Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Småpartier 8 december 2017

Vinet var inte med på provningen enligt anteckningarna, dock har det varit en riktigt trevlig upplevelse de årgångar jag har erfarenhet av. Skönt brettigt med köttig karaktär.
Tack @Mattias S - denna var ej med på provningen. Har själv druckit årgång 2011, 2012, 2015 av garrigues, samt provat även andra av Montirius viner. Jag tror man luras av frånvaron av ny ek (anti-guigal liksom) och prislappen; de behöver lagras, kanske till och med flera år. Jag har nog öppnat för tidigt och inte luftat vinet och då har jag tyckt det varit ofärdigt. Priset är ju fortfarande på nivå som en crozes i mellanklass, hänger säkert ihop med att man inte behöver köpa en massa nya ekfat varje år. Men bra klass på producenten. Dock tycker jag att det varit viss klasskillnad på t ex Le Clos och deras Gigondas, i förhållande till Garrigues.
 
Last edited:
Äsch, såg att det smugit sig in ett inte i smaknoten om Santa ducs Ch9dP. Poängen ska vara att detta är ett mycket stort vin med massor av frukt men där den fina syran lyfter detta till ett trots allt elegant intryck. Riktigt välgjort vin.

Vad gick jag mest igång på? Henriot, Ojai White Hawk, Oliveira Boal, Mazzei Siepe, Darioush.

Dönnhoffs GG, Deutz lyx-rosé och Sassicaia tyckte jag var mycket outvecklade och svårbedömda. Jag tror inte man gör bort sig om man köper och lagrar dessa, men jag kan inte gå i god för att det blir himmelsk sällhet vare sig nu eller senare.

Châteauneuf-du-Pape trion var finfin. För källaren väljer jag clos st Jean.

Portvinerna är härliga. Så härliga att jag kanske skulle gå på dem före ett av mina absoluta favoritviner bland de söta, Oremus (inte så att det är dåligt direkt...)

Drickanufinviner: både la Nerthe och Cantenac Brown är riktigt drickfärdiga och intressanta.

I lägre prisklass fanns också mycket bra grejer som jag kan rekommendera: Boulands Morgon Corcellette, eleganta pinot noirer från Newton Johnson och birichino, fonseca guimarens, Niepoort crusted port. Langlois mysko bubbel håller rätt bra klass, tondonia gör ingen besviken skulle jag tro.

Vill man prova lyxig amerikansk cab så är Darioush ett fantastiskt bra exempel som också har ett långt liv framför sig.
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Här kommer mina smaknoter:
Den här gången var det nästan genomgående väldigt bra viner. Det var ytterst få besvikelser. Tyvärr var det också få positiva överraskningar. Det mesta smakade som det borde. Är man ute efter ett speciellt vin från det här släppet så blir man nog inte besviken.
Vilka är då julklappstipsen?
I bubbelklassen är det enkelt att att utse Henriot Brut Millésimé 2006 som det perfekta valet. Gott, i en stil som går hem hos de flesta, kan drickas direkt, men klarar säkert lång lagring.
Bland de vita är det mycket svårare: det finns inget som direkt sticker ut. Fick jag välja en julklapp själv skulle jag ta Meursault Les Clous Olivier Leflaive 2014, men det är ju samtidigt det dyraste alternativet. Vill man provocera, eller är tvungen att ge en julklapp till någon som man inte är jätteförtjust i skulle jag föreslå Saumur Brézé Clos David 2015.
Bland de röda är det också svårt att hitta den perfekta julklappen: Siepi Mazzei 2015 kan dock inte bli fel. Brunello di Montalcino Caprili 2012 är billigare och också ett bra alternativ (liksom de flesta Brunello 2012). Jag tyckte också om den biodynamiska Crozes-Hermitage Domaine Aléofane 2015 som hamnar ännu ett snäpp lägre ner på prisskalan.
I starkvinsklassen är D’Oliveiras Boal 1977 det självklara valet för den med stor plånbok och Fonseca Guimaraens Vintage Port 1995 för den med lite mindre.

