Terroir - en myt...

Diskussion i 'Övrigt' startad av vininfo.nu, 31 juli 2014.

 1. vininfo.nu

  vininfo.nu Medlem

  http://www.thedrinksbusiness.com/2014/07/is-terroir-a-myth/
  Intressant liten artikel... Själv så tror jag att det till viss del stämmer. Inte för att jag inte tror att klimatförutsättningar, jordmån, etc, spelar någon roll, men att det är mycket (och åter mycket) som beror på vinodlingen och vintillverkningen, dvs i slutändan på personer och organissation. Tar man Barolo som ett exempel så har vinerna radikalt förändrats från 1800-talets sötisar, över 50-70-talens tanninextraherade viner, till dagens mer moderna skapelser. Man har ändrat odlingsförutsättningar radikalt (grön skörd, lägre uttag, etc) och vintillverkningsmetoder (extraktion, jäsningstemperaturer, utrustning, och inte minst hur man lagrar vinerna). Även om det finns s.k. tradionalister och modernister så har båda (alltså även tradionalisterna) moderniserat sina sätt att odla druvor och även göra viner... Men utan bra förutsättningar i form av bra lägen (där jordmån och klimat) kommer in så blir det nog ändå inte bra viner...

  Skulle vara trevligt och se hur andra på forumet kan tänkas fundera...
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 2. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Det har jag ju alltid sagt om Champagne och Cava :cool:
  ...men måste tillstå att artikeln i sig lämnar mycket att önska och att jag inte har läst originalrapporten.
   
 3. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Kan man inte tänka sig att "terroir" kommer sig av det som blåser runt och fastnar på druvornas yta och sedan följer med i musten. Förklarar ju både rimligt och enkelt varför många Sydfranska viner har doft av La Garrigue och varför tex Moselvinerna har smak av skiffer.
  Det är inte rimligt att påstå att rötterna plockar upp annat än väldigt enkla joner, så DEN vägen kommer det inte något utstuderat speciellt i aromväg.

  Kom ihåg var ni läste det FÖRST!
  /Vinexperten
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 4. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Nej nej nej...

  Typiskt räknenissetrams som drar svepande slutsatser utifrån frågan hur man når kommersiell framgång. Frågan om typicitet baserad på jordmån är en annan. Bristande logik, som vanligt när ekonomer ska använda förklaringsmodeller. Men det låter ju tufft och kontroversiellt att säga att "terroir är en myt".

  Jag skulle med samma logik kunna publicera en liknande studie imorgon som säger "man behöver inte kunna tala franska för att göra prestigevin: det som för femtio år sedan sedan troddes vara en nödvändighet har visat sig vara en myt".

  För en dryg månad sedan publicerades en mycket intressarante studie som (återigen) påvisar att jordmån ger signifikant avtryck i vinets kemiska komposition. Terroir lever och har hälsan med sig. Hur terroir påverkar vinets kommersiella framgångar är en helt annan fråga.

  http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0097615
   
 5. vininfo.nu

  vininfo.nu Medlem

  Intressant, men här jämför man med en producent som säkert tillämpar ungefär samma priciper på båda ställen i vingården såväl som i produktionsanläggningen. Men... Om man plockar in andra producenter som gör på lite andra sätt så kanske dom skillnaderna äts upp. Sedan så kan man fundera på hur klonvariationen är på dom två "lägena" som har testats och hur stor betydelse det har. Dessutom så kanske rotstockarna varierar i både typ och ålder. Detta borde kunna spela en stor roll när det gäller upptag av näringsämnen om inte annat...

  Mao, hade man gjort motsvarande undersökning med en annan producent på motsvarande lägen så kanske resultatet hade blivit det omvända...
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 6. Vino fino

  Vino fino Medlem

  I detta fall gjordes en kombination av prover på jäst vin och av råa druvor som plockades direkt och sedan analyserades i labbet, så produktionstekniken hade ingen påverkan på resultatet. Det var hundra bär, per årgång, från olika plättar i två av DRC:s vingårdar där man känner till ålder på stockar och ett representativt urval gjordes. Däremot nämns inte kloner.

  Vad gäller arbetet i vingården så "vet" vi ju att DRC kör minimal påverkan.

  Slutsats: klon, ja, absolut, kan ge utslag. (Jag kan inte hur många olika som används hos DRC, och spontanmutation sker ju som bekant). Och att det kan se annorlunda ut hos andra producenter, absolut. Det som var intressant här var skillnaderna mellan vingårdar som ligger väldigt nära varandra, som är brukade på samma sätt, och där man kan spåra både skillnader som härleds till själva jorden och skillnader som kan härledas till mikroklimat (stressen på rankorna).

