Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Terroir - en myt...

vininfo.nu

Medlem
http://www.thedrinksbusiness.com/2014/07/is-terroir-a-myth/
Intressant liten artikel... Själv så tror jag att det till viss del stämmer. Inte för att jag inte tror att klimatförutsättningar, jordmån, etc, spelar någon roll, men att det är mycket (och åter mycket) som beror på vinodlingen och vintillverkningen, dvs i slutändan på personer och organissation. Tar man Barolo som ett exempel så har vinerna radikalt förändrats från 1800-talets sötisar, över 50-70-talens tanninextraherade viner, till dagens mer moderna skapelser. Man har ändrat odlingsförutsättningar radikalt (grön skörd, lägre uttag, etc) och vintillverkningsmetoder (extraktion, jäsningstemperaturer, utrustning, och inte minst hur man lagrar vinerna). Även om det finns s.k. tradionalister och modernister så har båda (alltså även tradionalisterna) moderniserat sina sätt att odla druvor och även göra viner... Men utan bra förutsättningar i form av bra lägen (där jordmån och klimat) kommer in så blir det nog ändå inte bra viner...

Skulle vara trevligt och se hur andra på forumet kan tänkas fundera...
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Det har jag ju alltid sagt om Champagne och Cava :cool:
...men måste tillstå att artikeln i sig lämnar mycket att önska och att jag inte har läst originalrapporten.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Kan man inte tänka sig att "terroir" kommer sig av det som blåser runt och fastnar på druvornas yta och sedan följer med i musten. Förklarar ju både rimligt och enkelt varför många Sydfranska viner har doft av La Garrigue och varför tex Moselvinerna har smak av skiffer.
Det är inte rimligt att påstå att rötterna plockar upp annat än väldigt enkla joner, så DEN vägen kommer det inte något utstuderat speciellt i aromväg.

Kom ihåg var ni läste det FÖRST!
/Vinexperten
 

Vino fino

Medlem
Nej nej nej...

Typiskt räknenissetrams som drar svepande slutsatser utifrån frågan hur man når kommersiell framgång. Frågan om typicitet baserad på jordmån är en annan. Bristande logik, som vanligt när ekonomer ska använda förklaringsmodeller. Men det låter ju tufft och kontroversiellt att säga att "terroir är en myt".

Jag skulle med samma logik kunna publicera en liknande studie imorgon som säger "man behöver inte kunna tala franska för att göra prestigevin: det som för femtio år sedan sedan troddes vara en nödvändighet har visat sig vara en myt".

För en dryg månad sedan publicerades en mycket intressarante studie som (återigen) påvisar att jordmån ger signifikant avtryck i vinets kemiska komposition. Terroir lever och har hälsan med sig. Hur terroir påverkar vinets kommersiella framgångar är en helt annan fråga.

http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0097615
 

vininfo.nu

Medlem
Intressant, men här jämför man med en producent som säkert tillämpar ungefär samma priciper på båda ställen i vingården såväl som i produktionsanläggningen. Men... Om man plockar in andra producenter som gör på lite andra sätt så kanske dom skillnaderna äts upp. Sedan så kan man fundera på hur klonvariationen är på dom två "lägena" som har testats och hur stor betydelse det har. Dessutom så kanske rotstockarna varierar i både typ och ålder. Detta borde kunna spela en stor roll när det gäller upptag av näringsämnen om inte annat...

Mao, hade man gjort motsvarande undersökning med en annan producent på motsvarande lägen så kanske resultatet hade blivit det omvända...
 

Vino fino

Medlem
Intressant, men här jämför man med en producent som säkert tillämpar ungefär samma priciper på båda ställen i vingården såväl som i produktionsanläggningen. Men... Om man plockar in andra producenter som gör på lite andra sätt så kanske dom skillnaderna äts upp.
I detta fall gjordes en kombination av prover på jäst vin och av råa druvor som plockades direkt och sedan analyserades i labbet, så produktionstekniken hade ingen påverkan på resultatet. Det var hundra bär, per årgång, från olika plättar i två av DRC:s vingårdar där man känner till ålder på stockar och ett representativt urval gjordes. Däremot nämns inte kloner.

Vad gäller arbetet i vingården så "vet" vi ju att DRC kör minimal påverkan.

Slutsats: klon, ja, absolut, kan ge utslag. (Jag kan inte hur många olika som används hos DRC, och spontanmutation sker ju som bekant). Och att det kan se annorlunda ut hos andra producenter, absolut. Det som var intressant här var skillnaderna mellan vingårdar som ligger väldigt nära varandra, som är brukade på samma sätt, och där man kan spåra både skillnader som härleds till själva jorden och skillnader som kan härledas till mikroklimat (stressen på rankorna).