1.jpg

90641 Charlier & Fils Special Club 2006 895 kr (1500 ml)
N: Halm, hö, hasselnötter
M: Stram, nötig, nougat, inte den tuffaste syran, men moget och gott. Jag gillar den här stilen av champagne. 88-91p

90144 Henriot Brut Millésimé 2006 539 kr
N: Söt, parmymerad doft med jasmin och vårblommor
M: Söta päron, moget och mycket elegant, riktigt bra. 90-93p

95028 Amour de Deutz Deutz 2008 1649 kr
N: Lite återhållsam doft med lera och nyklippt gräsmatta
M: Fantastisk mousse och syra, men i övrigt väldigt sluten i nuläget. Kan kanske bli bra, men det kommer att ta ett tag. 88-90p

90649 Lombard Brut Nature Grand Cru Millésimé 2008 699 kr
N: Mycket fruktig med mogna päron
M: Päron, äpplen, mineral, fin syra, saknar det lilla extra i nuläget. 88-90p

90645 Duval-Leroy Cuvée des Meilleurs Ouvriers de France Sommeliers 2010 399 kr
N: Halm och hö
M: Bra koncentration i frukt med gröna äpplen, schysst syra, charmig. 87-90p
2.jpg

97021 Pierre Gimonnet Special Club 2012 549 kr
N: Lite stickig doft med knäck och hasselnötter
M: Något tunn, gröna äpplen, känns väldigt ung. 83-86p

93127 Gramona III Lustros Cava Brut Nature Gran Reserva 2009 299 kr
N: Söt, tung, alkoholig, lätt oxiderad med sherrytoner.
M: Kraftig koncentrerad frukt, vanilj, bra mousse, kul bubbel i en mycket personlig stil. 86-90p

91008 Gramona Imperial Brut Gran Reserva 2012 199 kr
N: lite tunn, med paradisäpplen och citrus
M: Blek citrus med lite sockersötma i backgrunden. Helt annorlunda och inte i närheten av III Lustros 80-83p

99981 Roederer Estate L'Ermitage 2009 499 kr
N: Blött ylletyg, björkved, hö och stall.
M: Citron och lime. Massiv syra. Klart kul erfarenhet. 86-90p
3.jpg

98064 Nyetimber Blanc de Blancs 2009 599 kr
N: Äpplen, hö och vanilj
M: Stram citrussyra med en liten sälta, elegant, men mycket ungt. Lite svårt att bedöma vad det här kan bli. 85-91p

94028 Quadrille de Langlois-Chateau Extra Brut 2012 199 kr
N: Lite tunn och stickig pärondoft
M: Tunn frukt, endimensionellt och enkelt. 80-84p

99267 Skepparps Grand Prix Mousserande 2015 299 kr
N: Massiv, syntetisk doft med massor av pronsplitt och nässlor
M: Bra syra och mousse. Smaken är dock lite skum: äpplen, men det finns något syntetiskt i bakgrunden. Lite drag av kolsyrad sauvignon blanc. Dock inte helt oävet - bättre än väntat. 82-85p

92437 Amour de Deutz Rosé 2008 2499 kr
N: Hallon och hasselnötter
M: Supersyra med hallon och knäck. Elegant men ung, dock klart mer tillgänglig än den bleka varianten. Riktigt gott och har säkert framtiden för sig. 90-93p
4.jpg

95367 Greco di Tufo Vintage Collection Mastroberardino 2008 179 kr
N: Stram, mineralig med gröna äpplen och barrskog
M: Gräs, mineral, med lite honung. Den låga syran förtar helheten, men jag tycker ändå att det är ett charmigt vin. Passar nog inte alla smakriktningar 82-86p

95294 Würzburger Stein Silvaner Erste Lage Juliusspital 2016 179 kr
N: Tallbarr och parfymerad tvål
M: Bra frukt, men låg syra och något endimensionellt. + för kul flaska. 81-84p

96070 Bründlmayer Heiligenstein Riesling 2016 229 kr
N: Päron och citron med lite svavel i backgrunden.
M: Päron och citron här också, ingen typisk riesling, men ett helt ok vin 86-88p

90253 Dönnhoff Felsenberg Riesling Grosses Gewächs 2016 439 kr
N: Massiv, söt, vanilj, tall och parfym
M: Massor av syra, massor av frukt med äpplen, citron och honung. Ungt, men elegant och gott. 89-92p

95102 Schloss Gobelsburg Steinsetz Grüner Veltliner Schloss Gobelsburg 2016 169 kr
N: Lite återhållsam med gröna päron
M: Mycket fin syra med krusbär och mineralvatten. Säkert ett bra matvin. Funkar. 83-86p

90504 Saumur Brézé Clos David 2015 229 kr
N: Stickig, med citron och myggmedel
M: Enorm syra med citron och skiffer. Första intrycket är "ta bort", men sedan kommer charmen. Kan vara kul att ha med på en provning, lämnar ingen oberörd. 80-88p
5.jpg

