Söker tips - Champagne och röd Bourgogne

Diskussion i 'Vin' startad av Gurto, 16 mars 2012.

 1. Silenos

  Silenos Medlem

  SV: Söker tips - Champagne och röd Bourgogne

  Den blir säkert kanon, och ska man lita på de initierade, så är det absolut ingen synd att öppna stora bourgogner tidigt. Sent kanske
  är att föredra, om man nu gillar mogenhet, men det är i medelåldern man definitivt ska låta flaskorna vila vidare... säger de som kan.
   
 2. moos

  moos Medlem

  SV: Söker tips - Champagne och röd Bourgogne

  Till en ung borgogne, tycker jag att en långtidstekt entrecote är helt suveränt. Riesling till tartar på färska pilgrimsmusslor är oxå en hit i min bok.
   
 3. Gurto

  Gurto Medlem

  SV: Söker tips - Champagne och röd Bourgogne

  Nu har jag kommit över en flaska lite äldre bourgogne: en Morey-Saint-Denis Georges Lignier, 2002. Dock är ju detta inte någon 1er eller grand cru. Enligt hemsidan skulle vinet vara bäst efter 4-5 år men tåla 10 år. Vad tror ni? Någon som har erfarenhet av just det vinet? Kommer det vara övermoget? Är behållningen av Chambollen högre trots att det är yngre? Hur länge bör jag lufta Moreyen? Kortare tid med tanke på att den kanske är på slutet av sin mognad?

  Många frågor :) men behöver lite input
   
 4. Caviste

  Caviste Leverantör

  Drick nu, utan att lufta, följ utvecklingen i glaset istället. Den kommer vara mogen. Bra årgång, tveksam producent och kommunvin. Gå in med låga förväntningar.


  Martin
   
 5. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: Söker tips - Champagne och röd Bourgogne

  Har ingen erfarenhet av just detta vin eller denna tillverkare, men om ett vin på villagenivån från Côte de Nuits och en bra årgång inte är drickbart vid 9,5 års ålder var det endera värdelöst från början eller har misshandlats å det grövsta. Enkelt uttryckt: är detta vin inget bra, så vet du en producent att undvika framöver.

  Med största sannolikhet ja, en nedklassad Grand Cru från en topproducent i en toppårgång... :)

  Det beror på hur du har tänkt "använda" den. Förslaget om att följa den i glaset är inte så dumt, men ska du servera den till mat skadar det säkert inte med en stund eller en timme i en karaff. Korka upp och prova en liten slurk när det nästan är dags. Sedan kan du välja att låta de övrig 73 cl vara kvar i flaskan till upphällningsdags eller hälla över dem i en karaff. Verkar det bra som det är behövs inte extra luftning, verkar det "stumt" i doften skadar inte tid i karaff.

  Ett knappt 10-årigt vin ska inte vara så gammalt att det är "bräckligt". Det är snarare vid provningar av riktigt gamla viner (typ 50+ år gamla) som man brukar vara oroligt att de ibland dör i glaset efter några minuter. Viner vid full mognad ska å andra sidan inte direkt behöva så mycket luftning, men däremot dekantering.

  Å andra sidan så är Bourgogne-traditionen att inte lufta eller dekantera vinerna, utan servera dem direkt från flaska. Men vad begriper sig fransmän på vin... :)
   
 6. kayaker

  kayaker Cyklist

Dela sidan