Egentligen tycker jag all debatt om terroir är barnslig--- alla som äger en tomt eller en kolonilott vet ju hur jordmånen påverkar växtligheten, t.o.m i ett sådant litet mikroklimat. Och när jag åker över Västgötaslätten inser jag att vår stockholmsjord är extremt snål och alltid kommer vara det i jämförelse, alldeles oavsett om jag skulle köpa mig världens bästa traktor och gödsla med dunderhonung.
 

Mattias Schyberg

Administratör
http://www.thedrinksbusiness.com/2014/07/is-terroir-a-myth/
Intressant liten artikel... Själv så tror jag att det till viss del stämmer. Inte för att jag inte tror att klimatförutsättningar, jordmån, etc, spelar någon roll, men att det är mycket (och åter mycket) som beror på vinodlingen och vintillverkningen, dvs i slutändan på personer och organissation. Tar man Barolo som ett exempel så har vinerna radikalt förändrats från 1800-talets sötisar, över 50-70-talens tanninextraherade viner, till dagens mer moderna skapelser. Man har ändrat odlingsförutsättningar radikalt (grön skörd, lägre uttag, etc) och vintillverkningsmetoder (extraktion, jäsningstemperaturer, utrustning, och inte minst hur man lagrar vinerna). Även om det finns s.k. tradionalister och modernister så har båda (alltså även tradionalisterna) moderniserat sina sätt att odla druvor och även göra viner... Men utan bra förutsättningar i form av bra lägen (där jordmån och klimat) kommer in så blir det nog ändå inte bra viner...

Skulle vara trevligt och se hur andra på forumet kan tänkas fundera...
Väldigt intressant frågeställning i vilket fall som helst. Dessutom en sådan som du och jag har tillägnat smått oräkneliga timmar på att nysta i. :)
 

Mattias Schyberg

Administratör
Kan man inte tänka sig att "terroir" kommer sig av det som blåser runt och fastnar på druvornas yta och sedan följer med i musten. Förklarar ju både rimligt och enkelt varför många Sydfranska viner har doft av La Garrigue och varför tex Moselvinerna har smak av skiffer.
Det är inte rimligt att påstå att rötterna plockar upp annat än väldigt enkla joner, så DEN vägen kommer det inte något utstuderat speciellt i aromväg.

Kom ihåg var ni läste det FÖRST!
/Vinexperten
Om något så ligger det något i detta resonemang, men dessa "orenheter i vinmakningen" skulle i så fall enkelt gå att återskapa genom medveten "kryddning" av vingården. Låter för enkelt således, men har själv funderat på samma sätt.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Om något så ligger det något i detta resonemang, men dessa "orenheter i vinmakningen" skulle i så fall enkelt gå att återskapa genom medveten "kryddning" av vingården. Låter för enkelt således, men har själv funderat på samma sätt.
Lite som att göra te.
...eller glögg :confused:
Coupage mao...
 

Mattias Schyberg

Administratör
I detta fall gjordes en kombination av prover på jäst vin och av råa druvor som plockades direkt och sedan analyserades i labbet, så produktionstekniken hade ingen påverkan på resultatet. Det var hundra bär, per årgång, från olika plättar i två av DRC:s vingårdar där man känner till ålder på stockar och ett representativt urval gjordes. Däremot nämns inte kloner.

Vad gäller arbetet i vingården så "vet" vi ju att DRC kör minimal påverkan.

Slutsats: klon, ja, absolut, kan ge utslag. (Jag kan inte hur många olika som används hos DRC, och spontanmutation sker ju som bekant). Och att det kan se annorlunda ut hos andra producenter, absolut. Det som var intressant här var skillnaderna mellan vingårdar som ligger väldigt nära varandra, som är brukade på samma sätt, och där man kan spåra både skillnader som härleds till själva jorden och skillnader som kan härledas till mikroklimat (stressen på rankorna).

Egentligen tycker jag all debatt om terroir är barnslig--- alla som äger en tomt eller en kolonilott vet ju hur jordmånen påverkar växtligheten, t.o.m i ett sådant litet mikroklimat. Och när jag åker över Västgötaslätten inser jag att vår stockholmsjord är extremt snål och alltid kommer vara det i jämförelse, alldeles oavsett om jag skulle köpa mig världens bästa traktor och gödsla med dunderhonung.
Problemet är att samma plätt omöjligen kan ge samma förutsättningar år efter år då klimatet varierar som jag ser det. Jordmånen består dock, men det är ju många andra parametrar som spelar in, vilket gör att årgångsvariationen, vinmakarinfluenser och kloner borde sätta den relativt konstanta jordmånen ur spel som identitetsgivare för ett vin. Så tänker jag som lekman, men har säkert helt fel.
 