90547 Clos de Papillon Domaine du Closel 2015 319 kr
N: Lite stickig med tall och skogsblommor
N: Söt markerad fukt med örter och bra syra, elegant. 87-90p

96071 Vette di San Leonardo 2016 119 kr
N: Söt, med krusbär och parfym
M: Lite blek, med nässlor, metall och mineral. 81-85p

94142 G de Château de Guiraud 2016 149 kr
N: Stickig, fräsch med nässlor och krusbär
M: Bra frukt, med nässlor och krusbär. Tyvärr faller helhetsintrycket helt ihop på grund av den totala bristen på syra. 80-82p

91023 Chablis Grand Cru Vaudésir Samuel Billaud 2014 569 kr
N: Kraftfull med tall, jasmin, vanilj, citrus och wonderbaum
M: Har allt och lite till: mycket ren frukt med parfym, örter och massiv syra. Kanske lite överdrivet i dagsläget? 88-92p

99158 Mâcon-Bussières Vigne de Montbrison 2016 209 kr
N: Lite tunn med citrus och krusbär.
M: Ren frukt med gröna äpplen och citron, bra syra, dock lite tråkigt, men det kan kanske bero på vinerna som kom före och efter i flighten? 82-86p

95004 Meursault Les Clous Olivier Leflaive 2014 599 kr
N: Kraftfull med gröna äpplen, ek och vanilj.
M: Äpplen och citron, snygg syra och bra fatat. Balanserat och elegant. Går bra att njuta redan nu, men har säkert en strålande framtid framför sig. 90-93p
6.jpg

96101 Tim Adams Semillon 2015 159 kr
N: Grapefrukt och tvättmedel från nytvättade lakan
M: Söt, ren frukt och bra syra, men lite endimensionellt 83-86p

90051 Fraser Gallop Estate Semillon Sauvignon Blanc 2017 149 kr
N: Kraftig, tung, med äplen, päron, tvål och såpa.
M: Söt och ren frukt med fin syra. Det här hänger ihop och funkar bra bra. Gott vin! 87-89p

99575 CMS Sauvignon Blanc 2016 149 kr
N: Rökt fläsk, citron och nässlor
M: Bränd, med tunn frukt och blek syra. 78-81p

96011 Vidal Estate Reserve Chardonnay 2016 139 kr
N: Fräsch med vanilj och ek
M: Citron, vass syra och mycket ung, men kan kanske bli något efter ett par år? 83-87p

99940 Kesner Rockbreak Chardonnay 2014 599 kr
N: Brandrök och vanilj.
M: Söt, tung frukt med honung. Gott vin, men har man en sexhundring att lägga på en chardonnay så är Meursault Les Clous det självklara valet 88-91p

90589 Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese Weingüter Wegeler 2009 349 kr (1500ml)
N: Kraftig med honung och petroleum.
M: Nja, smaken håller inte vad doften lovar, söt ren riesling, men tämligen enkel och tråkig. Och när dricker man en magnum halvsöt riesling? Dock provningens klart snyggaste flaska. 82-85p
7.jpg

98158 Aphros Phaunus Palhete 2016 219 kr
N: Tunn, lite blek och bitter med kvistar, rönnbär och blodapelsin
M: Massiv syra, apelsin, kryddig och lite bitter. Mycket speciell, men inte helt oäven. 81-88p

95187 Künstler Hochheimer Stein Spätburgunder Erste Lage 2015 269 kr
N: Tät, lite bränd med björnbär
M: Bra, tät, fin frukt, men kanske lite överextraherad? Rejäla tanniner. Inte helt fel. 85-88p

93857 Ata Rangi Pinot Noir 2014 359 kr
N: Fyllig, söt, med varm svartvinbärsbuske och eukalyptus.
N: Bra kraft och fin frukt, elegant, men alldeles för ung. Möjligtvis något bitter? 86-89p

95113 Birichino Saint Georges Pinot Noir 2015 225 kr
N: Bra, söt med hallon, björklöv och lite stall.
M: Fin, ren, typisk USA-pinot med söt frukt. Klar att dricka, men saknar det lilla extra. 86-88p

92450 Ojai Bien Nacido Pinot Noir 2014 399 kr
N: Stram, med jordgubbar och röda vinbär.
M: Bra frukt och återhållsamma tanniner, elegant och drickfärdigt 88-90p

95116 Newton Johnson Walker Bay Pinot Noir 2015 189 kr
N: Lite dammig, tunn hallondoft
M: Rök och örter, men tunnfrukt och allmänt blaskig 78-80p
8.jpg

