis Grand Cru 2013 tätt följd av Jadot Charmes-Chambertin Grand Cru 2013. Återigen bästa vinet också dyraste, 1800 kr. Bäst i mer rimlig prisklass tycker jag att J.Christopher Williamette Valley Pinot Noir var, för 300 kr.

  IMG_5497.JPG
  IMG_5499.JPG
  Ännu en bra dag avverkad. Hoppas morgondagen har något kul att visa upp.
   
  Last edited: 19 september 2018
 18. Magikern

  Magikern Medlem

  Hade gärna kollat in denna provningen. Jag gissar på att Grand Cru Bourgognerna var lite vresiga barnarov i dagsläget.

  Har du mycket prestigeviner kvar att bedöma? Tänker främst på Bordeaux, Napa och dyl. då.
   
  Ekdahl gillar detta.
 19. john b

  john b Medlem

  Stort tack för kul läsning. Var precis vad jag behövde för att beställa en låda roederer rosé 2012.
   
  Ekdahl och Christer J gillar detta.
 20. Ekdahl

  Ekdahl Screwed up

  Nja, vet inte om de var vresiga men såklart kommer de utvecklas än mer. Clos des Lambrays var dock inte helt balanserad och faten dominerade mycket. Ser nu också att den också kostar +2000kr så kan nog säga att den inte var drickfärdig.
   

Dela sidan