Svenska viner?

Diskussion i 'Vin' startad av R.P, 20 januari 2009.

 1. R.P

  R.P Medlem

  Tänkte på dom vita och röda som tillverkas i Sverige, någon som testat? Är dom drickbara?
   
 2. Håkan

  Håkan Medlem

  SV: Svenska viner?

  Jag har inte provat de sk icewines från Sörmland, men de skall var rätt okej. Tydligen skall även de vita från kullabygden vara drickbara, i övrigt duger inte något ens att koka sås på. Auzone provar med jämna mellanrum nordiska viner, verkar inte vara någon upplyftande tillställning direkt. Kolla www.auzone.se alternativt www.winepunk.net, där skall det nog finnas några provningsanteckningar.
   
 3. Krisman

  Krisman Medlem

  SV: Svenska viner?

  Var på gutevin i somras. Deras röda vin lukase var riktigt dålig. Det roliga var att vi var 4 sommelierer som åkte dit, och gick nån rundvandring med massa svenssons. På frågan om klimat och den skit druva (Rondo) de använder, står vinmakarn/ägarn och berättar hur bra och delikat druvan är och att de ska odla Pinot Noir. Han påstod också att klimatet inte är några problem för att odla vin i.
  HMMM, varför smakar vinet skit då? Och varför odlas nästan inge vin i Sverige då?
  Däremot tyckte vi att de hade flera bra destilat. De har en druvrestsprit som de kallar restu, och nån på äpplen som var bra.
   
 4. Darth Angelus

  Darth Angelus Medlem

  SV: Svenska viner?

  Har druckit Henric Åkesson, en läskliknande ursäkt till bubbel, vid något tillfälle. Inte så äckligt som en del billiga mousserande, men skräp likafullt.
  Ärligt talat, Sverige kan väl knappast vara mycket till vinland. Vi har inga traditioner, erfarenhet eller kunskap om produktion om kvalitetsvin.
   
 5. vintjej

  vintjej Medlem

  SV: Svenska viner?

  Jag minns att när Gutevin startade hade de en lista på vilka druvor de skulle odla. Och det var i princip alla (varpå de tappade i trovärdighet direkt).
  Hur är det nu då, vilka druvsorter odlar dom?
   
 6. ae

  ae Medlem

  SV: Svenska viner?

  åkesson köper väl in utländska druvor/must och gör vinet här. skräp.
   
 7. Krisman

  Krisman Medlem

  SV: Svenska viner?

  Och tjänade massa pengar på det så han kunde köpa Rabiega.
   
 8. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.

  SV: Svenska viner?

  Han har nog tjänat en del deg på det. Men Rabiega köpte han väl då han sålde Åkessons? Han sålde ju företaget i samband med att han blev anklagad för att ha mutat lite bolagschefer! ;)
   
 9. Krisman

  Krisman Medlem

  SV: Svenska viner?

  De jag vet är Rondo, Regent, Ortega. Vi var o kolla på ngn plantering vid havet har för mig att det kanske var pinot, men jag är inte säker.
   
 10. Krisman

  Krisman Medlem

  SV: Svenska viner?

  Du har så rätt så...
   
 11. Greger

  Greger Medlem

  SV: Svenska viner?

  Jag har provat det röda från Kullabygden i somras och det var helt odrickbart! Hällde ut hela flaskan minus de 2 munnar jag försökt få i mig...
   
 12. Darth Angelus

  Darth Angelus Medlem

  SV: Svenska viner?

  Ja, Henric Åkesson är onekeligen ett skräpbubbel. Vet dock ej varifrån druvorna kommer.
   
 13. Öhman

  Öhman Medlem

  SV: Svenska viner?

  Druvmusten brukar hämtas från norra Italien och, om jag minns rätt, så är det en ungefärlig 50/50-blandning av chardonnay och durello.
   
 14. Öhman

  Öhman Medlem

  SV: Svenska viner?

  Har provat ett sextiotal svenska viner från de flesta idag aktiva vinodlare.

  Det mesta är långt ifrån njutbart. Man ska då tänka på att de flesta knappt kommit ur startblocken och gör vin från stockar med bara några år på nacken. De flesta svenska vinodlare är just det; vinodlare. De flesta har bara högst bristfällig kunskap om vin och vinmakning.

  Tyvärr har de flesta satsat på blå druvor (läs "rondo") som inte är särskilt lämpliga för det svenska klimatet. De ger bra färgintensitet men tyvärr också en kraftig bitterhet om man är det minst oförsiktig (eller överentusiastisk) vid vinifieringen.
  Stort intresse har också ägnats ekspån vilket inte bättrar på saken.

  Druvan solaris verkar dock ha mycket goda förutsättningar att kunna ge bra kvalitet och fin karaktär. Fungerar mycket bra med fatjäsning och fatlagring.
  Kan ge karaktärer från lätta och aromatiska till fylliga och fruktiga beroende på växtplats.

  Det finns förutsättningar att odla vin i Sverige. Men det kommer att ta tid innan vi fått ålder på stockarna, odlarna hittat rätt, lärt sig läxan och förstått vilka viner de kan göra.
   
 15. Arvid

  Arvid Medlem

  SV: Svenska viner?

  Även jag har provat det röda från Kullabygden, Regenten. Det vita, som fick så bra recensioner, missade jag tyvärr.

  Jag håller med ovanstående om att det var helt odrickbart. Och då menar jag inte att det var tråkigt. Jag tycker att det är en häftig utveckling med svenska viner, och hade blivit överlycklig över något som kvalitetsmässigt hade varit i nivå med standard-Dornfelder från Tyskland.

  Men det var något fel med det vinet. Kartigt som tusan och hade en smak som för mig (konstig association kanske) smakade hostmedicin (coccilana närmare specifikt). Ni som smakat nyjäst vin ur tank (även hos riktigt bra producenter) vet hur äckligt det kan vara. Detta var samma sak. Kan det ha blivit något fel med den malolaktiska jäsningen... det är min bästa gissning i alla fall. Provades under 3 dagar och hälldes sedan ut. Som referens kan sägas att min far och hans sambo, som tycker om vin, men inte sällan köper Pinotage för 70 kr även tyckte att det var odrickbart, så det var inte bara snobbism.

  Men jag ser fram emot att prova Kullabygdens vita, och min sambo kommer nog försöka kartlägga alla svenska producenter i vår/sommar, så vi kanske får återkomma med en stor recension.
   
 16. weezer

  weezer Medlem

 17. Öhman

  Öhman Medlem

  SV: Svenska viner?

  Nu är ju inte detta ett svenskt vin egentligen.
  De är samma vin som tidigare hette "Anders" och som är framställt av chardonnay från Limoux och enligt traditionell metod. Den har legat på sin jästfällning i nästan nio år.

  Även om Kronstam gillade så kan det ju vara bra.
   
 18. weezer

  weezer Medlem

  SV: Svenska viner?

  Näe. sanning med modifikaton. Men har inte ens vinifikationen skett i Svedala?
   
 19. Öhman

  Öhman Medlem

  SV: Svenska viner?

  All vinifikation av musten har skett i Kiviks Musteri. Flasklagringen har ägt rum i iskällaren på Kronovalls Slott.
   
 20. R.P

  R.P Medlem

Dela sidan