95202 Daniel Bouland Morgon Corcellette Vieilles Vignes 2016 219 kr
N: Söt och fräsch med hallon och timjan
M: Söt saft av hallon och körsbär, fina tanniner. Mycket bra i sin stil. 86-89p

91167 Château Roland La Garde Grand Vin 2003 149 kr
N: Klar nekro: murket trä, tjock mörk frukt, ek och oxidation.
M: Klart yngre i smak än i doft: Lite kokt frukt, men fina tanniner och bra syra. Lätt oxiderat. Ger intrycket att var amycket äldre än det är. Väldigt speciellt, men kul om man vill få en känsla för hur riktigt gammalt vin smakar. Det här vinet var inte defekt, men det är inte omöjligt att andra flaskor smakar annorlunda. 81-87p

90054 Château Cantenac Brown 2004 750 kr
N: Söta, varma svarta vinbär med eukalyptus och stall
M: Massor av svarta vinbär och eukalyptus tillsammans med läder och stall. Drag av Napa-cab. Fortfarande mycket ungt. Men 750 kr för en 2004? 2008 såldes på systembolaget för under en trehundring. 88-91p

90003 Château Cos d'Estournel 2006 1595 kr
N: Tät, med björnbär och nästan överdriven vanilj
M: Söt, fin, koncentrerad frukt, elegant, men med våldsamma tanniner. Långt, långt, långt kvar tills drickfönstret öppnas. Cos d'Estournel 2006 reades ut för 699 (tror jag det var) förra gången den fanns på SB. Undrar om den säljer bättre nu? 89-93p

95092 Chateau Soudars 2009 249 kr
N: Lite tunn, med vanilj och alkohol.
M: Ung och spritig, undvik 78-82p

95090 HR Saumur Champigny Vieilles Vignes 2011 129 kr
N: Fräsch, kvistar, blad, plommon och alkohol.
M: Fin, sval frukt, kraftiga tanniner. Ungt, men helt ok om man gillar stilen. 81-86p
9.jpg

90588 Mas de Libian Khayyâm 2016 149 kr
N: Tydlig grenache, söta körsbär och vanilj
M: Bob-körsbärssaft med ren söt frukt och lite timjan. Nästan inga tanniner. Väldigt publikt. 82-87p

95201 Crozes-Hermitage Domaine Aléofane 2015 179 kr
N: Tät, mörk, örter, kryddor och lite läder. En lätt oxidation.
M: Snygg, koncentrerad frukt med plommon, svartpeppar och örter. Mycket bra syra. Moget och färdigt att dricka. Gott vin. 88-90p

90578 Vacqueyras Reflets de l'âme Domaine Fontaine Du Clos 2015 139 kr
N: Lite kokt, lite örter, en hel del alkohol
M: Söt, snäll med bra frukt, men lite låg syra. 82-85p

96035 Château la Nerthe 2007 399 kr
N: Tät, med övermogna svarta vinbär
M: Slank, elegant, mogen, svarta vinbär och garvat läder. Klart att dricka. 90-92p

90032 Domaine Santa Duc Châteauneuf du Pape Habemus Papam 2015 329 kr
N: Alkohol, söt vanilj, söta körsbär och rosmarin
M: Svala körsbär och rosmarin, massiva tanniner, bra mineralitet. Gott, men vinner nog på några år i källaren. 89-92p

90657 Châteauneuf-du-Pâpe Clos St Jean Tradition 2015 399 kr
N: Kryddpeppar och plommon.
M: Söt, fin plommonfrukt, kryddpeppar och blommor. Utvecklade tanniner, går fint att dricka nu (till lutfisken på julafton?). Den höga alkoholen ger sig inte till känna. 90-93p
10.jpg

95197 Bouscassé Vielles Vignes 2006 295 kr
N: Mogen, med vanilj, örter och läder
M: Söt, slank, mörk plommonfrukt med bra koncentration och mognad. Fint integrerade tanniner. Gott! 89-91p

90680 Château Bouscassé Vieilles Vignes 2014 275 kr
N: Tät, med lakrits, björnbär och fänkål.
M: Stark känsla av fatprov: Jättefin frukt, rosmarin och timjan, rejält bett i tanninerna och kraftig ek. Lagras länge. 87-92p

99164 Los Hermanos Tempranillo 2016 189 kr
N: Söta körsbär
M: Mer grenache än tempranillo, körsbär, vanilj, örter. Syran åt det lägre hållet, men helt ok ändå. 84-88p

94109 Viña Tondoñia Tinto reserva 2005 259 kr
N: Kokta tomater och läder
M: Överfatat och lätt kokt, tomater och en lätt oxidation. Det finns bättre exempel på gammaldags Rioja än det här. 83-88p

