This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Den ska du hålla på känns det som. Eller vad säger @Crist(al)ian 77 ?Jag som nästan aldrig dricker Champagne råkade ropa in en flaska Cristal 2009. 200 euro + kommission lät billigt.
Vad säger ni konnässörer? Är det redo att poppas inom kort och vad har jag att vänta mej?
Aldrig hört talas om de bedömarna, så ingen aning om de alltid sätter höga betyg. Det är väl bara du själv som vet om du brukar hålla med just dessa bedömare?Jag kollar sidan Wine searcher rätt ofta och man blir onekligen konfunderad över betygen och priserna på vissa viner. Ett bra exempel på ett sånt vin är Gioso Langhe Nebbiolo 21 https://www.wine-searcher.com/find/gioso+langhe+nebbi+piemonte+italy/2021/sweden
Helt sjukt bra valuta för pengarna om priset stämmer. Både Wine Pilot och Wine Front har gett vinet bra betyg så kvaliteten verkar vara på plats.
Någon som har provat?
Aldrig hört talas om de bedömarna, så ingen aning om de alltid sätter höga betyg. Det är väl bara du själv som vet om du brukar hålla med just dessa bedömare?
Gioso är väl Sordos "lågprisetikett"? Kan säkert vara ett trevligt vin som är drickbart tidigt, men jag skulle inte förvänta mig underverk från en Langhe Nebbiolo från Sordo (men har inte riktigt koll på vad årgång 2021 bjuder på). Om inte Sordo bytt stil på senare år brukar i alla fall deras barolos lite gå i stilen "mer tuffa tanniner än elegans". Jag säger inte att de är dåliga (och de brukar gå att hitta till vettigt pris), men de brukar inte riktigt vara i den barolostil som höjs till skyarna av dagens nebbiolohipsters.
Jag som nästan aldrig dricker Champagne råkade ropa in en flaska Cristal 2009. 200 euro + kommission lät billigt.
Vad säger ni konnässörer? Är det redo att poppas inom kort och vad har jag att vänta mej?
En utmärkt och lika långtråkig tumregel för Cristal är att vänta minst 20 år efter skörd. Cristal är en av de mest lagringskrävande skumporna men samtidigt den som vinner mest på lagring enligt mitt tycke. Drack 09 på magnum senast förra året. Drickbart men väldigt ungt så klart. Har även druckit en väldigt utvecklad och fellagrad 09a (mörk) som var riktigt bra!Den ska du hålla på känns det som. Eller vad säger @Crist(al)ian 77 ?
Personligen så kör jag på drickfönster som anges i Cellartracker. Dock inte Preussiskt utan jag änvänder det snarare som en fingervisning när det gäller enstaka buteljer. Har jag fler än en butelj av ett vin så försöker jag klura ut själv när jag dricker den första.Försökt kolla och söka runt för att inte skapa någon ny tråd i onödan, tror denna tråd är lämplig.
Jag har köpt ca 80 flaskor vin för att komma igång med vinkällaren och lagring. Men när jag köpt Vivino Premium och jämförde "drinking date/window" så skiljer det enormt.
Vivino säger t.ex. 2023-2039 på ett vin medan andra säger 2023-2026 eller 2023-2029 mm.
Jag förstår att det kan skilja och att det är svårt att säga men jag har inget behov av att dricka något vin förrän det bör drickas. Däremot vill jag inte ha tiotals/hundratal flaskor om 10-15 år som borde druckits lång tidigare.
- Var hittar jag facit så man kan planera inköp och börja/sluta dricka flaskor i någorlunda korrekt tid?
Några exempel på viner och Vivinos drinking date/window medan andra ställen säger 3-8 år drinking window och helt olika:
- Xavier Vignon Chateaneuf-du-Pape 2020 (2023-2041)
- Fratelli Alesandria Barolo Del Comune di Verduno 2017 (2022-2039)
- Dönnhoff Riesling Trocken 2019 (2022-2038)
- Cotes-du-Rhone Rouge 2017 E. Guigal (2019-2029)
Tack på förhand,
Winetortuga
Min minnesbild är att vi haft den här diskussionen flera gånger förut på finewines, så det kan vara en poäng att söka efter tidigare trådar och inlägg. Vilken fas man gillar ett vin i, är ganska mycket individuellt. Generellt sett är i mitt tycke inte "crowsourcade" drickfönster särskilt användbar information, i alla fall inte engelskspråkiga sådana, eftersom de till stora delar befolkas av amerikaner som (med bara en liten överdrift) överhuvudtaget inte begriper sig på mogna viner. Tumregler per vintyp, t.ex. röd Bordeaux, med lite kompletterande tumregler om årgångskaraktär är i mitt tycker mer användbara än slumpmässiga årtal från CT för respektive vin. Generella årsgångstabeller från vinskribenter kan också vara ett stöd. Även professionella vinbedömare har dock väldigt olika åsikter; traditionellt har brittiska skribenter rekommenderat att lagra klassiska röda viner mycket längre än Parker & allehanda amerikaner.Försökt kolla och söka runt för att inte skapa någon ny tråd i onödan, tror denna tråd är lämplig.
Jag har köpt ca 80 flaskor vin för att komma igång med vinkällaren och lagring. Men när jag köpt Vivino Premium och jämförde "drinking date/window" så skiljer det enormt.
Vivino säger t.ex. 2023-2039 på ett vin medan andra säger 2023-2026 eller 2023-2029 mm.
Jag förstår att det kan skilja och att det är svårt att säga men jag har inget behov av att dricka något vin förrän det bör drickas. Däremot vill jag inte ha tiotals/hundratal flaskor om 10-15 år som borde druckits lång tidigare.
- Var hittar jag facit så man kan planera inköp och börja/sluta dricka flaskor i någorlunda korrekt tid?
Några exempel på viner och Vivinos drinking date/window medan andra ställen säger 3-8 år drinking window och helt olika:
- Xavier Vignon Chateaneuf-du-Pape 2020 (2023-2041)
- Fratelli Alesandria Barolo Del Comune di Verduno 2017 (2022-2039)
- Dönnhoff Riesling Trocken 2019 (2022-2038)
- Cotes-du-Rhone Rouge 2017 E. Guigal (2019-2029)
Tack på förhand,
Winetortuga
Tack för bra info!En utmärkt och lika långtråkig tumregel för Cristal är att vänta minst 20 år efter skörd. Cristal är en av de mest lagringskrävande skumporna men samtidigt den som vinner mest på lagring enligt mitt tycke. Drack 09 på magnum senast förra året. Drickbart men väldigt ungt så klart. Har även druckit en väldigt utvecklad och fellagrad 09a (mörk) som var riktigt bra!2009 är annars en rolig årgång som ung, med många positiva överraskningar i min bok.
Gillar du ung citrusdriven BdB så kan du definitivt öppna upp för i sin ungdom är Cristal väldigt lik och förväxlingsbar men vill du ha nougat, choklad, nötter, kaffe, konjak och honung så får du vänta några år till.
Var det 2009 Cristal ?Trots långa vinprovarliv hade varken mamma eller pappa någonsin provat Cristal, så det blev en perfekt överraskning när jag halade fram den
Jag är som sagt ingen van drickare av prestigechampagne, men nog kände man närvaron av storhet. Det var kvällens bästa vin och då drack vi en hel del annat gott (bla en 100 poängs-Parker).
Lite blyg i starten då det mest var citrusfrukter, framförallt grapefrukt. Men med lite temperatur vecklade vinet ut sej fint. Ganska lite av jästig brödighet men mer av nötiga aromer. Framförallt är det balansen och helheten.
Japp!Var det 2009 Cristal ?