Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Segol

Medlem
En fråga angående Les Beaux Regards från Bérêche där jag nyss fick leverans av några flaskor jag trodde skulle vara 2013.
På etiketten på framsidan står bla "récolte 2012" vilket gör mig fundersam, på etiketten på baksidan står det "L: Beauxregards 2013".
Nån som kan bekräfta årgången...?
 

Gradin

Medlem
En fråga angående Les Beaux Regards från Bérêche där jag nyss fick leverans av några flaskor jag trodde skulle vara 2013.
På etiketten på framsidan står bla "récolte 2012" vilket gör mig fundersam, på etiketten på baksidan står det "L: Beauxregards 2013".
Nån som kan bekräfta årgången...?

récolte är ju årgång/skörd, så 2012 årgång och buteljerad 2013 är min gissning.
 
Last edited:

Wintermute

Medlem
Det här känns både bekant och helt nytt för mig. Julle skriver inte om det i de tre böcker jag har. Är det någon som vet mer, eller rent av har provat?
Sökord: Pol Roger UK Gout Anglais
Screenshot_2018-08-08-18-34-26.png
 

Bearman

a´lea iacta est iterum
Det här känns både bekant och helt nytt för mig. Julle skriver inte om det i de tre böcker jag har. Är det någon som vet mer, eller rent av har provat?
Sökord: Pol Roger UK Gout AnglaisVisa bifogad bild 13950

Verkar stämma, från Pol Rogers hemsida:
"UK stock receives an additional 6 months post-disgorgement ageing so it is ready to drink upon release but cellaring for a few years will reveal greater depths"
 

MartinE

Medlem
Det här känns både bekant och helt nytt för mig. Julle skriver inte om det i de tre böcker jag har. Är det någon som vet mer, eller rent av har provat?
"UK stock receives an additional 6 months post-disgorgement ageing so it is ready to drink upon release but cellaring for a few years will reveal greater depths"

Goût anglais är väl ett uttryck som ofta används med lätt föraktfull ton, av fransmän som gillar sina champagner unga, om engelsmän som föredrar mogna champagner. Jag har ett svagt minne av att Juhlin kan ha skrivit något om det här i 3000 champagner, men det är möjligt att jag minns fel.

Sex månaders extra lagring innan försäljning lär hur som helst inte räcka för att tillfredsställa någon som önskar en mogen champagne, men det är ju en början i alla fall! :p
 

Michael_M

Medlem
Hur länge håller egentligen en öppnad flaska av...

* Moscatel (ex. https://www.systembolaget.se/dryck/aperitif-dessert/bacalhoa-801101 )?
* Allmänt söta viner, ex: https://www.systembolaget.se/dryck/aperitif-dessert/domaine-pouderoux-780602
* Madeira, ex. Malmsley.
Skulle säga betydligt längre än några veckor. Madeira och Setubal med lite ålder (tid på faten) håller länge. Har haft en öppen flaska Madeira flera månader i rumstemperatur och den fungerar fortfarande. Enligt producenter på Madeira håller en bra Madeira minst 1.5 år i rumarumstemper.
 

gece

Man vänjer sig.
Skulle säga betydligt längre än några veckor. Madeira och Setubal med lite ålder (tid på faten) håller länge. Har haft en öppen flaska Madeira flera månader i rumstemperatur och den fungerar fortfarande. Enligt producenter på Madeira håller en bra Madeira minst 1.5 år i rumarumstemper.
Ser man till oxidativ sherry (Palo cortado, oloroso) tycker jag nästan att de brukar bli bättre efter att ha stått öppna några månader.
 

Funcadelic

Medlem
Jag skulle gärna få hjälp att förstå lite tyskt vinetikettsinnehåll för jag blir lite förvirrad av kombinationen av nivåer för Prädikatswein och nivån för sötma. Jag trodde mig förstå att Kabinett är den minst söta och TBA/Eiswein är det sötaste, eftersom nivåerna anger hur mogna druvorna är vid skörd (och därför mustens sockerinnehåll?). Samtidigt finns skalan Trocken - Süss för sötman i själva vinet. Spätlese Trocken finns ju, exempelvis, så där gick den förståelsen om intet.

Jag ser många beskrivningar av skalorna separat, men hittade inget bra om kombinationen av dem, som jag förstod. Kan någon försöka förklara i lekmannatermer till någon som bevisligen inte har koll, vad skillnaden på skalorna är och hur de används i kombination? :)
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Jag skulle gärna få hjälp att förstå lite tyskt vinetikettsinnehåll för jag blir lite förvirrad av kombinationen av nivåer för Prädikatswein och nivån för sötma. Jag trodde mig förstå att Kabinett är den minst söta och TBA/Eiswein är det sötaste, eftersom nivåerna anger hur mogna druvorna är vid skörd (och därför mustens sockerinnehåll?). Samtidigt finns skalan Trocken - Süss för sötman i själva vinet. Spätlese Trocken finns ju, exempelvis, så där gick den förståelsen om intet.

Jag ser många beskrivningar av skalorna separat, men hittade inget bra om kombinationen av dem, som jag förstod. Kan någon försöka förklara i lekmannatermer till någon som bevisligen inte har koll, vad skillnaden på skalorna är och hur de används i kombination? :)
Prädikaten handlar bara om sötman i druvmusten före jäsning = druvornas mognad. De anger miniminivåer.
Tilläggsbeteckningarna trocken/halbtrocken handlar bara om sötman i det färdiga vinet och är frivilliga att ange. De anger maximal nivå för restsötma. (Feinherb är en inofficiell beteckning som kan betyda halbtrocken eller lite sötare.)
Beteckningar för torra viner i toppklass, som Grosses Gewächs (GG), har tillkommit senare, vid sidan om prädikaten.
 