95062 Remelluri Reserva Telmo Rodriguez 2010 239 kr
N: Svala körsbär och örter
M: Bra frukt, massiva tanniner och tuffa fat. Mycket ungt, men rätt så elegant. Kan nog bli något med tiden 86-89p

99902 Allende Finca Allende 2012 169 kr
N: Tät, med svarta vinbär och vanilj
M: Svarta vinbär, svartvinbärsblad och en del vanilj. Inte så jättespännande. 83-86p
11.jpg

99433 Gran Clos 2011 299 kr
N: Tät frukt med örter och målarfärg.
M: Söt fin frukt med massor av örter. Bra koncentration, fruktig syra, mjuka tanniner, men en del alkohol. 89-91p

95999 Crasto Reserva Quinta do Crasto 2014 261 kr
N: Tung alkoholdoft
M: Tät frukt, massor av tanniner och alkohol, saknar charm, lite fenol i eftersmaken. 83-86p

95066 Quinta de Choapalha Cabernet Sauvignon 2015 139 kr
N: Koncentrerad, med vanilj och örter
M: Tunn frukt, med kraftiga tanniner. Inte så kul. 78-83p

95327 Gaja Sito Moresco 2015 329 kr
N: Läder, örter och röda vinbär
M: Fin vinbärsfrukt, en del vanilj. Mycket ung och det är svårt att sia om vad det blir av det här. 86-89p

99210 Brunello di Montalcino Caprili 2012 299 kr
N: lätt, varm, med rosor och kodynga
M: Varma körsbör, varma rosor, timjan, slank och elegant, går bra att njuta nu, men kan säkert bli bättre med lagring. Ännu ett exempel på en mycket bra Brunello 2012. 89-91p

95076 Guidalberto Tenuta San Guido 2015 309 kr
N: Örter och lite stickig alkohol
M: Tät koncentrerad söt frukt, kraftig syra och kraftiga tanniner. Inte omöjligt att det här kan bli riktgt bra, men idag är det alldeles för ungt. 85-90p
12.jpg

95050 Sassicaia Tenuta San Guido 2014 1125 kr
N: Koncentrerad med vanilj, örter och läder
M: Slank, elegant, plommon, körsbär och läder. Klart mer tillgänglig än Guidalberto. Bra vin, men det är dock svårt att sia om det kommer att leva upp till sitt rykte (och pris) 89-93p

99196 Siepi Mazzei 2015 669 kr
N: Violpastiller, blommor, örter och alkohol
M: Koncentrerad, tjock körsbärsfrukt. Burdust och häftigt. Ett vin som man blir glad av! 92-94p

99236 Barolo Paolo Scavino 2013 359 kr
N: Söta mogna körsbär
M: Stram, med körsbär och rosor, massiva tanniner, 89-91p

99257 Barolo Josetta Saffiro 2013 299 kr
N: Blommig, med rosor och varma körsbär
M: Varma körsbär och rosor. Snygga fat, ganska tillgänglig redan nu. Tomtevin till jul? 90-92p

99022 Mirafiore Barolo Lazzarito 2013 499 kr
N: Tung, en ton av oxidation, körsbär, tomat och alkohol.
M: Söt, elegant frukt, men överdrivna fat och helt otillgänglig i dagsläget. Kan nog bli bättre än Scavino och Saffiro, men det kommer inte att ske i brådrasket. Får ej öppnas före 20-talet. 87-93p

90019 William Murdoch Syrah 2012
N: Örter, svartpeppar och grusväg
M: Eukalyptus, svartpeppar och svarta vinbär. Rejäl syra, men lite tunn frukt. 84-87p
13.jpg

95258 Vidal Estate Reserve Gimblett Gravels Syrah 2015 159 kr
N: Blåbär och svartpeppar
M: Söt blåbärssoppa med vanilj. Enkel, men publik. 82-86p

99574 Ojai White Hawk Syrah 2014 399 kr
N: Nässlor och söta blåbär. Sval
M: Söt, fin, koncentrerad frukt. Kryddor och vanilj. Elegant och mycket god. 90-93p

90063 Heartland Director's Cut Shiraz 2014 209 kr
N: Svarta vinbär, eukalyptus och alkohol.
M: Mörka bär och nässlor, charmigt och helt ok. 87-90p

99442 Radford Dale Black Rock 2015 210 kr
N: Tät, söta svarta vinbär
M: Söt, koncenterad frukt, svarta vinbär spetsat med en hel del rök. Inte oävet. 86-89p

