Restaurang 28+ * (Göteborg)

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Mattias Schyberg, 28 juni 2014.

  1. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Ja, det är lite på gott och ont. Kul med mycket klassiker, men synd att den käre Ulf håller lite för hårt i dem. Mer nytänk på vinerna hade varit rätt väg att gå, men samtidigt; vem vill gå miste om d'Yquem? ;)
     
    Magnus L och ChristianB gillar detta.
  2. gece

    gece Man vänjer sig.

    28+ är nog min favoritrestaurang i Göteborg. Också en av få Gbg-restauranger jag varit på som inte är typ O'Learys eller kebabståndet på Metaltown ;)

    Fler restauranger borde ge möjligheten att välja mellan olika vinpaket, antingen som 28+ med "billiga" och "dyra" vinpaketet, eller Frantzén som har "klassisk" och "avant garde". Begreppet "one size fits all" är ju sällan användbart för vin
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  3. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Just indelningen "klassisk" och "avant garde" gillar jag extra mycket. Mycket bättre än "billig" och "dyr", där den billiga är substitut på den riktiga vinmenyn.

    En billig och modern vinmeny som alternativ där man satsar på nytänk hade gjort susen på 28+. Bara vi slipper ännu en restaurang med fokus på naturviner, dock. ;)
     
  4. Magikern

    Magikern Medlem

    Varför inte en meny där man kan välja om de lyxigaste vinerna skall vara desertvinerna, rödvinerna eller vanliga vita.
    Sedan kan ju restaurangen anstränga sig lite extra med att hitta de bästa av de bästa till maten i rätt prisklass.
     
  5. gece

    gece Man vänjer sig.

    Jag gillar billig/dyr-varianten också, eller som vi kan kalla det, "jag är normal"/" jag har konto på finewines.se"-varianten. ;)
     
    Elvis gillar detta.
  6. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Jo, så kan man se det. Det finns dock väldigt bra viner för mindre pengar om man söker sig bort från det klassiska, men i detta fall så består den enklare menyn av "billigare alternativ inom samma kategori, typ", vilket känns mindre kul (med några undantag). Men som sagts innan, 28+ är en klassisk "fransk" restaurang, således borde vinerna spegla detta först och främst.
     
  7. Crist(al)ian 77

    Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape

    Tog ni vinpaketet för att ni var få i sällskapet, för att ni vet att vinpaketen håller måttet eller för att flaskorna har ogina påslag?

    28+ Ska besökas i juni. Har undvikit den då ja själv premierar det modernare köket.
     
  8. gece

    gece Man vänjer sig.

    Jag körde paket för att det dyrare
    hade så mycket kul, t.ex. Yquem, och för att vi bara var två. Kollade inte ens på flaskpriser
     
  9. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Tog vinpaketet för att vi bara var två och det blir svindyrt att beställa typ 3 flaskor (vitt, rött och sött), vilket kändes som minimum för att täcka maten fullt ut. Har kört flaskvis också, vilket kan vara trevligt. Flaskpriserna är inte världsbäst direkt, men har inte tittat så noga. :)
     
  10. Elvis

    Elvis Medlem

    Jag håller helt med! Själv tar jag nästan aldrig vinpaket, delvis för att det är så roligt att välja själv. Berätta gärna mer om Frantzéns vinpaket - jag ska dit om några veckor men en vän som gärna dricker bra viner men inte är medlem på finewines.se.
     
  11. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Risk för besvikelse om du förväntar dig rök och cryomat...;)

    För egen del så måste jag ju säga att det klassiska köket passar mig avsevärt bättre än exempelvis Bhoga som inte passade mina smaklökar särskilt väl alls (jag vet att du inte håller med ;)). Alldeles för mycket vinäger (syra) i all mat, vilket gjorde maten obalanserad i min mun med för stor dominans av fiol istället för en hel orkester med både cello, kontrabas och orkestertrummor. :D
     
  12. gece

    gece Man vänjer sig.

  13. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Någon gång runt 18:00 igår kväll så utbrister min bättre halva: "Vad ska vi äta idag, det var längesen vi besökte 28+?"

    Ja, vad säger man? Jag ringer Ulf och kollar om han har bord och mycket riktigt så kunde han trycka in oss på vår favoritplats i restaurangen...

    image.jpg

    Trots en klart moderniserad vinmeny (med Ulfs mått mätt) så valde vi vår egen väg med en flaska röd Bourgogne och lite ströglas med vitt och sött till den stora avsmakningsmenyn. Först ut så blev det lite udda vin från Korsika som jag misstänker att @chambertin uppskattar. ;)

    2013 Faustine Cuvée Collection Diplomate d’Émpire- Il Calvalière
    visade sig vara en trevlig bekantskap med rejält fyllig och fet päronfrukt med lite komplexitet av maskros, citrus, subtila fat och pinjenötter. Drack som komplement till de första rätterna på menyn. Bra matvin. 90p

    Vår röda flaska blev 2010 Domaine Perrot-Minot Fixin Vieilles Vignes. Inget stort vin. Förvånansvärt fruktdrivet med mycket hallon, rabarber, blodapelsin och fatrost. Väldigt trevligt matvin som klarade sig bra ända fram till desserterna. Lättdrucket och charmigt. 88p

    Kompletterade även med lite kraftigare saker till den köttbaserade huvudrätten, vilket blev 2010 Roberto Voerzio Barbera d'Alba Vigneti Cerreto. Intensiv och körsbärsstinn historia med nästintill nebbiolotanniner och fyllig kropp i fruktmättad stil. Härligt vin! 90p

    Utöver dessa så blev det lite halvtorr och torr Riesling, Jurancon,
    2009 Domaine des Baumard Quarts de Chaume och
    2012 Château la Truffière Monbazillac till ostarna och de söta desserterna. Loire rockar fett som vanligt! Rejält söt CB är gudomligt gott!