Funcadelic

Medlem
Prädikaten handlar bara om sötman i druvmusten före jäsning = druvornas mognad. De anger miniminivåer.
Tilläggsbeteckningarna trocken/halbtrocken handlar bara om sötman i det färdiga vinet och är frivilliga att ange. De anger maximal nivå för restsötma. (Feinherb är en inofficiell beteckning som kan betyda halbtrocken eller lite sötare.)
Beteckningar för torra viner i toppklass, som Grosses Gewächs (GG), har tillkommit senare, vid sidan om prädikaten.
Vad gör då Prädikaten för "nytta" att skriva ut? Är det en tydlig (för kunniga) doft- och smakskillnad mellan Kabinett, Kabinett Trocken, Spätlese och Spätlese Trocken? Antar att svaret är ja, så följdfrågan blir såklart: typiskt sett vilken skillnad?
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Vad gör då Prädikaten för "nytta" att skriva ut? Är det en tydlig (för kunniga) doft- och smakskillnad mellan Kabinett, Kabinett Trocken, Spätlese och Spätlese Trocken? Antar att svaret är ja, så följdfrågan blir såklart: typiskt sett vilken skillnad?
Ja självklart är det en smakskillnad mellan viner med max 9 g/l socker (trocken) och sådär 60-100 g/l socker (typisk "fullsöt" Kabinett och Spätlese från bra producenter som använder mer mogna druvor än minimikraven)!!! Prova själv så får du se!
 

Bearman

a´lea iacta est iterum
Jag skulle gärna få hjälp att förstå lite tyskt vinetikettsinnehåll för jag blir lite förvirrad av kombinationen av nivåer för Prädikatswein och nivån för sötma. Jag trodde mig förstå att Kabinett är den minst söta och TBA/Eiswein är det sötaste, eftersom nivåerna anger hur mogna druvorna är vid skörd (och därför mustens sockerinnehåll?). Samtidigt finns skalan Trocken - Süss för sötman i själva vinet. Spätlese Trocken finns ju, exempelvis, så där gick den förståelsen om intet.

Jag ser många beskrivningar av skalorna separat, men hittade inget bra om kombinationen av dem, som jag förstod. Kan någon försöka förklara i lekmannatermer till någon som bevisligen inte har koll, vad skillnaden på skalorna är och hur de används i kombination? :)


https://winefolly.com/review/understanding-german-riesling-by-the-label/

https://winefolly.com/review/guide-to-german-white-wine/
 

Poussard

Medlem
Ja självklart är det en smakskillnad mellan viner med max 9 g/l socker (trocken) och sådär 60-100 g/l socker (typisk "fullsöt" Kabinett och Spätlese från bra producenter som använder mer mogna druvor än minimikraven)!!! Prova själv så får du se!
Jag tror frågan snarare gällde vad det är för skillnad mellan Kabinett och Spätlese, respektive Kabinett Trocken och Spätlese Trocken. Och svaret på det är väl dels att det kommer bli högre socker och/eller alkohol i Spätlese, samt att Spätlese generellt sett är ”bättre” än Kabinett i båda kategorierna. Rätta mig gärna.
 

Funcadelic

Medlem
Ja självklart är det en smakskillnad mellan viner med max 9 g/l socker (trocken) och sådär 60-100 g/l socker (typisk "fullsöt" Kabinett och Spätlese från bra producenter som använder mer mogna druvor än minimikraven)!!! Prova själv så får du se!

Jag tror frågan snarare gällde vad det är för skillnad mellan Kabinett och Spätlese, respektive Kabinett Trocken och Spätlese Trocken. Och svaret på det är väl dels att det kommer bli högre socker och/eller alkohol i Spätlese, samt att Spätlese generellt sett är ”bättre” än Kabinett i båda kategorierna. Rätta mig gärna.

Precis, försöker på något sätt, på ett teoretiskt plan, förstå skillnaden på 1-4 i matrisen. Och självklart ska jag även prova - tar tacksamt emot tips på fyra viner som kan vara bra exempel (som jag kan hitta på SB, BS helt ok). :)

2x2.png



Tack! Jag har läst de där guiderna, samt i WF-boken jag har (som illustrerar det lite annorlunda). De fokuserar dock mer på en beskrivning av skalorna separat, än en kombination av dem. (Se min bild ovan).

Ytterligare lite förklaring i bilden nedan.
Intressant - tack!
 

Martin F

Medlem
Tumregel för hur länge man bör ligga på syrah från norra rhone för att undvika att öppna mitt i en tunnel? Håller långsamt på och fyller ett vinlagringsskåp och försöker undvika att precis hela skåpet blir fullt med champagne :p Har ett gäng hermitage, cote-rotie, cornas osv. Väldigt svag för cote-rotie men har hittills mest druckit relativt ungt.
 

Poussard

Medlem
Tumregel för hur länge man bör ligga på syrah från norra rhone för att undvika att öppna mitt i en tunnel? Håller långsamt på och fyller ett vinlagringsskåp och försöker undvika att precis hela skåpet blir fullt med champagne :p Har ett gäng hermitage, cote-rotie, cornas osv. Väldigt svag för cote-rotie men har hittills mest druckit relativt ungt.
Har för mig att jag har läst nån tumregel på att år 5-7 är i tunnel. Alltså en 2015 ska drickas före 2020 eller 2023+. Jag tror dock att du kan få en mängd andra svar från forumet så vi kan vänta och se lite...
 
Toppen