96691 Viejas Tinajas Cinsault 2015 219 kr
N: Jättesöta plommon
M: Söta, svala plommon och körsbär, ganska lätt, elegant och kul vin i en lite egen stil. 86-89p
96881 Hey Malbec 2016 145 kr
N: Mörk, kryddig med svarta vinbär och blåbär
M: Söt, mogen, mörk frukt med schyssta tanniner. Enkelt men helt ok. 83-86p
14.jpg

90668 Mendel Mendoza Cabernet Sauvignon 2015 169 kr
N: Svarta vinbär och en del alkohol
M: Skaplig svartvinbärsfrukt, korrekt, men väl enkelt och inget att hänga i julgranen. 82-85p

99865 Phantom 2014 199 kr
N: Eukalyptus, läder och svarta vinbär
M: Fräsch, fin, söt, mogen svartvinbärsfukt. Inte mycket av tanniner. Inte alls dumt. 84-88p

94482 Black Stallion Gaspare Vineyard Cabernet Sauvignon 2013 699 kr
N: Svarta vinbär och nässlor med eldig alkohol
M: Stram, varm, fin frukt, snyggt fatat och bra koncentration. Ett elegant kraftpaket. 88-91p

99911 Darioush Cabernet Sauvignon 2013 891 kr
N: Eldig svartvinbärsfrukt med en del alkohol
M: Sval, elegant, tät svartvinbärsfukt, kryddor och lakrits. Fina integrerade tanniner och fat. Väldigt tillgängligt, väldigt gott! 91-93p
15.jpg

95277 D’Oliveiras Boal 1977 1180 kr
N: Massiv tät, lätt oxiderad med fikon och kardemumma
M: Katrinplommon och fikon, färskt smör, cigaretter och torkade aprikoser. balanserad sötma. Superelegant. 91-95p

Calem Vintage Port 1994 359 kr
N: Stickig alkohol
M: Överdrivet sött, frukten döljs bakom sockret, lite bitterhet i eftersmaken. 81-86p

96439 Fonseca Guimaraens Vintage Port 1995 199 kr (375 ml)
N: Mörka bär och nässlor
M: Björnbär och bergamott, elegant med balanserad sötma. Klar klasskillnad mot Calem 87-91p

97603 Niepoort Crusted Port 219 kr
N: Lite tunn med svarta vinbär och choklad
M: Bra svartvinbärsfrukt, men lite väl eldigt i dagsläget. 84-88p

99582 Oremus Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2007 449 kr (500ml) (ingen bild)
N: Honung och bivax
M: Brännande sötma, honung och lime, schysst syra 87-90p

Webblansering 7 december:
16.jpg

l 94031 Veuve Clicquot Cave Privee 1989 1599 kr
N: Söt, koncentrerad med bröd och halm
M: Hasselnötter och aprikoser, gröna äpplen. Bra syra och mousse, fina mognadstoner. Mycket elegant 90-94p
 
Tack igen för era smaknoter. En del skillnader som det ju bör vara. Speciellt skillnaden på Bouscassé var stor. Får fundera på hur man ska göra med den. Men det är väl egentligen bara det dyra sättet, köpa och smaka själv, som ger en dom svar man vill ha. :)


Kul med litet Bouscasse-debatt! @LeChat @Adamanko
Detta vin, och andra släktingar baserade på Tannat, som jag druckit och gillat men aldrig blivit helt golvad av, har ju många fans i Svea Rike. Bouscasse brukar ju komma med åren, och med karafftid på bordet. Sen mjukar väl Brumont också upp sina viner med någon del moderna bordeauxdruvor (cab eller merlot), kanske mindre dock i just VV.

Liten disclaimer; @Innertällmo Bryggeri och undertecknad provade olika flaskor, och jag ska ärligt säga att jag gick snabbt genom dessa två då det fanns annat som kändes mer intressant att prova om. Jag är inte alls supernegativ till dessa viner, tyckte dock det var något märkligt i munnen med 2006:an, men här är jag benägen att gå på @Innertällmo Bryggeri snarare än eget omdöme. 2014 tror jag blir bra på sikt, så är man av den mer tålmodiga skolan och har en stor Cave kan man ju köpa en låda 2014 och spara till stor grillkväll om tjugo år.

