Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 6 november 2007.

 1. thunberg

  thunberg Flaskfantast Administratör

  Jag själv har ingen vacuumpump eller något annat utan trycker enbart ner korken igen och ställer in i kylskåpet. Det brukar räcka för 2-3 dagar i kylen (beroende på vintyp). Men vad jag har läst och hört, att pumpa ut så mycket luft som möjligt ur flaskan verkar bidra till något längre lagringsmöjlighet än att inte göra något alls.
   
  Funcadelic gillar detta.
 2. MartinE

  MartinE Medlem

  Jag tänker att det beror på vad du vill uppnå? Vill du att vinet ska fortsätta att utvecklas (ev i okänd riktning) eller vill du försöka konservera dess nuvarande form? Jag har aldrig använt någon vakuumpump, men jag antar att det kan vara ett effektivt sätt att stoppa vinets utveckling!
   
  Funcadelic gillar detta.
 3. Sonderlese

  Sonderlese Medlem

  Jag har marginella positiva erfarenheter av en vakuumpump.
  Generellt sätt, räcker det att stoppa en kork i flaskan och ställa den inte varmt (lägre rumstemp. eller svalare) och dricka inom ett par dagar.
  En vakuumpump kan bevara vinets fräschhet några dagar längre; och skall vinet användas till matlagning, kan det sparas i kylskåp i flera veckor/ett par månader.
  Jag har en vakuumpump men använder den inte varje gång jag har vin kvar. Om du skall köpa en, köp ett beprövat märke, typ Vacuvin, lågpris eller kopior håller inte vakuum.
   
  Funcadelic gillar detta.
 4. Gomseglet

  Gomseglet Medlem

  Jag stället frågan här. Jag ska dricka champagne i helgen, Moussé Fils någon soleraliknande grej med många gamla årgångar blandade.
  Ska den, eller champagne i allmänhet, luftas på något sätt innan drick?
   
 5. Wintermute

  Wintermute Medlem

  Om man beställer en Krug GC på bolaget idag, vilken Edition får man då?
   
 6. Thirsty

  Thirsty Smygnykterist

  Troligen 167. De hade i vart fall inte fått in 168:an för en månad sedan och den finns inte i Europa än på Wine-searcher.
   
  Wintermute gillar detta.
 7. FredrikC

  FredrikC Medlem

  De hade kvar av 167 båda gångerna jag frågat så ge det några veckor till så borde 168 vara på plats.
   
  Johan Blom och Wintermute gillar detta.
 8. Carlsson

  Carlsson Medlem

  Jag beställde 2 halvmagnum för en månad sedan och fick 167. Beställde en halvflaska och hämtade ut förra veckan som var 168.
   
  Crist(al)ian 77 gillar detta.
 9. Pontus

  Pontus Medlem

  Jaha, de har börjat få problem med antalen nu också! Typiskt!
   
  MartinE, Wintermute, Emanuel och 1 annan gillar detta.
 10. The Wall

  The Wall Medlem

  Vi kör vakuumpump till alla överblivna viner innan i de åker in i kylskåpet över natten, funkar hyggligt för de flesta viner någon/några dagar beroende på vin. En annan variant är att hälla över till mindre flaska, men det bygger på lite väl många faktorer; 1) man har köpt vin på kvartsmagnum, helst med skruvkork, 2) man har druckit upp vinet i fråga, 3) man har lyckats med att komma ihåg att spara tomflaskan och 4) det vin som blivit över, det skadar ju inte om det är samma mängd som kvartsmagnumbuteljen rymmer. Om det är mer går det att åtgärda, men om det är mindre kan man ju lika gärna vakuumpumpa halvmagnumbuteljen istället.
   
  MagnusH70 och Funcadelic gillar detta.
 11. Martin F

  Martin F Medlem

  Försöker klämma ur det sista lilla utrymmet ur mitt vinlagringsskåp. Skulle vilja ta bort de sista champagnelådor jag ännu inte rensat bort. Nu till min fråga: hur känslig ska man vara med de flaskor med genomskinligt glas? Tänker specifikt på en cristal 08 och belle epoque rosé 06. Är det bara solljus som egentligen är det känsliga? Räcker den orangea plasten som följer med cristalflaskan som skydd om det skulle behövas? Funderar på att typ linda in lite andra genomskinliga glasflaskor i folie eller annat material "bara för att".

  Jag gissar att kontentan är att det inte spelar någon som helst roll under de omständigheter jag lagrar flaskorna men med tanke på att vissa är värda en smärre förmögenhet blir man paranoid.
   
 12. JonasBo

  JonasBo Medlem

  Behöver väl finnas uv-skydd vilket varken glas eller plast har. Men lagra i garderob bör väl fungera?!
   
 13. Martin F

  Martin F Medlem

  Flaskorna i fråga ska alltså fortfarande ligga i vinlagringsskåpet men bara utan själva lådan. Jag gissar som sagt att det inte spelar någon roll. Har bara hört lite skräckhistorier om exempelvis Cristal som blivit defekta.
   
 14. David Nilsson

  David Nilsson Medlem

  I ett vinlagringsskåp ska det väl inte vara några problem. Har inte alla skåp UV-skyddat glas?
   
  vintomas och Crist(al)ian 77 gillar detta.
 15. Martin F

  Martin F Medlem

  Dörren är solid så syftar mer på random ströljus när man är inne och petar. Känner att jag kanske redan fått ett svar på min ursprungliga fråga :D
   
  JonasBo och David Nilsson gillar detta.
 16. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Kan inte det tänkas vara flaskor som ställts i skyltfönster, glasmontrar och liknande ”för de ser så kul ut”? Då behöver det heller inte vara UV utan kan vara temperatur eller luftfuktighet.
  Jag tror inte du behöver vara så bekymrad över ströljus inne i en vinkyl.
   
  Kostjan, HerrMelin och Martin F gillar detta.
 17. FredrikC

  FredrikC Medlem

  Den orangea plasten till cristal är just för att skydda mot ljus. Att ha dem inne i skåpen i den kommer bli kanon(har så själv). Glaset är garanterat uv-säkert också så du garderar bara med kryss.
   
 18. Martin F

  Martin F Medlem

  Tack, nu fick jag plats för ett par pavor till :)

  Vill mig minnas en intervju med Björnstierne i champagnepodden där han berättade att han och Juhlin prövat ett antal flaskor Cristal som kom direkt från producenten som de båda uppfattat som påverkade av gout de lumiere.
   
 19. magnum

  magnum Epernay, Frankrike

  Men det är väl med direkt solljus!
   
 20. Martin F

  Martin F Medlem

  Jag menade det som ett exempel på hur känsliga flaskorna kan vara om de kan vara påverkade redan när de kommer från producenten. Om uttrycket gout de lumiere var felanvänt så var det bara mitt ordval då "defekt" kändes för diffust.

  Vill påpeka att jag inte längre specifikt pratar om just mina egna flaskor i mitt skåp utan mest fenomenet i sig.
   

Dela sidan