Silenos
Medlem
Det är lite dåligt drag här för tillfället, nåt måste man väl tjöta om... Så, jag slänger ur mig en undran: som rubriken säger: bryr ni er om hur vin blir till? Är det något som påverkar era inköp eller eggar ert intresse? Eller är provsmakningar, antingen av er själva eller någon ni litar på, det enda som verkligen betyder något? Om någon säger till er att vin x är kanon, spelar det sedan någon roll om densamme sedan tillägger att det kommer ifrån oympade 120-åriga stockar?
Det finns såklart otaliga sådana faktorer som man kan fästa mer eller mindre betydelse vid, t.ex.: Plantmaterial; ålder på stockarna; antalet stockar/hektar; skördeuttag, och än mer detaljerat, hur håller vinbonden ner det, genom grönskörd eller genom knoppgnugning (eller vad det nu heter); ekologisk eller biodynamiskt jordbruk; etc.
Och vid vinifieringen så finns det också såklart en hög faktorer som kan påverka, som t.ex.: Kallmaceration eller inte, och om ja, hur länge; jäsning med eller utan stjälkar; antalet nedtryckningar eller överspolningar av skalhatten; längd på, och maxtemp. vid, jäsning; svavelanvändning; eklagring, nya eller gamla fat, barrique eller botti; antalet omdragningar under uppfostran; dosage när det gäller mosserande viner, etc.
Vissa val som vinproducenten gör påverkar såklart mer uppenbart än andra. Om man låter skalen ligga och götta sig med vitvinsmusten så ger det rimligtvis ett tydligare avtryck på slutprodukten, än skillnaden mellan om han skolar plantan i enkel- eller dubbel-guyot. Eller om man struntar i att fylla på faten, som vid vin jeaune-tillverkning, så märks det tydligare, än skillnaden mellan 28°C eller 32°C maxtemp vid jäsning.
Såhär kan det se ut om man verkligen vill tilltala kalenderbitarna:
Själv så tycker jag ofta att sådan här bakgrundsinfo kan vara intressant. Oftast mest som kuriosa, men vissa saker kan definitivt påverka mina inköpsval. För några månader sedan drack jag en bourgogne rouge gjord av Michel Gros, vinet var definitivt gott och mer än väl värt de 8€ jag betalat för det. Men trots det så tror jag inte jag kommer handla mer ifrån firman. Orsaken: han använder sig av omvänd osmosis. Det fanns ingenting i vinet som gjorde det svårdrickbart eller uppenbart manipulerat, och jag inbillar mig inte att jag skulle klara av att peka ut viner som genomgått processen i ett blindtest. Men vetskapen om att karln använder en sådan maskin stör mig för mycket.
Nåväl, nog babblat av mig... era tankar i frågan?
Det finns såklart otaliga sådana faktorer som man kan fästa mer eller mindre betydelse vid, t.ex.: Plantmaterial; ålder på stockarna; antalet stockar/hektar; skördeuttag, och än mer detaljerat, hur håller vinbonden ner det, genom grönskörd eller genom knoppgnugning (eller vad det nu heter); ekologisk eller biodynamiskt jordbruk; etc.
Och vid vinifieringen så finns det också såklart en hög faktorer som kan påverka, som t.ex.: Kallmaceration eller inte, och om ja, hur länge; jäsning med eller utan stjälkar; antalet nedtryckningar eller överspolningar av skalhatten; längd på, och maxtemp. vid, jäsning; svavelanvändning; eklagring, nya eller gamla fat, barrique eller botti; antalet omdragningar under uppfostran; dosage när det gäller mosserande viner, etc.
Vissa val som vinproducenten gör påverkar såklart mer uppenbart än andra. Om man låter skalen ligga och götta sig med vitvinsmusten så ger det rimligtvis ett tydligare avtryck på slutprodukten, än skillnaden mellan om han skolar plantan i enkel- eller dubbel-guyot. Eller om man struntar i att fylla på faten, som vid vin jeaune-tillverkning, så märks det tydligare, än skillnaden mellan 28°C eller 32°C maxtemp vid jäsning.
Såhär kan det se ut om man verkligen vill tilltala kalenderbitarna:

Själv så tycker jag ofta att sådan här bakgrundsinfo kan vara intressant. Oftast mest som kuriosa, men vissa saker kan definitivt påverka mina inköpsval. För några månader sedan drack jag en bourgogne rouge gjord av Michel Gros, vinet var definitivt gott och mer än väl värt de 8€ jag betalat för det. Men trots det så tror jag inte jag kommer handla mer ifrån firman. Orsaken: han använder sig av omvänd osmosis. Det fanns ingenting i vinet som gjorde det svårdrickbart eller uppenbart manipulerat, och jag inbillar mig inte att jag skulle klara av att peka ut viner som genomgått processen i ett blindtest. Men vetskapen om att karln använder en sådan maskin stör mig för mycket.
Nåväl, nog babblat av mig... era tankar i frågan?