Poängen är att om man inte har antingen tålamod och lagringsmöjligheter, eller den lätt masochistiska läggning som riktiga Tannat-lovers ofta har (stort mått av överseende med stenhårda tanniner), kanske att det i detta släpp ändå finns annat roligare för dessa pengar. Det handlar ju ändå om nästan trehundra riksdaler. I prisklassen upp till trehundra skulle jag kvalitetsmässigt snarare satsa på Brunellon, Saffirio Barolo, Bouland, eller Gran Clos. Om jag ville ha ett bra grillvin skulle jag kanske prova Radford Dale Black Rock för tvåhundra. För fyra hundra har du några riktigt bra viner till grillat kött att välja mellan, men det kanske blir litet väl orättvis jämförelse prismässigt.
 
Last edited:

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Kul med litet Bouscasse-debatt! @LeChat @Adamanko
Detta vin, och andra släktingar baserade på Tannat, som jag druckit och gillat men aldrig blivit helt golvad av, har ju många fans i Svea Rike. Bouscasse brukar ju komma med åren, och med karafftid på bordet. Sen mjukar väl Brumont också upp sina viner med någon del moderna bordeauxdruvor (cab eller merlot), kanske mindre dock i just VV.

Liten disclaimer; @Innertällmo Bryggeri och undertecknad provade olika flaskor, och jag ska ärligt säga att jag gick snabbt genom dessa två då det fanns annat som kändes mer intressant att prova om. Jag är inte alls supernegativ till dessa viner, tyckte dock det var något märkligt i munnen med 2006:an, men här är jag benägen att gå på @Innertällmo Bryggeri snarare än eget omdöme. 2014 tror jag blir bra på sikt, så är man av den mer tålmodiga skolan och har en stor Cave kan man ju köpa en låda 2014 och spara till stor grillkväll om tjugo år.

Poängen är att om man inte har antingen tålamod och lagringsmöjligheter, eller den lätt masochistiska läggning som riktiga Tannat-lovers ofta har (stort mått av överseende med stenhårda tanniner), kanske att det i detta släpp ändå finns annat roligare för dessa pengar. Det handlar ju ändå om nästan trehundra riksdaler. I prisklassen upp till trehundra skulle jag kvalitetsmässigt snarare satsa på Brunellon, Saffirio Barolo, Bouland, eller Gran Clos. Om jag ville ha ett bra grillvin skulle jag kanske prova Radford Dale Black Rock för tvåhundra. För fyra hundra har du några riktigt bra viner till grillat kött att välja mellan, men det kanske blir litet väl orättvis jämförelse prismässigt.
Alltså, är inte det lite "speciella" människor som går igång på 100% Tannat, Ruché och sånt? :D
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Pierre Gimonnet Special Club 2012 549 kr
N: litet märklig biton i doften. Annars helt ok.
M: litet slappare i stilen. Frejdig. Kanske litet för enkel för sin prislapp. 86-88
Blev klart förvånad att se en Gimonnet från en riktigt bra årgång betecknad som "slapp"! De brukar ju vara i klart stram stil, även för att vara blanc de blanc:er, och de Gimonnet-skumpor jag provat har varit rätt konsekventa. Jag har lättare att förstå om man tycker att Gimonnet-stilen eller för all del Cuis-stilen (deras hemby) är lite för stram (mineralisk, grönäpplig...) när de är unga. Så en (smak)kommentar som lyder:
97021 Pierre Gimonnet Special Club 2012 549 kr
N: Lite stickig doft med knäck och hasselnötter
M: Något tunn, gröna äpplen, känns väldigt ung. 83-86p
...har jag lättare att relatera till även om poängen ligger lägre. Borde kunna vara den skumpan i uppställningen som har mest att vinna på lagring i ett antal år. Kanske behöver en prestige-2008:a (Amour de Deutz) också ungefär lika länge från nu för att nå toppen.

Alltid lite utmanande att prova ett gäng bubbel som ligger så olika till i ålder och utvecklingsfas, särskilt när man ska hinna avverka ett stort antal andra viner! Men så är det ju med (årgångs)champagne p.g.a. väldigt varierande releasepolicy mellan producenterna.
 
Blev klart förvånad att se en Gimonnet från en riktigt bra årgång betecknad som "slapp"! De brukar ju vara i klart stram stil, även för att vara blanc de blanc:er, och de Gimonnet-skumpor jag provat har varit rätt konsekventa. Jag har lättare att förstå om man tycker att Gimonnet-stilen eller för all del Cuis-stilen (deras hemby) är lite för stram (mineralisk, grönäpplig...) när de är unga. Så en (smak)kommentar som lyder:

...har jag lättare att relatera till även om poängen ligger lägre. Borde kunna vara den skumpan i uppställningen som har mest att vinna på lagring i ett antal år. Kanske behöver en prestige-2008:a (Amour de Deutz) också ungefär lika länge från nu för att nå toppen.