  Egentligen tycker jag all debatt om terroir är barnslig--- alla som äger en tomt eller en kolonilott vet ju hur jordmånen påverkar växtligheten, t.o.m i ett sådant litet mikroklimat. Och när jag åker över Västgötaslätten inser jag att vår stockholmsjord är extremt snål och alltid kommer vara det i jämförelse, alldeles oavsett om jag skulle köpa mig världens bästa traktor och gödsla med dunderhonung.
   
 7. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Väldigt intressant frågeställning i vilket fall som helst. Dessutom en sådan som du och jag har tillägnat smått oräkneliga timmar på att nysta i. :)
   
 8. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Om något så ligger det något i detta resonemang, men dessa "orenheter i vinmakningen" skulle i så fall enkelt gå att återskapa genom medveten "kryddning" av vingården. Låter för enkelt således, men har själv funderat på samma sätt.
   
 9. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Lite som att göra te.
  ...eller glögg :confused:
  Coupage mao...
   
 10. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Eller rättare sagt: Terroir-vin = smaksatt vin. Inte lika kul på så vis, men smaksättning som smaksättning. :p
   
 11. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Problemet är att samma plätt omöjligen kan ge samma förutsättningar år efter år då klimatet varierar som jag ser det. Jordmånen består dock, men det är ju många andra parametrar som spelar in, vilket gör att årgångsvariationen, vinmakarinfluenser och kloner borde sätta den relativt konstanta jordmånen ur spel som identitetsgivare för ett vin. Så tänker jag som lekman, men har säkert helt fel.
   
 12. Vino fino

  Vino fino Medlem

  En av slutsatserna i rapporten är att årgång (väder) ger mycket tydligare kemiskt avtryck än "terroir". Och vi vet ju alla att den viktigaste enskilda faktorn för smaken på ett vin är druvsort. Så visst är det som du säger.

  Men det vi är ute efter är ju förklaringen bakom varför två viner gjorda på samma druvtyp, från samma skördeår, från två ställen bara någon kilometer ifrån varandra ändå uppvisar tydliga skillnader. Och varför dessa karaktärsdrag kan spåras genom historien--- varför jordmån gång på gång ger nyanser som kan uppfattas som ursprungstypiska, allt annat lika.

  Teoretiskt skulle det absolut kunna vara luftburet som @StefanAkiko säger, även om det finns en del frågeställningar att fundera över (borde inte luftföroreningar smaka något, hur påverkar regn, varför kan man inte känna samma skillnader i t.ex. jordgubbar, etc?). Men det spelar egentligen ingen roll--- är det luftburet så är det också ett bevis för att terroir faktiskt existerar och ger unika avtryck.
   
 13. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Det du skriver är ungefär så långt man brukar komma i denna typ av diskussion. Jag varken säger emot eller håller med. :)
   
 14. Vino fino

  Vino fino Medlem

  D' e lugnt... :)
   
 15. kayaker

  kayaker Cyklist

  Det är vädret som varierar, inte klimatet.
  /B. Esserwisser
   
 16. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Ahum...även klimatet tenderar att variera (eller i alla fall långsamt förändras). Det har trots allt varit "medelhavstemperatur" i norden, typ under bronsåldern om jag inte minns fel. Dessutom har vi konstanta förändringar på grund av växthuseffekten. ;)
   
 17. kayaker

  kayaker Cyklist

  Klimatet förändras förvisso, men det är en långsam process. Att säga att det varierar är direkt felaktigt och skulle ge noll poäng på tentan. ;)
   
  Emanuel gillar detta.
 18. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Klassificerade jordplättar är ju väldigt gamla i många fall, dvs är samma plättar bäst idag som ansågs bäst av någon munk på 1500-talet?
  Men jag förstår din poäng att skilja på klimat och väder. :bäver:
   
 19. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Flyttade denna tråd till "Övrigt" från "Vinkällare och annat". Passade bättre här kan jag tycka, dessutom hade det varit kul med fler inlägg då ämnet fortfarande är intressant enligt mig.
   
 20. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Halleluja vilken välskriven artikel om terroir och mineralitet du hittar här!

  Jamie Goode rockar (ja, jag är ju sillstrypare trots allt). ;)
   

Dela sidan