Två intressanta observationer/funderingar:
- Är den långvariga rosévågen nu slut? Eller ska man skylla på att sommaren -23 var ganska medioker och rosé är väldigt säsongsberoende.
- Vitt har utvecklats lite bättre än rött alla år 2018-2023. Undrar om det beror på att "naturvinsträsket" har ganska stora inslag av vita viner (och hur klassas orangea viner i försäljningsstatistiken - övrigt)? Många konsumenter har länge varit mer betalningsvilliga för röda viner än för vita, åtminstone vita viner utan bubblor. Börjar det jämna ut sig måntro?
Bra frågor! Roséfrågan kommer jag att spekulera vidare i under våren (tror jag). Orangea viner verkar klassas som vita (vilket känns lite yxigt, speciellt med tanke på att de under en period hade en egen etikettering för Blåa viner). Vad gäller medelprisutvecklingen har jag gjort ett litet försök nedan. Men först försäljningsvolymer.
Varning: Jag har i en del diagram klippt y-axeln.
Först mousserande. Volymen för 2022 var 24 507 154 liter. Till 2023 ökade helbutelj med 116 388 liter. Halvbutelj minskade med 84 913 liter osv. Den största volymökningen stod burkar för.
Rosé: Box har ökat mest. Helbutelj har minskat mest.
Rött: Både box och helbutelj har minskat. PET har ökat.
Vitt: Box, PET och Hellitersbutelj ökar. Helbutelj minskar. Det ger en viss indikation om vilken sorts viner det är som ökar...
Mousserande, men nedbrutet per land. Jag läser det som att Prosecco-vågen har ersatts av en Cava-våg.
Prisutveckling (priser i kronor per halvmagnum, %-siffran är den årliga medelförändringen under 2021--2023). Intressant att burk dyker.
Rosé. Av en konstig slump är prisläget för hela segmentet ungefär samma som för Hellitersbutelj.
Rött vin. Jag tolkar det som att huvuduppgiften för Box-vin är att vara billigt. Det håller ned prisutvecklingen.
Vitt vin.