Alltid lite utmanande att prova ett gäng bubbel som ligger så olika till i ålder och utvecklingsfas, särskilt när man ska hinna avverka ett stort antal andra viner! Men så är det ju med (årgångs)champagne p.g.a. väldigt varierande releasepolicy mellan producenterna.
Tack för responsen! Tja. Vad kan jag säga? I call them as I see 'em. Blev också litet förvånad att jag inte fann denna lika pregnant som en del av de andra skumporna. Kanske var det dagsformen eller ungdomen hos denna flaska, kanske var det konkurrensen, kanske är det jag som inte faller lika mycket för just Gimonnet.

Dock: bara för att gå tillbaka på småpartier 3 nov där det släpptes en gimonnet 2008 oenophile extra brut som jag tror hade ännu lägre dosage än special club 2012, där jag fann 2008:an riktigt stram och frisk, knuten och kanske litet äppelkartig med god vilja, men ändå finkalibrig och skarp i konturerna (dock inte lika bra som terre de vertus samma släpp).

Denna kändes inte lika finkalibrerad och pregnant i detta läge, dvs jag tror inte jag menade vare sig låg syra eller att den skulle vara något annat än citrus, gröna äpplen och ostronskal. Kanske var det det jag försökte uttrycka med slapp&frejdig att den inte var helt harmonisk i kropp och textur och med litet bångstyrig mousse. Kan säkert ha att göra med när den var släppt.

Jag försöker till största delen beskriva hur jag upplever vinerna vid provningstillfället, ibland kan man se runt hörnet och uppleva en glimt av vad potentialen bär med sig, ibland har man själv druckit samma vin från tidigare årgångar och "vet" hur den ska utvecklas. Men svårt att komma runt att beskriva det intryck man får vid själva provningstillfället.

Beklagar om det var otydligt eller ledde fel i dina associationer med dessa rätt abstrakta ordval (slapp&frejdig).

Försöker också att inte fundera alltför mycket så att jag inte riskerar att jag börjar lägga tillrätta mina första mer associativa intryck. Det är så lätt att man påverkas av sina förväntningar om hur ett vin "ska" smaka när man försöker hitta rätt ord för att beskriva en integrerad sensorisk upplevelse som hela tiden undflyr bestämmelse på ett närmast Kantianskt sätt. Det kan säkert ge ett litet yvigt intryck...

Om du gillar Gimonnet skulle min enkla rekommendation vara att välja (den litet billigare) 2008:an av dessa två. Själv skulle jag nog välja Larmandier-Bernier 2010 och Henriot 2006 i första hand.
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
...har jag lättare att relatera till även om poängen ligger lägre. Borde kunna vara den skumpan i uppställningen som har mest att vinna på lagring i ett antal år. Kanske behöver en prestige-2008:a (Amour de Deutz) också ungefär lika länge från nu för att nå toppen.

Alltid lite utmanande att prova ett gäng bubbel som ligger så olika till i ålder och utvecklingsfas, särskilt när man ska hinna avverka ett stort antal andra viner! Men så är det ju med (årgångs)champagne p.g.a. väldigt varierande releasepolicy mellan producenterna.

Så här i efterhand är nog mina poäng lite orättvist låga. Skillnaden mot samtliga flaskor i första flighten var så markant att det spontant blev en för låg siffra. Samtidigt har jag personligen svårt att se potentialen i Gimonet 2012. Amour de Deutz ger intrycket av att "det här kan bli något om det får många år", men den känslan gav inte Gimonet. Sedan är det självklart att jag kan ha helt fel: oerfarenhet och personlig preferens är nog de bidragande faktorer till detta.
 

Adamanko

Medlem
Kul med litet Bouscasse-debatt! @LeChat @Adamanko
Detta vin, och andra släktingar baserade på Tannat, som jag druckit och gillat men aldrig blivit helt golvad av, har ju många fans i Svea Rike. Bouscasse brukar ju komma med åren, och med karafftid på bordet. Sen mjukar väl Brumont också upp sina viner med någon del moderna bordeauxdruvor (cab eller merlot), kanske mindre dock i just VV.
Tyvärr får jag lämna WO på den debatten. Helt enkelt för att jag inte smakat vare sig Bouscassen eller ens druvan. Har dock köpt två flaskor och väntar ivrigt, nåja, på att dom blir drickfärdiga och är intresserad av vinet. Men har inga åsikter att komma med här ännu. :)
 
Toppen