Vino fino

Medlem
Problemet är att samma plätt omöjligen kan ge samma förutsättningar år efter år då klimatet varierar som jag ser det. Jordmånen består dock, men det är ju många andra parametrar som spelar in, vilket gör att årgångsvariationen, vinmakarinfluenser och kloner borde sätta den relativt konstanta jordmånen ur spel som identitetsgivare för ett vin. Så tänker jag som lekman, men har säkert helt fel.
En av slutsatserna i rapporten är att årgång (väder) ger mycket tydligare kemiskt avtryck än "terroir". Och vi vet ju alla att den viktigaste enskilda faktorn för smaken på ett vin är druvsort. Så visst är det som du säger.

Men det vi är ute efter är ju förklaringen bakom varför två viner gjorda på samma druvtyp, från samma skördeår, från två ställen bara någon kilometer ifrån varandra ändå uppvisar tydliga skillnader. Och varför dessa karaktärsdrag kan spåras genom historien--- varför jordmån gång på gång ger nyanser som kan uppfattas som ursprungstypiska, allt annat lika.

Teoretiskt skulle det absolut kunna vara luftburet som @StefanAkiko säger, även om det finns en del frågeställningar att fundera över (borde inte luftföroreningar smaka något, hur påverkar regn, varför kan man inte känna samma skillnader i t.ex. jordgubbar, etc?). Men det spelar egentligen ingen roll--- är det luftburet så är det också ett bevis för att terroir faktiskt existerar och ger unika avtryck.
 

Mattias Schyberg

Administratör
En av slutsatserna i rapporten är att årgång (väder) ger mycket tydligare kemiskt avtryck än "terroir". Och vi vet ju alla att den viktigaste enskilda faktorn för smaken på ett vin är druvsort. Så visst är det som du säger.

Men det vi är ute efter är ju förklaringen bakom varför två viner gjorda på samma druvtyp, från samma skördeår, från två ställen bara någon kilometer ifrån varandra ändå uppvisar tydliga skillnader. Och varför dessa karaktärsdrag kan spåras genom historien--- varför jordmån gång på gång ger nyanser som kan uppfattas som ursprungstypiska, allt annat lika.

Teoretiskt skulle det absolut kunna vara luftburet som @StefanAkiko säger, även om det finns en del frågeställningar att fundera över (borde inte luftföroreningar smaka något, hur påverkar regn, varför kan man inte känna samma skillnader i t.ex. jordgubbar, etc?). Men det spelar egentligen ingen roll--- är det luftburet så är det också ett bevis för att terroir faktiskt existerar och ger unika avtryck.
Det du skriver är ungefär så långt man brukar komma i denna typ av diskussion. Jag varken säger emot eller håller med. :)
 

Mattias Schyberg

Administratör
Det är vädret som varierar, inte klimatet.
/B. Esserwisser
Ahum...även klimatet tenderar att variera (eller i alla fall långsamt förändras). Det har trots allt varit "medelhavstemperatur" i norden, typ under bronsåldern om jag inte minns fel. Dessutom har vi konstanta förändringar på grund av växthuseffekten. ;)
 

kayaker

Cyklist
Ahum...även klimatet tenderar att variera (eller i alla fall långsamt förändras). Det har trots allt varit "medelhavstemperatur" i norden, typ under bronsåldern om jag inte minns fel. Dessutom har vi konstanta förändringar på grund av växthuseffekten. ;)
Klimatet förändras förvisso, men det är en långsam process. Att säga att det varierar är direkt felaktigt och skulle ge noll poäng på tentan. ;)
 

Mattias Schyberg

Administratör
Klimatet förändras förvisso, men det är en långsam process. Att säga att det varierar är direkt felaktigt och skulle ge noll poäng på tentan. ;)
Klassificerade jordplättar är ju väldigt gamla i många fall, dvs är samma plättar bäst idag som ansågs bäst av någon munk på 1500-talet?
Men jag förstår din poäng att skilja på klimat och väder. :bäver:
 

Mattias Schyberg

Administratör
Flyttade denna tråd till "Övrigt" från "Vinkällare och annat". Passade bättre här kan jag tycka, dessutom hade det varit kul med fler inlägg då ämnet fortfarande är intressant enligt mig.
 
Toppen