Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 6 november 2007.

 1. Segol

  Segol Medlem

  En fråga angående Les Beaux Regards från Bérêche där jag nyss fick leverans av några flaskor jag trodde skulle vara 2013.
  På etiketten på framsidan står bla "récolte 2012" vilket gör mig fundersam, på etiketten på baksidan står det "L: Beauxregards 2013".
  Nån som kan bekräfta årgången...?
   
 2. Gradin

  Gradin Medlem

  récolte är ju årgång/skörd, så 2012 årgång och buteljerad 2013 är min gissning.
   
  Last edited: 14 februari 2018
  Gladekocken och vintomas gillar detta.
 3. Segol

  Segol Medlem

  Det låter onekligen som en rimlig förklaring.
  Säljaren angav att flaskorna var årgång 2013 men det kan ju vara så enkelt att han inte hade koll.
   
  Tomas Lindblom gillar detta.
 4. Wintermute

  Wintermute Medlem

  Det här känns både bekant och helt nytt för mig. Julle skriver inte om det i de tre böcker jag har. Är det någon som vet mer, eller rent av har provat?
  Sökord: Pol Roger UK Gout Anglais Screenshot_2018-08-08-18-34-26.png
   
 5. Bearman

  Bearman a´lea iacta est iterum

  Verkar stämma, från Pol Rogers hemsida:
  "UK stock receives an additional 6 months post-disgorgement ageing so it is ready to drink upon release but cellaring for a few years will reveal greater depths"
   
  Wintermute gillar detta.
 6. MartinE

  MartinE Medlem

  Goût anglais är väl ett uttryck som ofta används med lätt föraktfull ton, av fransmän som gillar sina champagner unga, om engelsmän som föredrar mogna champagner. Jag har ett svagt minne av att Juhlin kan ha skrivit något om det här i 3000 champagner, men det är möjligt att jag minns fel.

  Sex månaders extra lagring innan försäljning lär hur som helst inte räcka för att tillfredsställa någon som önskar en mogen champagne, men det är ju en början i alla fall! :p
   
  vintomas, Wintermute och jrick gillar detta.
 7. Krabban

  Krabban Medlem

 8. tobbe81

  tobbe81 Medlem

 9. Michael_M

  Michael_M Medlem

  Skulle säga betydligt längre än några veckor. Madeira och Setubal med lite ålder (tid på faten) håller länge. Har haft en öppen flaska Madeira flera månader i rumstemperatur och den fungerar fortfarande. Enligt producenter på Madeira håller en bra Madeira minst 1.5 år i rumarumstemper.
   
  Daniel A, glenn_peter och Tomas Lindblom gillar detta.
 10. gece

  gece Man vänjer sig.

  Ser man till oxidativ sherry (Palo cortado, oloroso) tycker jag nästan att de brukar bli bättre efter att ha stått öppna några månader.
   
  Mats och glenn_peter gillar detta.
 11. Funcadelic

  Funcadelic Medlem

  Jag skulle gärna få hjälp att förstå lite tyskt vinetikettsinnehåll för jag blir lite förvirrad av kombinationen av nivåer för Prädikatswein och nivån för sötma. Jag trodde mig förstå att Kabinett är den minst söta och TBA/Eiswein är det sötaste, eftersom nivåerna anger hur mogna druvorna är vid skörd (och därför mustens sockerinnehåll?). Samtidigt finns skalan Trocken - Süss för sötman i själva vinet. Spätlese Trocken finns ju, exempelvis, så där gick den förståelsen om intet.

  Jag ser många beskrivningar av skalorna separat, men hittade inget bra om kombinationen av dem, som jag förstod. Kan någon försöka förklara i lekmannatermer till någon som bevisligen inte har koll, vad skillnaden på skalorna är och hur de används i kombination? :)
   
  Nyllet gillar detta.
 12. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Prädikaten handlar bara om sötman i druvmusten före jäsning = druvornas mognad. De anger miniminivåer.
  Tilläggsbeteckningarna trocken/halbtrocken handlar bara om sötman i det färdiga vinet och är frivilliga att ange. De anger maximal nivå för restsötma. (Feinherb är en inofficiell beteckning som kan betyda halbtrocken eller lite sötare.)
  Beteckningar för torra viner i toppklass, som Grosses Gewächs (GG), har tillkommit senare, vid sidan om prädikaten.
   
 13. Funcadelic

  Funcadelic Medlem

  Vad gör då Prädikaten för "nytta" att skriva ut? Är det en tydlig (för kunniga) doft- och smakskillnad mellan Kabinett, Kabinett Trocken, Spätlese och Spätlese Trocken? Antar att svaret är ja, så följdfrågan blir såklart: typiskt sett vilken skillnad?
   
 14. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Ja självklart är det en smakskillnad mellan viner med max 9 g/l socker (trocken) och sådär 60-100 g/l socker (typisk "fullsöt" Kabinett och Spätlese från bra producenter som använder mer mogna druvor än minimikraven)!!! Prova själv så får du se!
   
 15. Bearman

  Bearman a´lea iacta est iterum


  https://winefolly.com/review/understanding-german-riesling-by-the-label/

  https://winefolly.com/review/guide-to-german-white-wine/
   
  Sonderlese gillar detta.
 16. Poussard

  Poussard Medlem

  Jag tror frågan snarare gällde vad det är för skillnad mellan Kabinett och Spätlese, respektive Kabinett Trocken och Spätlese Trocken. Och svaret på det är väl dels att det kommer bli högre socker och/eller alkohol i Spätlese, samt att Spätlese generellt sett är ”bättre” än Kabinett i båda kategorierna. Rätta mig gärna.
   
 17. Sebran

  Sebran Medlem

  Ytterligare lite förklaring i bilden nedan.

  90B49E6D-BC24-4A29-8EE4-97B11EED09CB.jpeg
   
  Omar Khayyam, MagnusH70 och Wintermute gillar detta.
 18. Funcadelic

  Funcadelic Medlem

  Precis, försöker på något sätt, på ett teoretiskt plan, förstå skillnaden på 1-4 i matrisen. Och självklart ska jag även prova - tar tacksamt emot tips på fyra viner som kan vara bra exempel (som jag kan hitta på SB, BS helt ok). :)

  2x2.png

  Tack! Jag har läst de där guiderna, samt i WF-boken jag har (som illustrerar det lite annorlunda). De fokuserar dock mer på en beskrivning av skalorna separat, än en kombination av dem. (Se min bild ovan).

  Intressant - tack!
   
 19. Tumregel för hur länge man bör ligga på syrah från norra rhone för att undvika att öppna mitt i en tunnel? Håller långsamt på och fyller ett vinlagringsskåp och försöker undvika att precis hela skåpet blir fullt med champagne :p Har ett gäng hermitage, cote-rotie, cornas osv. Väldigt svag för cote-rotie men har hittills mest druckit relativt ungt.
   
 20. Poussard

  Poussard Medlem

  Har för mig att jag har läst nån tumregel på att år 5-7 är i tunnel. Alltså en 2015 ska drickas före 2020 eller 2023+. Jag tror dock att du kan få en mängd andra svar från forumet så vi kan vänta och se lite...
   
  MagnusH70 gillar detta.

Dela sidan