    Maten var som vanligt grymt bra och ovanligt lättfotad. Skön mix som passade utmärkt så här på vårkanten. Tyvärr så blir bilderna lite dassiga då mysfaktorn på restaurangen såklart inte är optimal för bra bilder.


    image.jpg
    Aptitretare: Gåslever och annat smått och gott som jag har glömt...

    image.jpg
    Förrätt 1: Tartar på svensk kofilé med Niceoliver, sardellemulsion och gravad äggula

    Grymt god! Smakexplosion med kryddiga inslag av kryddnejlika/kryddpeppar och läckert komplex och nyanserad. Magiskt bra till pinoten! Hade lätt kunnat äta fyra portioner. En av kvällens höjdare, vilket inte är konstigt då det handlar om råbiff. ;)

    image.jpg
    Förrätt 2: Friterade sniglar med ramslökskräm och skum

    Gott, men ingen favorit denna kväll. Oklanderlig, men friterade sniglar ger mig inte så mycket. Funkade väldigt bra med korsikanen. Välbalanserad rätt.

    image.jpg
    Förrätt 3: Sotad burfångad havskräfta med primörer samt kräftbisque

    Läcker, finstämd och sublim. Mycket god och elegant. Passade oerhört bra med både det röda och vita vinet. Vacker minimalistisk presentation dessutom.

    image.jpg
    Huvudrätt 1: Kryddstekt hälleflundra med grön sparris och varm sparrismajonnäs.

    Yummy! Sprudlande fräsch med perfekt tillagad hälleflundra. Det är bara att blunda och njuta. Pinoten funkade kalas här med.

    image.jpg
    Huvudrätt 2: Gödkalvfilé och rostad kalvbräss, mandelpotatisbearnaise samt maltvinägersås.

    Här blev det lite mer rustikt. Tur att vi tog in den kraftiga italienaren, för den behövdes för att möta tyngden och sötman i såsen. Jäkligt gott och klassiskt!

    image.jpg
    Tillval: Blandade ostar...

    Minns inte vad jag valde, men kitosten till vänster var en riktigt härlig stinkbomb. Blandade viner till med olika sötma. Minns inte riktigt vad som passade med vad, men ädelrötat till mögelosten är såklart ingen udda kombo.

    [Bild saknas]
    Efterrätt 1: Vit Valrhonachoklad och rabarber med citronmeliss samt rabarbersorbet.

    Synd att jag glömde ta kort på denna rätt då den var läckert presenterad, dessutom grymt god. Så jäkla bra med ädelrötad CB till!

    image.jpg
    Efterrätt 2: Yoghurtmousse med puffat bovete och honey crumb samt yoghurtsorbet.

    Läckert med de krispiga honungssmakande bikupscellsliknande bitarna. Sorbeten kryddad med kardemumma bröt av bra, men var inte lika förtjust i yoghurtsmoussen, som kändes lite för fet och syrlig. Monbazilliac av bättre slag till detta funkade kalas. Var tyvärr för snål för d'Yquem denna gång. :(

    Ännu ett besök avklarat. Väldigt nöjd, men skulle nog gärna se att Ulf såg till att man slapp känna sig ruinerad om man får för sig att välja de lite bättre vinerna i vinlistan. Bästa maten i stan förtjänar de bästa vinerna, men jag vill ha råd med dem också. Det springer snabbt i väg när man tar in lite roligare viner, tyvärr. Det är ju aldrig kul att behöva nöja sig med enklare dryck när man äter som en kung. :(
     
    Helen, chambertin, Crist(al)ian 77 och 6 andra gillar detta.
  14. chambertin

    chambertin Medlem

    Vilket vinpaket tog du ?
     
  15. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Inget vinpaket, jag plockade lite blandat samt en flaska. :)
     
    chambertin gillar detta.
  16. chambertin

    chambertin Medlem

    Ok då förstår jag. Kände inte igen mixen.
    Tror du skulle få slanta upp en hel del till för 1*-mat och dom vinerna i huvudstaden dock.

    Kul med första recensionen på "Diplomaten " från Abbatucci. Får ordna så att du får prova resten av vinerna också.:)
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  17. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Kul att se att 28+ gör väsen av sig i vinsverige. Det är alldeles för sällan med tanke på att det är Göteborgs mest förnäma restaurang enligt min smak.

    Grillat och Champagne är tydligen i ropet just nu och det är Krug Grand Cuvée som skall paras ihop med bland annat grillad wagyu med variationer på blomkål och sommartryffelsås. Spännande värre!

    Även om jag inte tillhör de största champagnetokarna på forumet så är jag mer än sugen på att testa den aktuella menyn. Menyn verkar dock inte ha uppdaterats ännu på hemsidan av någon anledning eller så är tanken att den skall användas på annat håll, vad vet jag.

    Precis som med mineralvatten så verkar bubbel fungera med det mesta. :)
     
  18. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Vi väntar med spänning på en rapport! :bäver:
     
  19. Crist(al)ian 77

    Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape

    Visste inte att Finewines hade en sedlighetsrotel som kontrollerar att medlemmarna lever som de lär.:cool:

    Av olika anledningar blev det vRÅ istället. Rapport kommer snart.
     
    Mattias Schyberg och Larseman gillar detta.
  20. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Blev "tvingad" till 28+ ikväll. ;) Vad tros om aktuell meny (stora avsmakningsmenyn)? http://www.28plus.se
     
    mnor och Helen gillar detta.

Dela sidan